Pumppurappaus nopeuttaa myös logistiikkaa

Kahdeksankerroksisen kerrostalon kaikkien 56:n asunnon kylpyhuoneiden seinät tasoitetaan pumppurappauksella. Someron Laaturappaus Oy:n tehokkaat koneet nostavat laastia 10 000 kg päivässä kerrostalon uumeniin. Ainoana yrityksenä Suomessa laastia saadaan tarvittaessa nousemaan jopa 100 metrin korkeuteen. Petri Mäkinen, yrityksen toimitusjohtaja, kertoo kiirettä pitäneen. Tänä vuonna kohteita on pumppurapattu noin 1500.

Kontissa tarvittavat koneet

Pumppurappauksen laasti sekoitetaan kuorma-auton lavalla. Ainoastaan materiaalien laittamisessa myllyyn aamulla tarvitaan henkilötyövoimaa, muuten jatkuvaa valvontaa ei tarvita. Someron Laaturappaus Oy toimii franchising-periaatteella – laastin valmistukseen kehitetyt koneet ovat ainoita laatuaan Suomessa. Koneet on kehittänyt Weberin laastien kanssa pitkän työuran tehnyt rappausasioiden kanssa askarrellut Jari Jokila. Kehitetty menetelmä on tehokas, tuottava ja toimiva.

Laasti sekoittuu kuorma-auton lavalla, josta massa pumpataan letkua pitkin tasoitettaviin kylpyhuoneisiin. Kahdeksassa tunnissa tällä menetelmällä saadaan tasoitettua ja rapattua 20 kylpyhuoneen seinät.
Laastina käytetään weber MTL-laastia. Se on todettu pumpussa toimivimmaksi. Laasti jää myös tiukemmin seinään kiinni, kun työ suoritetaan tällä menetelmällä.
Seinien lisäksi on mahdollista tasoittaa myös lattiat pumppurappauksella.

Työn vaiheet

Ennen rappauksen aloittamista tehdään päivän verran suojauksia. Seuraavana aamuna kiinnitetään rappausjohteiksi weber 1108 Ohjuriprofiilit weber PL Pikalaastilla ja tehdään primerointi kahden miehen voimin. Pumppaukseen tarvitaan pari kaveria ja jälkityöt hoitaa yksi mies. Aliurakoitsija myös siivoaa jälkensä.

Parin päivän kuivumisen jälkeen seinät ovat vesieristettävässä kunnossa. Jos ilmanvaihto ei kohteessa ole päällä, rappauksen kuivuminen kestää kauemmin. Tässä kohteessa otetaan kuitenkin varman päälle ja kylpyhuoneiden annetaan kuivua viikon verran ennen seuraavaa työvaihetta.

Tällä työmenetelmällä saadaan paksut täytöt tehtyä sutjakkaasti laastia seinään pumpaten. Toki, jos saneerauskohteen seiniin ei purkamisen jälkeen jää juurikaan tasoitettavaa, rappaus on järkevämpää tehdä käsin.

Pumppurappauksen valmistelevat työt tehdään edeltävänä päivänä. Sitten pumpataan ja heti pumppauksen perään pinta tasoitetaan.Pumppurappauksen valmistelevat työt tehdään edeltävänä päivänä. Sitten pumpataan ja heti pumppauksen perään pinta tasoitetaan.

Pumppurappauksen edut käsin kosketeltavat

Kun kylpyhuoneiden tasoitusta mietitään isommassa kohteessa, pumppurappauksen edut ovat selkeät. Paitsi työn nopeus myös työvaiheen logistiikka puhuu tämän tekotavan puolesta ja jäljen tasaisuus. Ruiskulla ensimmäinen laastikerros ottaa tiukemmin kiinni alustaan. Edestakainen kulkeminen rappusissa tai hississä jää. Kulkuväylät jäävät avoimiksi muille työvaiheille. Samalla säästyy työaikaa, kun laastia ei tarvitse sekoittaa ja kuljettaa, kun tavara tulee valmiina pumppuautosta.

Työvaiheet vievät huomattavasti vähemmän aikaa pumppaamalla tehden. Jos täyttötyötä tehtäisiin käsityönä, 10 miestä + jokaiselle apumies tekisi yhden kerroksen päivässä – 10-20 asuntoa/kk. Nyt aikaa kuluu 3-4 h/krs ja koko kohteeseen noin viikko. Ja kun täyttö- ja tasoitusvaihe nopeutuu, nopeutuu koko kohteen aikataulu – seuraavat työvaiheet saadaan käyntiin nopeammin. Rappauksen (weber MTL) annetaan kuivua viikko ennen vedeneristämistä. Jos kohteessa on koneellinen ilmanvaihto, kuivuminen käy nopeammin.

Myös vesieristyksen ensimmäinen kerta hoidetaan ruiskuttamalla. Nurkat nauhoitetaan, ruiskutetaan ja toinen vesieristyskerta tehdään telalla.

Pähkinänkuoressa

- Vertailukelpoinen hinta: perinteisellä tavalla tehtynä 10 miestä + jokaisella apumies saa tehtyä yhden kerroksen/päivä (seinien rappaus). Pumppurappauksella tehtynä koko kohteeseen menee aikaa (56 asuntoa) 4 päivää.
- Työvaiheet saadaan nopeasti käyntiin.
- Edestakainen työmaaliikenne vähenee, kun laasti pumpataan suoraan alhaalta ulkoa autosta.
- Ruiskulla saa aikaa tasaisemman jäljen kuin käsin tasoittamalla.
- Pumppaamalla voidaan tehdä paksumpia laastikerroksia.
- Laasti tarttuu tiukemmin alustaansa kiinni.
- Laastimenekki on pienempi kuin käsin työtä tehtäessä.
- Someron Pumppurappaus Oy:llä on käytössään pitkä letku, jolla on pumppausvoimaa lähes 100 metrin korkeuteen asti. Koska käytössä on iso auto, pumppurappaus ei vaadi alamiestä.
- Weberin tuotteet todettu toimiviksi.


Tutustu myös saneerauskohteen ensimmäiseen osaan tästä.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö Weber Linjasaneerauksesta


Yhteydenottopyyntöpalvelu
 
Päivitetty
29.10.2018