• Etusivu
  • Talo

Vesi, viemäröinti ja lämmitys - yleisimmät ongelmat

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.09.2014
20149_40959.jpg

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmät ovat osa rakennuksen talotekniikkaa ja niiden oikealla käytöllä voidaan vaikuttaa sekä asumisviihtyvyyteen että energian- ja vedenkulutukseen. Laitteille tehtävä säännöllinen huolto estää vikojen kasautumista sekä vahinkojen syntymistä, mutta hyvästäkin huollosta huolimatta ongelmia saattaa joskus ilmetä.

Ongelmia vesiputkissa

Putkistoissa ilmeneviin ongelmiin on monia syitä, sillä ne joutuvat elinkaarensa aikana varsin kovan rasituksen alaisiksi: pelkkä veden virtaus itsessään rasittaa putkia, mutta myös äkilliset paineenvaihtelut sekä lämpötilan muutokset aiheuttavat putkien kulumista.

Vanhemmissa rakennuksissa, joiden vesiputkina on käytetty pääasiassa kupariputkia, putkien kestävyyteen vaikuttaa suuresti putkistoissa virtaavan veden laatu. Etenkin kaivoista otettu käyttövesi saattaa olla kemiallisilta ominaisuuksiltaan sellaista, että se syövyttää putkistot hyvinkin nopeasti. Yksi ehkä suurimmista ongelmista ja ongelman aiheuttajista sekä vesiputkien että viemäreiden suhteen on korroosio, mikä saattaa ilmetä vesivuotona, juomaveden muuttuneena värinä, tukoksina hanoissa sekä paineiden katoamisena putkistoista.

Nykyisin vesiputkina käytetään lähes yksinomaan muoviputkia, joiden käytössä on ilmennyt hyvin vähän ongelmia. Vuodot muoviputkissa ovat aiheutuneet lähinnä inhimillisistä tekijöistä, kuten puutteellisista eristyksistä johtuvasta jäätymisestä, asennusvirheestä, putkistoon päästetystä liian kuumasta vedestä, rakennusmiehen putkeen ampumasta naulasta tms.

Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.
Keittiön hajulukko on hyvä aika ajoin avata ja puhdistaa - varsinkin, jos keittiössä on tunnistamaton pahan hajun lähde.

Ongelmia viemärissä

Viemäriputkien kunto voidan tarkastaa viemärikuvauksen tai savukokeen avulla. Kuvauksella voidaan paikallistaa esimerkiksi mahdolliset putkistoon syntyneet notkot sekä painaumat, myös halkeamat kyetään havaitsemaan, näin saadaan korjaustyöt alkamaan ennen varsinaisen vahingon syntymistä. Savukokeella voidaan paikallistaa muuten viemäriverkostosta hankalasti löydettävien vuotovesien sijainti. Savukokeen kemiallinen savu paljastaa vuotokohdat varmasti.

Viemäriverkoston toimintaan vaikuttaa erityisesti maan painuminen, jolloin on mahdollista, että viemäri irtoaa liitoksistaan. Viemärin tukkeutuminen estää myös viemärin normaalin toiminnan. Erityisen vakavia ongelmia saattaa tulla eteen silloin, kun viemäriverkostoa ei ole suojattu yleisessä verkostossa tapahtuvaa padotusta vastaan. Padotuksen saattaa aiheuttaa esimerkiksi välipumppaamossa tapahtuva toimintakatkos tai voimakkaat sateet, jotka nostavat viemärikanavien suorituskyvyt aivan äärirajoilleen – lopputuloksena voi olla jätevettä kellarissa tai jopa asuintiloissa. Tällaisten tilanteiden ennaltaehkäisyyn auttaa esimerkiksi padotusventtiili.

Sekä vesi- että viemärilaitteiden aiheuttamista ongelmista saattaa usein aiheutua vesivahinko. Erityisesti hiljalleen rakenteisiin pääsevä vesi saa aikaan mittavankin vahingon ennen esille tuloaan.

Ongelmia lämmitysjärjestelmässä

Lämmitysjärjestelmien pienistä ongelmista selviää yleensä sillä, että on tutustunut oman kiinteistönsä lämmityslaitteiden toimintaan, mistä säädetään mitäkin ja miten saadaan lämmöt sopivalle tasolle. Kosteusongelmien aiheuttajana saattaa joissakin tapauksissa olla vesikeskuslämmitys.

Yleisimpiä ovat syöpymisen aiheuttamat putkivuodot, jotka ovat aiheutuneet vedessä olevan hapen syövyttävästä vaikutuksesta. Lämmitysverkostot ovat lähes poikkeuksetta nykyisin suljettuja järjestelmiä, joissa kiertävästä vedestä pyritään poistamaan happi.

Oikeinmitoitetun ja toimivan järjestelmän tunnusmerkkinä on, että verkostoon ei tarvitse toistuvasti lisätä vettä. Vettä lisättäessä järjestelmään pääsee aina syövyttävää happea. Jatkuvaan vedenlisäämiseen voi olla syynä esimerkiksi väärin mitoitettu, ehkä jopa rikkoutunut paisuntasäiliö tai verkoston muu vuoto. Tilannetta kannattaa tarkkailla (ja ottaa yhteyttä asiantuntijaan) mikäli tuntuu, että vettä pitää järjestelmään lisäillä.

Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.
Vanha lämmityslaite voi olla vielä pitkään toimintakuntoinen ulkonäöstään huolimatta.

Painekokeen avulla voidaan varmistaa lämmitysverkoston tiiviys, painekoe kannattaa tehdä säännöllisin väliajoin. Kokeessa käytettävä paine valitaan siten, etteivät verkostoon kytketyt laitteet rikkoonnu. Paisuntasäiliö kytketään kokeen ajaksi pois verkostosta. Lämmitysverkoston alustava perussäätö tehdään esisäätöarvojen perusteella kun rakennus valmistuu. Varsinainen säätö tehdään vasta lämmityskaudella vuorokauden keskilämpötilan ollessa alle 5 ˚C.

Vesi-, viemäri- ja lämmitysjärjestelmien oikealla ja huolellisella käytöllä voidaan monesti välttää osa laitteissa ilmenevistä ongelmista ja rikkoutumisista. Kiinteistöjen ikääntyminen aiheuttaa kuitenkin väistämättä kaikkiin laitteisiin kulumisia, jotka saattavat ennemmin tai myöhemmin rikkoa laitteen. Kuten kaikkien taloteknisten laitteiden tai järjestelmien rikkoutuessa, tulisi näissäkin tapauksessa korjaustyöt jättää ammattilaiselle.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48773.jpg
Hurrja Huhtikuu esittelee uutuusmallistot
Kastelli-talot on päivittänyt talovalikoimaansa asiakkaiden toiveiden mukaisesti. Hurrja Huhtikuu –kampanja esittelee kuusi uutta talomallia: yksikerroksiset Verso 112, Verso 112 PU, Economy 119 ja Ready 122, sekä kaksikerroksiset City 157 ja City 171.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastelli-taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
20075_5254.jpg
10 ohjetta pientalon ilmanvaihtoon
Talon rakentaminen on useimmille elämän suurin investointi. Rakennusvaiheessa myös kodin ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää riittävästi huomiota.Vallox Oy:n tuotepäällikkö Erkki Marjasto antaa 10 käytännön neuvoa, joiden avulla jokainen pientalonrakentaja onnistuu varmistamaan kotiinsa terveellisen ja laadukkaan sisäilman.
201712_51229.jpg
Milloin tarvitsen rakennusluvan?
Rakennus- tai remonttitöihin ryhtyvä joutuu pohtimaan suunnitelmiensa luvanvaraisuutta ja usein hakemaan asianmukaiset luvat rakennustöilleen. Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste tarjoaa avun lupatarpeen selvittämiseen sekä rakennuslupien hakemiseen.
20183_51999.jpg
Mitä hyödyt uuden varaavan takan hankinnasta?
Uusi takka vanhan tilalleTulikivi tarjoaa sinulle mahdollisuuden korvata vanha takkasi uudella ja tehokkaammalla. Saat avuksesi ammattilaiset, joilla on vuosien kokemus niin takan asennustyöstä kuin myös vanhojen tulisijojen purkamisesta kotiasi kunnioittaen.
20146_40005.jpg
Mitä maksaa ilmanvaihtoremontti?
Ilmanvaihtokone on ilmanvaihdon sydänIlmanvaihtojärjestelmän hankinta ja asennuskustannukset koostuvat monista osasista ja voivat näin vaihdella paljonkin kohteen mukaan. Hintaesimerkit ovat 120 m² omakotitalosta.Ilmanvaihtokoneiden hinnat alkavat vajaasta kahdesta tuhannesta eurosta. Fiksumman ohjauksen ja energiatehokkaamman koneen saa parin sadan euron lisäinvestoinnilla, mutta tarpeenmukaisen ilmanvaihdon ohjauksen tuoma säästö saattaa tuoda hintalisän takaisin pienempinä käyttökuluina jomuutamassa vuodessa. Helppokäyttöisyyttä taas tuo kosteusohjaus, joka tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti saunan ja suihkun jälkeen. Paremmin varustelluissa malleissa se on vakiovarusteena ja joihinkin malleihin sen saa lisävarusteena noin sadalla eurolla.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20176_49696.jpg
Muista puhdas ja riittävä tuloilma
Nykyiset energiatehokkaat ja tiiviit rakennukset vaativat arvoisensa tuloilmaratkaisut. VILPE®-tuoteperheessä on kaksi erittäin energiatehokasta ja tyylikästä vaihtoehtoa, joitten molempien ilmanvirtausominaisuudet ovat huipputasoa. Kun niitä käytetään ilmanvaihtokoneen tuloilman ottoon, ne säästävät koneen tehoa ja energiaa, koska ne on muotoiltu siten, että ilmanvirtausvastus on mahdollisimman pieni.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton