• Etusivu
  • Talo

Turvallisuus ja opastus tulevaisuuden haasteita

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.11.2007
200711_7418.jpg

Kun Suomen nuohoojat järjestäytyivät vuonna 1932, mestarin työnkuvaan kuului hormien ja tulisijojen puhdistaminen. Kuluneen 75 vuoden aikana niin tulisijat kuin hormitkin ovat muuttuneet ja nuohoojan työnkuva on huomattavasti monipuolistunut. Vaativien lämmityskattiloiden lisäksi puhdistetaan myös ilmanvaihtohormeja. Tulisijan käytön turvallisuudesta huolehtiminen ja opastus ovat myös yhä kasvava osa nykyaikaisen nuohoojan työtä.

200711_7417.jpg

Tulevaisuus tuo lisää haasteita nuohoojille. – Bioenergian hyödyntäminen tulee olemaan jatkossa entistäkin merkittävämpi osa pientalovaltaisen maamme lämmittämisessä. Lämmityslaitteiden tehokkuus kasvaa ja hormien, tulisijojen sekä kattiloiden ja koneellisen ilmanvaihdon yhteentoimivuus on yhä tärkeämpää. Pienhiukkaspäästöjen minimoimiseksi laitteiden puhtaus ja tehokkuus edellyttävät säännöllistä huoltoa, Nuohousalan Keskusliitto ry:n hallituksen puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Nuohooja on usein ainut säännöllisesti suomalaisessa kodissa vieraileva turvallisuuden ammattilainen. Luontevaa olisikin, että nuohoojalla jatkossa olisi entistäkin merkittävämpi rooli asumisen turvallisuuden lisäämisessä.

Ammattitaito korkealla tasolla

Suomessa toimii nykyisin noin 900 nuohoojaa, joista noin puolet on itsenäisiä yrittäjiä.

Nuohousalan Keskusliitto ry kokoaa alansa keskusjärjestönä Suomen yksityisyrittäjinä toimivat nuohoojat työskentelemään ammattitaidon edistämiseksi ja yhteisten etujen valvomiseksi. Liitossa on nykyisellään runsaat 300 jäsentä.

Viimeisten vuosikymmenten aikana nuohoojan työnkuva on merkittävästi monipuolistunut. Tulisijojen ja savuhormien kunnon tarkastaminen ja puhdistaminen ovat toki edelleen sitä nuohoojien perinteistä työtä, mutta esimerkiksi ilmanvaihtojärjestelmien tarkastukset, puhdistukset, huollot ja mittaukset ovat myös osa nuohoojien palvelua. Ilmanvaihtolaitteiston puhdistaminen ja huolto vaatii tekijältään erityistä ammattitaitoa, kokemusta ja tarkkuutta.

Nykyaikainen nuohooja tekee myös savuhormien tiiviyskokeita ja videokuvauksia sekä korjaa savuhormeja. Hän puhdistaa lämmityskattiloiden tulipinnat ja tarkistaa, toimivatko laitteet oikein, esimerkiksi mittaamalla kattilan palamishyötysuhteen. Nuohoojan taidoilla ja välineillä kattilan tulipinnat puhdistuvat tehokkaasti ja vaivattomasti. Nuohooja tarkastaa myös samalla toimivatko laitteet oikein ja tietää, milloin on syytä kääntyä öljypoltinhuoltajan puoleen.

200711_7416.jpg

Vaatimukset kasvavat


Pelkkä tekninen osaaminen ei nuohoojalle riitä. Tarvitaan myös opettajan ihmissuhdetaitoja, sillä nuohooja neuvoo ja konsultoi asiakkaitaan palamiseen, tulisijoihin, ilmanvaihtoon ja paloturvallisuuteen liittyvissä käyttö-, huolto- ja suunnitteluasioissa.

Nuohooja huolehtii siten työllään kokonaisvaltaisesti kiinteistöjen paloturvallisuudesta, sisäilman puhtaudesta, energian säästöstä sekä ympäristön puhtaudesta.

Nykyaikainen nuohooja on entistäkin koulutetumpi ja ammattitaitoisempi. Nuohoojat koulutetaan perinteisen mestari-kisälli -kaavan mukaisesti, työssä oppien. Merkittävä osa nuohoojista on suorittanut nuohoojan ammattitutkinnon. Ammattitutkintoon ja nuohoojamestarin erikoisammattitutkintoon voi valmistautua mm. Nuohousalan Keskusliiton kursseja käymällä. Itse tutkinto suoritetaan Pirkanmaan Aikuisopistossa.

Kansainvälistä yhteistoimintaa


Suomalaiset nuohoojat ovat aktiivisesti osallistuneet alan kansainväliseen toimintaan niin kauan, kuin se on ollut mahdollista. Suomalaisten nuohoojamestareiden ammattitaitoa on hyödynnetty niin EU-direktiivien valmistelussa kuin alan työturvallisuuden kehittämisessäkin. Suomalaisesta asiantuntemuksesta vastaa nykyisin Euroopan nuohoojamestarien liiton (ESCHFOE) varapuheenjohtajaksi viime vuoden toukokuussa valittu nuohoojamestari Petteri Virranta. Euroopan nuohoojamestarien liittoon kuuluu 23 Euroopan maata sekä Yhdysvallat.

Nuoria kaivataan alalle


Monet Suomen noin 900 nuohoojasta alkavat olla jo varttuneessa iässä. Nuohoojien määrä on myös vähentynyt viime vuosina osin nuohouspiirien vähenemisen myötä. Vähenemisen syynä on myös se, että nuohoojan ammattia ei pidetä nuorison keskuudessa houkuttelevana.

Uusia, innokkaita nuoria kaivataan alalle ja nuohoojan työn markkinoimisessa Nuohousalan keskusliitolla riittääkin työsarkaa myös tulevaisuudessa.

Viime vuosina huomiota on kiinnitetty myös nuohoojien työturvallisuuden parantamiseen. – Työturvallisuuden parantaminen on eräs ammattikuntamme suurimpia haasteita. Katolla liikkumisen turvallisuus on nuohoojille luonnollisesti olennaisen tärkeää. Oikein asennetut tikkaat ja kattosillat ehkäisevät monta onnettomuutta, puheenjohtaja Esko Penttilä painottaa.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20122_29581.jpg
Ideoita ja vinkkejä piharakentamiseen
Ruduksen betonikiveys ja -laatoitus ovat kestävä, helppohoitoinen ja tyylikäs päällysteratkaisu pihan oleskelualueille ja kulkuväylille. Tässä muutama vinkki pihakivien käytöstä. Lisää kuvia on nähtävissä Ruduksen Ideakuvastossa.Kartano-sarja on usein kysyttyä pihakiveä, joista usein halutaan rakentaa viihtyisä terassi tai muu oleskelualue.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Talousarvion laatiminen
Taloyhtiön talousarvio sisältää tulevan tilikauden arvioidut tuotot ja menot. Talousarviota käytetään pohjana yhtiövastikkeiden suuruuden määrittelyssä ja vertailuvälineenä tilikauden toteutuneisiin tuottoihin ja menoihin. Yleensä isännöitsijä valmistelee talousarvion talousyhtiön hallitukselle, joka päättää sen esittämisestä yhtiökokoukselle. Yhtiökokouksen tehtävänä on vahvistaa talousarvio sekä esitetyt yhtiövastikkeet.Talousarvion muodosta ei ole säädöksiä, mutta vertailua toteutuneisiin lukuihin helpottaa, jos talousarvio laaditaan kiinteistöjen tuloslaskelmakaavan pohjalta. Laadinnan lähtökohtana on selvittää päättyneen tilikauden yli- tai alijäämä, esimerkiksi laskemalla taseen rahoitusomaisuuden ja lyhytaikaisen vieraan pääoman erotus. Jos seuraavan tilikauden talousarvio laaditaan kesken kuluvaa tilikautta, tulee kuluvan vuoden tuloksen arvioimisessa ottaa huomioon loppuvuoden kiinteämääräiset laskut sekä arvioitavissa olevat muuttuvamääräiset laskut, kuten lämmityslaskut. Arvioissa voidaan käyttää pohjana normaalin vuoden kulutusta.Talousarvion hoitopuolen menot tulee kattaa hoitovastikkeilla ja pääomamenot pääomavastikkeilla niin kuin yhtiöjärjestyksessä määrätään. Pääomavastiketta määrätessä tulee siis ottaa huomioon vuoden aikana maksettavat korkomenot ja lyhennyssuunnitelmassa olevat lyhennykset sekä pääomavastikkeiden ali- tai ylijäämä tilikauden alussa.
20224_77630.jpg
Säästä helposti luontoa ja rahaa lämmitysjärjestelmän valinnalla
Suomen kylmien sääolosuhteiden vuoksi lämmityskustannukset ovat suuri kulu asumisessa, ja samalla lämmitys on myös suurin asumisen hiilijalanjälkeen vaikuttava tekijä. Arjessa helppo ekoteko onkin pienentää lämmityksen hiilijalanjälkeä lämpöpumpulla – ja samalla säästää rahaa. Varmistat lämpimän kodin talveksi, kun saat ilmaista energiaa omasta maasta tai ilmasta.Ympäristöystävällinen lämpöpumppu vähentää kuluja ja tarjoaa lämpöä vuoden kylmimpinäkin päivinä. Lämpöpumpulla vähennät lämmityskustannuksia parhaimmassa tapauksessa jopa 75 prosenttia ja ympäristökuormitusta jopa 80 prosenttia. Arjen vihreiden sankaritekojen ei siis tarvitse olla vaikeita – valitsemalla helppokäyttöisen lämpöpumpun liityt Arjen Vihreiden Supersankareiden joukkoon! Tutustu myös uuteen lämpöpumpun valintatyökaluun.
202110_56440.jpg
Riimukivien muodostama ilmeikäs verkko läpäisee tehokkaasti vettä
Kaiverrettujen kivipaasien eli riimukivien kuvioista ja luontoaiheista löytyy yhtymäkohtia Ruduksen betonikiviuutuus Riimukiveen. Tuotteen innoittajana muinaisten riimukivien tarinat kuljettavat meidät aikamatkalle Skandinavian rautakauteen ja varhaiskeskiaikaan.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?
20208_66158.jpg
Oma talo muuttaa mukana - esittelyssä täysin uusi asumiskonsepti
Moduulirakentaminen on kehittyvä rakennusalan trendi, joka tarjoaa monia etuja perinteiseen rakentamiseen verrattuna. Moduulirakentamisessa rakennusprojekti jaetaan erillisiksi moduuleiksi, jotka valmistetaan tehtaassa ja kuljetetaan sitten työmaalle, jossa ne yhdistetään yhdeksi rakennukseksi. Tämä lähestymistapa mahdollistaa nopeamman rakennusprosessin, paremman tarkkuuden ja laadunvalvonnan, sekä vähentää hävikkiä ja rakennusjätettä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton