• Etusivu
  • LVI

Tiedätkö miten painovoimainen ilmanvaihto toimii?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Julkaistu 27.06.2019
20196_58833.jpg

Jopa 1,5 miljoonaa suomalaista kotia on ilman toimivaa, hallittua ilmanvaihtoa. Painovoimaisen ilmanvaihdon ratkaisut ovat nopeita ja yksinkertaisia toteuttaa ja kustannuksiltaan edullisia. Mikä siis mättää?

Hyvin usein on kyse riittämättömästä tiedosta. Asukkaat eivät ymmärrä, miten heidän kotinsa ilmanvaihto toimii. Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.

Väite kotien toimimattomasta ilmanvaihdosta perustuu nopeaan laskutoimitukseen: Suomessa on noin 2,9 miljoonaa asuntoa. Alle miljoonassa kodissa on täysin koneellinen ilmanvaihto, joten yli 2 miljoonassa asunnossa pitäisi olla korvausilmaventtiilit painovoimaisen ilmanvaihdon tarvitsemaa korvausilmaa varten. Venttiilit kuitenkin löytyvät arviolta vain miljoonasta asunnosta, ja niistäkin puolessa korvausilmaventtiilit on tukittu tai ne ovat rikkinäisiä. Niinpä laskennallisesti Suomessa on jopa 1,5 miljoonaa asuntoa, joissa ei ole lainkaan toimivaa ilmanvaihtoa. – Ja sitten valitetaan sisäilmaongelmia!

Toimivan ilmanvaihdon perusperiaate

Toimiva painovoimainen ilmanvaihto tarkoittaa, että sisään asuntoon virtaa makuuhuoneissa ja oleskelutiloissa sijaitsevista korvausilmaventtiileistä raitista ilmaa, joka asunnon kierrettyään poistuu keittiöstä, vaatehuoneessa ja kylpyhuoneessa sijaitsevista poistoilmaventtiileistä. Ilmanvaihdon yksi tärkeä tehtävä on myös poistaa ylimääräinen kosteus.

Keltaiset nuolet kertovat, miten korvausilma tulee sisään ja aloittaa kulkunsa kohti mustia poistoilmaventtiilejä.
Keltaiset nuolet kertovat, miten korvausilma tulee sisään ja aloittaa kulkunsa kohti mustia poistoilmaventtiilejä.

Selvitä, mistä korvausilmaa tulee

Jos asuntoon ei pääse mistään hallitusti korvausilmaa, ei kyseessä ole painovoimainen ilmanvaihto vaan "puuttuva ilmanvaihto". Näin on usein 1970 – 1990 -luvulla rakennetuissa asunnoissa. Näillä vuosikymmenillä oli tapana jättää ilmanvaihtoventtiilit asentamatta energiasäästön nimissä. Taloista haluttiin tehdä tiiviitä.

Asuitpa sitten millaisessa talossa tai taloyhtiössä hyvänsä, pitäisi ensimmäiseksi selvittää, miten ilma omassa kodissa vaihtuu vai vaihtuuko se lainkaan? Ilmanvaihdon toimintaa kannattaa alkaa selvittää makuuhuoneesta. Selvitä, mistä sinne tulee raitista ilmaa ikkunatuuletusta lukuun ottamatta. Jos et keksi, on aika toimia.

Puhdasta ilmaa sisään – käytetty, kostea ilma ulos

Toimivan ilmanvaihdon tarkoituksena on tuoda sisään puhtaaksi suodatettua raitista korvausilmaa. Sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos poistoilmakanavista.

Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili – ei molempia samassa huoneessa. Hyvä nyrkkisääntö korvausilmaventtiilien määrälle on, että jokaista 20 m² kohti on yksi venttiili.

Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. Tasaisesti sisälle virtaava korvausilma ei myöskään aiheuta vedon tunnetta.

Helppo ja edullinen ratkaisu painovoimaiseen ilmanvaihtoon

Järkevin ratkaisu ilmanvaihdon järjestämiseen tai parantamiseen on Velco-korvausventtiili. Velco-venttiilin termostaatti säätää venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan – kylmällä ilmalla pienemmälle ja lämpimällä suuremmalle. Käsinsäätöä ei tarvita. Kun sisään saadaan riittävä määrä ilmaa hallitusti korvausilmaventtiilin kautta, se ei enää virtaa sisään esimerkiksi lattianraoista. Vedon tunne vähenee, eikä sisällä tarvitse tallustella villasukat jalassa.

Ratkaisut erilaisiin tilanteisiin

  • Velco-venttiili voidaan asentaa seinään uutena läpivientinä. Teleskooppimainen läpivientiputki on säädettävissä seinän paksuuden mukaan. (Velco VLR-100 malli).

  • Puiseen ikkunaluukkuun venttiilin asennus käy käden käänteessä (Velco VTR-100 malli).

  • Vanha, rikkoontunut tai muuten käyttöikänsä loppuun tullut venttiili voidaan korvata Velco VSR-100 mallilla.

  • Velco-venttiiliä täydentää sen yhteydessä käytettävä Filtrete-suodatin, joka päästää ilman sisälle, mutta jättää katu- ja siitepölyt sekä vaaralliset pienhiukkaset ulkopuolelle.

Tuotteet ja hinnat löydät Verkkokaupasta

Yhteydenottopyyntömahdollisuus

Voit halutessasi jättää myös yhteydenottopyynnön Suomen Terveysilmalle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
20216_70975.jpg
Painovoimainen ilmanvaihto tulee taas - Ota uusi ohjeistus haltuun
Museovirasto on julkaissut ohjeen painovoimaisen ilmanvaihdon käyttöön ja huoltoon. Ohjeen toivotaan auttavan myös ammattilaisia.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Käyttö- ja huolto-ohjeet
Toimenpiteet:Urakoitsijat luovuttavat rakennuttajalle urakka-asiapapereiden mukaiset käyttö- ja huolto-ohjeet. Suunnittelijat ja valvojat tarkistavat käyttö- ja huolto-ohjeet.Vastuuhenkilöt:SuunnittelijatDokumentit:Käyttö- ja huolto-ohjeetHyväksyntä:Isännöitsijä tai huollon johtaja

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton