Haitta-aineiden hallinta

Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa asukkaiden hyvinvointia. Yksi syy ongelmiin voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.

Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Samalla sisäilmaan voi päästä haitallisia aineita kuten mikrobeita, PAH- ja VOC-yhdisteitä. Asuntoon virheellisesti kulkeutunut korvausilma tuo mukanaan myös epäpuhtauksia ja hajuja. Yhdessä kosteuden kanssa mikrobit voivat muodostaa hometta rakenteisiin.

Kaikki tiivistyskorjaukset sekä sisäilman parantamisen liittyvät korjaustyöt tulee suunnitella huolellisesti ja kohdekohtaisesti. Korjaussuunnitelmat täytyy tehdä huolella, jotta tiedetään mitä ja miksi korjataan. Haitta-aineiden sulkuaineen valinnalla on myös olennainen rooli suunnittelussa.

Nauhattomat vaihtoehdot ilmavuotojen tiivistämiseen

Kiilto Airblock Coat ja Kiilto Airblock Fiber ovat nauhattomia ratkaisuja ilmavuotojen tiivistämiseen. Tuotteet ovat 1-komponenttisia, vesiohenteisia ja liuotteettomia. Niillä on myös M1-hyväksyntä. Tuotteet sopivat erinomaisesti monen tyyppisille alustoille, kuten sementtipohjaiset seinä- ja lattiatasoitteet, betoni, tiili, puu ja alumiini. Valmiit pinnat voidaan maalata vesiohenteisilla akrylaattimaaleilla tai jättää lopulliseksi pinnaksi.

Kiilto Airblock Coat on ilmatiivis ja elastinen suojapinnoite. Se soveltuu käytettäväksi seinä-, lattia- ja yläpohjaliitosten sekä saumojen tiivistämiseen. Kiilto Airblock Fiber on taas puolestaan pastamainen tiivistysaine, joka soveltuu pysty-, vaaka- ja kattopinnoille. Sitä voidaan käyttää myös läpivientien, ikkuna- ja oviliitosten, lattian, seinien ja yläpohjan välisten saumojen tiivistämisiin. 

Kiilto Airblock Coat levitetään joko korkeapaineruiskulla tai telalla.Kiilto Airblock Coat levitetään joko korkeapaineruiskulla tai telalla.
Kiilto Airblock Fiber levitetään siveltimellä tai telalla.Kiilto Airblock Fiber levitetään siveltimellä tai telalla.

Kiilto Airblock Coat

Halkeamansilloituskyky: 2,2 mm (EN 1062-7 (mod))
Olomuoto: Maalimainen geeli
Kerrosvahvuus: n. 0,4 mm
Lämmönkesto kuivana: - 20 ...+70 °C
Käyttölämpötila: +15 - 25 °C
pH: n. 8,5
Riittoisuus: n. 1kg/m²
Tiheys/ominaispaino: 1,2
Tyyppi/sideaine: SBR hybridi
Vesihöyrynläpäisy: Sd = 20 m
Höyrynläpäisevyys (EN ISO 12572:2001 condition A)
Viskositeetti: n. 20 000 mPas

Katso työohje >>


Kiilto Airblock Fiber

Halkeamansilloituskyky: 3,8 mm (EN 1062-7 (mod))
Olomuoto: Kuituja sisältävä tahna
Kerrosvahvuus: n. 0,4 mm
Käyttölämpötila: +15–25 °C
Lämmönkesto kuivana: -20 …+70 °C
pH: n. 9
Riittoisuus: n. 1 kg/m²
Tiheys/ominaispaino: 1,25
Tyyppi/sideaine: SBR hybridi
Vesihöyrynläpäisy: Sd = 18 m
Höyrynläpäisevyys (EN ISO 12572:2001 condition A)
Viskositeetti: n. 65 000 mPas


Katso työohje >>


Ammattilaisen valinta haitta-aineiden kapselointiin

Kiilto Block on hajuton ja liuotteeton tiiviin pinnan muodostava sulkuaine. Tiheän verkkorakenteen ansiosta se muodostaa sitkeän ja elastisen kerroksen soveltuen erinomaisesti erilaisille alustoille. Se on tarkoitettu ehkäisemään sisäilmaan vapautuvia VOC- ja PAH-yhdisteitä ja ammoniakkia. Se voidaan jättää viimeiseksi pinnaksi tiloissa, jotka ovat UV-valolta suojattuja.

Kiilto Hydrablock on viskoottinen, huokoisia alustoja hyvin täyttävä sulkuaine soveltuen myös kapillaari- ja diffuusiokosteuden hallintaan. Se ehkäisee myös radonin, VOC- ja PAH-yhdisteiden kulkeutumista sisäilmaan. Kiilto Hydrablockilla saadaan erittäin tiivis kerros jo kahdella levityskerralla ja se ei tarvitse erillistä pohjustetta.

Kiilto Block

Ilman kosteus: korkeintaan 70 % RH
Kerrosvahvuus: 2 mm paksuinen sulkuaine kerros
Kovettumisnopeus: 12h kuluttua kestää kevyttä kuormitusta. 7d kuluttua lopullinen lujuus.
Kovuus: Shore D 60
Käyttölämpötila: 15–30 °C
Murtolujuus: n. 12 N/mm² (DIN 53504)
Murtovenymä: n. 35 % (DIN 53504)
Riittoisuus: 1,4 kg / m² = n. 1 mm kerrospaksuus
Tiheys/ominaispaino: Seos: n. 1,4 kg/l
Työskentelyaika: n. 20–30 min
Vesihöyrynläpäisy: Sd = 53 m
Höyrynläpäisevyys (EN ISO 12572:2001 condition A)
Viskositeetti:
Kiilto Block n. 5 000 mpas
Kiilto Block hardener n. 200 mPas

Katso työohje >>


Kiilto Block levitetään kahteen kertaan teräslastalla tai
säätölastalla.Kiilto Block levitetään kahteen kertaan teräslastalla tai säätölastalla.
Kiilto Block telataan lopuksi lyhytnukkaisella maali- tai piikkitelalla, jotta sulkuaineen ilmakuplat poistuvat. Kiilto Block telataan lopuksi lyhytnukkaisella maali- tai piikkitelalla, jotta sulkuaineen ilmakuplat poistuvat. 

Kiilto Hydrablock

Käyttölämpötila: asennuslämpötila: 10-25°C
Paloluokka: B FL-s1
Pinnoituskuiva: 10-24h (20°C). Jos aika ylittyy, on tehtävä hiekkasirotus (ks. käyttöohje).
Purkkiaika: Astiassa seos lämpiää voimakkaasti, mikä lyhentää purkkiaikaa. Suositellaan levitettäväksi lattialle mahdollisimman pian sekoittamisen jälkeen.
Sekoitussuhde: paino-osina 2,4:1
Tartuntalujuus: > 2 MPa (EN 13813)
Tiheys/ominaispaino: seos n. 1,1 kg/l
Työskentelyaika: n. 30 min (20°C, kaadettuna lattialle)

Katso työohje >>

Kiilto Hydrablockin ensimmäinen kerros levitetään kumilastalla ja pinta telataan esimerkiksi keinokuituisella maalitelalla.Kiilto Hydrablockin ensimmäinen kerros levitetään kumilastalla ja pinta telataan esimerkiksi keinokuituisella maalitelalla.

Tutustu Kiillon järjestämiin koulutuksiin

Kiilto järjestää erilaisia koulutuksia kohderyhmän mukaan. Koulutuksia järjestetään Kiillon tehtaalla Lempäälässä sekä aluevarastolla Vantaalla, asiakkaiden omissa tiloissa, työmaalla tai paikallisissa alan oppilaitoksissa.

Koulutukset >>


 
Päivitetty
21.9.2020