• Etusivu
  • Talo

VTT:ltä suojautumissuositukset palokohteiden saneeraajille

Rakentajan toimitus
Julkaistu 24.09.2008
40_P_22017.jpg

VTT on selvittänyt palokohteiden savu-, noki- ja kemikaalijäämien vaikutuksia työturvallisuuteen ja laatinut suojautumissuositukset palokohteiden saneeraajille. Tutkimus suoritettiin Työsuojelurahaston tuella yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa. Tutkimustulokset osoittivat todeksi arvelut siitä, että palon jälkeen palokohteessa työskentelevät ja vierailevat ihmiset voivat altistua syöpävaarallisille yhdisteille, vaikka huoneistossa olisi suoritettu asianmukainen jälkituuletus. Erityisen tärkeää suojautumisessa on asianmukaisen hengityksensuojaimen käyttö.

Työssä tutkittiin palosaneeraajien altistumista terveydelle haitallisille yhdisteille. Laboratorio-olosuhteissa toteutettiin kaksi mahdollisimman samankaltaista asuntopaloa jäljittelevää palokoetta, joiden jälkeen poltetut tilat saneerattiin normaaleja palosaneerausmenetelmiä käyttäen. Ensimmäinen palo jälkisiivottiin hankkeessa mukana olevien palosaneerausyritysten normaalia suojautumistasoa käyttäen. Toisen palon jälkisiivouksessa käytettiin parannettua, työsuorituksen kannalta tarkoituksenmukaista suojautumistekniikkaa. Saneeraustyön aikana suoritettiin hengitystie-, iho- ja kokonaisaltistumismittauksia.

Tutkimustulokset osoittivat, että palon jälkeen palokohteessa työskentelevät ja oleskelevat ihmiset voivat huoneistossa tehdystä asianmukaisesta jälkituuletuksesta huolimatta altistua syöpävaarallisille polysyklisille aromaattisille hiilivedyille eli ns. PAH-yhdisteille. Mitä aiemmin palon jälkeen kohteeseen mennään, sitä tärkeämpää on hengityssuojaimen käyttö.

Hiukkas- ja höyrymäisten PAH-yhdisteiden havaittiin altistavan myös ihon kautta. Käsien kautta tulevan altistumisen vähentämiseksi suojakäsineiden käyttö saneeraustyössä on ehdottoman tarpeellista. Tämän lisäksi käsien pesulla voidaan vähentää altistumista ja käsien kautta välittyvää kontaminaatiota. Lyhytaikahaalarin käytön ei näissä kokeissa havaittu vähentävän koko kehon kautta tapahtuvaa ihoaltistumista, mutta sillä voidaan estää vaatteiden nokeentuminen. Vaatteissa siirtyvien epäpuhtauksien kontaminaatiovaikutukselle voivat altistua paitsi saneeraajat itse myös ulkopuoliset henkilöt.

VTT suosittelee tulosten perusteella saneeraajille puhaltimella varustettua hengityksensuojainta, jossa on A2P3-luokan suodatin. Keho tulee suojata vähintään puuvillaisella pitkähihaisella ja -lahkeisella suojahaalarilla tai lyhytaikahaalarilla kontaminaatioriskin vähentämiseksi. Korvien suojaamiseksi hengityksensuojaimen kasvonsuojaimessa tai haalarissa tulisi olla huppu. Kädet on syytä suojata kuivatyövaiheessa tiiviillä käsineillä, jotka estävät noen pääsyn käsineiden sisään, ja märkätyövaiheessa kemikaalikäsineillä, jotka suojaavat pesuaineilta ja pesuveteen liuenneilta epäpuhtauksilta.

VTT:n yhteistyössä Työterveyslaitoksen kanssa tekemä selvitys on tiettävästi ensimmäinen tutkimus Suomessa, jossa tarkastellaan palosaneeraustyöntekijöiden altistumista. Myöskään suojautumissuositusta ei ole aiemmin ollut käytettävissä. Suosituksen käyttöönotto riippuu alan järjestöistä ja yrityksistä

Kaksivaiheinen hanke jatkuu toisella osalla, jonka yhtenä tavoitteena on todentaa laboratoriokokeiden tulosten pätevyys todellisissa palokohteissa. Jatko-osassa tehdään myös altistumismittauksia, jotka painottuvat ajankohtaan ennen saneerausta, jolloin palopaikalla työskentelevät mm. pelastusviranomaiset, palonsyyntutkijat ja vakuutustarkastajat. Saatavan lisätiedon pohjalta tarkennetaan ja täydennetään suojautumissuosituksia ja laaditaan suojautumisopas. Oppaasta ilmenee, miten palopaikoilla palon jälkeen työskentelevien ja vierailevien ihmisten tulee työtehtävissään asianmukaisesti suojautua haitallisilta yhdisteiltä. Suojautumisopasta voivat hyödyntää mm. pelastuslaitokset, JVT-alan yritykset, vahinkotarkastajat ja työterveysorganisaatiot työturvallisuuden varmistamisessa, työhön ohjauksessa, opetuksessa ja koulutuksessa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Pesuhuoneessa hometta
Kysymys:Meillä on saunan pesutiloissa lattia ja seinät laatoitettu 10 vuotta sitten. Katossa on puupaneelia. Ilmanvaihtoventtiileinä näyttäisi olevan tulo, että poisto. Paneelikatto on kuitenkin erittäin näkyvästi homeessa. Joskus kuulee sanottavan, että pesutilojen puupintojen pintahome ei olisi terveydelle haitallista, onko tuollaisessa mitään perää, vai pitäisikö korjaustoimenpiteisiin ryhtyä välittömästi?
20232_80804.jpg
Valitse kiinnitykseen tulppa, joka pitää
Kivipohjaisiin rakennusmateriaaleihin kuten betoniin ja tiileen tehtävissä kiinnityksissä käytetään muovista tulppaa, proppua, joka asennetaan porattuun reikään. Se sitoo ja ankkuroi kappaleen yhdessä ruuvin kanssa lujasti kiinnitettävään alustaan. Kuten kaikissa kiinnikkeissä, myös propuissa kannattaa valita laadukas tuote. Kotimainen uusi NG-nailontulppavalikoima on suunniteltu monikäyttöiseksi ja luotettavaksi tulpaksi koviin ja kiinteisiin kiinnitysalustoihin.
201210_32470.jpg
Säästä seinää - uusi sadevesijärjestelmä
Väärin toimiva tai toimimaton sadevesijärjestelmä käy paitsi perustusten myös julkisivun sekä tiettyjen vesikattomuotojen päälle. Katolla makaava vesi aiheuttaa pahan vahingon katon rakenteisiin päästessään eikä sadevesinoro kovin mukavalta tunnu sisälle tippuessaan.Sadevesijärjestelmän tehtävänä on ohjata sade- ja sulamisvedet hallitusti pois katolta ja on näin osa toimivaa kattokokonaisuutta. Jokainen millimetri sadetta vastaa litraa per neliömetri. Siispä 20 mm sadetta päivässä vastaa 20 litraa vettä per neliömetri. Pinta-alaltaan 150 m² katolla 20 mm sade vastaa 3000 litraa vettä. Kaatosateessa (50 mm) se tarkoittaa jopa 7500 litraa vettä tunnissa.Laadukkaat sadevesijärjestelmämme kestävät sateen lisäksi myös jään ja lumen rasitukset rikkoutumatta ja haalistumatta. Esimerkiksi teräsohutlevystä valmistettu Sadetar-sadevesijärjestelmä sopii joustavasti sekä pientaloihin että rivi- ja pienkerrostaloihin.
Nanopinnoitus kylpyhuone
Nanopinnoitus kylpyhuoneeseen Vesalle: Asennusvaihe – katso video!
Kalliille kylpyhuoneremontille on vaihtoehtoja. Kylpyhuoneen käyttöikää voidaan pidentää hyvällä ylläpidolla ja huoltotoimenpiteillä, kuten nanopinnoituksella. Helsinkiläisellä Vesa Meriläisellä on kodissaan 20 vuotta vanha kylpyhuone, johon tehtiin nanopinnoitus. Miten tilanteeseen päädyttiin, mitä asennusvaiheessa tehtiin ja mikä oli kesto?
17_P_14022.jpg
Porin loma-asuntomessualueen
Vielä muutama tontti vapaanaKorkein hallinto-oikeus on palauttanut Porin Reposaaren loma-asuntomessualueen kaavaratkaisun ennalleen. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksellä Reposaaren konepajan alueen asemakaava toteutetaan kaupunginvaltuuston 24.7.2006 tekemän päätöksen mukaan. Porin kaupunginhallitus valitti alkuvuodesta osittain kumotusta kaavapäätöksestä.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton