Missä asioissa budjetti ylittyy?


Missä asioissa budjetti ylittyy?

Kirjoittaja
Viesti
tulkku
tulkku
Supreme Being
Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)Supreme Being (11,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 56, Vierailut: 0

No niin, kertokaapa missä se budjetti ylittyy...tuossa yhdessä keskustelussa oli hurjia ylityssummia, itse alkamassa sisätöihin ja vielä budjetti erittäin hyvin hanskassa.Tietysti kalliimmat laatat, parketit ym. nostaa budjettia, mutta onko jotain yllättäviä asioita jotka vievät rahaa ennakoitua enemmän?


Tuntuu vaan käsittämättömältä esim. 15 % ylitykset, näitäkin on. Mutta mistä ne tulee?


Yussuf
Yussuf
Prestige User
Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)Prestige User (4,6K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 36, Vierailut: 0
Meillä menee lvi-puoli pahasti yli. Sähkö pysyy suunnitellussa. Täyttöhommiin ja erilaisiin vuokrakoneisiin on myös uponnut paalua.
Näprääjä
Näprääjä
Supreme Being
Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)Supreme Being (80,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 464, Vierailut: 5

Villi veikkaus on, että talopakettirakentamisessa (sis myös pre-cut) valtaosa ylityksistä tulee
a) pohjatöistä ja perustuksesta (kaikki vaiheet ennen runkoa)
b) näkyvistä sisäpinnoista
c) pihasta

Kohdassa a ei haluta tai osata laskea kaikkea, mitä maan alle ja osin pinnallekin ihan oikeasti jää. Tässä auttaisi jo pelkästään osaava vastaava mestari.

Kohdassa b nälkä kasvaa syödessä ja lisäksi pinnoissa on paljon sellaista, jota ei pysty pienellä vaivalla laskemaan (vrt kattolistat, jalkalistat, nurkkalistat, karmilistat etc..). Onhan puun hinta esim noussut n 20 % vuodessa ja vuosi on kuitenkin keskiverto rakennusaika omakotitalossa (aika ensimmäisen budjetin ja asumisen väliltä)

Kohtaa c ei välttämättä mietitä etukäteen, ajatellaan siihen riittävän pari tonnia. Mietitään, että laitetaan pelkkää multaa - halvimmat mullatkin n 15 - 20 eur/m3. Käytäville sepeli tai kivituhka ... tai no laitetaan kunnon punainen kivi, kun naapurikin puhui siitä. Ja pitäähän meillä olla se puuvaja, 50 pensasta, puolen kymmentä puuta, puuaita.... Oho, noinko paljon siihen upposi.

Olkaa siis rehellisiä itsellenne. Itse laskin määrättyjä materiaaleja kaupan hyllyhinnoilla ja kokonaisbudjettiin lisäsin +5 % "extra-lisän". Matkan varrella hyllyhinnat olivat joissain nousseet, mutta kauppakohtaiset alet pelastivat tilannetta. Talossa on asuttu kohta pari vuotta, "kaikki" valmiina ja kustannukset jäivät 6 % alle budjetin.


 


Sami68
Sami68
Supreme Being
Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)Supreme Being (46,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 235, Vierailut: 3
Itse en tehnyt budjettia ollenkaan vaan koitan vaan miettiä kaikki tulevat vaiheet etukäteen ennen hankintaa.
Mitä sillä budjetilla lopulta edes tekee? Jos se alitetaan niin mitä sitten? Jos ylittyy niin mitä sitten?
Pankista saa rahaa joustavasti jos tuntuu loppuvan kesken.
Ei tuota pysty kukaan niin tarkkaan laskemaan että sen mukaan elettäis. Tottakai jos ei käytä kuin tietyn summan taloon niin se on eriasia. Itse teen itselle niin hyvän talon kuin suinkin ja se maksaa paljon. En laita mitään kalleinta keittiötä tms vaan rakenteet on ykkösasia mihin satsataan.
Jonskuska
Jonskuska
Forum Expert
Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)Forum Expert (696 mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 6, Vierailut: 0
Olen samaa mieltä Sami68 kanssa. Meilläkään ei mitään budjettia, ja satsataan enemmänkin perustuksiin ja rakenteisiin. Keittiönkaapit on kuitenkin helppo vaihtaa jos ne ostetaan halvalla, eikä enää miellyttäisikään 5vuoden päästä.
Onhan kustannusarviota itse laskettu monena iltana, ja lopputulokseen on päästy että 200 000€ ei saa mennä. Piste.
Nöösi
Nöösi
Supreme Being
Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)Supreme Being (7,9K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 44, Vierailut: 0
Itsellänikin käytössä tällainen "arviointi+seuranta" menettely varsinaisen budjetoinin sijasta. Olen tosin saanut siihen myös ammattiapua. Oman kokemukseni perusteella ylitykset arvioista tapahtuu, koska arviointi on tehty liian heikolla asioiden ymmärtämisellä. Väittäisin jopa, että talon (ja hankkeen) suunnitteluvaiheessa lyödään lukkoon suurin osa kustannuksista eikä niihin paljoa voi enää jälkikäteen vaikuttaa. Jos suunnitelma tehdään liian heikolla kustannustuntemuksella, tapahtuu sitten näitä reiluja budjettiylityksiä. Suunnitteluun kannattaa oikeasti panostaa.

"Yllättävät" lisäkustannukset ovat aina tuhansia euroja mutta säästöä, esim. materiaaleilla, pystyy tekemään vain kymppejä ja satasia kerralla. Lisäkustannuksen kattaminen muualla säästämällä on työlästä. Mun mielestäni sisutus- ja kiintokalustusratkaisuilla ei juurikaan voi säästää mutta tuhlata niillä kyllä voi.

Joka tapauksessa omiin arvioihini tulleet suurimmat yllätykset tähän mennessä ovat olleet:
- liittymä, rakennuslupa, yms. kaupungille menevien maksujen kalleus (ja hintojen nousu)
- eristyksien menekki ja hinta suurempi kuin osasi arvioida
- kaikki pikkutavara kuten lukot, venttiilit, hanat, ... ovat yllättävän kalliita
- kodinkoneet saikin odotettua halvemmalla
- LVI:n arvioin kalliimmaksi mutta sitä kyllä kompensoi nyt suuri oman työn määrä
jirrah
jirrah
Supreme Being
Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)Supreme Being (16,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 74, Vierailut: 31

Eikös noilla pankkien laskureilla ja tän saitin optimilla saa aika hyvän käsityksen. Voi määritellä laatutasot, pinnat, pihat, talon kulmat, lämmitysmuodon yms. Hintoja päivitetän myös aika usein.


Niissä hämärtää vaan se että talopakettia ei pysty itellään laittamaan mutta kyllä siihen saman verran menee tavaraa kuin paikalla tehtynäkin...


ArtoN
ArtoN
Supreme Being
Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)Supreme Being (34,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 153, Vierailut: 0

Kyllähän nuo arviolaskurit vissiin aika hyviä on. Tosin itse kun aikanaan niitä kokeilin niin arvio ei todellakaan ollut sinne päinkään..Suurin syy on koneiden ajatusmallissa, nehän ajattelee asiat ilmeisesti jotenkin neliökustannuksina. Mitään neliökustannuksiahan ei ole olemassakaan, on vain työ- ja materiaalikustannuksia.


Jos molemmat on hyvin hallussa niin halvalla tulee, -jos ei, niin kalliiksi käy.


Aikanaan kun tein ensimmäisiä luonnoksia niin rinnalla oli jo kustannusarvio. Meidän projekti on sellainen että emme saisi pankista yhtään enempää lainaa ( vaimo kotona + neljä lasta ) kun nettotulot jaettuna henkilömäärällä on niin pieni. Meidän kaikkein tärkein suunnitelma onkin ollut hankintasuunnitelma ja kustannusarvio.


Silti yllätyksiä tuli pohjissa. En viitsinyt lainata kairaa enkä vaaituskojetta keneltäkään vaan silmällä arvioin. -Aika monta autokuormaa pieleen.


Tuumasta toimeen
Tuumasta toimeen
Supreme Being
Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)Supreme Being (68,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 410, Vierailut: 0

Maatyöt meni paljon yli, samoin runkoon meni enemmän terästä ja betonia ja monenlaista muuta tavaraa kuin mitä oli arvioitu (valubetoniharkkotalo). Nosturi oli monta kertaa paikalla ja sekin on aina monia satasia per kerta. Kaikki pikkusälä maksaa yllättävän paljon ja sitä menee isoon taloon paljon. Lisäksi ruokahalu kasvoi syödessä, eli ei haluttukaan tehdä kompromisseja sisustusmateriaalien kanssa. Lisäksi ei oltu ihan rehellisiä kustannusarvion tietojen syöttämisessä.


Petsku
Petsku
Supreme Being
Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)Supreme Being (36,0K mainepistettä)

Ryhmä: Jäsenet
Viestit: 201, Vierailut: 0

Komppaan jo aiemmin vastanneita siitä, että maanrakennus on yllättävän kallista. Meidänkin tontti on alueella, jossa asutusta on ollut jopa vuosisatoja. Kivipitoinen ja varsin kantavaksi oletettu maaperä paljastuikin sellaiseksi, että siihen oli ajettu joskus kauan sitten täyttömaita - ja kantava maaperä löytyi oletettua syvemmältä.


Lisäksi olen yllättynyt talvirakentajana siitä, kuinka paljon lämmittäminen koneineen ja sähköineen on tullut maksamaan. Myös kaksikerroksisen talon telinekustannukset yllättivät ikävällä tavalla.


Rakentamisessa se työ on kallista. LVI-urakka on talopaketin jälkeen kallein yksittäinen kustannuserä, meillä yllättämään pääsi myös sisäpintojen tasoitustyö. Levyjä on seinissä paljon, eikä itsellä ollut aikaa/viitseliäisyyttä alkaa tekemään tasoituksia ja maalauksia. Ilo on ollut katsoa, millaista jälkeä ja millaisella vauhdilla ammattimiehet homman tekevät.


Isoja kustannuseriä ovat toki kiintokalusteet. Pienellä "innostumisella" saa aikaan tuhansien eurojen lisälaskua. Toisaalta olen myös sitä mieltä, että varsinaiset pintamateriaalivalinnat eivät kokonaisbudjetissa isoa osuutta merkitse - esimerkiksi 100 neliön lattiamateriaalivalinta 25 euron laadukkaan laminaatin tai 35 euron parketin välillä ei kuitenkaan kokonaissummassa isoa eroa tee.


 


GO
GO


Samankaltaiset aiheet


Lukee tätä viestiketjua


Kirjaudu
Existing Account
Email Address:


Salasana:


Valitse foorumi....

Rakentaja.fi Keskustelut


Hae