• Etusivu
  • Rakentaminen

WinNovasta Nepaliin - tosin vain pariksi viikoksi

Rakentajan toimitus
Julkaistu 23.03.2011
20113_25050.jpg

Matkaan innokkaina lähtevät opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto sekä Turo Sakari.

Rohkea trio – opettaja Kari Ruuhilahti sekä oppilaat Linda Vehmasto ja Turo Sakari – vaihtavat tutut kotimaiset kuviot pariksi viikoksi oppimisjaksoon Nepalissa. Työssäoppimisjakso toteutetaan kehitysyhteistyöhankkeena (KEVA). Porista reissuun lähtevät nämä kolme ja kaikkiaan Suomesta lähtevässä joukossa on kahdeksan henkilöä. Porilaiset matkaajat ovat tekniikan alan edustajia, loput sosiaalialan edustajia.
Tätä vuotta aiemmin ei tekniseltä saralta ole opiskelijavaihtoa Nepalin suuntaan ollut.

Alku

Projekti lähti WinNovan osalta liikkeelle viime syksynä. Silloin saapui opettajien sähköposteihin tiedustelu, olisiko kiinnostusta lähteä kehittämään oppilasvaihdon kautta yhteistyötä kohdemaassa sijaitsevan koulun kanssa. Kari Ruuhilahti innostui asiasta ja alkoi puuhata lähtöä.
Oppilaat mukaan matkalle arvottiin 20:stä vapaaehtoisesta. Ainoana edellytyksenä oli opintojen nuhteeton suoritus tähän asti. Arpaonni suosi Lindaa ja Turoa, jotka yhä kasvavan jännityksen vallassa odottavat perjantaina 25.3.2011 tapahtuvaa lähtöä. Kuultuaan pääsevänsä matkaan alkoi opiskelijoilla intensiivinen tutustuminen Nepalin kulttuuriin, tapoihin ja ylipäätään koko maahan.

Keva-hanke

Kehityshteistyöhanke Keva-hanke on Opetushallituksen rahoittama kehitys- ja vapaaehtoistyöhön valmistava sekä globaalin kasvatuksen kehittämishanke. Sen tavoitteena on lisätä globaalia ajattelua, antaa valmiuksia tehdä työtä monikulttuurisessa työympäristössä, kannustaa osallistumaan vapaaehtoistyöhankkeisiin kotimaassa ja ulkomailla. (Lähde: Turun ammatti-instituutti, Verkostohankkeet). Kumppanimaina hankkeessa ovat Tansania, Sambia, Botswana, Nepal sekä Namibia.

Opettaja Ruuhilahdella on merkittävässä asemassa projektissa. Hänen huomioidensa perusteella tehdään päätös mahdollisesta yhteistyön kehittämisestä tekniikan alalla Nepalin ja Suomen välillä. Yhteistyö käsittäisi lähinnä opiskelijavaihdon molempiin suuntiin.

Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.
Lähtö tapahtuu talvisista maisemista vaikka kevät onkin jo maaliskuulla.

Ohjelma

Perjantaina alkavan matkan ohjelmaan kuuluu mahdollisesti käynti Suomen Nepalin suurlähetystössä sekä tutustuminen kahteen paikalliseen kouluun: Balaju School of Engineering and Technology sekä Kumbeshwar Technical School. Näistä ensimmäinen vastaa todennäköisesti kotimaan toisen asteen koulutusta ja jälkimmäinen sisältää päivähoitoa sekä koulutusta vauvasta aikuiseen.
Kolmikon tehtävänä on viedä lahjoituksena saatuja kyniä, viivoittimia, vihkoja sekä värillisiä muistilappuja helpottamaan näissä kouluissa arkea. Lisäksi he esittelevät Suomea, oppilaitostaan, suomalaista koulutusjärjestelmää sekä tekniikan alan koulutusta laajemmin. Matkan alkuvalmisteluihin kuului passin, rokotusten sekä viisumin lisäksi lyhyt esittely matkalle lähtijästä.
Kotimatkalla reissulaisilla on edessä yksi yö Delhissä, jossa tutustutaan tiibetiläisten asuinalueeseen.

Matkalaiset tekevät reissusta raportin, joka esitellään oppilaitoksessa. Opettaja esittelee raporttinsa myös Keva-hankkeen puitteissa muille yhteistyötahoille. Lisäksi matkaajat pitävät reissun ajan blogia.

Matkan kuulumiset päivitetään, jahka sankarit kotiutuvat oman maan kamaralle 10.5.2011.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

13_P_24897.jpg
Julkisivun muuraus
Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua. Poltettu tiili on turvallinen materiaali: se ei pala, lahoa eikä ruostu. Se kestää hyvin kosteus- ja lämpötilavaihteluja. Pitkälläkin aikavälillä se on vähän huoltoa vaativa rakennusmateriaali. Muuratun tiilipinnan kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen, ja ikääntyessään tiiliseinä patinoituu kauniisti. Luota ammattilaiseen muurauksessa.
202210_79661.jpg
Sopiiko maalämpö vanhaan taloon? Katso vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin
Mitä maalämmön hankinta maksaa? Sopiiko maalämpö vanhaan taloon? Entä tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu? Lue vastaukset kysymyksiin tästä jutusta.
20224_77638.jpg
Yksi kalustetoimittaja, monta eri ilmettä - katso esimerkit!
Keittiöremontin ei ole pakko tarkoittaa uutta valkoista, rosterista tai mustaa pelkistettyä keittiötä, vaan värikkäät ja entistä persoonallisemmat keittiöt valloittavat. Katso vaikkapa alla esitellyt keittiöratkaisut – keittiö voi hurmata myös väreillään, persoonallisuudellaan ja yksityiskohdillaan.
202012_67817.jpg
Taide sisustuksessa ei ole vain pienen sisäpiirin yksinoikeus
Mitä sana "taide sisustuksessa" tuo mieleen? Voisin arvata, että kalliin, hienostelevan ja käsittämättömän, pienelle sisäpiirille tarkoitetun yksinoikeuden? Mutta taide voi olla niin paljon muutakin: rento, rauhoittava, tyylikäs, innoittava ja ennen kaikkea kaikkien saavutettavissa. Lotta Sirénon uusi taidelupaus, jonka työt ovat saavuttaneet nopeasti suosiota. Nuoren naisen raikas ote tuo Liunen taidemallistoon uusia ja rohkeita sävyjä.
20146_39564.jpg
Huikean edullinen suodatinkampanja 15.6.2014 asti
Suojautuminen käy helpostiPienet ilmassa leijuvat hiukkaset ovat terveydelle paljon vaarallisempia kuin aikaisemmin on osattu arvailla. Saamme jatkuvasti lukea uusista tutkimustiedoista.Erityisesti riskiryhmiin kuuluvat sydän- ja verisuonisairauksista sekä hengitystiesairauksista (allergikot) kärsivät ovat hengityselinten kautta kulkeutuvien pienhiukkasten armoilla - yli 2000 ihmistä kuolee ennenaikaisesti pienhiukkasten aiheuttamiin sairauskohtauksiin.Siksi on tärkeää käyttää korkealaatuisia suodattimia kaikissa ilmavaihtolaitteissa ja ihan tavallisissa tuuletusikkunan aukoissa. Erityisesti siitepölystä allergisia oireita saavien on syytä panostaa hyviin suodattimiin. Panostuksena hyvä suodatin ei ole kallis, mutta saatava hyöty on suuri.
20222_77068.jpg
Miten päästä keittiöremontissa alkuun?
Monella voi tulla mieleen keittiössä ruokaa tehdessä ja ruokaillessa, että nykyinen keittiö ei vastaa omia tarpeita tai keittiö kaipaisi muuten vain uutta ilmettä. Miten siis päästä alkuun keittiöremontissa, etenkin kun huomioitavia asioita on paljon?Tässä artikkelissa käymme läpi mitä asioita kannattaa ottaa huomioon ja miten saada keittiöremontti ja keittiösuunnittelu alulle – tai onhan se jo alussa, kun on alettu miettimään ylipäätään remonttia!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton