• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Saunavihta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2020
200611_637.jpg

Keskusoksaksi valitaan suora, pitkä oksa, josta karsitaan haarat pois. Sen ympärille asetellaan oksia siten että latva pysyy tasaisena. Jos latva on epätasainen, tuntuu vihtominen piiskaniskuilta. Yksi tykkää lättänästä mallista, toinen haluaa pyöreän kukkakimpun.

VINKKI: Sekaan voi myös sitoa yrttejä (esim. peltosauniota eli saunakukkaa), jolloin se tuoksuu vielä paremmalta!

Sitomiseen käytetään suoraa ja tuoretta hieskoivun vesasta tehtyä vitsasta. Siitä karsitaan oksat ja lehdet pois ja sidotaan tyvelle lenkiksi, joka pitää vihdan kasassa. Savolaiseen tapaan voi käyttää myös koivun alaoksaa, joka kierretään pannaksi.

Ainahan voi turvautua myös naruun, jos vitsaksen tai pannan tekeminen ei luonnistu. Lopuksi tyvet vuollaan terävällä puukolla siisteiksi. Ellei vastaa/vihtaa käytetä heti, se ripustetaan varjoon kuivumaan.

Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...
Vihdan varresta katsottiin aikanaan, josko talossa oli kelpo emäntä. Emäntäehdokasta ei tosin kannata vihtoa liian rajusti, vaikka itse olisikin kovemman menon kaveri...

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Ohje

Ohje

Muistathan kysyä luvan!

Koivunoksien kerääminen ei kuulu jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen on aina oltava maanomistajan lupa. Nuoret, kauniit oksat kerätään useammasta puusta. Latvaa ei saa leikata.

Vihta syntyy vaikka juhannuksen yöttömässä yössä, mutta...

- Täysikuun aikaan on paras hetki tehdä vastoja/vihtoja, ja oikeaan aikaan tehtynä se kestää. Sen voi välillä pistää kuivumaan ja käyttää taas uudestaan.

"Ennen juhannusta lehti on hikinen ja menee helposti repaleiseksi. Laurinpäivän (10.8.) jälkeen ei sovi tehdä vastoja, silloin lehteen tulee jo syksyn merkit", kertoo Kustaa Vilkunan kirja Isien työt- Arkityön kauneutta.

Muita Tee Se Itse -ideoita

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

IDEA-suunnitelmasta-valmiiksi-rudus
Pihakiveyksen suunnittelu maksaa vaivan
Kaunis ja toimiva piha valmistuu huolellisella suunnittelulla. Pihan kulkureitit ovat yleensä kovassa käytössä ja siksi tärkeässä roolissa. Kerää talteen vinkit pihakivillä päällystettyjen kulkureittien tekemiseen: mistä lähteä liikkeelle ja mitä kannattaa ottaa huomioon pihan suunnittelussa.
20229_79607.jpg
Terassilasituksella kesä jatkuu ympäri vuoden
Lasitetulla terassilla aurinko paistaa lasin läpi lämpimämmin, kesä viipyy pidempään ja kevät taas koittaa lasitetulle terassille aikaisemmin. Talvella se toimii sisustettuna tunnelmallisena talvihuoneena. Terassilasitus luo aivan uusia mahdollisuuksia asumiselle ja viihtymiselle.Se on mainio lisähuone, saunan jälkeinen vilvoittelutila ja paikka harrastaa lähellä luontoa.
20094_16491.jpg
Vanhan talon idylliä
Vanhan talon idylliä – totta vai harhaa? Ote päiväkirjastaVuodet vierivät ja kokemusta kertyi vanhan talon ihanuudesta ja kamaluudesta. Plussan puolelle jäätiin reilusti. Kyse lienee enemmän oikeasta asenteesta ja siitä, että toisenlainen tulevaisuus häämöttää.Ensimmäisen vuoden aikana teimme vanhaan taloomme yhtä ja toista. Suunnitelmien listalle jäi paljon asioita, mutta tulin lopulta järkiini ja tietyssä vaiheessa päätin lopettaa jatkuvan tuunaamisen. Tämän enempää ei taloa kannattanut ehostaa. Vain todellisiin vikoihin enää puututtiin.
20129_32171.jpg
Älyä asumiseen
Yksi napinpainallus ja kotisi kaikki valot ja standby-laitteet sammuvat ja lämpötila laskee. Pyykkikone pyörii edullisemman sähkön aikana ja pääset itse valitsemaan, milloin lämmitys kytkeytyy päälle. Katon aurinkopaneelit tuottavat ekologista energiaa. Pihassa seisoo hybridi tai täyssähköauto. Onneksi olkoon: asut älykkäässä talossa!
20224_77853.jpg
Vappu on viemäritukosten sesonkiaikaa - syynä on perinteinen vappuherkku
Juhlapyhinä ruoanlaittoon panostetaan tavallista enemmän. Kun työn alla on useampi ruokalaji, voi tulla houkutus oikaista ja tyhjentää kattilat suoraan pesualtaan viemäriin. Sinne ei saa kuitenkaan kaataa mitä vain.
20087_12119.jpg
Messujen makuuhuoneissa
Messujen makuuhuoneissa levätään korkeassa muhkeassa jenkkivuoteessa tai matalasti japanilaistyyliin luonnollisissa väreissä, vaaleutta ja sinisiä unia. Sängyn taustaseinää voi koristaa maalattu kuvio, kukka- tai valokuvatapetti. Tekstiileissä on eri struktuureja silkinkiillosta ryijymäiseen pörheyteen. Tyynyjen runsaudessa voi pilkistää reipas tehosteväri. Vaatehuoneiden ja –kaappien liukuovissa on maitolasia tai niissäkin toistuu huoneen väritys. Huoneessa on tilaa myös nojatuolille tai pienelle kirjoituspöydälle. Makuuhuoneen välittömässä läheisyydessä on kylpyhuone ja jopa ylellinen pukeutumishuone meikkauspöytineen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton