• Etusivu
  • Talo

Yleisimmät perustusvauriot ja niiden syyt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40924.jpg

Erilaisia perustustapoja ovat anturaperustukset, laattaperustukset sekä paaluperustukset. Vanhemmissa kiinteistöissä rakennus on saatettu perustaa luonnonkivistä tehdylle perusmuurille tai nurkkakiviperustukselle. Nurkkakiviperustuksessa, kuten nimestä voi päätellä, tukeutuu rakennus nurkistaan sekä väliseinien ja ulkoseinien liitoskohdista isoihin luonnonkiviin. Luonnonkivimuuriperustuksen tekovaiheessa ei ole käytetty laastia, vaan kivimuuri on toteutettu latomalla kiviä tiiviisti niin kutsutuksi kylmämuuriksi. Jokaisella perustustavalla on omat tyypillisimmät vaurionsa ja näiden ollessa tiedossa tulisikin kiinnittää eritystä huomiota vaurioiden ennaltaehkäisyyn.

Perustusvaurioiden ennaltaehkäisy

Perustuksia tehtäessä tulee olla tarkkana, sillä pienistä virheistä saattaa tulla myöhemmin isoja ongelmia. Perustuksen riittävä korkeus näyttelee suurta osaa tulevien mahdollisten vaurioiden ennaltaehkäisyssä. Myös maaperän laatuun sekä routivuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Rakennuksessa havaittavat vauriot johtuvat usein muun muassa ympäristössä tapahtuneista muutoksista aiheutuneista perustusten elämisistä sekä huonosta tai huonoon kuntoon menneestä salaojituksesta.

Talon painuessa syntyy rakenteellisia ongelmia, esimerkiksi viemäriputkien hajoamista, jolloin viemärivedet pääsevät vaurioittamaan rakenteita lisää. Tilanne on hankala myös silloin, kun koko rakennus painuu tai kallistuu toiselle puolelle perustusten ollessa osittain kantavalla ja osittain routivalla maalla. Tällaiset tilanteet aiheuttavat mm. talon rakenteisiin murtumia, tiiliseiniin näkyviä halkeamia, ikkunoihin sekä oviin vinoumia ja piippuihin sekä muureihin halkeamia.

Ongelmien synnyttäjänä voi olla myös rakennuksen vierellä kulkeneen tienpinnan nousu ajan saatossa. Tien pinnan ollessa liian korkealla vaurioituu talon ulkovuoraus sekä runko – myös perustukset ovat vaarassa. Tien pintaa tulisikin madaltaa sekä tehdä kiinteistön sekä tien välille oja. Pyrkimyksenä on pienentää seinään kohdistuvaa kosteusrasitusta. Kosteusrasitusta syntyy myös silloin kun pintavesi padottuu perustusten vierelle. Tällaiseen voi olla syynä huonosti vettä läpäisevä maa tai esimerkiksi rakennusta kohti viettävä kallio; korjaavana toimenpiteenä toimii maan vaihto soraan sekä kallistus talosta poispäin.

Perustuksiin saattavat aiheuttaa vaurioita myös rakennuksen ympäristössä tapahtuvat muutokset. Tällaisia ovat esimerkiksi liikenteen aiheuttama tärinä, naapuritontilla tapahtuva rakentaminen sekä maan kuormitukseen tulevat muutokset, jotka saattavat aiheuttaa rakennuksen toispuolista painumista.

Selvitä vaurion syy ennen korjaamista

Kun perustuksia lähdetään korjaamaan, on huomioitava, että jokainen rakennus on yksilö. Korjausta suunniteltaessa on otettava huomioon kokonaisuus maaperästä lähiympäristöön sekä talon perustamistavasta sen runkotyyppiin. Joka tapauksessa kannattaa turvautua alan ammattilaisen apuun, joka osaa suunnitella oikeanlaisen korjaustavan vahinkotyypin mukaan. Perustuksissa näkyvä vaurio saattaa myös olla vanha, mahdollisesti vuosikymmeniä sitten syntynyt. Tämän jälkeen rakennus on jo hakenut paikkansa. Vauriota kannattaa seurailla havaitsemisen jälkeen. Hyvä tarkasteluajankohta on keväällä lumien sulamisen jälkeen, jolloin talven aikana syntyneet vahingot on havaittavissa heti.

Vahinkoja välttääkseen tulisikin huolehtia salaojien toimivuudesta sekä maan viettämisestä poispäin rakennuksesta ja riittävästä alapohjan tuulettamisesta. Nämä ovat perusasioita, joilla pääsee jo kohtuullisen pitkälle, myös maaperän routivuuteen tulisi kiinnittää huomiota. Joka tapauksessa vaurion ilmestyessä täytyy lähteä selvittämään aiheuttaja ennen kuin kannattaa korjata varsinaista vahinkoa. Mikäli paikataan vain syntynyttä vauriota, jää itse aiheuttaja tekemään tuhojaan uudelleen.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20141_37487.jpg
Näin asennat parketin itse
Parketti on kaunis ja aikaa kestävä lattiamateriaali. Parkettia on saatavilla eri sävyissä ja puulajeina, joista varmasti löytyy mieleinen kokonaisuus.Parketin asennustyö kuulostaa ehkä hankalalta, mutta todellisuudessa asennus on yksinkertaista. Työ ei vaadi ihmeellisiä työkaluja ja voimaa, vaan asennus onnistuu helposti jopa yksin. Parkettilautojen pakkauksessa on mukana kyseisen parketin asennusohje, johon kannattaa myös perehtyä ennen asennustyön aloittamista.Lattiamateriaalia hankittaessa kannattaa ottaa huomioon myös asennuksessa tuleva hukka. Lisää laskemaasi neliömäärään 5 %:a, jolloin parketti riittää koko suunniteltuun tilaan.
201910_60295.jpg
Nyt on oikea aika vaihtaa suodattimet!
Sisäilman laatu vaikuttaa merkittävästi terveyteemme ja pahimmillaan huono ilma voi aiheuttaa terveyshaittoja, jopa vakavan sairauden. Hengitysliiton mukaan jokaisen asunnossa olevan ihmisen tulisi saada vähintään 4 litraa raikasta ulkoilmaa joka sekunti. Mutta koska ilma tulee ulkoa, sen mukana saattaa kantautua mm. siitepölyä, katupölyä, pakokaasuja tai nokea, mikäli sitä ei ensin suodateta. Tehokas suodatus onkin ainoa keino varmistaa puhdas sisäilma. Suodattimet tulee myös vaihtaa säännöllisesti, jotta ilma pysyy kaiken aikaa terveellisenä.
20103_20695.jpg
Kumpusaari - hirsiaitasta huvilaksi
Uusi seurantakohteemme sijaitsee Luvian saaristossa kauniilla, luonnonläheisellä paikalla. Matkan varrella tullaan näkemään, kuinka vanha aitta saa uuden, arvoisensa elämän hirsihuvilana.Lasten kesäsiirtolana 1950-60 -luvuilla toimineessa saarikiinteistössä aitta oli toiminut majoitustilana. Aitta sijaitsi saaren sisäosassa ja nyt uudella omistajalla ollut täysin käyttämättömänä. Kesäsiirtolan nyttemmin ränsistynyt keittolarakennus taas sijaitsi loistavalla paikalla heti rannan tuntumassa.Vuosien varrella syntyi idea muokata aitan hirsistä keittolarakennuksen tilalle hirsihuvila. Mietitytti purkaa näinkin hieno rakennus, mutta koska perheellä ei kuitenkaan olisi ollut käyttötarkoitusta ko. rakennukselle, päätettiin alkaa tuumasta toimeen. Vaikka hirret olivat jo perimätiedon mukaan yli sata vuotta vanhoja, olivat ne todella kovia ja hyvin säilyneitä. Osittain yli 40 senttimetriä leveistä lattialankuista virisi lukuisia ideoita jatkohyödyntämiseen.
20154_43113.jpg
Kuuntelimme teitä - nyt voittajamökit kampanjahintaan!
Talven ja kevään aikana Honka tiedusteli suomalaisilta, mikä Hongan suosituista mökkimalleista on oma suosikki. Kyselyn tarkoituksena oli myös saada suomalaiset mukaan päättämään kampanjamalliston sisällöstä. Lopputuloksena saatiin selville viisi kaikkein suosituinta mallia, jotka ovat nyt Kevätkampanjan upeat mökit.Voittajamökiksi nousi esille tunnelmallinen Syli. Äänestyksen muut finalisti mökkimallistot Aamutähti, Dyyni, Kide ja Kippari ovat nyt mukana Kevätkampanjassa ainutlaatuiseen kampanjahintaan yhdessä voittajamökin kanssa!Nyt kannattaa tarttua tarjoukseen, sillä Kevätkampanja on voimassa 31.5.2016 asti!
20219_72472.jpg
Älykäs energiaremontti alkaa lämmöneristyksestä
Rakennuksissa käytetään lähes 40 prosenttia kaikesta Suomessa kulutettavasta energiasta ja ne aiheuttavat yli 30 prosenttia hiilidioksidipäästöistä. Ulkovaipan hyvä lämmöneristys on tehokkain tapa vähentää rakennusten energiankulutusta. Hyvä lämmöneristys parantaa myös sisäilmaa, vähentää hiilidioksidipäästöjä, nostaa rakennuksen arvoa ja lisää rakennuksen käyttöikää. Lisäeristys on erittäin hyvä investointi.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Sateella valu?
Kysymys:Minkälaisia suojaustoimenpiteitä pitää tehdä, jos anturan valu tehdään sateella tai valun jälkeen alkaa sade? Entä harkkomuurauksessa? Laastihan notkistuu, jos laastikärryihin sataa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton