Uuden talon lattialaatat korkkaavat irti. Missä vika ja kenen vastuu?


Uuden talon lattialaatat korkkaavat irti. Missä vika ja kenen vastuu?

Kirjoittaja
Viesti
J6113951021
J6113951021
Gaining Respect
Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)Gaining Respect (192 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1, Vierailut: 7
Ostimme talopaketin muuten valmiina, mutta sisätyöt (pintamateriaalit ja kalusteet) teetettiin toisella rakennusurakoitsijalla. Palkkasimme vastaavan mestarin / valvojan koko hankkeen ajaksi. Taloon muutettiin kaksi vuotta sitten ja lopputarkastus on vielä tekemättä.

Melko pian valmistumisen jälkeen eteisen isot lattialaatat irtosivat alustastaan noin 4 neliön alueelta. Sisätyöt tehnyt rakennusurakoitsija tuli korjaamaan ne, mutta tutkittiin huolellisesti mikä voisi olla syynä. Myös käytetty laastierä tutkittiin tehtaalla, syytä irtoamiselle ei löytynyt.

Kun laatat korjattiin, ne irtosivat noin kuukauden kuluttua uudestaan, tosin pienemmältä alueelta. 
Nyt kodinhoitohuoneen ja pesuhuoneen välisen oviaukon (ei kynnystä, yhtenäinen pinta) kohdalta 10x10 lattialaatat ovat irronneet. Ne ovat nousseet pussille ja ovat irti alustastaan noin puolen neliön alueelta. Tähän asti ne olivat tiiviisti kiinni alustassaan. 

Laatoitusurakoitsija sanoo ettei syy voi olla heidän työssään, koska laatoitus valmistui kaksi vuotta sitten ja ongelma ilmeni vasta nyt. Talotehdas pesi kätensä välittömästi ja ilmoitti että betonilaatta oli kuiva kun he poistuivat kohteesta. Vastaava mestari / valvoja ei reagoi mihinkään yhteydenottopyyntöihin. 

Mikä tuossa voi olla syynä? Ja kenellä tässä on vastuu? Mihin viranomaistahoon voin ottaa yhteyttä?   
Kysymys
Pm
Pm
Supreme Being
Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)Supreme Being (529,0K mainepistettä)

Ryhmä: Valvojat
Viestit: 3,1K, Vierailut: 5,3K
Jos pelkät laatat irtosivat on syynä liian pitkä aika laastin kampaamisen ja laattojen laiton välillä. Jos laasti irtosi laattojen mukana niin syynä voi olla betonipinnalle jäänyt sementtiliima tai tartukkeen (primeri) puuttuminen tai yhteensopimaton tartuke. Jos löytyy muu syy, niin kertokaa se meille muillekin.
Viimekätinen vastuu on aina rakennushankkeeseen ryhtyvällä. Hänen pitää valita sellaiset suunnittelijat, urakoitsijat ja materiaalit, että päästään suunnitelmien mukaiseen lopputulokseen.
ruosu
ruosu
Supreme Being
Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,9K, Vierailut: 2,3K
Alkaa mietityttämään minkälaiset mestarit siellä on niitä hommia tekemässä ?
Kyllä certifioitu laatoittaja yleensä saa laatat tarttumaan; saattaahan se vahinko jostain kumman syystä joskus sattua, mutta jos sattuu niin yleensä kyllä aiheuttaja löytyy...! Erittäin useasti on vikana se n.s kiire. 
Kyllä se järjen mukaan on laatoittajan vika jos laatat ei pysy kiinni? Jos on kyseessä vesieristetty tila, niin pitää löytyä dokumentti josta selviää työjärjestys, lämpötilat, kosteusarvot , päivämäärät milloin mitäkin on tehty j.n.e; muuten ei tule mitään. Vastaavan mestarin tehtävä on valvoa että semmoinen tehdään, ja että se on "todellisuuteen perustuva", siis että esim. kuivumisaikoja on noudatettu.
Isot laatat vaatii suht pitkän kuivumisajan ennen saumausta; 4-5 vrk, ja viikkokaan ei ole pahasta, niitten päällä ei saa kävellä kuivumisaikana. L lämminkään ei saa olla (lattialämmitys päällä täysillä...?)
Liiasta lämmöstä johtuvat irtoamiset eivät yleensä ilmene heti vaan aika pitkänkin ajan kuluttua.
Korjauksen irtoaminen noinkin äkkiä saattaa hyvinkin johtua siitä että on saumattu liian aikaisin, ja sitten siinä saumatessa ovat irtoilleet , tai sitten ollu lämpö päällä koko ajan, niin laasti nahkoittunut sitä mukaa kun on levitetty ?
Pesuhuoneessa "laatat pussilla" ? Siellä siis vesieristys joka on irronnut alustasta...!
Kyllä se nyt ensikädessä on sen laatoittajan homma saada ne laatat pysymään ; eikä mitään osakorjauksia tarvitse hyväksyä kun kerran tuollaista on.
Kaikki vaan uusiksi pohjia myöten, niin eiköhän sieltä aiheuttajakin tule eliminoitua pois? Se vastaava mestari kyllä täytyy tavalla tai toisella saada käsiin, että voisi sen kanssa vähän arvuutella mistä on palkan saanut...? Kai se nyt lopputarkastukseen sentään...ruosu
ruosu
Supreme Being
Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)Supreme Being (421,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,9K, Vierailut: 2,3K
Lisää ihmetystä herättää tosiaan myös tuo vastaavan mestarin käytös ? Kuten sanottua , niin se vastuu kaikesta viimekädessä on sillä rakennuttajalla t.s se suurin vastuu siitä että valitaan luotettavat asiantuntijat , eikä "asiantuntijat"! Minkälainen" sopimus" on hänen kanssaan tehty ? Jos määräysten mukaan mennään, niin hänen vastuunsa OK tapauksissa kestää hyväksyttyyn lopputarkastukseen asti ? Siis millä perusteilla on mestari valittu...? Aivanko näin että: "....on näitä tullu tehtyä..."; ja kun hintakin oli halpa ? "Mestari " on kai tietysti sitten suositellut samaa tasoa olevaa "laatoittajaa"...?

Eikös se tässäkin olisi pitemmän päälle tullut halvemmaksi  jos olisi antanut talotoimittajan hoitaa hommat alusta loppuun ; olisi ainakin ollut helpompaa näitten reklamaatioiden suhteen....
Mutta "tyhmyydestä sakotetaan"; on ehkä yritetty säästää väärässä paikassa...?
Olettamuksia ja arvailujahan nämä ovat, mutta mitäs muutakaan noilla alkutiedoilla...?
Kannattaisi kysyjän käväistä sivulla ja pistää lisätietoa; vai alkaako hävettämään...?

P.S  Jos mestari on mikä on, ja jo sovitun rahan saanut , niin viis veisaa...!
Ja jos ei kunnon sopimuksia löydy  niin : "yksin olet sä ihminen ; yksin keskellä kaiken"; siinä se "rakennushankkeeseen ryhtyvän" vastuu pähkinänkuoressa.!
Muokattu
2 vuotta sitten by ruosu
GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae