• Etusivu
  • Rakentaminen

Varaudu syksyn sateisiin ja kevään sulamisvesiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 31.10.2018
201811_55388.jpg

Salaojakaivossa veden pinnan tulisi olla putkiliittymän alapuolella.

Syksyn saapuessa on hyvä varautua sateisiin ja talven tuloon. Välillä runsaidenkin syyssateiden vesimäärän hallittuun poistoon kannattaa varautua muutamalla pienellä huolto- ja tarkistustoimenpiteellä. Syyshuolto auttaa samalla myös kevään sulamisvesien suhteen.

Puhdista rännit

Puhdista rännit neulasista, lehdistä ja muista roskista. Rännin pohjalle makaamaan jäävä vesi ruostuttaa rännin puhki. Rännin ylitulviminen aiheuttaa myös kosteuskuormitusta perustuksille ja mahdollisesti seinän alaosan rakenteille. Rännit tulisi puhdistaa sekä keväällä että syksyllä. Samalla kannattaa ainakin silmämääräisesti tarkistaa niiden kunto. Mahdollisuuksien mukaan myös katolta kannattaa poistaa lehdet ja roskat, jotta rännit eivät ole kohta samassa kunnossa, kuin ennen puhdistusta. Muista työturvallisuus! Turvavaljaat ja -köydet ovat tarpeen katolla työskenneltäessä. On myös hyvä muistaa, etteivät tikkaat ole rakennusteline vaan ainoastaan kiipeämistä varteen.

Matalissa rakennuksissa rännin puhdistus onnistuu pitkävartisella harjalla. Rännien puhdistusta varten voi hankkia sitä varten suunnitellun työkalunkin ja näppärä tee se itse -mies toki kehittää tähän tarkoitukseen sopivan työkalun itsekin.

Tarkista syöksyt ja sadevesikaivot

Sadesäällä on hyvä käydä tarkistamassa, ettei sadevesikaivossa pinta nouse liiaksi. Tyhjennä sadevesikaivojen lietepesät tarvittaessa. Syöksytorvet voi myös huuhdella runsaalla vedellä ja samalla voi todeta rännikaivon toimivuuden.

Tarkista myös, että sadevesi varmasti ohjautuu sadevesikaivoihin tai pintakouruja pitkin riittävän kauas perustuksista. Samalla on hyvä seurata, ettei perustusten läheisyyteen kerry lätäköitä. Tämä voi kieliä maan pinnan kallistuksen olevan väärän. Hulevesien tulisi valua pintakouruja tai maan pintaa pitkin aina talosta poispäin ainakin noin kolmen metrin päähän asti.

Tarkista salaojien toiminta

Tarkista salaojien tarkistuskaivoista veden pinnan korkeus. Veden pinnan tulisi olla korkeintaan alimman salaojaputken alapinnan tasolla. Tätä ylempänä oleva vedenpinta viittaa vikaan salaojaputkistossa. Suositus on, että vähintään kahden vuoden välein pitäisi salaojien toimivuus tarkistaa, mutta vaiva on sen verran pieni, että se kannattaa tehdä joka vuosi mieluummin, kuin miettiä, tulikos kaivot tarkastettua viime vuonna. Merkitse myös tarkistukset talon huoltokirjaan, jos sellainen löytyy.

Salaojien tukkeutuminen on varsin harvinaista, jos toteutus on alun perin hyvin tehty. Tarvittaessa toimimattoman salaojituksen kunto voidaan tutkia videokuvauksella ja alan ammattilaisilta löytyy myös huuhteluun ja tarvittavat laitteet.

Erotathan putket? Salaojaputkissa on neljä reikäriviä ja sadevesiputki taas on umpinainen ja sisältä sileä vihreä pinta.
Erotathan putket? Salaojaputkissa on neljä reikäriviä ja sadevesiputki taas on umpinainen ja sisältä sileä vihreä pinta.
Info

Info

Hyvä tietää:

Sadevesiä ei saa ei saa ohjata salaojien tarkistuskaivoihin, vaikka se saattaisikin tuntua helpolta ratkaisulta. Salaojaputkissa on reikiä, joiden tarkoitus on kerätä vajovesi salaojaputkiin ja edelleen pois perustuksista. Ohjattaessa sadevedet salaojaputkiin, perustusten kuivatusjärjestelmä voi muuttua kastelujärjestelmäksi.

Ilmastonmuutos on jo käynnissä - rankkasateet yleistyvät

Tilastojen mukaan Suomen keskilämpötila on noussut 1800-luvun puolivälistä alkaen jo yli 2 astetta. Voimakkaimmin lämpeneminen näkyy joulukuussa. Ilmastonmuutos myös jatkuu ja sen seurauksena lämpötila nousee edelleen. Laskelmien ja ennusteiden mukaan muutokset näkyvät etenkin talvissa. Lumipeiteaika lyhenee ja sateet lisääntyvät. Odotettavissa on myös, että läpi vuoden rankkasateet lisääntyvät ja kenties voimistuvat. Tämä tulee aiheuttamaan sadevesi- ja salaojajärjestelmien toimivuudelle entistä enemmän haasteita.

Haluan lisätietoa

Mikäli salaoja- tai sadevesijärjestelmä puuttuvat tai rännit ja syöksyt ovat uusimisen tarpeessa, voit jättää yhteydenottopyynnön.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Rakentaminen
sadevesijärjestelmät
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_70356.jpg
Haluatko raidattomat ja puhtaat rännit?
Kesän ja mahdollisesti järjestettävien kesäjuhlien lähestyessä ryhdytään monissa omakotitaloissa puutarhan ja kodin kunnostuspuuhiin. Korona-aika on saanut suomalaiset muutoinkin satsaamaan entistä enemmän kodin viihtyvyyteen ja ulkonäköön. Hilseilevät maalipinnat tai sammaloitunut pihanurmi saavat kyytiä, mutta eräs yksityiskohta jää helposti huomioimatta, nimittäin sadevesikourut.Harvassa ovat ne ihmiset, jotka nauttivat rännien pesusta. Kannattaa siis hankkia sellaiset sadevesikourut, jotka eivät raidoitu - puhtaan valkoiset, hohtavan mustat tai siistin harmaat.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
Salaoja-asennus
Näin asennat salaojat oikein. Katso video!
Salaojien tarkoitus on johtaa vesi pois rakennuksen läheisyydestä. Mikäli salaojia ei ole, päätyy liiallinen vesi rakennukseen, ja tällöin rakenteisiin kertyy ylimääräistä kosteutta. Salaojien ja salaojituskerroksen sijoituspaikka on rakennuksen ulkopuolella, sen ympärillä. Kun salaojaputken sijaintia määritellään suhteessa viereiseen seinäanturaan tai vaihtoehtoisesti matalaan perustettuun perusmuuriin, tulee salaojaputken kokonaisuudessaan olla seinäanturan alapuolella. Joka tapauksessa salaojat tulee sijoittaa niin syvälle maahan, että ne eivät pääse talvisin jäätymään.
20161_45137.jpg
Uponor- salaoja- ja sadevesijärjestelmä
Talon perustuksen ja ympäristön suojaaminen veden aiheuttamilta haitoilta on ehdottoman tärkeää sekä rakennukselle että sen asukkaille. Salaoja kerää maassa olevan veden pois perustusten luota. Tarvittaessa se varmistaa myös, ettei pohjaveden pinta pääse nousemaan liian lähelle talon alapohjaa. Putkiston huoltoa varten tarvitaan salaojakaivo joka toisessa mutkakohdassa. Salaojakaivo sijoitetaan rakennuksen jokaiseen nurkkaan. Sadevesiviemäri johtaa katolta valuvat sadevedet pois, jotta ne eivät keräänny lammikoiksi pihalle ja muodosta uhkaa perustusten ja kellarien kuivuudelle. Sadevesiviemärit alkavat heti kourujärjestelmään kuuluvien syöksytorvien alta. Niiden väliin sijoitetut rännikaivot siivilöivät ensin suurimmat roskat pois.Piha-alueen nopea kuivuminen keväällä ja sateiden jälkeen varmistetaan sijoittamalla sopivaan paikkaan siiviläkannella varustettu sadevesikaivo. Se viemäröidään suoraan perusvesikaivoon. Salaojan ja sadevesiviemärin johtamat vedet kootaan perusvesikaivoon. Salaojaputken liittymässä kaivon sisällä oleva padotusventtiili varmistaa, että tulvatilanteissakaan vedet eivät pääse nousemaan salaojien kautta takaisin talon perustuksiin. Perusvesikaivosta vedet viemäröidään edelleen joko kunnalliseen sadevesiviemäriin tai läheiseen avo-ojaan tai imeytetään esimerkiksi kivipesän kautta tontin maaperään. Toimiva kuivatus suojaa talon rakenteet kosteus-, home- ja routavaurioilta sekä estää tulvat kellarissa ja lammikot ja keväiset jäätiköt kulkuväylillä.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton