Paljonko laajennusvarallisella säästää alussa?


Paljonko laajennusvarallisella säästää alussa?

Kirjoittaja
Viesti
Banaanilaiva
Banaanilaiva
Prestige User
Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 13, Vierailut: 0

Onko kenelläkään kokemusta ja faktoihin perustuvaa arviota siitä, mitä alussa kustannuksissa säästäisi, jos rakentaisi 140-150-neliöisen 1,5-krs talon  laajennusvarallisena (alakerta valmiiksi, yläkerran lattiat, väliseinät ja sisustukset sitten kun kerkiää) verrattuna siihen, että tekisi talon kokonaan valmiiksi kerralla? Millaisiin neliöhintoihin tällaisella ratkaisulla olette päässeet tai jos ei neliökustannuksia tiedossa, niin yleensä ottaen muuten?


En usko, että voidaan ihan samalla neliöhinnalla lähteä laskemaan kun kokonaan valmiiksi tehtyä, mutta toisaalta en usko myöskään että voidaan laskea pelkkä alakerran n. 100 neliötä valmiin neliöhinnalla ja jättää yläkerralle laskematta mitään, kun siellä korkealla sitä eristämistä ja muuta piisaa joka tapauksessa.


Jos jollain on kokemusta tästä, niin kiinnostais sekin, että oletteko teettäneet / tehneet esim. pattereille vedot valmiiksi yläkertaankin ja miten sähkötyöt? Me lapseton nuoripari haaveillaan tällaisesta ratkaisusta.  


ragdoll
ragdoll
I'm into this
I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)I'm into this (336 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 1, Vierailut: 0
Samanlaista ratkaisua on ajateltu itsekin. Alakertaan noin 120 neliötä asumiskuntoon ja vinttiin varaus vielä parille huoneelle. Rakennusliikkeen avaimet käteen -taloesittelyssä myyntitykki meinasi että vintin tekeminen valmiiksi olisi siinä kyseisessä talossa ollut 46 tonnia lisää hintaa. Sen tarkemmin ei alettu kyselemään että mitä siellä vintillä olisi ollut valmiina vai olisiko ollut mitään.
Tuumasta toimeen
Tuumasta toimeen
Supreme Being
Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 410, Vierailut: 0

Kaikista halvinta on teettää kaikki valmiiksi kerralla. Rakennuskustannukset todennäköisesti nousevat koko ajan (työ ja materiaalit), minkä lisäksi yksikköhinta on suuremmassa työssä yleensä jonkin verran alempi kuin pienemmässä. Välivaiheista tulee lisää kuluja ja osa asioista on hankalampi rakentaa jälkikäteen kuin heti.


Toinen asia on sitten kustannusten jaksotus tai se, että tekee yäkerran myöhemmin itse. Mutta silloin kustannukset eivät ole rinnasteiset toisella teetettyyn alakertaan.


Banaanilaiva
Banaanilaiva
Prestige User
Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)Prestige User (3,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 13, Vierailut: 0

No kaikkihan ei ole syntyneet banaanilaiva keskellä kämmentä ;) meillä olikin ideana siis se, että kun mies on kirvesmies ja suvussa myös vahvaa taipumusta sinne suuntaan niin mahdollisimman paljon tehtäisiin nimenomaan itse - mun on oikeasti pakko ihmetellä tätä nykyajan trendiä, että kaikki nykyään teettää kaiken mahdollisen jollakin muulla. Toki ymmärrän sen, että halutaan hyvää työnjälkeä ja arvostan itsekin ammattilaisia ja heidän osaamistaan, mutta mihin on kadonnut entisajan henki, että jotain sentään pitää itsekin osata tehdä? Vai onko keskustelupalstoilla vaan tällaista leuhkimista, että me nyt ei viitsitty itse tehdä mitään, kun on niin maan penteleesti rahaa. No meillä ei sitä ole kun nuoria ollaan eikä ole vielä palkkapussi ehtinyt ratketa saumoistaan niin perusteellisesti. Me ei ollakaan minkään italialaisen marmorilattian perässä taloa suunnittelemassa vaan edullisella peruslaadulla ja kovalla työllä. Olis kiinnostavaa kuulla, löytyykö muita meidän kaltaisia ensinkään, ja millaisia kokemuksia heillä on rakentamisesta.


Ja mitä hintojen nousuun tulee, niin tottahan se on, ja on vaikea sanoa, että tuleeko se laskusuhdanne vai eikö tule - ehkä se vuoden, parin päästä näkyy jo selvemmin? Joka tapauksessa olen sitä mieltä, että tästä palkankorotuskierroksesta ei ole taas rakentajan kukkarossa hyötyä, kun ostovoima lisäilee ihmisten mahdollisuuksia hankkia ja kysyntä kasvattaa inflaatiota entisestään. Kuitenkin sitä yläkerran rakentamista olemmekin ajatelleet lykätä sen takia, että hitaammalla aikataululla sen kanssa säästäisimme paljon esimerkiksi siinä, että olisi paremmat mahdollisuudet hyödyntää tarjouksia ja saisi myös rauhassa miettiä, millaisia ratkaisuja yläkertaan haluaisi.


Leds
Leds
Supreme Being
Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)Supreme Being (173,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 782, Vierailut: 0

Oman työn osuudesta pari asiaa: Sitä ei kannata yliarvioida ainakaan kustannuksia laskiessa.Jos mies rakentelee taloja päivisin,niin on aika paljon mahdollista että ei välttämättä aina kiinnosta tehdä sitä iltaisinkin.Joten projekti venyyyyyyyyy...


Eräs hyvä mahdollisuus voisi olla se,jos kerran on osaamista,niin isäntä päivätyöstä lomille ,ja oman talon kimppuun.


mtd
mtd
Supreme Being
Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)Supreme Being (40,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 240, Vierailut: 0

Banaanilaivan tapauksessa ehkä toimisi sellainen ratkaisu, että yläkerran levyttää&eristää jo valmiiksi, ja tekee lämmityksen varaukset(patteri-/lattialämpöputket valmiiksi, jos vesikiertoinen). Niin, ja sähköistys toki myös otettava huomioon. Pintamateriaalit voi sitten rauhassa hankkia, ja tehdä yläkerran valmiiksi jahka tarvetta ilmenee.
Säästöä yläkerran keskenjättämisestä ei paljoa syntyne, mutta talon asuttavaan kuntoon saaminen nopeutuu jonkin verran.


Jos halua ja taitoa rakentamiseen on, oman työn osuudeksi voi laskea huomattavan suuren osan. Ja rakentaminen onnistuu myös päivätyön ohessa. Itse sovin työnantajan kanssa käyttäväni kesän aikana edellisen talven pekkaset, koko vuosiloman ja tein talvella ylitöitä, jotka pidin sitten kesällä vapaina. Eikä päivääkään tarvinnut ottaa palkatonta lomaa.
Jos suvusta löytyy ammattimies avuksi, ei talon saaminen muuttovalmiiksi ennen talvea ole kummoinenkaan homma. Toki pitkiä päiviä joutuu tekemään, ja kuusipäiväistä viikkoa(edes yksi lepopäivä viikossa auttaa kummasti jaksamaan), mutta säästöäkin kertyy reilusti.


Koska teillä on tietoa ja taitoa rakentamiseen omasta takaa, neuvoisin unohtamaan talopaketit täysin, ja tekemään talon kappaletavarasta. Toki pari-kolme viikkoa enemmän aikaa vie rungon tekeminen pitkästä, mutta edelleen, säästöäkin kertyy huomattavasti.


Josefinas
Josefinas
Supreme Being
Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)Supreme Being (26,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 115, Vierailut: 0

Heps! Meillä oli laajennusvara paketissa. Rappuset yläkertaan valmiina ja niiden päällä lämpöeristetty luukku, josta vintille pääsi. Valmiina oli nousuille putket ja yläkerran lattia.


Kolmisen vuotta asuttiin alakerrassa täysin ja sitten pikkuhiljaa kuikittiin vintille ja keräiltiin tyrkkyjä sinne jemmaan.  Saatiin sopivasti tavarat kerättyä ja pikkuhiljaa tumpelo-ukkoni blondinsa kanssa rupesi naputtelemaan ylhäällä. Välillä meni herneet nenään, joten luukku kiinni  viikoks.... ja taas takaisin. Reilu vuosi tähän meni kaikkiaan aikaa, mutta penniäkään ei tarvittu velkaa, vaan kaikki  tarvittava ostettiin ns.taskurahoilla ja tumpelon lomarahoilla. Jos olisimme kerralla rakentaneet kaiken, olisimme joutuneet ottamaan asuntolainaa enempi, joten meillä se oli hyvä ratkaisu.


rklhuttunen
rklhuttunen
Supreme Being
Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)Supreme Being (44,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 192, Vierailut: 0

sanoisin, ettei hyvin merkittäviä etuja saavuta sillä, että jättää joitain vaiheita myöhempään ajankohtaan. varsinkin, jos tekemistä on paljon ja päivätyö/t "rasitteena". voin sanoa kahden  oman  perusteellisen huoneistoremontin kokemuksella, että kun päivät vääntää remontteja/taloja, niin iltoina se ei enää niin huvitakkaan. ja mitään ei mielestäni kannata jättää tekemätä, niitä kun ei tahdo tulla tehtyä sitten myöhemminkään, kun "hyvin on pärjätty". nämä siis omien kokemusten pohjalta...


Vaaka
Vaaka
Supreme Being
Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)Supreme Being (151,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 684, Vierailut: 0

Monta, mitenkä tämä kirjoituksesi liittyy aloittajan kysymykseen. Vai onko se vain sitä huu haata.


Nellirakentaa
Nellirakentaa
Supreme Being
Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)Supreme Being (5,4K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 22, Vierailut: 0

Kummallista pottuilua taas henkilöiltä, joilla ei selvistikään minkäänlaista käytännön kokemusta asiasta. 


Ystäväpariskuntani rakensi Jukka talon, niin että muuttivat siihen nyt kesällä. Alakerrassa 112 neliötä + yläkertavaraus, jolloin yläkertaan saa noin 40 neliötä myöhemmin lisää. Rakennuttivat talon elementtipystytysten jälkeen timpurilla ja hinnaksi tuli lopulta aika tarkkaan 1500 euroa/neliö (iloman tonttia). Yläkertavaraus talopaketissa oli kustantanut 5000 euroa. Ystäväni teettivät sähkö-ja vesiputkivedot jo valmiiksi yläkertaan. Maksaa huomattavasti vähemmän rakennusvaiheessa eikä tarvi sitten myöhemmin repiä mitään auki. Ystävilleni oli arvioitu, että yläkerran valmiiksi rakentaminen olisi tullut nyt maksamaan noin 500 - 1000 euroa/neliö (riippuu paljon siitä tuleeko yläkertaan esim kylpyhuone jne...) Se, kuinka paikkansa pitävä tuo arvio on en osaa sanoa.


Minusta sen miettiminen ja pään aukominen siitä, mitä kannattaa ja mitä ei ja kuinka paljon se tulee maksamaan on aika turhaa. Vaikka itse ei koskaan yläkertaa rakentaisi, on sillä vaikutusta talon jälleenmyyntiarvoon tulevaisuudessa varsinkin jos alakerrassa on niukan puoleisesti neliöitä. On totta että kustannukset nousevat koko ajan, mutta niin ovat nousseet onneksi talojen myyntihinnatkin. Vaikka itsellä ei olisikaan varaa tai edes aikomusta rakentaa yläkertaa, siihen sijoittaminen ei välttämättä ole olleenkaan tyhmää.


Tällä palstalla on vaan vähän (liian) monta rakennusalan "ammattilaista", joille kaikki on niin helppoa ja rahaakin vissiin kasvaa ikkunalaudalla...
GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae