Keskustelupalsta  etusivu/aiheet  keskustelijat  oma profiili chat  blogi 


Keskustelupalstalla lukijamme voivat esittää omia mielipiteitään tai kysymyksiään toisilleen. Palsta on siis tarkoitettu puhtaasti jäsentemme älisiin keskusteluihin.
Katso myös: .

Osto- ja myynti-ilmoitukset kirjoitetaan pörssiin.

Valvojat:
OP  Pm  Betonitohtori  Rakentaja.fi/ylläpito 


   Rakentaminen & Remontointi - Vesi ja viemäröinti - Sadevesijärjestelmät -
Viestiketju / Otsikko Viimeisin Luettu
Ketjun nro: 20641, kirjoittaja: TI-mieskin, viestejä ketjussa: 42, viesti: Ojaan johtamallakin osa imeytyy maaperään jos on ollut "kuiva kausi"? Perusvesikaivo sala- ja sadevesijärjestelmään?
[viestejä: 42 kpl sivu: 1,2,3,4,5]
12.9.14 klo 20:38
TI-mieskin
22122
Ketjun nro: 20651, kirjoittaja: jahka, viestejä ketjussa: 5, viesti: Salaojia ei aikaisemmin ollut, valmius tuotiin sokkelin viereen kunnallistekniikkaan liittymisen yhteydessä muutama vuosi sitten. Salaojan purku tosiaan liian korkealla, koska kallion pinta nousee juuri putkilinjan kohdalla. Uppopumpun letku on sadevesiviemärissä, johon siis yhdistän rännikaivon. Sokkelin alta oli alunperin tuotu pari tiiliputken pätkää, viemäriputken pätkällä on nyt tarkoitus yrittää seurata tuleeko sieltä vettä.

Kaivuu vajoaman pohjalta pvk:lle pitäisi onnistua, koska kallio ilmeisesti laskee jyrkästi, päätellen siitä että alkuperäiset rengassakokaivot on tehty noin parin metrin päähän tuosta kaivannosta. Vesien poisjohdatus sokkelin juuresta (kallio)
[viestejä: 5 kpl sivu: 1]
23.8.14 klo 02:04
jahka
1732
Ketjun nro: 19928, kirjoittaja: Betonitohtori, viestejä ketjussa: 10, viesti: Pete oikeassa....

Talon perustuksien kuivattaminen on paljon tärkeämpää kuin sadevesien talteenottaminen. Sadevedet valuvat katolta astioihin, miten homma hoituu talvella?
[viestejä: 10 kpl sivu: 1]
26.7.13 klo 07:29
Betonitohtori
2786
Ketjun nro: 19722, kirjoittaja: marksto, viestejä ketjussa: 18, viesti: Jo rahoituksen hankkiminen tuossa mittaluokassa vaatii taatusti yhtiökokouksen valtuutuksen hallitukselle, ennenkuin mikään rahalaitos lainoitukseen lähtee. Onhan ennenkuulumattoman nössöä porukkaa osakkaina, jos tuommoisseen suostuvat. Minusta koko jutussa ei ole päätä ei häntää.
No joo, ellei sitten yhtiöllä ole omia varoja (oliko se yli 2 miljoonaa) hommien toteuttamiseen. Rivitalon salaojajärjestelmä uusiksi hinta?
[viestejä: 18 kpl sivu: 1,2]
23.5.13 klo 09:55
marksto
5513
Ketjun nro: 19065, kirjoittaja: kvkj, viestejä ketjussa: 9, viesti: Parisataa vuorokausi, tietysti riippuu koneen koosta.Sitten kuljetus (tai iso peräkärry ja hyvä veto-auto)Jos ei ole peukalo siellä minne aurinko ei paista, niin tuommoisen käyttämisen oppii tunnissa, muutaman tunnin päästä luulee jo olevansa mestari ( kannattaa aloittaa vähän kauempaa talon seinästä.;)Kaivaessa tunsi olevansa OIKEALLA hiekkalaatikolla, ei viruaali, niinkuin täällä. Hehe. Sadevesijärjestelmä&patolevyt
[viestejä: 9 kpl sivu: 1]
28.11.12 klo 13:39
kvkj
2280
Ketjun nro: 18680, kirjoittaja: Halpakorjaus, viestejä ketjussa: 2, viesti: Harmaata 50 mm viemäriputkea, rälläkällä tai vaikka käsisahalla halki. Kiinnitys räystäslautaan sopivilla ruuveilla kourun yläosasta. Voisi toimiakin. Millainen sadevesikouru leikkimökkiin??
[viestejä: 2 kpl sivu: 1]
27.8.12 klo 15:21
Halpakorjaus
1522
Ketjun nro: 17565, kirjoittaja: Pete, viestejä ketjussa: 12, viesti: Jos purkuojassa riittää syvyyttä eikä kalliota löydy kuistin puoleisella sivulla (tai muillakaan) kellarin lattiaa ylempänä, niin kyllä tuon saartamaan pystyy. Merkityksellistä työn suunnittelulle mainittujen lisäksi on kellarittoman osan perustusten syvyys ja rakenne, onko anturaa vai ei. Samoin tuon "kuistin" perustukset, tämä osa näyttäisi jälkeenpäin uusitulta tai laajennetulta.
Osittaisen rossipohjan (ja kellarin) salaojitus
[viestejä: 12 kpl sivu: 1,2]
31.1.12 klo 09:54
Pete
7373
Ketjun nro: 16903, kirjoittaja: Kalevi J, viestejä ketjussa: 16, viesti: No niin, peltiseppälinjalle tässä lopulta sitten päädyttiin. 
Kyllä hyvä peltiseppä osaa valmiiseen putkeen/valmiista putkesta tehdä mallin mukaan (melko) toimivan vehkeen. 

Asennuksessa pitää vain ottaa huomioon, että kun se kerran on syöksytorveen asennettu, korkeutta ei sitten (ilman torven uusimista) muuteta, eli asennettaessa pitää olla tiedossa sen alle (syöksytorven viereen) tulevan astian korkeus.
Sadeveden talteenotto - onko tietoa "ryöstäjistä"
[viestejä: 16 kpl sivu: 1,2]
25.1.12 klo 17:01
Kalevi J
8077
Ketjun nro: 17007, kirjoittaja: Pete, viestejä ketjussa: 15, viesti: Nykyrakentamiseen verrattuna sakkapesää on kaivon halkaisijasta johtuen moninkertaisesti, vaikka se olisi korkeudeltaan vain kymmenkunta senttiä. 

Tuosta kaivonäkymästä voisi jo päätellä, että sinne on pintavalumienkin mukana päässyt yhtä ja toista, ettei yksin tulevista putkista. Salaojana näyttäisi käytetyn aikansa 65 millistä, nykyisin päällimittansa mukaan 80-milliseksi nimettyä putkea. Sinänsä aivan kelvollista materiaalia, siitä vain luovuttiin, kun kukaan ei viitsinyt (osannut) sitä kunnolla kuoppaan asentaa. Tuossa näkyy kaksi tuloputkea, montako niitä kaikkiaan on ja minkälaisia? Eli tuleeko sadevasiä useammalta suunnalta ja reiällisellä vai umpiseinämäisellä putkella?

Ojanperkuu nyt kuitenkin on avainasemassa, ja siihen liittyy sen selvittäminen, paljonko omalla maalla sitä juoksua voi lisätä ja kenen puolelle vedet johdetaan. Jos purkusyvyys on alkujaan ollut epärealistinen veden edelleenjohtamisen kannalta, on naapurien suopeudella iso rooli asian ratkaisussa.

Teillä on nyt tieto siitä, että salaojajärjestelmää ei ole huollettu ja tarkistusmahdollisuuksia ei ole, joten huomioikaa tuo hinnoittelussa ja hyväksykää sinällään, jos jää kynsiin. Näistä selvityksistä päätellen kehotan jättämään laskelmissa remonttirahaa peruskuivatuksen saneeraukseen. Se kuuluu ajatella samanlaiseksi peruskorjaukseksi, kuin muukin vastaava työ, mutta itse se on aikanaan maksettava. Siksi se pitää huomioida jo kauppaa tehtäessä. Salaojan purkuputki
[viestejä: 15 kpl sivu: 1,2]
19.9.11 klo 21:42
Pete
7112
Ketjun nro: 16838, kirjoittaja: shillinkiSimpson, viestejä ketjussa: 9, viesti: Kiitos vastauksista. Talo on savimaalla. Olen hoitanut salaojituksen viime kesänä ja sepelillä on talonvierustat aina anturan alaosasta lähtien. Pikesin sokkelin kahteen kertaan (0,60m korkeudelta anturasta), patolevy ja maan alle patolevyyn routasuoja. On tarkastuspöntöt jne. Tuo kondenssikosteus voi olla niin totta.
Betoniputki pumpulle kuulostaa näppärältä ratkaisulta, ei siitä tässä tapauksessa varmasti ole haittaakaan. Kuinka voi parhaiten lisätä ilmanvaihtoa kylmätilaan? Minulla on kellarissa vesipumppu vanhassa ns.pannuhuoneessa, sauna ja sen pukutilassa iso tila missä on vanha toimiva leivinuuni jota tosin ei käytetä. Kellarin salakaivo
[viestejä: 9 kpl sivu: 1]
15.8.11 klo 16:24
shillinkiSimpson
2764
Ketjun nro: 16138, kirjoittaja: Larmatin, viestejä ketjussa: 8, viesti: hattu voi olla siellä aina
Sadevesikaivon sulatus
[viestejä: 8 kpl sivu: 1]
11.4.11 klo 20:50
Larmatin
11921
Ketjun nro: 15055, kirjoittaja: Marklar, viestejä ketjussa: 30, viesti: "Pitäisikö minun vaivata kavereita tai naapureita kuuntelemaan tarjouksia"Nyt alat päästä pikkuhiljaa jyvälle!!!Tosin mistään tarjouksista sinun ei tarvitse keskustella heidän kanssaan, vaan siitä kuinka luotettava kuva heillä on käyttämäänsä yritykseen ja toimiko hommat laadukkaasti ja sovitusti.Ja olethan sinä meitäkin viitsinyt täällä vaivata, emmekä ole siitä ollenkaan pahoillaan, vaikka et haluakkaan ymmärtää mitä sinulle sanotaan.Hyvillä ja rehellisillä urakoitsijoilla riittää kyllä varmasti töitä ilmankin, että joka hiekanmurua erottelee pienessä urakassa. Aina kun mennään vieraalla maaperällä sen pintamaan alle, niin homma on hieman erillaista laskea kuin esim muurarilla jossa on alusta loppuun tiedossa miten homma etenee ja minkä verran aikaa palaa. Urakoitsijan ei kannata tuollaisen pikkuhomman takia istua toimistossa tekemässä täydellistä riskikartoitusta ja työvaihe erittelyjä, koska jokainen homma on erilainen. Vaikka vierekkäin on 2 identtistä taloa, niin toisessa voi mennä päivä, toisessa viikko. Teeppä siinä sitten erittelyjä. No tämä on vain yksi syy, miksi pätevä urakoitsija tekee työtä siellä missä on hyvä, eli koneessa ja hommaa riittää 7 päivälle viikossa ilman, että tarvitsee yhden ymmärtämättömän takia istua työhuoneessa vääntämässä hienoja tarjouksia(palkatonta aikaa), kun samaan aikaan on taas yksi asiakas tehty tyytyväiseksi ja koneen seuraavaan huoltoon rahat tienatuksi.Helpompaa lätkäistä sellainen urakkahinta, jolla ei ainakaan pahasti tule takkiin ja mikäli se ei kelpaa, niin työtä varmasti riittää tuntihommissa muualla, kun hoitaa oman osuutensa hyvin.Voithan sinä itsekkin laskea suunnitelmistasi paljonko tarvikkeisiin menee rahaa, sen vähennät urakan hinnasta ja loppusumma on sitten työtä. Mitä muulla tiedolla teet, jos et itse aio lapioida ja halvemmalla et saa koska et osaa tai halua tehdä asian eteen mitään vaivaa? Miksi en saa tarjouksia salaojista?
[viestejä: 30 kpl sivu: 1,2,3]
7.11.10 klo 13:11
Marklar
7938
Ketjun nro: 14994, kirjoittaja: k0k4, viestejä ketjussa: 3, viesti: Hulevesi on käytännössä sadevettä, osa siitä tosin sulaa vasta kevään tullen ;) Sadevesikaivot, salaojat yms
[viestejä: 3 kpl sivu: 1]
14.10.10 klo 10:45
k0k4
2744
Ketjun nro: 14882, kirjoittaja: savonhumu, viestejä ketjussa: 24, viesti: no niin sitte kaipais neuvoja halkeaman korjaamiseen... elikkä tallin nurkalla sokkelin nurkkaharkko halki. halkeama lähtee ylhäältä noin 2cm harkon etupinnasta sisäänpäin ja menee viistoon alaspaäin. ylettyy lisäks melekeen anturaan saakka, jossa ns. ironaisen osan leveys noin 20cm. näyttäs noin maalaisjärellä pakkasen paukuttamalta kun antura kohdalta kuitenkin ehyt. olisko tapahtunu vettyneen routaeristeen takia. paikka suoraan rännin syöksytorven alla, ei kaivon tapaistakaan.tämä lohkeava osa on nurkan puolelta jossa halkeamakin näkyy hieman irtonaisen olonen ts. on "kopo" ja sisempää seinän puolelta kiinni ja ei edes siropinnassa näy halkemaa, joka irrottas sen irti kokonaan. mietin semmosta että roplais sitä halkeamaa varovasti hiukan isommaks ja sitte sotkis joutosbetonista suht löysän rällin jonka liruttelis yläreunasta halkemaan ja sokkelia vasten olis joku levy painamassa vaikka solukumia halkemaa vasten, jotta rälli pysys siellä halkeamassa.. olisko tämmönen ratkasu sielläpäinkään vai mikä? talossa tosiaan tiiliverhous niin ei mielelään ruppeis kengityshommin ja harkon vaihtoon ettei tulis isompia halkeamia. verhouksessa nyt pieni hiushalkeama sokkelin halkeaman tienoilla.. Kumpiko karkeus parempi salaojien täytölle.
[viestejä: 24 kpl sivu: 1,2,3]
9.10.10 klo 21:20
savonhumu
15546
Ketjun nro: 10175, kirjoittaja: Vaaka, viestejä ketjussa: 14, viesti: Otetaan nämä kourun asennusmitat, se kaato riittää 2mm/m. Etureuna voi olla 25-30 mm. kattolinjan alapuolella, lumi menee siitä yli, muovikouru antaa periksi.Syksytorven voi jättää irti seinästä 40 mm.Jos räystäslauta on musta, kouru on kauniimpi olla myös musta.Näin  tehtiin ennen o-mökit. Sadevesikourun muoto ?
[viestejä: 14 kpl sivu: 1,2]
23.7.10 klo 15:34
Vaaka
9769
Ketjun nro: 13942, kirjoittaja: Monta, viestejä ketjussa: 17, viesti: Niin arvoisa salaoja123! kysymyksesi asettelu oli huono, jossa tiesit peräti teoreettisen minimin, jolloin kysymyksesi oli täysin tarkoitushakuinen. Ei täällä tarvitsekaan olla juuri parhaillaan rakentava, vaan pelkästää halu ja/tai vain uteliaisuus tietää on aivan riittävä. Ensimmäinen vaastaukseni oli "sävy sävyyn".

Usein se totuus kysymykseen ei ole kohtelias ja liirumlaarumia. Nuo selittelysi ovat myös sieltä 

"en ole itse rakentamassa ja en ole miettimässä kuinka rimaa hipoen tekisin remontin, pähkäilen ko. asiaa siitä näkökulmasta onko talossani tällä hetkellä riittävät aukot ja vertailen sitä erilaisiin kirjalliisiin lähteisiin ja ympärillä näkemiin vastaaviin ratkaisuihin, joissa on paljonkin eroja. ajattelin että täältäkin saisi asiasta mielipiteitä,....". 

Siis sanan ja kysymuyksen vapaus on! riittävä tuuletus alapohjaan
[viestejä: 17 kpl sivu: 1,2]
5.6.10 klo 13:12
Monta
6952
Ketjun nro: 12894, kirjoittaja: Pete, viestejä ketjussa: 5, viesti: Huomioitavaa on juuri tuo, että korostin korkeammpien sivujen kustannuksia. Etupihalla puhutaan eri mittaluokasta, kun kaivusyvyydestä puuttuu pari metriä. Yleensä nämä rinteen puolet ovat sitten vielä ne ahtaammat, mihin/mistä kaikki maa-ainekset kannetaan.

Pointti on se, että usein talokuumeen vallitessa tällaiset arvioidaan, jopa halutaan arvioida, reilusti alakanttiin. Sen takia arvailin kaikkia korottavia tekijöitä, mitä riviväleissäsi oli. Liian usein törmään niihin pahasti pettyneisiin, jotka haluaisivat lähettää laskunsa talon myyjälle. Salaojituksen kustannukset rinnetontilla?
[viestejä: 5 kpl sivu: 1]
15.2.10 klo 14:58
Pete
4996
Ketjun nro: 12735, kirjoittaja: Marklar, viestejä ketjussa: 6, viesti: pintavesikaivo = johdetaan pintavedet, eli kannessa reiät mistä vesi menee.


tarkastuskaivo = salaojien toimivuus / tarvittaessa huuhtelu on mahdollista tehdä näiden avulla, kun joka kulmalle laittaa ja umpi kansi näkyviin.


kokoojakaivo = tähän yhdistetään (kokoo, eli kootaan) edellämainitut vedet ja johdetaan edelleen suunnitelman mukaisesti (sisältää takaiskun salaojille)                 
                 Pintavesikaivo, hulevesikaivo, kokoojakaivo.. ?
[viestejä: 6 kpl sivu: 1]
2.2.10 klo 19:14
Marklar
11726
Ketjun nro: 7298, kirjoittaja: Vasarakeskelläkämmentä, viestejä ketjussa: 13, viesti: Salaojat oletetusta anturan reunasta 200-400mm etäämmälle.
Ja anturan alapinnan alapuolelle eli sepelipetiä tehdessä.

Sadevesiputket voi sitten roiskaista siihen anturan viereen routaeristeen alle. Salaojituksen tekojärjestys
[viestejä: 13 kpl sivu: 1,2]
1.2.10 klo 19:11
Vasarakeskelläkämmentä
11158
Ketjun nro: 11776, kirjoittaja: Vasarakeskelläkämmentä, viestejä ketjussa: 16, viesti: Jos on niin tasasta ettei vesi mene mihinkään ja oja on 200m päässä niin kaiva pihalles lintualla ja valuta ne sadevedet sinne. Ei tula pitkiä putkivetoja. sadevesikaivo kukkien kasteluun ym...
[viestejä: 16 kpl sivu: 1,2]
15.10.09 klo 17:47
Vasarakeskelläkämmentä
7119
Ketjun nro: 11596, kirjoittaja: kuokkamies, viestejä ketjussa: 5, viesti: Voi toki tehdä miten parhaakseen näkee. Tämä oli vain yksi näkemys onnistuneesta lopputuloksesta :) Sadevedet !!!
[viestejä: 5 kpl sivu: 1]
17.9.09 klo 21:44
kuokkamies
3872
Ketjun nro: 11278, kirjoittaja: Mr.ElMaco, viestejä ketjussa: 22, viesti: No, kun asia herättää keskustelua, niin kerron hieman paikasta, josta nyt on jätetty useasta talosta salaojat pois. 

Pintakerros kangasmetsän pohjaa, n. 20cm. Tämän alla 30-40cm karkeaa hiekkaa ja tästä alaspäin (ainakin 3m:n saakka) karkeaa soramoreenia, josta puuttuu hienoaines lähes täysin. 

Maasto on tasaista lukuunottamatta lähistöllä sijaitsevaa notkelmaa, jossa on pohjavesilampi. Lammen pinta 15-16m tonttien pintaa alempana.

Jotain imukyvystä kertonee se, että 5m3 pytystä 2" tuuman letkulla sokkelin viereen laskettu vesi ei saa pisaraakaan tulemaan salaojista, kovallakaan sateella ei synny lätäköitä.

Täytyy kuitenkin muistaa, että salaoja johtaa turhaan pakkasilmaa routasuojauksen alle ja sitä kautta anturan alle, nimenomaan karkearakeisessa maassa. Koska tämän maalajin vaivanahan on selkeästi radon, joka taas vaatii lievän imun aiheuttavan putkiston anturoiden sisäpuolelle.

Eli aina ei kyse ole säästöstä. Sen vuoksi putkia ei kannata jättää laittamatta, niin kalliita ne ei kokonaiskustannuksiin nähden ole. Kaikki, mikä on mahdotonta tai erittäin työlästä tehdä myöhemmin, kannattaa tehdä rakennusvaiheessa tai ainakin miettiä tarkoin mitä jättää pois. meni usko salaojitukseen...
[viestejä: 22 kpl sivu: 1,2,3]
17.8.09 klo 20:35
Mr.ElMaco
23011
Ketjun nro: 11276, kirjoittaja: kuokkamies, viestejä ketjussa: 1, viesti: Tjänare,
mistä löytys noi ratkaisut?
tarkoistus on hyödyntää jämä putkipaloja kaivojen rakentamisessa, jota yllättäin jäi yli salaojitusta tehdessä. 
pihassamme on siis betonikivetys... mitä asennuksissa tulisi ottaa huomioon??
muutama ratkaisutoimittaja rautakansille suomessa tuntuis olevan, sillä noi muoviset täytyy vaihtaa. Ei sovi kiven kanssa alkuunkaan... 
onko jollakulla esim kokemusta www.jupalco.com valmistajan sivuilla olevista tuotteista ja niiden asennuksesta?
Nimenomaan asennusvinkkejä kaivataan!!
nimim. vielä jos aurinkoisia päiviä piisaisi :)
Mauri
siroja valurautakansistoja / tai muita "tulppia" kivetysalueelle...kuinka asennetaan? siis omakotipihaan
[viestejä: 1 kpl sivu: 1]
13.8.09 klo 16:18
kuokkamies
2457
Ketjun nro: 11054, kirjoittaja: merheir, viestejä ketjussa: 2, viesti: Onko räystäitä myös pidennetty ettei vesi sada seinälle? Rännit
[viestejä: 2 kpl sivu: 1]
16.7.09 klo 20:52
merheir
2837
Ketjun nro: 10804, kirjoittaja: Kreivi, viestejä ketjussa: 1, viesti: En tiedä onko tämä oikea foorumi kysyä mutta sattuisiko tuleen nimiä mieleen kun olen vailla salaojientekijää Keminmaahan? Siis kokonaisurakan, putkineen kaivuutöineen asennuksineen jne.
Työn sais alottaa käytännössä heti kun vaan sopiva urakoitsija löytyy.
Tietty joku järkihintainen mutta kuites luotettava hyväksihavaittu tekijä.
(Kuuluuhan salaojienteko kotitalousvähennyksen piiriin?)
-Jos sattuu lukeen joku urakoitsija niin laita yhteystietosi yksityisviestinä, käy katsoon paikka ja tee tarjous?
Kiitos. Salaojaurakoitsija -71taloon suht pienellä tontilla Keminmaassa?
[viestejä: 1 kpl sivu: 1]
20.6.09 klo 10:19
Kreivi
2352
Ketjun nro: 10167, kirjoittaja: Asemasota, viestejä ketjussa: 1, viesti: Talomme on rakennettu 30 luvulla. Talo on paalutettu kulmista ja talon sivujen keskeltä, muuten perustus on maanpinnan tasolla. Alajuoksut ovat kuivat ja terveet. Maaperä on savimaata.
Millainen tarve on salaojitukselle? Ja jos on tarvetta niin mihin salaojitus tehdään? Hetikö maanpinnan päällä olevan perustuksen alapuolelle? Talon toinen pää on routaeristetty. Levyt laitettu juuri perustusten alapinnan tasolle, 100mm eristevahvuus. Levyt johtavat sadevedet rakennuksesta poispäin 1200mm verran.
Onko tällaisesta routaeristyksestä hyötyä ja korvaako se osaltaan sadevesien joutumista perustukseen? Salaojituksen tarve paalutetulle talolle?
[viestejä: 1 kpl sivu: 1]
20.4.09 klo 20:36
Asemasota
2384
Ketjun nro: 9788, kirjoittaja: Pm, viestejä ketjussa: 4, viesti: Butyylikitillä pääset muutaman vuoden eteenpäin.Toinen mahdollisuus on avata ja puhdistaa saumakohdat ja laittaa uusi vaahtokumitiiviste. vanhan sadevesikourun korjaus ?
[viestejä: 4 kpl sivu: 1]
21.3.09 klo 10:01
Pm
4021
Ketjun nro: 9741, kirjoittaja: uusityyppi, viestejä ketjussa: 1, viesti: Teen kuivatussuunnitelmaa 70-luvulla rakennetulle ja -87 laajennetulle ok-talolle. (valesokkeli)

Talo on perustettu kalliolle siten että vanha osa on tehty laattaperustuksena ja uusi osa pilari-palkkirakenteella niin, että lattia on kuitenkin maanvarainen. Rakennusvaiheessa on suoritettu jostain syystä täydellinen maanvaihto routimattomaan hiekkaan. Kallio laskee talon alla muutaman metrin niin että yhdessä nurkassa se on noin puolen metrin syvyydellä ja vastakkaisessa nurkassa noin kaksi metriä syvemmällä.

Taloon on tehty viime vuonna täydellinen kuntotutkimus ja se on todettu kuivaksi kauttaaltaan. Eli vesi virtaa kivasti talon ali jäämättä talon alle.

Nyt on tarkoitus uusia hulevesijärjestelmä ja laittaa patolevy. Mietin parhaillaan että onko salaojituksesta mitään hyötyä kyseisessä tapauksessa?
Pistän lisätietoja.. Salaojituksen tarve kallioperustaiselle OK-talolle?
[viestejä: 1 kpl sivu: 1]
16.3.09 klo 19:27
uusityyppi
2615
Ketjun nro: 7472, kirjoittaja: J29522403, viestejä ketjussa: 10, viesti: ite oon käyttäny sellasta firmaa kun premetals ajat kourut(puoli sekä kantikas 5")määrämittaan paikanpäällä (eivätkä ota mittaamisistakaan eri hintaa) Vinkkejä sadevesikourun valintaan
[viestejä: 10 kpl sivu: 1]
3.2.09 klo 23:12
J29522403
14903
Ketjun nro: 9035, kirjoittaja: TKT, viestejä ketjussa: 23, viesti: "tipe" aivan oikeassa kommentissaan; tämän palstan yksi perimmäisistä tarkoitusperistä jakaa saada/jakaa osaamista, kokemusperäistä yms. tietoa huomioiden tietenkin nämä tosiasialliset reunaehdot yms. kun näin kirjallisella "keskustelu"/kommentti-pohjalta asioita selvitellään.
Valitettavasti täälläkin on porukkaa, joiden tehtävänä on mm. vain nälviä niin kysyjää kuin asialista ja asiantuntevaa vastaajaa/kommentoijaa. Näimä ala-arvoiset, lapselliset yms. komentit, toisten nokkimiset jne.., joita väistämättä tulee, on vain kertakaikkisesti jättää "omaan arvoonsa" ja edesauttaa perustellusti "näkymättömillä" vaikutteilla saada savustettua em. tahoja muille "palstoille". Se siitä tällä kertaa Säädökset salaojista hukassa
[viestejä: 23 kpl sivu: 1,2,3]
16.1.09 klo 15:02
TKT
12766
Ketjun nro: 8620, kirjoittaja: mobile, viestejä ketjussa: 7, viesti: Pitänee joskus kaivella tuo yhdeltä nurkalta auki, niin saa varmistettua mikä on salaojien korkeus anturaan verrattuna. Veden katoaminen voi kyllä selittyä silläkin, että perusmaanpohja lienee varsin läpäisevää (louhikkomaista). Ja jos tuo veden katoaminen johtuisi poikkeuksellisen hyvästä maan läpäisevyydesta, niin silloin viimeistään voi lakata murehtimasta salaojista... Miten saisin kannen erikoisen kokoiseen tarkastuskaivoon?
[viestejä: 7 kpl sivu: 1]
24.10.08 klo 08:47
mobile
4336
Ketjun nro: 8547, kirjoittaja: Pm, viestejä ketjussa: 8, viesti: Jos välttämättä haluat kaivaa, niin kaiva se salaoja esiin siitä kohdasta, mistä arvelet vettä nousevan. Sitten vaan tarkkailet, näkyykö vettä, Jos ei ala jouluun mennessä näkymään niin peitä kuoppa ja nuku yösi rauhassa. Salaojat tukossa?
[viestejä: 8 kpl sivu: 1]
19.10.08 klo 09:37
Pm
7858
Ketjun nro: 8369, kirjoittaja: rakrak, viestejä ketjussa: 3, viesti: Viemäriverkkoon ei saa laskea sadevesiä ilman kunnan lupaa, omalle pihalle saa kaivaa putkia ja kaivoja niin paljon kun lystää Salaojat + sadevesi asiat
[viestejä: 3 kpl sivu: 1]
17.9.08 klo 22:01
rakrak
4399
Ketjun nro: 8000, kirjoittaja: Monta, viestejä ketjussa: 11, viesti: Muuten silloin alapohjarakenteet "vesien suhteen" on tehty viimeisen päälle aivan oikein, kun salaojissa ei koskaan liiku/ole vettä. Sanottakoon selvyyden vuoksi, että vesi pysyttelee ja liikkkuu rakenteitten vuoksi salaojien alapuolella. Tällöin salaojat ovat vain varmuuden vuoksi ja täyttäen siten vain määräykset, joita aina on noudatettava. Salaojaputkien tiivisteet , välttämättömiä?
[viestejä: 11 kpl sivu: 1,2]
9.8.08 klo 09:51
Monta
9089
Ketjun nro: 6309, kirjoittaja: Betonitohtori, viestejä ketjussa: 9, viesti: Hyvä Turo
Millä mittarilla tuo 100% kosteus mitattiin? salaojitus kellarin tasossa
[viestejä: 9 kpl sivu: 1]
21.7.08 klo 20:38
Betonitohtori
6626
Ketjun nro: 7836, kirjoittaja: HTT, viestejä ketjussa: 2, viesti: Salaojien uusimisen yhteydessä on varmasti myöskin uusittava / korjattava vesieristys. Kustannuksia en lähde arvaamaan, salaojituksen pituus,maaperä (louhinta?),vesieristyksen neliöt yms... rivitalon salaojien kustannukset?
[viestejä: 2 kpl sivu: 1]
20.7.08 klo 08:07
HTT
4754
Ketjun nro: 7294, kirjoittaja: Betonitohtori, viestejä ketjussa: 7, viesti: Tilannetta auttaa jonkin verran betonirakenne, mutta myös betonirunkoinenkin ulkoseinä pitää olla kuiva. Ratkaisevaa on kuitenkin se, minkälainen eriste betonielementissä on, (min.villa / polystyrenni) ja tulee kosteutta ulkoseinän sisäkuoreen. Jos seinän alaosa on märkä sisäkuoren osalta voi mikrobivaurioriskiä esiintyä, mutta...
Kohteessa pitäisi tehdä rakenteiden kuntotutkimus. sokkelin ja rappauksen kostuminen
[viestejä: 7 kpl sivu: 1]
28.5.08 klo 05:53
Betonitohtori
4754
Ketjun nro: 7197, kirjoittaja: rakrak, viestejä ketjussa: 6, viesti: Eli nähtävästi tässäkin tapauksessa on ohjattu rännivedet salaojiin. Näitä on paljon, toimii käytännössä niin että sadevedet imeytetään tehostetusti perustuksiin. 
Yhtään toimivaa betonikouru ratkaisua en ole myöskään nähnyt, tuppaa yleensä olemaan niin että vedet kusee maahan siitä ekasta saumasta joka on siinä 10cm pidemmällä mitä ränni, eli hyöty puhdas 0.

Lapiota vaan kauniiseen kätöseen, ja nykyaikasta systeemiä rakentamaan.
Rännikaivojen puuttuminen?
[viestejä: 6 kpl sivu: 1]
20.5.08 klo 19:06
rakrak
8310
Ketjun nro: 6905, kirjoittaja: Vaaka, viestejä ketjussa: 7, viesti: Ainkin Lahdessa poijan kotikylässä, kaupunki uusi vanhalle asutusalueelle viemärit. Sen jälkeen viskaalit kävi tarkastamassa entiset sakkakaivot ja siinä yhteydessä piti kaataa vettä kaikkin nurkilla oleviin kaivoihin, josta menee syksystä vesi. Pari ämpäriä kaikkiin ja toinen tarkasti tuleeko se viereisestä penkasta ulos. Sehän siinä outoa onkin, kadulla pestään autolla ja huoltaliikkeet laskee vettä että lehmukset pölisee. Tämäkin poijan asunto on pohjavesi alueella. Sadevesikaivon liittäminen keräyskaivoon?
[viestejä: 7 kpl sivu: 1]
22.4.08 klo 01:20
Vaaka
5019
Ketjun nro: 6843, kirjoittaja: omakoti-87, viestejä ketjussa: 7, viesti: Jep...KIITOKSIA!! Salaoja
[viestejä: 7 kpl sivu: 1]
16.4.08 klo 21:31
omakoti-87
5079
Ketjun nro: 6845, kirjoittaja: TKT, viestejä ketjussa: 4, viesti: "HTT" kommenttia jatkaisin, että ompa aikamoinen (ajattelematon) moka tehty kun on kattovedet johdettu salaojien tarkistuskaivoihin; liki 100% varmuudella totean, että sateella salaojat toimivat kirjaimellisesti väärinpäin johtaen vettä perustusrakenteisiin ja lisäksi salaojiin kulkeutuu väistämättä vesien mukana "tavaraa" (puiden lehtiä yms. moskaa), mitkä "tukkii" salaojat. Ja jos vielä pihavedetkin johdetaan kaikkinen moskineen po. kaivoihin niin melko varmuudella vahinkoja odotettavissa (kosteus, routa yms.).
Katto- ja pihavedet ehdottomasti (pikaisesti) erilleen salaojajärjestelmästä. Yhteinen kokoojakaivo niillä voi olla, mutta siinäkin salaojayhteessä täytyy ehdottomasti olla takaiskuventtiili. Tarkistuskaivoihin lisää vettä?
[viestejä: 4 kpl sivu: 1]
16.4.08 klo 13:12
TKT
3795
Ketjun nro: 6731, kirjoittaja: omatalomullenytheti, viestejä ketjussa: 7, viesti: Kyse on tasamaan tontista. Ja arviointi on tehty talvella, joten ihmettelen vain kuinka arviointi voidaan tehdä lumen alle näkemättä?
Kiitoksia vastauksista, nyt asia ei tunnu niin pelottavalta, kuin ensialkuun. Kaikki on siis hoidettavissa. Ja sadevesiputket on tontille asennettu. Maankallistus muokattava...
[viestejä: 7 kpl sivu: 1]
8.4.08 klo 11:50
omatalomullenytheti
6713
Ketjun nro: 5904, kirjoittaja: Vaaka, viestejä ketjussa: 3, viesti: Meillä oli rännikaivot ja niide kanssa meinas olla keväisin harmia kun oli vedetty " naapurin " puolelle, eikä saanut upotettua kun oli osittain kalliopohja. Se meinas olla aina keväisin jäässä, juuri silloin kun lumi alkoi sulamaan katolta, Mietin onko sinne laitettava joku vastus joka pitäisin sen sulana keväällä. Silloin tuli mieleen vanha konsti jota käytetiin mailla valtaojissa pelloilla.
20 - 30 mm. muoviputkea läpi koko viemärin, molemmat päät ylös ja tiukka tulppa molempiin päihin. Jos se on jotenkin keväällä jäässä, kiehuvaa vettä sinne putkeen, ei tarvitse montaa kannua kun saa vetää muoviputken pois ja niin siinä reikä. Keväinen vesi tekee päivässä muutamassa tunnissa lisää. Jos mahdollisesti kaatoa silloinhan sehän se tyhjenee syksyllä jo kokonaan, ei tule sitä jäätä. Rännikaivot
[viestejä: 3 kpl sivu: 1]
18.1.08 klo 19:12
Vaaka
8036
Ketjun nro: 3627, kirjoittaja: Pete, viestejä ketjussa: 6, viesti: Eiköhän ole parempi, kun otat tosiaan sinne paikalle jonkun, joka asiasta ymmärtää. Ovat nuo lähtöolettamukset niin hataria, ettei täällä kannata alkaa opastamaan. Äläkä nyt ainakaan tee ominpäin mitään. 


Tuon kaivon täyttäminen on sama, kuin muuraisi piipusta umpeen hormit, joiden tarkoitusta ei ole tullut selvittäneeksi.
Innokas tai ei, vähän voisi miettiä noita "kyllä sen voi soralla täyttää"-lausuntoja! Tuli jo mieleen, että sinullako se Montan hukkaama kristallipallo on, kun näkemättä tuollaisia huitelet. Ja tämä piikki ei ollut Montalle. Mikä ihmeen kaivo, tasakatoltako vedet kaivoon ?
[viestejä: 6 kpl sivu: 1]
16.1.08 klo 18:18
Pete
4690

Lisää keskustelu tälle alueelle ->>