ISOVER Vario® KM Duplex UV on kosteutta tasaava "älykäs" höyrynsulkukalvo

Kosteuden torjuminen on tärkeimpiä perusteita rakennusten ilmatiiviyden parantamiselle. Sisäilma on lähes poikkeuksetta ulkoilmaa kosteampaa, johtuen asumisesta ja elämisestä syntyvistä kosteuskuormista. Mikäli kostea ja lämmin sisäilma kulkeutuu rakojen ja halkeamien kautta rakenteiden kylmempiin osiin, ilman sisältämä vesihöyry voi tiivistyä vedeksi. Tällainen kosteuden tiivistyminen muodostaa ihanteellisen elinympäristön homeille ja muille sienille.

ISOVER Vario mukautuu vuodenaikojen vaatimuksiin

Tavallisissa höyrynsulkukalvoissa vesihöyrynvastus pysyy aina samana sään vaihtelusta huolimatta. Ne pysäyttävät vesihöyryn etenemisen, mutta eivät päästä kosteutta poistumaan sopivana ajankohtana, jolloin kosteusvaurioita saattaa syntyä. ISOVER Vario puolestaan mukautuu sääolosuhteiden vaihteluun.

Kosteiden ja lämpimien kesäkuukausien aikana kalvon molekyylirakenne muuttuu, ja Vario KM Duplex UV -tuotteen diffuusiovastus pienenee tasolle, joka vastaa vain 0,3 m. Rakenteeseen tunkeutunut kosteus pääsee nyt poistumaan, estäen näin rakenteen vaurioitumisen. Talven viileiden kuukausien aikana suhteellinen ilmankosteus on alhainen. Tällöin kalvon molekyylirakenne muuttuu ja nostaa Vario KM Duplex UV -kalvon diffuusiovastuksen noin 5 metrin tasolle. Tämä estää kosteuden tunkeutumisen huoneesta rakenteisiin.
 

Ympäristöystävällinen ja hajutiivis höyrynsulku

Vario KM Duplex UV -kalvo on valmistettu vaarattomasta polyamidista. Vario KM Duplex UV on ympäristöystävällinen, kierrätettävä ja hajutiivis tuote. Koska kalvo on hajutiivis, se estää mm. vanhoista puunkyllästysaineista lähtevän hajun pääsyn asuintiloihin. Kalvoa voidaan käyttää myös korjauskohteissa, joissa kapseloidaan rakenteista peräisin olevia epäpuhtauksia, esim. kivihiilitervaa.

Ehkäise kosteusvauriot älykkäällä höyrynsulkukalvolla

Kosteus voi aiheuttaa vakavia vaurioita kaikentyyppisissä rakennuksissa. Esimerkiksi kosteaa puuta käytetään yleisesti kattojen rakenteissa. Jos katon ulkopinnassa on höyrytiivis kalvo ja höyrynsulkukalvo asennetaan myös sisäpuolelle, rakenteisiin jää kosteutta, eikä se pääse mitenkään poistumaan. Tämä voi aiheuttaa rakenteisiin vakavia vahinkoja, kuten katon puuosien lahoamista ja hankalia homevaurioita.

Vario KM Duplex UV -kalvon ja tuoteperheen muiden tarvikkeiden avulla edellä kuvattu ongelma voidaan kuitenkin välttää. Työ tulee kuitenkin suunnitella yksityiskohtaisesti etukäteen ja toteuttaa huolellisesti.

Rakennevahingot tulevat kalliiksi, joten ne kannattaa ennaltaehkäistä. Kustannukset voivat nousta jopa 20 000 euroon, jos kosteuden vaurioittama 150 m²:n suuruinen katto täytyy poistaa ja korvata uudella. Kertainvestointi Vario-pakettiin maksaa noin 500 euroa enemmän kuin perinteinen höyrynsulkumuovi teippeineen.

ISOVER Vario® KM Duplex UV

  • Palo-ominaisuus: E - Europaloluokka, (B2 - Saksa DIN 4102 mukaan)
  • Käyttökohde: Lattia-, seinä- ja kattorakenteiden höyrynsulku
  • Käyttölämpötila: -40ºC - +80ºC (tuote asennettuna rakenteessa)
  • Paksuus: 0,22 mm
  • Vesihöyrynvastus: Muuttuva: Z=200 x 10³ s/m (sd = 5m) alhainen ja Z=12 x 10³ s/m (sd = 0.2) korkea ilman suhteellinen kosteus.

 
Päivitetty
31.10.2019