• Etusivu
  • Rakentaminen

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö ja Hämeen Pelastusliitto Asuntomessuilla Hämeenlinnassa - Kotona vara parempi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.11.2023
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Kemikaalirekan suistuminen tieltä tai suurpalo teollisuuslaitoksessa oman kodin lähellä on paljon todennäköisempi uhka kuin ydinvoimalaonnettomuus, atomisodasta puhumattakaan. Omatoimisen varautumisen tavoitteena on, että ihmisillä on tiedot ja taidot ehkäistä vaaratilanteita ja toimia niissä oikein niin normaali- kuin poikkeusoloissakin. Uhkia, joihin varaudutaan, ovat tapaturmat ja onnettomuudet. Valmiudet on viisasta kohdistaa todellisiin riskeihin niin kotona kuin taloyhtiössäkin. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK jakaa varautumistietoa Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1.

Suurimmassa osassa suomalaisia taloyhtiöitä on vähintään viisi huoneistoa. Tällaisissa yhtiöissä nimetään talon turvallisuuspäällikkö johtamaan turvallisuusjärjestelyjä ja laaditaan lakisääteinen pelastussuunnitelma. Pelastussuunnitelma on yhteenveto talon turvallisuusjärjestelyistä, ja se on tarkoitettu niin asukkaiden kuin vastuuhenkilöidenkin käyttöön.

Talon turvallisuuspäällikkö opastaa asukkaat toimimaan turvallisesti kotona ja yhteisissä tiloissa. Asukkaille annetaan toimintaohjeet tulipalon, tapaturmien, vesivahingon ja muiden hätätilanteiden varalta.

Taloyhtiön väestönsuojan hoitaja perehtyy suojan käyttökuntoon laittamiseen ja laitteiden käyttöön sekä huolehtii suojan tarkistuksista. Suoja on turvallinen monenlaisissa poikkeuksellisissa tilanteissa. Todennäköisintä kuitenkin on, että viranomaiset kehottavat ihmisiä suojautumaan omiin asuntoihinsa, jos jokin vakava onnettomuus vaatii suojautumista. Siksi on hyvä jo etukäteen tietää, miten yleisen vaaramerkin kuultua toimitaan: miten vaikkapa ilmanvaihtojärjestelmä sammutetaan tai ikkunat tiivistetään.

Kodin turvallisuus paranee tietoja ja taitoja kartuttamalla

Keskeisin turvallisuustyö tehdäänkin kodeissa. Jokaisen on hyvä miettiä esimerkiksi paloturvallisuutta: miten meidän perhe elää niin, että tuli ei pääse irti, miten palovaroittimet sijoitetaan niin, että palo havaitaan mahdollisimman ajoissa ja miten palo sammutetaan.

Kotivara on tärkeä osa kodin omatoimista varautumista. On viisasta pitää elintarvikkeita ja muita välttämättömyystarvikkeita kotona noin viikon aikana tarvittava määrä. Hankinnat kaupasta saattavat estyä vaikkapa sairastumisen tai jakeluhäiriöiden takia. Ja onhan viisasta, että yllätysvieraiden varalle on tarjottavana edes keksejä.

Taito nujertaa päivittäiset riskit ja vahingot luo hyvän pohjan mahdollisissa poikkeuksellisissa tilanteissa ja poikkeusoloissa selviytymiselle.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön (SPEK) ja Hämeen Pelastusliitto tuovat esiin omatoimisen varautumisen ja väestönsuojelun parantamista kodeissa ja taloyhtiöissä Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa osoitteessa Harakkamäki 1. SPEKin alueyksiköt ja pelastusliitot järjestävät yhteistyössä pelastuslaitosten kanssa väestönsuojan hoitajan ja talon turvallisuuspäällikön kursseja. Kurssitiedot ja ilmoittautumisohjeet löytyvät mm. SPEKin nettisivuilta.

Rakentaminen
turvallisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
202111_73600.jpg
Koronapassin käytön laajentaminen rakennusalalle?
Rakennusteollisuus RT vaatii koronapassin käytön laajentamista rakennusalalla, jolla rokotekattavuus on vasta 60 prosenttia.
202111_73849.jpg
Kuntoarvio auttaa selvittämään korjaustarpeet
Pitkän tähtäimen suunnitelma (PTS) yhdessä kuntoarvion kanssa auttaa hallitusta pitämään taloyhtiön kunnossa.
20224_77803.jpg
Luteiden torjunnassa nopeus on valttia
Lude on taloyhtiöissä yleistyvä riesa, joka salamatkustaa asuntoon yleensä lomatuliaisina matkatavaroissa tai käytetyn huonekalun kätköissä. Torjuntatöihin on syytä ryhtyä nopeasti, sillä pahimmillaan ongelma pitkittyy ja lutikat leviävät talon rakenteiden kautta toisiin huoneistoihin.
20238_82937.jpg
Pihapiirin valvontaan langaton liiketunnistin
Liiketunnistimia on käytetty pihoilla jo vuosia, mutta ovatko niiden ominaisuudet muuttuneet? Kyllä ovat. Miltä kuulostaisi esimerkiksi maaston ja taustakentän tunnistus, ryömintäalueen suojaus ja valon automaattinen sytytys, kun astut ulos ovesta? Älä enää kapua laitteelle, vaan ohjaa liiketunnistintasi säätöjä kaukosäätimellä.
Talon vierusta
Rintamamiestalon laajennukseen katos
Lähtökohtana oli tieto siitä, että talo on alun perin kalliolle rakennettu ja pihalla kallio on paikoin pinnassa näkyvillä. Tällä olettamuksella päädyttiin aloittamaan maarakennustyöt perinteiseen tyyliin, lapiolla kaivamalla. Varsin pian vastaan tulikin kallio.Kaivuutyöt tehtiin lapiolla ja oli kohtia, joissa lapiokin alkoi olla liian järeä työkalu.Yhden pilarin kohdalla piti kaivaa metrin verran soraa pois ja vastaavasti parin anturan päälle saatiin mahtumaan vain yksi harkko. Pilariperustus toteutettiin harkoilla ja pilarikengillä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton