Jokamiehen maakellari?


Jokamiehen maakellari?

Kirjoittaja
Viesti
eskimo68
eskimo68
Respected User
Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)Respected User (1,6K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 4, Vierailut: 12

 Talo kun tuli rakennettua niin eipä tietenkään tullut mieleen rakentaa edes pieni maakellari siinä samassa. Perunoita ja juureksia on liikaa joka vuosi joten nyt tuli mitta täyteen. Sen verran kalliota (ja kiveä maapohjassa) ympärillä että kunnollista maakellaria missä voi seistä tai edes kumartua  ei tule kuuloonkaan.Jolloinka tuli mieleen että aikoinaan maalla oli pari sementtirengasta maassa ehkä metrin syvyyteen saakka ja hyvin pysyi metvurstit kylmänä kun ei ollut jääkaappia.Onko moinen aivan pöhkö idea?Hiekkaa ja styroksia parin sementtirenkaan ympärille ja valu pohjalle ja jonkinmoinen yritys pitää vesitiiviinä (joka voi olla hyvä tai huono idea ottaen huomioon ilmastoinnin?).Ehkä varmuuden vuoksi joku salaojaputki alle?Kanneksi vaikka filmivaneria, styroksia ja toinen filmivaneri että eristäisi tarpeeksi.Tarvitseeko moista "pikkukaivoa" edes ilmastoida?Pitääkö miettiä hiiriä?Joku pieni katos tai pari puskaa ympärille ettei aurinko paista suoraan päin.Sementti kun hikoilee aikaansa niin ehkä ei käyttökelpoiseksi vielä tänä vuonna mutta nyt syksyllä olisi aikaa tehdä.Jos perunat säilyisivät parikin kuukautta pidempään olisin varmaan jo tyytyväinen. Ruotsissa noita vissiin jokunen pöhkö on rakentanutkin ja saanut 4 asteisena pysymään koko vuoden.Pöhköä? Jotain mitä pitäisi miettiä mitä ei ole mainittuna yllä?

 Larmatin
Larmatin
Supreme Being
Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)Supreme Being (229,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 808, Vierailut: 34
Onhan niitä valmiiksi pohjallisia kaivonrenkaita olemassa.

Teet sen jonkinlaiseksi ja rakennat ilmanvaihdon sitten jos tuntuu sitä tarvitsevan. Ilman tulo putki kannattaa kaivaa maahan jotta se esi viilenee/lämpenee kaivoa varten.
Pete
Pete
Supreme Being
Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,4K, Vierailut: 1,4K

Olen tuota aloitusta kans pähkäillyt, mut en ole törmännyt kehenkään jolla olis ollut vastaavaa sovellusta käytössä. Paitsi että ihan kaivossakin on moni roikottanut kylmänä pidettäviä.Mut jos nyt höpötän omiani, niin tuota betonipohjaa juuri mietin. Jos kuopan saa salaojitettua hyvin, niin maakellarin tavoin olisi tasaisen kosteuden kannalta sorapohja tai joku ladottu kivi melkein parempi. Mut jos on tarvetta saada vettä pysymään ulkopuolella niin valmiiksi pohjallinen metrin korkea rengas jollain käsiteltynä olis ehkä se ratkaisu...Mulla meni eniten aikaa siihen, kun koitin kaivaa muistikuvia sellaisesta toteutuksesta, kun tuollainen pohjallinen rengas olikin kyljellään. Mut kun en muista miten se "ovi" ja seinä oli toteutettu.Tuossa kaivomallissa helpoin kansiversio olisi ottaa päälle ensin kyseisen kokoinen betoninen välikansi, jossa on pienempi reikä 60- senttiselle kannelle. Pikkukannen huullokseen kun laittaa vielä 10-15 senttisen 60 cm korotusrenkaan ja kannen vasta sen päälle, niin saa eristelevyn tuohon päälle hävitettyä nätisti. Sitä pikkukantta on sitten jo köykänen(?) nostella ja korotusrenkaan sisälle on helppo askarrella sopivan jämtti eristekiekko.Salaojitus olis kyllä aika olennainen, tai sitten joku putki, mitä pitkin pohjasta vesi poistuu ja ilmaa tulee. Olettaisin että kannen falskaus riittää poistoon. Tuon kokoinen tila hukkaa äkkiä lämpöpankkinsa, jos liikaa vaihtaa ilmaa. Samasta syystä unohtaisin sen eristyksen muualta kuin päältä ja ehkä ympäriltä maanpinnan lähellä. Ulkopuolinen eristys estää ympäröivää maata toimimasta lämpötilaa säilyttävänä ja tasaavana massana.Mut aika edullinen kokeilu eikä voi täysin pieleen mennä. Ja kamat voi purkaa ja koota uudella tavalla jollei onnistunut. Että kokeilemaan vaan.

 GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae