Vettä alapohjassa


Vettä alapohjassa

Kirjoittaja
Viesti
J7737601717
J7737601717
I'm hooked
I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)I'm hooked (520 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 4, Vierailut: 5
Hei,
Kaipaisimme ajatuksia ja vinkkejä mökin perusteiden korjaamiseen.
Perimme noin vuosi sitten vuonna 1995 rakennetun sokkeliperusteisen ja kalliovaraisen mökin. Mökki on ollut vähällä käytöllä. Kun lähdimme kunnostamaan taloa pienen vesivahingon jäljiltä,  huomasimme isoja rakenteellisia ongelmia. Mökin sokkeli muodostuu useammasta osasta, ikään kuin huoneesta ja näiden välillä ei ole kuin pienet reiät. Saunan/kylppärin laatan alla oli hiekka (märkä) täyttönä soran sijaan. Mökki on rakennettu rinteeseen, jonka sulamis- ja sadevedet valuvat sokkeliin ja siitä talon alle. Mökin sisälle on jätetty kallio, jonka taakse vesi jää poteroon lillumaan. Sisälle jätetty kallio on estänyt ilman kierron lähes täysin, homehduttaen alapohjan. Alapohjan tuuletus on ollut puutteellinen. Sokkelin korkeus kallion lähettyvillä 10-30 cm. Salaojitus on yritetty tehdä mökkiä kiertäen, mutta kallion mudosta johtuen osa vedestä jää lillumaan sokkelin viereen ja valuu sokkelin välistä/raoista mökin alle.
Nyt kaipaisimme vinkkejä siitä, mitä asialle voi tehdä?
Olemme miettineet seuraavia:
1.       Kiilata / sahata rinteessä oleva kallioon railo niin, että muodostuu ura talon ohi. Haasteita voi tulla kaatojen tekemisestä
2.       Alapohjan täyttö soralla?
3.       Alapohjan merkittävä ilmanvaihdon parantaminen. Haasteena se, että toisella puolella sokkeli on metrin korkuinen ja toisella puolella vain muutaman sentin.
Oikea tapa olisi varmasti purkaa mökki ja rakentaa uusi tilalle, mutta nykyinen lainsäädäntö estää tämän vaihtoehdon (etäisyys rannasta). Mökistä on nyt purettu lattiat, kaivettu suurin osa hiekasta laatan alta pois ja laatta piikattu pois.
Kuva 1. Kallio keskellä mökkiä 

Kuva 2. Potero johon vesi jää lillumaan talon alla ja valuu oikealle saunan laatan alle.
Kuva 3. Sokkeli kapenee rinnettä ylös
Kuva 4. Rinne ja talon seinämä johon vesi valuu
Kuva 5. Seinusta syksyllä
Kuva 6. Muodostaen seinän toiselle puolelle lammikon mökin sisään

Kaikki pohdinnat ja ajatukset otetaan kiitollisina vastaan! 

t.Johanna 
Tags
J881572161
J881572161
Supreme Being
Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)Supreme Being (32,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 512, Vierailut: 4,2K
Pura pois ja jätä yksi (1) (vaikkapa) nurkkatolppa pystyyn ja korjaa "se vanha" kuntoon. Tietyillä ehdoilla et tarvitse mitään lupia.
J522231914
J522231914
Supreme Being
Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)Supreme Being (8,3K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 73, Vierailut: 1,3K
No yksi tärkeä asia olisi yrittää estää pintavesien valumista mökin perustuksiin. Olisiko mitään mahdollisuutta yrittää saada kaatoa mökistä poispäin ja ylärinteen puolelle nk niskaoja? Voi edellyttää louhimista mutta pelkäänpä että ilman pintavesiohjausta kaikki muukin remontointi menee hukkaan. Ja jos räjäyttäminen ei tule kuuloon  niin voi tuon louhimisen tehdä nk etanadynamiitilläkin, on vain aika lailla hitaampi ja raskaampi operaatio.

Toinen mikä tulee mieleen on tuo sisätäyttö. Mainitsit että se olisi hiekkaa ja kosteaa. Pystyisikö sitä imaisemaan imuautolla pois ja puhaltamaan tilalle joko lecasoraa, vaahtolasia tai sitten vesipestyä sepeliä kooltaan 6-16 mm tai 6-18 mm.

Ja en ole ammattilainen. Nämä ovat vain niitä (ilmaisia) pohdintoja.
GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae