• Etusivu
  • Sisustus

Viikon sisustusidea: Näin käytät harmaata väriä sisustuksessa

Sari Nieminen
Päivitetty 28.11.2023
20213_69653.jpg

Vaalea harmaa on helppo yhdistää vaaleaan puuhun ja vaikka ihanan muodikkaaseen vihreään.

Harmaa on värinä neutraali. Se ei ole musta eikä valkoinen. Se ei kiinnitä huomiota vaan antaa muiden värien loistaa. Toisaalta harmaan yhdistäminen kirkkaisiin väreihin haalistaa niitä huomattavasti. Tämä johtuu suuren kontrastin puutteesta eli mitä lähempänä värien kylläisyys on toisiaan, sitä vähemmän värin kirkkaus tulee esille. Harmaalla ei siis saa aikaan suuria kontrasteja, vaikka yrittäisit.

Jos kaipaat piristystä harmaaseen sisustukseen, voit huoletta käyttää mitä tahansa väriä harmaan rinnalla. Ota kuitenkin huomioon, että harmaita löytyy niin viileissä kuin lämpimissäkin sävyissä.

Harmaa skandinaavisessa sisustuksessa rauhoittaa ja on erittäin pidetty väri. Se sopii suomalaiseen makuun. Maailmalla harmaata karsastetaan enemmän kuin meillä.

Kuvan harmaa ja keltainen ovat molemmat lämpimiä sävyjä.
Kuvan harmaa ja keltainen ovat molemmat lämpimiä sävyjä.

Harmaalla luot esimerkiksi teollisen tunnelman (industrial-tyyli) kotiisi. Värinä se yhdistetään helposti betoniin, kiveen ja metalliin.

20213_69646.jpg
20213_69644.jpg
Upea tumman vihreä toimii loistavasti tumman- ja vaaleanharmaan vieressä.
Upea tumman vihreä toimii loistavasti tumman- ja vaaleanharmaan vieressä.

Harmaa on erittäin kaunis tausta vaaleille pastellisävyille sekä mille tahansa harmaalla murretulle värille. Kokonaisuudesta tulee ihanan pehmeä ja utuinen. Tummaa harmaata ei kannata yhdistää vaaleisiin pastellin sävyihin vaan mieluimmin keski- ja vaaleanharmaata. Tummemmat värit tulevat pehmeästi esille tummemmista harmaista.

Harmaa ei ole välttämättä "tylsä" sisustusvärinä. Harmailla sävyillä luot aikaa kestävän ja klassisen sisustuksen, jonka voit värittää mielesi mukaan eri vuodenaikoina. Harmaaseen taustaan ei kyllästy.

20213_69651.jpg
20213_69650.jpg
20213_69649.jpg
20213_69648.jpg

Harmaalla pystyt tekemään myös dramaattisiakin sisustuksia, käyttämällä tummaa antrasiittia, hiilen harmaata tai melkein mustaa. Näiden harmaan sävyjen yhdistäminen harmaan spektrin erittäin vaaleisiin luo tasapainoisen mutta dramaattisen kontrastin olematta liian räikeä.

Samaa värin syvyysastetta olevat neutraalit, kuten harmaa ja ruskeat puut, luovat dramaattisen kokonaisuuden. Samaa draamaa et pysty luomaan vaaleammilla yhdistelmillä.
Samaa värin syvyysastetta olevat neutraalit, kuten harmaa ja ruskeat puut, luovat dramaattisen kokonaisuuden. Samaa draamaa et pysty luomaan vaaleammilla yhdistelmillä.

Lisää sisustusartikkeleita:

Info

Info

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Sisustus
sisätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Kelatuotteet
Peltituotteet – muun muassa kelat, reikälevyt ja arkit – rakentamisen monipuoliseen käyttöön
Metehen laaja raaka-ainevarasto on yksi Suomen kattavimpia ja tarjoaa laadukkaan sekä kilpailukykyisen vaihtoehdon raaka-ainetoimituksille. Joustavan palvelun ja nopean tuotannon avulla varmistetaan sujuvat toimitukset asiakkaille. Erikokoisten kelojen lisäksi Metehe toimittaa rainoja, arkkeja sekä reikälevytuotteita.
20204_63785.jpg
Mitkä ominaisuudet edesauttavat männyn käyttöä sisätiloissa?
Varjossa viihtyvä alueiden valtaajaKuusella on osa kulttuuriperinteessämme. Kuusta on pidetty toisaalta uhkaavan synkkänä, mutta taas toisaalta suojaavana. Synkkä hahmo pimeässä, mutta suojana esimerkiksi sateella. Kuusta tuodaan sisälle talven pimeimpänä aikana esimerkiksi joulukuuseksi samalla tuoden toivoa ja vihreyttä. Hautausmailla taas kuusenhavuja on käytetty arkun ja haudan koristeena symboloimassa ikuisuutta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20204_64445.jpg
Vinkit led-nauhavalaistuksen suunnitteluun
Led-nauhavalaistus on moneen kohteeseen ja käyttötarkoitukseen sopiva valaistusmuoto. Kuten muukin valaistus, myös se tarvitsee jonkin verran suunnittelua. Tässä viisi yleistä ohjetta, joiden mukaan tehtynä led-nauhavalaistus varmasti onnistuu.
20209_66399.jpg
Onnistunut lopputulos palkitsee uutteran rakentajan
Vuoden 2020 Asuntomessualueella Tuusulassa seisoo vankka, vaaleaksi rapattu kivitalo. Kaikessa vähäeleisyydessään tässä kodissa on jotain, joka kutsuu luokseen ja kurkistamaan sisään.Tässä on koti, joka on rakennettu oikealle perheelle, paikaksi, jossa on hyvä olla ja elää. Ovesta sisään astuttaessa aistii ensimmäisenä raikkaan vaaleuden sekä tilantunteen. Vastapäisellä seinällä oleva ruokailutilan suuri ikkuna johdattelee katsetta yhä edemmäs. Mitä kaikkea tämä koti pitääkään sisällään?
20186_53515.jpg
Väliseinän ja -pohjan eristäminen kannattaa
Joskus saattaa kotona ilmetä ongelma, mikä vaikuttaa huomattavasti asuinviihtyvyyteen. Nimittäin äänet! Olemassa oleva eriste ei eristä ääntä ollenkaan ja/tai äänieristyksen huomioon ottaminen edellisen remontin tai rakentamisen yhteydessä on unohtunut vallan tai ratkaisut ovat osoittautuneet epäonnistuneiksi. Yläkerrasta kuuluvat askelten äänet ja naapurihuoneesta pienimmätkin pihahdukset. Kaukana on levollinen elämä näissä tilanteissa omassa kodissa. Mitä sitten voisi tehdä? Väliseinän ja -pohjan oikeanlaisella eristämisellä vaikutat suuresti ääneneristykseen - unohtamatta myöskään lämmöneristävyyden paranemista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton