• Etusivu
  • LVI

Huoltovarmuutta kotiin: Varaava takka lämmönlähteeksi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Tulikivi Oyj
Päivitetty 15.02.2024
Tulikivi-Martat-Raita-takalla-kokkausta-1920x1080px

Suomi on pitkien kylmien talvien maa. Miten sinä pidät kotisi lämpimänä sähkökatkon sattuessa? Kuvassa Tulikivi Raita.

Varaavan takan hankinnalla säästät mukavasti talven lämmityskuluissa. Sähköstä riippumaton varaava takka nostaa lisäksi tehokkaasti kodin energiaomavaraisuutta. Lämmin varaava takka on myös tehokas ilmanvaihtokone, sillä se vie huonetilasta kosteutta ja tuottaa miellyttävää lämpöä. Varaava takka tuo monia hyviä etuja arkeen ja säästät selvää rahaa.

Suomi on pitkä maa, joka tarkoittaa sitä että myös tavallisiin sääolosuhteisiin mahtuu monenlaista jo mahdollisesti keväisestä auringosta kipakkaan pakkaseen. Erityisesti pitkä sekä kylmä talvi on jotain mihin jokaisen suomalaisen tulee varautua tavalla tai toisella, asuu sitten eteläisessä tai pohjoisessa osaa Suomea. Sähkökatkot kun voivat yllättää lumimassan tai myrskytuulen katkoessa sähkölinjoja. Myös muiden sään ääri-ilmiöiden yleistyessä omavaraisuus lämmityksen sekä ruoanlaiton suhteen ei ole ollenkaan huono idea.

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

Varaava takka tuo lämpöä pitkään

Rintamamiestaloista tuttu keskusmuuri puuliesineen oli jotain, millä aikaisemmat sukupolvet tottuivat lämmittämään kotiaan. Liedellä valmistui samalla perheelle näppärästi päivän ruoka. Lämpö pysyi pitkään ja muuri luovutti sitä hiljalleen koko taloon. Pieni määrä puita, ja taas oli koti lämmin ja ruokaa valmistumassa – ei hullumpaa vai mitä?

Vaikka et asuisikaan rintamamiestalossa, on sinun silti mahdollista saavuttaa tuo lämmin tunnelma valmistuvan ruoan tuoksuineen.

PSSSST...
Takallakin voi kokata, kurkista vaikka

<p data-block-key="xlm0i">Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.</p>
Puulämmitteisellä tulisijalla kokkaus on helppoa ja lisäksi ekologista.
Info

Info

Tulikivi ja Martat yhteistyössä

Takkakokkailu on erinomainen taito osata. Se on paitsi ekologista ruoanvalmistusta, myös järkevää, sillä pääset hyödyntämään tuplasti tulisijasi lämmön ja säästät energiaa.
Tulikivi toteutti yhdessä Marttojen kanssa "Viikon takkaruokareseptit" -videosarjan sekä opasvihon, joissa kotitalousasiantuntija Tiia Koppanen valmistaa takkaa käyttäen helppoja ateriakokonaisuuksia pitkin viikkoa nautittavaksi.

Kiinnostuitko ohjeista, haluaisitko ne kirjallisena?
Sarjan opasvihkoa voi tiedustella Tulikiven toimipisteistä sekä Pohjois-Karjalan Martat ry:ltä.

Lisää takkakokkailusta!

Tulikiven tulisijojen avulla voit osaltasi varmistaa sinun arkesi huoltovarmuuden varaavan takan toimiessa sähköttömänä lämmityslaitteena ja uunina. Miksi sitten ennemmin varaava takka kuin vaikka kamiina tai kiertoilmatakka, joilla myös on mahdollista saada lämpöä kotiin?

Kuten nimitys jo sen kertoo, varaava takka varaa rakenteisiinsa ja massaansa lämpöä, jonka se luovuttaa huoneilmaan hiljalleen vielä tulen sammuttuakin. Tehokkaimmissa takoissa vielä jopa vuorokautta myöhemmin.

Kamiinat sekä kiertoilmatakat ovat paikassaan erinomainen ratkaisu. Niiden kanssa saa nopeasti aikaan lämpöä, mutta ohuen rakenteensa sekä varaavan massan puuttuessa tai massan ollessa vähäinen, ne myös jäähtyvät nopeasti.

<p data-block-key="clo5b">Tulikivi Aava V4 valkoinen.</p>
Tulikivi Aava V4 valkoinen.

On kuitenkin tärkeää, että takka on mitoitettu oikein – liian pienitehoinen takka joutuu helposti ylilämmittämisen kohteeksi. Ylilämmittämisen myötä laskee myös takan hyötysuhde, eikä sillä saavuteta haluttua lämpöhyötyä. Jos siis olet harkitsemassa takkaa, mieti kuinka suurta tilaa sillä on tarkoitus lämmittää ja kuinka usein.

Uusi takka on myös ekoteko, lue miten.
Tutustu Tulikiven takkamallistoihin

Tunnetko jo Jero-takkamalliston takat?

Jero-takkamallistossa yhdistyy kamiinan nopeus sekä varaavan takan lämmönvarauskyky. Lue kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa.

Jero-takkamallisto

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

Investoi itseesi sekä kotiisi

Varaava takka on investointi, joka maksaa itsensä takaisin jo sillä, että takkaa lämmitetään. Niin kutsuttu vanhan kansan tietotaito puun polttamisesta yhdistettynä moderniin insinööritaitoon takaavat pienet päästöt sekä korkean hyötysuhteen. Miten korkea hyötysuhde sitten konkretisoituu? Harvempina reissuina puuvajaan, sillä puita kuluu kerralla aiempaa vähemmän saman lämpömäärän saavuttamiseen. Takan avulla voit tuottaa liki puolet kodin lämmitykseen tarvittavasta energiasta. – Säästö lämmitysenergialaskussa voi siis olla pakkastalvina merkittävä. Lämpöä on saatavilla kotiin juuri silloin kun sitä tarvitset ja vielä mukavasti lämmityskustannuksissa säästäen.

<p data-block-key="2ajdb">Tulikivi Koli S Classic-pinnalla.</p>
Tulikivi Koli S Classic-pinnalla.

Omakotiremonttien yhteydessä monet uusivat myös tulisijan. Takan valinnassa vaakakupissa painavat niin asukkaan omat mielipiteet takan ulkonäköön, malliin kuin myös hintaluokkaan jossa liikutaan. Unohtaa ei voi myöskään kokonaiskuvaa – miten takka sopii kodin sisustukseen. On siis tärkeää selvittää ensin itselleen, mitä siltä odottaa. Nykyisistä moderneista takoista löytyy taatusti malli jokaiseen makuun sekä tarpeeseen.

Tulikivi auttaa sinua toteuttamaan takkaremontin helposti sekä vaivattomasti

Voit lukea lisää takkaremontista ja miten takkaremontti hoituu helposti.

Takkaremontti

Info

Info

Vinkit lämmitykseen –polta oikeanlaista puuta

  • Polta ylivuotista puuta, joka on jo taatusti kuivaa ja palaa näin tehokkaasti.
  • Tulikiven tulisijoissa voit polttaa mitä puulajia tahansa sekä lisäksi puupohjaista pellettiä.
  • Tuo puut lämpenemään huoneeseen jo edellisenä päivänä, jolloin niiden pinta ehtii kuivahtaa.
  • Halkaise aina pyöreät puut.
  • Polta yhdellä lämmityskerralla noin 0,8 – 1 kg puuta / tulisijan 100 kg. Esimerkiksi 1 300 kiloa painavassa tulisijassa voidaan polttaa korkeintaan 13 kg puuta yhdellä lämmityskerralla.

Hyödynnä ajankohtaiset talviedut ja kysy tarjous unelmiesi takasta

<p data-block-key="ykzhp">Tulikivi Saramo Classic-pinnalla.</p>
Tulikivi Saramo Classic-pinnalla.
Tulikivi Oyj
LVI
energiansäästö
energiankulutus
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Tulikivi Jero-mallisto Korpi 18
Kuusi syytä, miksi Jero-takkamallisto on omaa luokkaansa
Kamiinan kompakti koko on paikallaan monessa kodissa – aina kun ei ole tilaa suurille takoille. Mutta voivatko pienikokoiset Jero-takkamalliston takat olla kyllin tehokkaita lämmittämään suomalaisia koteja? Kyllä voivat ja tässä perustelut miksi.
20223_65173.jpg
Muutamia syitä miksi takkaremontti kannattaa tehdä
Haaveiletko uudesta takasta ja katseletko takkakuvastoja? Oletko jo löytänyt unelmiesi takan? Syystä tai toisesta takkaremonttisi ei ole kuitenkaan edennyt. Takan vaihto mietityttää ja monenlaiset kysymykset pyörivät mielessä kuten, onko se iso ja työläs prosessi, mitä kaikkea joutuu tekemään itse ja maksaako remontti takan hinnan lisäksi jotain ylimääräistä? Takkaremontissa asiantuntijan kotikäynti säästää aikaasi ja lompakkoasi sekä pääset nauttimaan takkatulen loimusta nopeammin kuin uskotkaan.
202310_83222.jpg
Hyödynnä takkaasi entistä paremmin: nappaa reseptit takkakokkaukseen
Tänäänkin monessa, ellei jopa sadoissa tuhansissa kotitalouksissa lämpiää takka. Mutta kuinka monessa taloudessa takassa valmistetaan myös ruokaa? Nyt ei tarkoiteta perinteistä niin kutsuttua tikkumakkaraa, vaan kunnon rehellistä kotiruokaa. Takka tarjoaa nimittäin mahdollisuuden todella monenlaiseen ruoanlaittoon.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20219_72326.jpg
Käytä äly­lämmityksestä saatua dataa putki­remontin suunnitteluun
Älylämmityksestä saatu data ei ole vain pelkkää tietoa lämmityksestä. Tätä dataa voi käyttää erinomaisesti hyväkseen muun muassa putkiremontin suunnittelussa. Älylämmitys voi myös parantaa säästöjä energiaremonttiin tarkoitettujen avustusten hakemisessa. Tiedon avulla taloyhtiö pystyy tekemään viisaampia remonttipäätöksiä ja seuraamaan kalliidenkin remonttien kustannusvaikutuksia.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton