Näin suojaat rakennustyömaan varkauksilta – 7 vinkkiä

Pimeät illat ovat jälleen täällä ja pimeän turvin varkaiden on helppo liikkua rakennustyömaalle kenenkään näkemättä. Etenkin työkalut ja arvokkaammat materiaalit ovat varkaiden kiikarissa. Abloy Oy:n kodinturvan asiantuntija ja Yale -tuotepäällikkö Markku Ryynänen kokosi seitsemän vinkkiä, joiden avulla rakennustyömaiden varkauksilta voi suojautua.

Raksan muistilista
​​​​​​​– näin voidaan suojautua varkauksia vastaan

1. Varmistakaa, että työmaaparakissa ja työkohteissa on toimiva lukko.

Lukitus on suuressa roolissa kaikkien murtojen ehkäisyssä. Tarkistakaa lukot: jos lukko ei avaudu helposti tai kiinnitys on löystynyt, saattaa lukko kaivata huoltoa tai uusimista. Itse rakennuksiin kannattaa hankkia toimiva lukko heti kun mahdollista. Lukko ovessa estää myös ilkivaltaa. 

"Toiset käyttävät myös rakennusvaiheessa älylukkoa, sillä älylukko helpottaa avainrumbaa. Yale Doorman -älylukkoon voi antaa jokaiselle urakoitsijalle oman koodin, jonka voi poistaa käytöstä, kun kyseinen urakka on ohi. Älylukon voi asentaa heti, kun lattiavalu on kuivanut ja kosteus rakennuksen sisällä tasoittunut.

Mikäli ovessa halutaan säilyttää myös perinteinen mekaaninen lukitus, voidaan vääntönuppi korvata Yale Linus -älylukolla. Tällöin kulku voidaan järjestää joko perinteisellä avaimella tai älypuhelimella."

Markku Ryynänen, kodinturvan asiantuntija ja Yale -tuotepäällikkö, Abloy Oy
Yale Doorman -älylukon ominaisuudet

Yale Linus -älylukon ominaisuudet

2. Älkää kätkekö avainta tontille.

Jos rakennustyömaalla ei ole älylukitusta, on hyvä huolehtia siitä, että tietää kenellä on pääsy rakennuksiin. Älkää milloinkaan kätkekö avainta tontille, vaan sopikaa avaimen luovutuksesta kullekin ammattilaiselle erikseen. Kannattaa huomioida, että joidenkin vanhojen lukitusjärjestelmien avaimia voi kopioida helpommin. On hyvä valita lukko, jonka avainta ei voi kopioida suoraan suutarilla.
 

3. Työmaa valvontaan valvontakameroilla.

Valvontakamerat ovat helppo ja edullinen tapa suojata rakennustyömaa. Heti, kun parakkiin on saatavilla sähkö, kannattaa työmaalle hankkia valvontakamerat. Raksalle on hyvä valita tallentava kameravalvonta. 4G reititin ja edullinen liittymä mahdollistavat myös live-näkymän kameroihin sekä liikehälytykset mobiililaitteeseen. Näin voidaan valvoa matkapuhelimen kautta, mitä työmaalla tapahtuu.
 

Yale Smart Home CCTV -järjestelmä on oiva apu rakennustyömaalle. Sen kameroissa on erinomainen pimeänäkö ja tarkka kuvanlaatu, jonka avulla kulkijan voi tunnistaa pimeässäkin. Järjestelmä tallentaa 1TB kovalevylle joko jatkuvasti tai liikkeestä sekä lähettää hälytykset liikkeestä puhelimeen.

CCTV-järjestelmän toiminta

4. Kameravalvonnan olemassaolo näkyville.

Varkaat kiertävät todennäköisemmin ne kohteet, joissa on näkyvästi ilmoitettu valvonnasta. Valvontakameroista kertovat tarrat ja kyltit kannattaa laittaa selkeästi näkyville työmaan reunoille sekä työmaalla oleviin rakennuksiin. Jos mahdollista, kannattaa kyltit asettaa valaistuihin paikkoihin, jolloin ne ovat parhaiten näkyvillä. 

5. Liiketunnistimilla syttyvät valot suojaavat työmaata.

Valo on erityisesti pimeinä syysiltoina tehokas pelotin tunkeilijoita vastaan. Työmaa kannattaakin valaista mahdollisuuksien mukaan jo rakennusvaiheessa pelkästään työturvallisuudenkin näkökulmasta. Liiketunnistimella toimivat valaisimet ovat oiva apu ilkivallan ehkäisemisessä. Toisinaan valon tuoman turvan voi yhdistää myös vaikkapa valvontakameraan. 

Esimerkiksi Yale Light & Siren -valvontakamerassa on liiketunnistimella syttyvä valo.

Kamerassa on myös sisäänrakennettu sireeni, jonka omistaja voi laukaista etänä, mikäli tontilla näkyy epätoivottua liikettä.

Valvontakameran toiminta

6. Nostakaa työkalut sisälle.

Varkaat etsivät rakennuksilta erityisesti työkaluja. Kalleimpia työkaluja on hyvä kuljettaa mukana tai vähintäänkin lukita ne sisälle aina, kun työmaalla ei ole työntekijöitä paikalla. Jos työkaluja jätetään lukkojen taakse työmaalle, kannattaa ne valokuvata ja ottaa mahdolliset sarjanumerot talteen. Näistä tiedoista on apua mahdollisen varkauden selvittämisessä. Myös rakennustyömaalle voi hankkia turvakaapin, johon sijoittaa pienemmät työkalut.

7. Älkää jättäkö varkaille murtautumista helpottavia välineitä.

Siivotkaa harjat, sorkkaraudat, kirveet ja muut kättä pidemmät työkalut aina lukkojen taakse.
 

 
Päivitetty
18.11.2021