Kellarisaunan eristämätön betonilattia


Kellarisaunan eristämätön betonilattia

Kirjoittaja
Viesti
hitutötterö
hitutötterö
Forum Expert
Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)Forum Expert (602 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 2, Vierailut: 3
Terve,

Olen remontoimassa rintamamiestaloni kellarissa sijaitsevaa sauna/pesuhuonetta.
Pääasiallinen syy tähän on se että tilassa ei ole tällä hetkellä lämmitystä ollenkaan -> sinne pitää saada lämmitys.
Kosteuden hallinta myös toki tarkoituksena saada paremmaksi.
Lähtökohta on se että nykyinen betonilattia lienee eristämätön altapäin ja tämä on ko. projektini suurin ongelma. Tiedän että olisi erittäin suositeltavaa tämä kaikki piikata pois ja kaivaa maat alta pois ja eristää väh. 200mm ym ym..

Ja tämä on se ongelma.
Resurssini, niin aika kuin rahakaan ei mahdollista nyt tätä.

Paneelit seinistä ja katosta tulen poistamaan ja uusimaan ja niiden takana olevat eristeet tulen kyllä uusimaan -> Se on kuitenkin helppo, nopea ja edukas toimenpide. Samalla pääsen käsiksi seinien sisään ja poistan sieltä mahdollisesti kostuneet osiot ja korvaan uudella ja kuivalla.

Mutta tuo lattia.. se on liian työlästä ja kallista, jotenka tarkoitus on nyt miettiä kaikki mahdolliset muut tavat jolla voin kiertää tuon homman. Kuitenkin niin että rakenne pysyy jokseenkin turvallisena.

Kosteushan siirtyy nyt tällä hetkellä betonilaatan läpi ees-taas, maasta se nousee sisälle ja sisältä pesuvesien mukana osin myös maahan (toki lattiakaivoon valtaosaksi). Ja ajatuksena on että näin saisi mennä jatkossakin. Tämän vuoksi en siis tule välttämättä tekemään laatoitusta lattiaan ollenkaan, enkä ainakaan mitään vesieristyksiä.
Ajatuksena on siis että tuo tähänkin asti yli 50-vuotta toiminut rakenne saa toimia jatkossakin, niin kuin on toiminut tähänkin asti hyvin, enkä lähde tekemään turhaan yhtään mitään ylimitoitettua.

Selvä juttu on että lämmitysenergiaa tämä ratkaisu tulisi syömään enemmän kuin siinä tapauksessa että piikkaisin, kaivaisin ja eristäisin lattian.. mutta, sen kanssa pystyn elämään myös.

Lämmitysvaihtoehdot jotka on tullut mieleen:

1. Lattialämmitys, tietystikkin tämä olisi se mukavin ja ihanteellisin. Helppo ja halpa asentaakkin. Mutta, jos osoittautuu niikseen että tämä lämmitysmuoto vaatii väkisinkin sen betonin alapuolisen eristyksen, olen valmis tämän hylkäämään. Tähän lämmitysvaihtoehtoon ajattelin tällaista vaihtoehtoa: http://www.ebeco.fi/eristys/cable-board

2. Sähköpatteri/ Sähköpatterit seinille.
Ei tietystikkään mikään ideaali vaihtoehto, mutta jos betonilaatta jäisi kokonaan eristämättömäksi, olisiko tämä vähemmän huono vaihtoehto? kiinnitettynä kuitenkin Oksti eristettyyn seinään, tuhlaisi vähemmän lämmitysenergiaa?

3. Ilmalämpöpumppu. Lauteen alle. Lattian rajaan.Tilaan joka ei siis lämpeä edes saunaa lämmitettäessä kovin korkealle (arviolta max. 35-astetta kaikissa olosuhteissa). Puhaltamaan lämmintä ilmaa peräseinältä kauttaaltaan koko tilaan. Kuulostaa erikoiselta toki, ja on erittäin poikkeava ratkaisu pesuhuoneen lämmittäjänä, mutta tällöin ei lämmittys tapahtuisi pelkällä sähköllä ainakaan, vaikkakin se lattia edelleen olisi eristämätön. Se myös kierrättäisi tilassa ilmaa ja edistäisi sen kuivumista. Tämä myös lämmittäisi samalla koko kellaria ja palvelisi oikeinkin hyvin sitä tarkoitusta.

Kostean ilman poisto tapahtuu nykyään tilassa painovoimaisesti, riippuen mihin lämmitysmuotoon päädyn, on tilaan helposti mahdollista tehdä tyristorisäätimellä tarpeen mukaan ohjattava koneellinen poisto kanavapuhaltimella suoraan vanhan hormin kautta katolle.

Tiedän että jonkun asteinen kompromissi on tulossa ja selvää on että energiatehokkain tuo ei tule missään nimessä olemaan..mutta löytyykö arvon palstalaisilta näkemystä olisiko joillain esittämilläni tavoin tarpeeni ratkaistavissa, kuitenkin niin että rakenteen toimivuus pysyisi jokseenkin turvallisena?
Betonitohtori
Betonitohtori
Supreme Being
Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)

Ryhmä: Valvojat
Viestit: 4,5K, Vierailut: 5,2K
Pääperiaate on, että kellareiden seiniä ei pidä lämpöeristää sisältä päin. Jos eristys tehdään tapahtuu siinä päävirhe siksi, että mikrobivaurio on hyvin  todennäköinen. Usein kerrotaan, että tilaa on käytetty 40 - 50- vuotta, mutta se ei estä rakenteen homehtumista. Eristämättömät betonilattiat lämmittävät maaperää sen alla ja lisäävät suhteellisen kosteuden nousua maaperässä, joka sitten pyrkii tasaantumaan kellarin seinien kautta sisätiloihin. Esitetyt ratkaisut ovat ns. riskirakenteita. 
Pm
Pm
Supreme Being
Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)Supreme Being (661,0K mainepistettä)

Ryhmä: Valvojat
Viestit: 3,1K, Vierailut: 5,4K
Lattialämmityksen opin jo mummolan saunassa: otettiin padasta pari kuupallista kuumaa vettä ja heitettiin lattialle. Varmaan olisi toimiva ja edullisin tapa tässäkin. Muun lämmityksen voisi hoitaa parilla sähköpatterilla.
Betonitohtori
Betonitohtori
Supreme Being
Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)

Ryhmä: Valvojat
Viestit: 4,5K, Vierailut: 5,2K
Niinhän se on....
Periaatteessa näissä rakennustyypeissä on pääpainona elämäntapakysymys, ei niinkään tilojen hygienia ja rakenteiden mikrobiprofiili.
GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae