Urakoitsijan moraali


Urakoitsijan moraali

Kirjoittaja
Viesti
vaihtoehtoja
vaihtoehtoja
Supreme Being
Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)Supreme Being (379,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,6K, Vierailut: 0
"Yksityisellä ei yleensä myöskään ole samanlaista lakimies/asiatuntija koneistoa käytössään paperihommien suhteen, kuin julkisella sektorilla"Tähän taas toteaisin, että kyllä on, mikäli on halua tai ymmärrystä hoitaa oma projekti kunnolla. Ongelmaksi muodostuu usein se, ettei raaskita / haluta maksaa tästä palvelusta. Eli ei ymmärretä sen tärkeyttä.

Julkisissa ja isoissa kohteissa homma hoituu helpommin automaattisesti, koska siellä sattuu istumaan jo valmiiksi palkattu henkilö(t) ko. asioita hoitamassa.

Yksityispuolella siihen työhön joudutaan erikseen rekrytoimaan osaava henkilö.
HTT
HTT
Supreme Being
Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)Supreme Being (222,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 932, Vierailut: 8
Suurin syy taitaa olla siinä,että kaksi ammattitaidotonta hoitaa hommat (omakotitalon teettäjä/urakoitsija).
TKT
TKT
Supreme Being
Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)Supreme Being (370,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,8K, Vierailut: 0
Viitaan tuohon omaan kommentiini toteamalla, että "vaihtoehtoja":n kommentti; "kyllä on, mikäli on halua tai ymmärrystä hoitaa oma projekti kunnolla. Ongelmaksi muodostuu usein se, ettei raaskita / haluta maksaa tästä palvelusta. Eli ei ymmärretä sen tärkeyttä." on lisäystä toteamukseeni.
ra57728
ra57728
I'm into this
I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)I'm into this (318 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1, Vierailut: 0
On totta etta sita "luulisi" etta normaalilla jarjenjuoksulla varustetut ihmiset voisivat sopia asioista sillee helposti ja hyvassa hengessa, mutta tiedan ainakin yhden urakoitsijan Pirkanmaalta jolta tama ei valitettavasti onnistu. Kyseinen urakoitsija rakensi talomme jo vuosia sitten, mutta hanen mielestaan pitaisi kai tyytya samantien siihen mita on saanut.... Mielestani on kuitenkin ihan kohtuullista etta avaimet kateen toimitus sisaltaa myos piirrustukset ? Jos ei sisalla niin joku rakentamisen ammattilainen voi selittaa minulle hyvassa hengessa sen miten talo voidaan rakentaa ilman piirrustuksia nimittain meilla ei ole yhtaan toteutuman mukaista kuvaa ? Samaten luulisi etta urakoitsin velvollisuuksiin kuuluu korjata suoranaiset rakennusvirheet, mutta kun ei niin ei rakennusalalla on kai ihan normaalia etta reika on automaattisesti IP67 vaikka normaalilla jarjenjuoksulla voisi ajatella etta vesi osaa kylla reijasta ulos ???... Enka kylla ymmarra sitakaan miten laatoitus voi irtoilla tai ymmarran kylla sen etta noin voi kayda mutta en kylla sita etta urakoitsijan mielesta sita voi korjailla suurinpiirtein laatta kerrallaan vuodesta toiseen, silla taas ei sitten ole mitaan merkitysta vaikka useat muut alan ammattilaisiksi itseaan kutsuvat muuta vaittavat, talla kyseisella urakoitsijalla kun tuntuu omasta mielestaan olevan ainainen korjausoikeus niihin toihin joita han nyt yleensa viitsii joskus korjata..... No sanomattakin on tietty selvaa etta tallaiset jotut paatyvat jossain vaiheessa oikeusasteisiin joten voin kylla ihan kirkkain silmin vaittaa etta ainakin Pirkanmaalta loytyy yksi urakoitsija jonka business idea tuntuisi perustuvan ihan johonkin muuhun kuin ammatti ylpeyteen. Lisaksi ihmettelen sita miten sama kusetus voi jatkua vuodesta toiseen ?
J304362211
J304362211
Esteemed User
Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)Esteemed User (2,8K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 8, Vierailut: 2
Kyllä harmittaa puolestasi. Ilmeisesti nämä "urakoitsijat" saavat jatkaa hämärähommiaan niin kauan kun valtiovalta/ valvova viranomainen ei siihen puutu. Ja epäpätevään ja asiattomaan urakointiin ei taida tällä hetkellä kukaan puuttua. Ainoa keino on polttaa rahaa oikeudessa, eikä silläkään varmaan ole hyvä vaste koska "urakoitsija" ajautunee konkurssiin heti kun kunnolla vastuita vaaditaan.

Kyllä vähintä olisi se että valvova viranomainen pitäisi yllä paikkakunnan tasolla huonosti asiansa hoitavien "urakoitsijoiden mustaa listaa", josta työn teettäjä voisi varmistaa valintansa pätevyyttä. Jaksamista Pirkanmaalle!
Betonitohtori
Betonitohtori
Supreme Being
Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)Supreme Being (1M mainepistettä)

Ryhmä: Valvojat
Viestit: 4,4K, Vierailut: 5,2K
Olen komentoinut asiaa aiemmin, mutta lisään vielä.

Rakennuslain mukaaan rakennushankkeeseen ryhtyvällä on suurin vastuu rakentamisen onnistumisesta ei niinkään urakoitsijalla. Sopimustekniikka on aivan ehdoton asia mikä pitää hoitaa aina kuntoon. Se on koko homman perusta. Miten ihmeessä sitä voidaan jälkikäteen edes keskustella laatutasosta tai mitä piti tehdä jos ei ole kirjattu asioita paperille. Paperillekirjaus pitää molempien vielä allekirjoittaa. Jos joku rakoitsija kieltäytyy tai on vastahakoinen sopimuksien solmimiseen niin älkää edes harkitko ottaa sellaista urakoitsijaa töihin. Mikä on urakoitsijan moraali? No mikä on rakennuttajan moraali? Jos rakennuttajan ainoa vaihtoehto on saada kaikki "halvalla" ei rakentaminen onnistu. Urakoitsija tarvitsee kunnon katteen elääkseen, liikevaihdolla ei elä yksikään urakoitsija vaan taskuun jäävällä rahalla.

Jos urakointihinta on rimaa hipova tulee herkästi tuloksestakin rimaa hipova. Sitten herkästi moralisoidaan puolin ja toisin.

Hyvillä ja tarkoilla suunnitelmilla tehty kirjallinen urakkakysely ja tarkasti tehty urakkasopimus takaa yleensä tyytyväisyyden rakennusprojektissa.
Mestari
Mestari
Supreme Being
Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)Supreme Being (501,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 2,3K, Vierailut: 838
Lisäksi se sopimus ei riitä,vaan laatutaso täytyy myös määäritellä mitä halutaan.Tai millainen työnjälki hyväksytään.Nämäkin kirjallisena urakkasopimuksen liitteeksi.
-JPM-
-JPM-
Supreme Being
Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 16, Vierailut: 0
Ikäviä asioita... saanut myös itse kokea, kun avaimet käteen periaatteella rakennutimme. Suomessa helposti vielä luotetaan ihmisen sanaan. Eläähän vielä ainakin täällä pohjoisessa käsitys, että jos ei miehen sanaan voi luottaa, niin ei hän ole minkään arvoinen. Nämä perinteiset käsitykset miehen sanasta ja kättä päälle jutut kannattaa heittää nykyään romukoppaan, kun puhutaan rakennusalasta ja parasta olisi nauhoittaa kaikki keskustelut urakoitsijan kanssa ennenkuin sopimusta tekee ja tietenkin kirjallisena myös. Sitä vaan helposti ihminen aina luottaa, että eihän juuri minun kohdalle tällainen epärehillinen vastapuoli voi sattua, mutta aina se jollekin sattuu. Kun suunnittelette rakennuttamista, niin tässä kantapäänkautta saatua tietoa siitä. mitä olisi otettava huomioon ja mihin varauduttava.- ottakaa selvää urakoitsijan maineesta ja tutustukaa jos mahdollista aikaisempiin kohteisiin ja kyselkää miten niissä on asiat hoituneet.

- kunnan rakennustarkastajalta voi kysellä jos urakoitsija on urakoinut saman kunnan alueella.

- kaikki paperille, myös aliurakoitsijat ja se mistä maasta työvoima tulee ja onko koulutusta alalle.Jos ongelmia tulee, niin kuluttaja-asiamies on kyllä aika voimaton, tämän tietävät näköjään myös urakoitsijat. Käsittelyajat ovat pitkiä ja mitään lainvoimaista päätöstä he eivät anna, ainoastaan suosituksen. Ei urakoitsija, jonka nimi on jo usean urakan takia kuluttaja-asiamiehen listalla enään suosituksista hetkahda mihinkään.Parempi tapa on ennen projektin alkua varmistua, että kotivakuutuksessa on oikeusturva vakuutus, jotta asiat voidaan sitten ratkaista käräjäoikeudessa ilman, että se aiheuttaa merkittäviä kustannuksia. Käräjäoikeutta varten täytyy tai ainakin kannattaa paikalla tehdä tutkimus Kauppakamarin puolueettoman tarkastajan toimesta. Hän ei ole kummankaan osapuolen puolella asioissa vaan kylmästi tutkii asiat ja tekee niistä raportin, jota käräjäoikeus käyttää. Tarkastus on erittäin kallis ja se tulee yleensä hävinneen osapuolen maksettavaksi, ellei mikään vakuutus sitten sitä korvaa.Aina olisi parempi ja eteenkin halvempi, jos osapuolet voisivat keskustella vaikeistakin asioista ja tehdä kumpikin myönnytyksiä ja joustaa. Kuluttajan kannattaa olla myös varovainen etumaksujen kanssa. Itselläni urakka oli etupainotteinen maksupostien kanssa (tarkastajan toteamus) ja kun viimeisen osan olin maksanut, niin hommat loppuivat täysin, samoin kuin keskustelu yhteys (ei vastannut puhelimeen). Sanomattakin selvää lienee, ettei kohteessa minkäänlaista takuuta ole käytännössä, vaikka papereiden mukaan tietenkin on.Eli olkaa ihmiset varovaisia. Kyllä varmasti suurinosa firmoista toimii aivan asiallisesti, mutta mukana on tosiaan myös näitä jotka tekevät alueella kohteen tai kaksi ja vaihtavat eripuolelle suomea, missä maine ei ole vielä mennyt ja saattavat vaihtaa myös maata.


Pete
Pete
Supreme Being
Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)Supreme Being (366,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1,4K, Vierailut: 1,4K
Tuohon -JPM- :n kirjoitukseen voisin todeta, että BT on maalannut tähän ketjuun aikanaan oikeat pirut seinälle. Itse urakoitsijan puolelta katsoen olen näiltä ongelmilta välttynyt, mutta tarkkaan olen myös määritellyt rajapinnat, mitä työhön kuuluu ja mitä ei. Ja tarjouspyyntövaiheessa olen jo tehnyt selväksi, etten aio halvimmalla tarjota työtä. Silti on töitä ollut, moni työ lyönyt kiinni juuri tarkimmin eritellyn tarjous/sopimus-asiakirjan myötä.Surullisinta on se, että täällä rakentaja jakaa ohjeita mieluummin riitakäräjille, kuin siihen, miten asia olisi alkujaan kuulunut oikein hoitaa. Ei täällä niinkään tarvittaisi neuvoja virheiden korjaamiseen, paremminkin virheiden välttämiseen.Tiedän kokemuksesta, että työnsä voi tehdä vuosikymmenet niin, että suullinenkin sopimus pitää ja asiakkaat myyvät urakoitsijaa edelleen. Tällä tavalla ei tehdä pikavoittoja, mutta turvataan tulevaisuus.
-JPM-
-JPM-
Supreme Being
Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 16, Vierailut: 0
Olen kyllä nimimerkki Peten kanssa aivan yhtä mieltä. Kirjoitukseni ja ehkä koko topic on varsin surullinen. Joku kysyi kuitenkin näistä viimeisistä oljenkorsista, joihin omakoti rakennuttaja voi vielä turvautua, niin kerroin vain joitain kokemuksiani.Pystyn kyllä mielestäni ajattelemaan tilanteen myös urakoitsijan kannalta. Ei nämä talotehtaiden avaimet käteen pystytykset varmaankaan niitä pikavoittoja urakoitsijalle tarjoa. Kovalla työllä palkka on varmasti ansaittava, niinkuin toki monella muullakin alalla. Olisi kuitenkin kummankin osapuolen kannalta hyvä, että urakoitsija osaisi sanoa myös EI siinä vaiheessa, kun urakasta vielä neuvotellaan. Kun urakka on jo lyöty lukkoon ja työt alkaneet ja siinä vaiheessa urakoitsija huomaakin, että tämähän onkin hänelle huonon tilin urakka, niin ei sitä oikein yksipuolisestikaan mielestäni voi alkaa muuttamaan. Oliko esim. oma urakkani urakoitsijan puolelta virheellisesti laskettu, niin sitä en osaa sanoa. Loppu metreillä oli mukana 3 urakoitsijaa, joiden hinnat olivat varsin lähellä toisiaan, mutta tämä jonka valitsin lupasi työn valmistuvan nopeiten.(n.6kk)Aloin täysin untuvikkona rakennuttamaan, luotin osapuoliin ja se kostautui. Nyt jos vain saisi mahdollisuuden, niin moni asia tulisi tehtyä toisin. Ehkä tärkein asia olisi itse palkattu valvoja, joka voisi neuvoa asioissa. Minullakin oli aluksi oma valvoja, mutta urakoitsija vaati hänen poistamista projektista, koska hänellä oli oma mies valittuna valvojaksi ja hän lupasi sen myös maksaa. Tyhmyyksissäni sitten myös kustannus säästöä ajatellessani ja urakoitsijan vakuutellessa, että huippu jälkeä tekevät, niin suostuin tähän. Mutta kehottaisin muita ottamaan oman valvojan, vaikka se useamman tonnin maksaakin.


GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae