Neuvoja salaojitukseen + sokkelin vedeneristykseen


Neuvoja salaojitukseen + sokkelin vedeneristykseen

Kirjoittaja
Viesti
Rantapoika
Rantapoika
I'm hooked
I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)I'm hooked (468 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 6, Vierailut: 16
Hei,

tarvitsisin neuvoja salaojaremppaa varten.
Talo on rinteessä, 2-kerroksinen. Alakerta on harkkorakenteinen, kaikki sisäseinät harkkoa, ei mitään puuta, joka menisi perustuksiin. Talossa siis maanvastainen betonilaatta perustuksena..
Alakerta on asuintilaa, josta tullaan sisälle, alakerrassa sijaitsee myös autotalli, makuuhuone, eteinen, takkahuone ja sauna/pesutilat.
Alakerta on siis puoliksi man alla(rinteessä). "takaseinä talosta on käytännössä kokonaan maan alla. Talon sivuseinät puoliksi maan alla. Etupuoli täysin maan pinnalla.

Talossa on alkuperäiset salaojat, salaojat on tehty keltaisesta ns "peltosalaojaputkista", joita käytettiin -80 luvulla, kun ei ollut vielä tuplaputkia. Eli putket ovat osittain painuneet. Suodatinkankaita ei varmastikkaan ole, koska putkien reiät ovat osittain tukkeutuneet. Tarkastuskaivot ovat betonisia jotka osittain sikki ja soraa päässyt valumaan tarkastuskaivoon.

Tarkoitus olisi uusia salaojat tuplaputkellisiksi, laittaa muoviset tarkastuskaivot, poistaa vanha imeytyskenttä ja johtaa vedet ojaan. Ja tietysti varmasti pitäisi laittaa myös "kokoojakaivo" johonkin kohtaa pihaa. Vai mikä onkaan oikeelta nimeltään.

Sokkeli on tällä hetkellä eristetty bitumilla.
Salaojafirmasta kävi kuvaaja kuvaamassa vanhat putket. Hän ehdotti että bitumi poistetaan seinistä kauttaaltaan hiekkapuhaltamalla. Harkkopintaan asennettaisiin ISODRÄN -levyt, päälle tasote ja patolevy.
Hän irroittu palan bitumia sokkelinkulmasta, jossa sitä oli näkyvissä. Ja siinä oli hieman kalkkia tms.
Jonka takia hän suositteli kokonaan bitumin poistamista ja siirtymistä tämmöiseen ratkaisuun.

Olen kuitenkin itse yrittänyt tutkia asiaa. Löysin keskusteluja, joissa bitumia käytetään edelleen maanvastaisten seinien vesieristämiseen..? Miksi? Jos bitumi estää kosteuden poistumisen/rakenteen hengittämisen?
Luin myös, että nämä ISODRÄN eristeet ovat todella kalliita, eikä niistä ole käytännön hyötyä välttämättä.
Eli voiko nämä eristeet jättää suoraan pois?
Bitumilla eristetään ainoastaan sokkelin ja anturan liitoskohta? Eli perustuksien alapuoli noin 50cm matkalta. Siihen päälle ja koko matkalle ylös asti maanpinnalle tulisi patolevy. Asennettaisiin salaojaputket, kaivot, suodatinkankaat ym ja lopuksi soralla täytetään kuoppa.

Maanpaineseinillä sijaitsee tällä hetkellä autotallin pääty, lämminvesivaraajahuone joka on täysin eristämätön maanpaineseinä. Ainoastaan maali ja kevyt tasoite harkon pinnassa. Kosteutta ei ole tullut läpi. Tilat ovat lämpimiä. Myös suihku/saunatila sijaitsee yhden seinän osalta maanpaineseinällä.
Suihkutilat ovat alkuperäiset, niissä ei todennäköisesti ole vesieristettä tällä hetkellä.
Kylpyhuoneremontti on tarkoitus tehdä salaojaremontin jälkeen, jolloin myös lain mukaan pitäisi vedeneristeet asentaa.
Tässä tapauksessa syntyisi siis 2 tiivistä eristettyä pintaa, koska ulkopuoli sokkelista eristetty bitumilla.
Ja siksi haluisin bitumin poistaa salaojaremontin yhteydessä kauttaaltaa sokkelista.
Kylpyhuoneeseen olisi silti tarkoitus rakentaa maanpaineseinille harkoista tuulettuva lisäseinä, tuuletus ulkopuolisiin huonetiloihin. Ja tällöin voin laittaa normaalin vedeneristeen suihkutilaan. Koska sokkeli olisi tuulettuva kumpaankin suuntaan.

Kysymys siis asioista enemmän ymmärtäville. Kuinka sokkelin eristys pitäisi/kannattaisi tehdä?
Kiitos!

GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae