Elementtirakentamisen vakioita ja erikoisratkaisuja

Julkisivuratkaisuilla on merkitystä rakennetun ympäristön viihtyvyyteen sekä viihtymiseen itse rakennuksessa. Lopputulokset näkyvät pitkään, jolloin panostukset oikeanlaisiin ratkaisuihin ovat perusteltuja. Rakennusten julkisivuihin halutaan näyttävyyttä, graafista ilmettä ja yksilöllisyyttä. Myös elementtien koot ovat entistä suurempia. Alan trendit haastavat Ruduksen kehittämään uusia tekniikoita ja toimintatapoja, jotta tuotannon onnistuminen ja sujuvuus varmistetaan.

– Ei ole vielä eteen tullut niin haastavaa kohdetta, etteikö sitä olisi pystytty ratkaisemaan, hiljattain yrityskaupan myötä osaksi Rudusta liittynyt Rudus Ämmän Betoni Oy:n toimitusjohtaja Jukka Kyllönen toteaa.

Kurikan tehdasKurikan tehdas

Lukemattomia julkisivuratkaisuja

Rudus Elemento -julkisivuelementtejä toteutetaan talon ulkopintaan julkisivu- ja parveke-elementteinä sekä rakenteisiin erilaisina palkki-, pilari- ja seinäelementtiratkaisuina.
Julkisivuelementtien pintavaihtoehtoja on lukuisia.

Rappauksella saa julkisivuihin kaunista saumatonta pintaa useassa eri värissä. Rappausvaihtoehtoina ovat sekä ohut- että paksurappaus. Rakenteissa käytetyt erikoisrappauslaastit ovat vesihöyrynläpäiseviä, vettähylkiviä ja elastisia; kaikki liittymät ja rajaukset tehdään järjestelmän kuuluvilla osilla. Rappauspinta on hyvä vaihtoehto paikallamuuraukselle.

Graafinen betonipinta tarjoaa testatut ja kustannustehokkaat mahdollisuudet yksilöllisiin ja luoviin ratkaisuihin. Pinta voi olla kuvioitu, sileä tai pesty; kuvio muodostuu kontrastista puhdasvalu- ja hienopesupinnan välillä. Menetelmällä voidaan valmistaa betonielementtejä ja -laattoja.

Muottipinnan profiloinnilla saadaan myös erilaisia pintoja aikaiseksi; profiloitu pinta voi olla esimerkiksi limilauta, pelti ja uritus.

RappauspintaRappauspinta
Profiloitu muottipintaProfiloitu muottipinta

Julkisivuelementtien pinnoitusvaihtoehdot ovat:

  • Rappauspinnat
  • Graafinen betoni
  • Profiloitu muottipinta
  • Klinkkeripinta
  • Betonipinta
  • Tiilipinta

Asiakkaan kohteen mukaan, tehokkaasti elementeistä, ilmeeltään yksilöllisiä

Julkisivut ovat käytännössä aina asiakkaan kohdekohtaisesti suunniteltuja ja toteutettuja elementtejä. Nyt halutaan näyttäviä ja yksilöllisiä julkisivuja. Samalla myös elementtikoot ovat kasvaneet. Kerrostalojen päällekkäiset elementit ovat suunnilleen samanlaisia, joten sarjatuotannon hyödyt ovat tässä kohtaa optimoitu.

Julkisivuelementtien kehitystyö Ruduksessa perustuu ennen kaikkea asiakkaiden muuttuviin tarpeisiin. Vakioratkaisuilla raja voi tulla vastaan esimerkiksi rakennusten korkeudessa; entistä korkeampien rakennusten rakentaminen on tullut myös Suomeen jäädäkseen. Korkearakentaminen haastaa kehittämään uusia elementtiratkaisuja ja toimintamalleja. Esimerkiksi tuotteiden valmiusastetta voidaan nostaa asentamalla ikkunat valmiiksi elementteihin jo tehtaalla.

Runoratsunkatu on yksi korkeimmista asuinkerrostaloista, mihin Rudus on toimittanut julkisivuelementit.Runoratsunkatu on yksi korkeimmista asuinkerrostaloista, mihin Rudus on toimittanut julkisivuelementit.

Esimerkkikohteessa Espoon Perkkaalla sijaitsevaan asuinkerrostalo As Oy Espoon Runoratsunkatu 5:een Rudus toimitti julkisivuelementtejä yhteensä 6000 neliön verran. Rakennuksen isoimmat elementit olivat 7000 mm leveitä ja vähän yli 4000 mm korkeita. Isompien elementtien paino oli rajattu kymmeneen tonniin. Elementtien asennus kesti reilut kahdeksan kuukautta. Kerrostalossa on 16 kerrosta ja 117 asuntoa.

Rakennuksen kahdessa alimmassa sekä kolmessa ylimmässä kerroksessa on käytetty graafista betonia yhteensä 800 neliötä; Vermon raviradan läheisyys innoitti kuvioimaan graafiseen betoniin kavioiden ja ravirattaiden jälkiä. Julkisivuissa on myös valkobetonia sekä tumman harmaata ja terrakottaa. Runoratsunkatu on yksi korkeimmista asuinkerrostaloista, mihin Rudus on toimittanut julkisivuelementit.

Vermon raviradan läheisyys innoitti kuvioimaan graafiseen betoniin kavioiden ja ravirattaiden jälkiä. Vermon raviradan läheisyys innoitti kuvioimaan graafiseen betoniin kavioiden ja ravirattaiden jälkiä. 

Julkisivuelementtien tuotantokapasiteettia lisää, erikoisosaaminen sai vahvistustaMarkkinoille kaivattiin laadukkaiden julkisivuelementtien valmistajaa. Muutama vuosi sitten tarjoutui mahdollisuus kasvattaa Kurikan betonituotetehtaan tiloja julkisivujen tuotantokäyttöön. Rudus päätti laajentaa julkisivuelementtien tuotantoaan palvelemaan entistä paremmin asiakkaiden projekteja valtakunnallisesti.

– Ruduksen Kurikan betonituotetehtaan toiminnan laajentaminen ja julkisivujen ottaminen mukaan valikoimiin ei olisi ollut mahdollista ilman henkilökunnan ammattiosaamista ja motivaatiota sekä päteviä urakoitsijoita, yksikön päällikkö Tapio Ojanperä toteaa.

Yksikön päällikkö Tapio OjanperäYksikön päällikkö Tapio Ojanperä

Vuoden 2019 lopussa Rudus täydensi betonielementtiliiketoimintaansa ostamalla Suomussalmella sijaitsevan Ämmän Betoni Oy:n. Kaupan myötä Ruduksen talonrakentamisen ratkaisujen erikoisosaaminen sai vahvistusta. Rudus Ämmän Betoni on johdonmukainen jatko Ruduksen betonielementtiliiketoiminnan kasvupolulla.

Asiakkaat arvostavat toimitusvarmuutta, laajaa tuotevalikoimaa sekä toiminnan ja tuotteen laatua.
– Tässä onnistuminen parhaalla mahdollisella tavalla edellyttää käytännössä toimimista kumppaneina; kun eri osapuolten edustajat ovat mukana projektissa jo heti alkuvaiheesta, saadaan yhdessä aikaiseksi paras lopputulos, sanoo tuoteryhmäjohtaja Sami Turunen.

 
Päivitetty
24.4.2020