• Etusivu
  • Varusteet

Säästöä, ekologisuutta, helppoutta ‒ Vedetön vessa sisätiloihin

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö Pikkuvihreä
Päivitetty 19.01.2024
AdobeStock_455268887 (1)

Mökkipihan perältä löytyvä huussi on useimmille tuttu – tuoksahduksineen ja kaikkineen. Juokseva vesi ei ole itsestään selvyys mökkiolosuhteissa, mutta entäpä jos haluaakin olla ekologinen ja säästää vettä vaikka sitä olisikin mahdollista käyttää. Sen myötä herääkin kysymys, voiko kotiinsa harkita perinteisen vesivessan sijaan vedetöntä vaihtoehtoa ilman, että se todella tarkoittaa pihan perällä nököttävää ratkaisua? Miten vedetön ratkaisu toimii normaalissa arjessa tämän päivän kodissa?

Vastaus ensimmäiseen kysymykseen: Kyllä, vedetön ja tuoksuvapaa sisävessa on mahdollista toteuttaa myös vakituisessa käytössä olevaan kotiin. Vastauksen toiseen kysymykseen löydät, kun luet eteenpäin.

Suunnittelusta toteutukseen: ota huomioon kun suunnittelet vedetöntä ratkaisua

Hyvä suunnittelu on kaiken toimivan lähtökohta. Jos olet miettimässä vedetöntä sisäkuivakäymälää uuteen rakennukseen, voidaan helpommin ottaa huomioon sisäkuivakäymälän toteuttamiseen tarvittavat huoltotilat. Tilan tarve ei toki ole niin merkittävä, etteikö sitä pystyttäisi järjestämään myös vanhempaan kiinteistöön.

Sisäkuivakäymälät ovat sisätilaan suunniteltuja, kompostoivia kuivakäymälöitä, joten luonnollisesti kompostisäiliö vaatii itselleen hieman tilaa. Käymälä vaatii itselleen huoltotilan ja kompostoinnin, jotka saadaan helposti sijoitettua kylpyhuoneen tai wc-tilan ulkopuolelle. Kompostoiva kuivakäymälä on helppo asentaa kohteisiin, joissa lattian alla on tilaa vähintään 40 senttiä.

Miten sisäkuivakäymälä toimii?

Kuten nimestä voi helposti päätellä, sisäkuivakäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä. Sen toimintaperiaate perustuu siihen, että kaikki käymäläjäte menee yhteen säiliöön, jossa kiinteä ja nestemäinen jäte erottuu toisistaan säiliössä olevan erityisen kaksoispohjan ansiosta. Erottelevassa istuimessa neste ohjataan jo lähtökohtaisesti erilliseen keräilyyn.

Istuimen toimintaidea perustuu eräkompostointiin, joka tarkoittaa vaihtosäiliön käyttöä. Käytössä olleen säiliön täytyttyä voidaan helposti vaihtaa paikoilleen uusi, ja siirtää täyttynyt säiliö kannella varustettuna jälkikompostoitumaan rauhassa. Huolto on helppoa, nopeaa sekä siistiä eikä vaadi erityisosaamista tai ammattilaisen kutsumista paikalle.

Mitä huoltotoimenpiteitä sisäkuivakäymälä edellyttää?

Jo hyvällä käytönaikaisella huolehtimisella pääsee pitkälle – tämä tarkoittaa posliini-istuimen peruspuhdistamista istuimeen kertyneistä jätteistä ja liasta. Puhdistuksen lisäksi tulee käytön aikana muistaa lisätä kuiviketta jokaisen käyttökerran jälkeen noin 1‒2 dl, vaihtoehtona on tehdä noin kerran viikossa suurempi lisäys, mikä tarkoittaa noin 5‒10 litraa.

Kuivikkeen käytön lisäksi tulee seurata kompostisäiliön täyttymistä ja vaihtaa tyhjä kasetti tilalle kun on sen aika. Säiliön täyttyminen ei edellytä lapiohommiin ryhtymistä, vaan vaihtoastia liikkuu näppärästi renkaiden avulla. Näin ollen astian vaihto käy helposti vaikka vartissa.

Miksi sisäkuivakäymälää kannattaa harkita tosissaan?

Haluatko itsellesi pitkäikäisen ratkaisun, joka ei vaadi vettä eikä juuri sähköäkään, on ekologinen ja ympäristöystävällinen? Silloin Pikkuvihreän sisäkuivakäymälät ovat varteenotettava ja toimintavarma vaihtoehto.

Posliini-istuin on ulkonäöltään sekä käytöltään erittäin lähellä perinteistä vesivessaa, joten se ei vaadi opastusta vieraiden saapuessa. Kuten alussa mainittiin nuo vanhat perinteiset mökkihuussit ja niiden, toisinaan varsin aromirikas tunnelma, ovat Pikkuvihreän sisäkuivakäymälät 100 % hajuttomia. Hajuttomuudesta pitää huolen 23 W kanavatuuletin, jonka kulutus on vuoden aikana vain muutamia euroja. Sähköttömissä olosuhteissa voidaan kanavatuuletin korvata tuulituulettimella.

Sisäkuivakäymälässä on käytetty ainoastaan laadukkaita ja pitkäikäisiä materiaaleja, joiden käyttöikä on kymmeniä vuosia. Kokonaisuudessa on ainoastaan yksi liikkuva osa, tuuletin, jolle on myönnetty kolmen vuoden takuu.

Vertailussa Green Toilet LUX ja Green Toilet LUX Kasetti Sisäkuivakäymälä peruspaketit

Green Toilet LUX

  • Green Toilet 120 Family kuivakäymälä
  • Green Toilet 120 vaihtoastia
  • Posliini-istuin, ei-erotteleva (kaikki jätteet samaan kompostisäiliöön)
  • AirRoxy kanavatuuletin (kolminopeuksinen)
  • Tuuletusputket 3 x 100 cm, 2 x 50 cm joustoputki (+ kiinnikkeet ja tuuletusputken hattu)
  • Jätekuilu, halkaisijaltaan 20 cm, pituus 100 cm (tarvittaessa pidempi/lyhyempi)
  • Kuivikesäkki

Green Toilet LUX Kasetti

  • Green Toilet Kasettikompostori 1 kpl (120 tai 150 litrainen)
  • Posliini-istuin, ei erotteleva (kaikki jätteet samaan kompostisäiliöön)
  • Kanavatuuletin (kolminopeuksinen)
  • Tuuletusputket 3 x 100 cm, 2 x 50 cm joustoputki (+ kiinnikkeet ja tuuletusputken hattu)
  • Jätekuilu, halkaisijaltaan 20 cm, pituus 100 cm (tarvittaessa pidempi/lyhyempi)
  • Kanisteri suotonesteelle, nesteletku 150 cm ja tulppa
  • Kuivikesäkki
Björkö Lux 1
Björkö Lux 2

Haluatko lisätietoa?

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Pikkuvihreä
Varusteet
kylpyhuone
wc
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20228_79270.jpg
Uudentyyppinen sisäkuivakäymälä ei haise
Jokaisella meistä on muistissaan käymäläkokemus pihapiirin perällä sijaitsevassa pimeähkössä ulkohuussissa, jossa lentelee kärpäslegioona ja mätänevä käymäläjäte haisee pistävästi nenään. Näissä ulkohuusseissa käymäläjäte on päästetty alinomaa vain isoon saaviin. "Haiseeko se?" onkin yleisin kysymys, jota Pikkuvihreän asiantuntijoille esitetään ensimmäisenä, kun asiakas tulee tutustumaan uudenlaisiin kuivakäymälöihin. Uudentyyppinen posliininen sisäkuivakäymälä ei haise, kuten vanhat perinteiset huussit tekevät.
20228_79425.jpg
Pikkuvihreä: Käymälä- ja jätevesiratkaisuja niin omakotitaloon kuin vapaa-ajanasuntoon
Pikkuvihreä perustettiin vuonna 1993. Perheyritys on erikoistunut ekologisiin käymälöihin, jäteveden puhdistukseen sekä kompostointiin. Pikkuvihreä valmistaa suuren osan tuotteistaan, mutta myös maahantuo valikoituja toisten valmistajien malleja sekä jälleenmyy monia laatumerkkejä.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
Suomalaiset vedenkäyttäjät pystyvät merkittäviin muutoksiin vedenkulutustottumuksissaan.
Valitse tulevaisuuden tarpeet täyttävä vedenmittausjärjestelmä
Vedenkulutusta on tarpeen vähentää, ja suomalaisilla siihen on varaa hyvinvoinnista tinkimättä. Veden säästämiseen kannustava mittausjärjestelmä antaa muutokseen tarvittavan sysäyksen ja edistää samalla ESG-tavoitteisiin pääsyä.
Geberit 150 vuotta
Geberit 150 vuotta: yhden miehen yrityksestä saniteettituotteiden markkinajohtajaksi
Geberit, eurooppalainen saniteettituotteiden markkinajohtaja, juhlii 150-vuotista taivaltaan yhden miehen yrityksestä maailmanlaajuiseksi konserniksi. Mutta mitä yrityksen historia kertoo ja mitä tulevaisuus pitää sisällään?
IDO Sense Art -kalusteet, Geberit Option -peili sekä IDO Glow Art TurboFlush -istuin
Kahdeksan syytä miksi uudenlainen lattia-wc-istuin on paras valinta saneeraus- tai uudiskohteisiin
Tuotekehitys on tärkeää nyt ja tulevaisuudessa muun muassa jo pelkästään ympäristön resurssien näkökulmasta. Samalla tulee kuitenkin tuotteen vastata käyttäjien tarpeisiin. Saniteettiteknologian ja -keramiikan kotimainen markkinajohtaja IDO onkin kehittänyt niin teknisiltä ominaisuuksiltaan kuin estetiikaltaan erottuvan uudenlaisen lattia-wc-istuimen jokapäiväiseen käyttöön.Lue kahdeksan syytä, miksi Glow Art TurboFlush -lattia-wc-istuin on erityisen sopiva vaihtoehto taloyhtiöiden peruskorjauksiin tai uusiin rakennushankkeisiin uudeksi wc-istuimeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton