• Etusivu
  • Talo

Vanha fiilis uuteen puuesineeseen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 03.06.2008
20086_11271.jpg

Haluatko wanhentaa uuden puisen lipaston tai muokata tavanomaista vanhaa kalustetta toiseen lookiin? Tällä ohjeella saat vanhaa fiilistä.

Käsiteltävä esine voi olla suuri tai pieni. Se voi olla koriste-esine tai huonekalu. Se voi olla uusi tai vanha. Jos käsittelet vanhan kalusteen, poista ensin vanha maali. Pinnan ei tarvitse täysin puhdas vanhasta maalista. Tässä käsittelemme puisen arkun.

Tarvikkeet

1. Valkoinen pohjamaali tai katoissa käytettävä valkoinen maali. Kalustemaali ei käy, koska sen sileään pintaan vaha ei tartu.
2. Liberon Spriikuultomaali, jokin tummista sävyistä. Tässä käytettiin sävyä Tumma Tammi.
3. Liberon Black Bison antiikkivaha, käytetty sävy oli pähkinä
4. Sivellin
5. Teräsvillaa (0000)
6. Kangasta tai trasselia
7. Modern Options ruoste-efektimaalia heloihin

Ohjeet

1. Sävytä nurkat Spriipohjaisella kuultomaalilla (Tumma Tammi).
2. Maalaa kaluste kokonaan valkoisella pohja- tai kattomaalilla.
3. Maalin kuivuttua hio nurkat auki karkealla teräsvillalla.
4. Hankaa pintaan pähkinänsävyinen Black Bison antiikkivaha.
5. Anna vahan kuivua vain vähän aikaa, n.30 minuuttia ja poista haluamasi määrä vahaa kankaalla tai trasselilla. Jos jätät pintaan enemmän vahaa se näyttää tummemmalta. Jos vaha ehtii kuivua pintaan kauemmin, sen poistaminen saattaa tuntua työläältä. Pieni määrä väritöntä antiikkivahaa rätissä auttaa kuivuneen vahan poistossa.

Modern Options ruoste-efektimaalin käyttö:

1. Puhdista pinta mahdollisesta rasvasta ym. liasta.
2. Sivele metallimaali pintaan. Anna kuivua tunti ja sivele toinen kerros. Anna kuivua 12 tuntia.
3. Sivele pintaan hapettajaliuos. Pinta alkaa ruostua hetken kuluttua. Hapettajaliuosta voi lisätä ruoste-efektin voimistamiseksi, jos pinta ei kertakäsittelyllä ruostu tarpeeksi.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkaan rakentamisen kosteusriskit vältetään laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella
Riskit on huomioitava rakentamisen kaikissa vaiheissa suunnittelusta käyttöön astiEU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään vuoden 2021 alusta lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen. Käytännössä päätös mullistaa rakentamisen. Matalaenergia-, passiivi- tai nollaenergiatalon energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa.Kosteusvauriot ovat merkittävin terveysriskejä aiheuttava tekijä rakentamisessa. Jos laatukriteereistä pidetään huolta, energiatehokkaaseen rakentamiseen liittyvät kosteusriskit on mahdollista hallita ja estää. Kosteudenhallinta on otettava huomioon koko rakentamisprosessin ajan, suunnittelusta käyttöön asti. Vastuu on sekä tilaajalla, joka kiinnittää hankkeeseen osaavat suunnittelijat ja urakoitsijat, että rakentamis-, huolto- ja ylläpitopalveluiden tarjoajilla.
20131_33268.jpg
Laastit toimivat liimana tai tasoitteena
Muuraukseen ja tasoitustyöhön on omat laastinsa. Yhteistä laasteille on se, että niihin lisätään vain vesi.
20233_81148.jpg
Vesikiertoinen lattialämmitys on kustannustehokas lämmitystapa
Huoleton asuminen omassa kodissa edellyttää turvallista ja luotettavaa lämmitysjärjestelmää ja vesikiertoinen lattialämmitys on useimpien mielestä asumismukavuuden ja energiatehokkuuden kannalta paras ratkaisu.
20177_49800.jpg
Työtehoseura arvioi asuntomessukohteet
Työtehoseura on valinnut kolme asumismukavuudeltaan ja ekotoimivuudeltaan parasta messukohdetta. Arviointityökaluna käytettiin TTS:n kehittämää, asuttavuutta mittaavaa kriteeristöä, jonka avulla tarkasteltiin eri tilojen toimivuutta, ergonomiaa, energiataloudellisuutta, kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja sekä helppohoitoisuutta. Arviointitulosten toivotaan auttavan messukävijöitä tarkastelemaan kohteita myös arjen toimivuuden ja ekotehokkuuden näkökulmasta.
20155_43422.jpg
Lämmitätkö puilla? Tutustu tarjoukseen!
Huolimatta siitä, että kotimaista lähienergiaa on tarjolla, tuodaan Suomessa käytetystä energiasta kuitenkin yli kaksi kolmasosaa ulkomailta. Hallitus on nostanut yhdeksi kärkihankkeekseen energiaremontin. Energiaomavaraisuus halutaan nostaa 2020-luvulla yli 55 prosenttiin, uusiutuvan energian osuus kasvattaa yli 50 prosenttiin ja tuontiöljyn käyttö puolittaa. Muutokseen pyritään erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän, uusiutuvan tarjonnan lisäämisellä.Kotitalouksille tutuin bioenergian muoto on klapien polttaminen takassa. Vaikka puun pienpoltto on jo nyt merkittävä energiamuoto asuntojen lämmityksessä, löytyy silti vielä kasvunvaraa runsaasti. Bioenergian lisäämisellä haetaan myös työllisyyden kasvua, energiarakenteen suurempaa kotimaisuusastetta ja ilmastotavoitteiden täyttymistä.
20141_37533.jpg
Keittiökoulu: Keittiö ja ilmanvaihto
Keittiön ilmanvaihtoHyvään ruokaan liittyy herkullisten tuoksujen maailma. Ruoanlaiton yhteydessä syntyvät käryt ja hajut eivät ole osa tätä nautintoa, vaan likainen ja rasvainen ilma tulee poistaa nopeasti ja tehokkaasti. Keittiön käryjen ja hajujen poisto vaikuttaa erittäin paljon viihtyisän sisäilmastoa luomiseen.Onkin erittäin tärkeä niin sanotuissa "saarekekeittiöissä" suunnitella kärynpoisto niin, että käryt, kosteudet ja rasvat eivät leijaile koko sisätilaan, vaan lähtevät syntysijoiltaan suoraan pois. Myös kalusteiden väliin asennettava liesikupu tai tuuletin pitää suunnitella ja asentaa niin, että käryt poistuvat eivätkä seikkaile keittiössä, keittäjän silmissä ja nenään.Jos keittiössä on vierekkäin sähkö- ja puuliesi, niille voidaan asentaa yhteinen liesikupu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton