• Etusivu
  • Talo

Sisustukselliset akustiikkapaneelit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.10.2008
200810_13803.jpg

Kotiteatteri Vaasan asuntomessuilla.

Akustiikasta

Tilan äänimaailma vaikuttaa huomattavasti ihmisten viihtyvyyteen ja hyvinvointiin. Kaikuvilla tiloilla ja häiritsevillä äänillä on useita negatiivisia vaikutuksia. Tilan akustiikkaa voidaan kuitenkin parantaa ja hallita, joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota. Hyvä akustiikka on erittäin tärkeää niin julki- kuin kodintiloissakin.

Jälkikaiunta-aika

Akustiikan yhteydessä puhutaan usein jälkikaiunta-ajasta, joka tarkoittaa nimensä mukaisesti kaiun kestoa. Äänilähteen sulkeuduttua ääni kuullaan vielä vähän aikaa. Tämä johtuu siitä, että ääniaalto heijastuu tilan pinnoista. Se, kuinka kauan ääni on kuultavissa äänilähteen lopetettua toimintansa, määrittää jälkikaiunta-ajan. Tarkasti määriteltynä jälkikaiunta-aika on aika, jonka kuluessa äänenvoimakkuus laskee 60 dB äänilähteen lopetettua toimintansa.

Kun jälkikaiunta-aika on lyhyt, puhujan edellinen sana ehtii vaimentua, ennen kuin kuulija kuulee seuraavan sanan. Tällöin puhe erottuu hyvin. Vastaavasti jälkikaiunta-ajan ollessa pitkä puheen erotettavuus on heikkoa. Ihmisillä on tällöin tapana korottaa ääntään tai katsoa esimerkiksi televisiota kovemmalla äänellä. Seurauksena on entistäkin meluisampi työ- tai asuinympäristö.

Lasten leikkihuone Vaasan asuntomessuilla.
Lasten leikkihuone Vaasan asuntomessuilla.

Äänenvaimennus

Tilan koko ja muoto sekä äänenvaimennusmateriaalin määrä ja sijoittelu vaikuttavat ratkaisevasti jälkikaiunta-aikaan. Seinäpinta-alan kasvaessa myös jälkikaiunta-aika kasvaa, ellei tilassa ole tarpeeksi ääntä absorboivia pintoja. Äänenvaimennusmateriaalia lisäämällä ja sitä hyvin sijoittelemalla voidaan parantaa tilan akustiikkaa ja lyhentää jälkikaiunta-aikaa.

Tilassa käytetyt materiaalit vaikuttavat suuresti tilan akustiikkaan. Kovat ja ääntä heijastavat pinnat eivät juuri lainkaan vaimenna eli absorboi ääntä. Vastaavasti huokoiset materiaalit imevät ääniaaltoja ja vaimentavat tehokkaasti häiritseviä, kaikuvia ääniä, mikä tekee niistä hyviä äänenvaimennusmateriaaleja. Tilojen akustointi tulisi toteuttaa tasapainoisesti siten, että kovan pinnan vastapuolella olisi aina ääntä absorboivaa pintaa.

Akustiikkapaneeli kannattaa asentaa äänen suuntaa vastaan. Television äänen kaiun saa vaimennettua asentamalla paneelit esimerkiksi sohvan yläpuolelle.
Akustiikkapaneeli kannattaa asentaa äänen suuntaa vastaan. Television äänen kaiun saa vaimennettua asentamalla paneelit esimerkiksi sohvan yläpuolelle.
Valaistuksella voi korostaa sisustuksellisen paneelin muotoja.
Valaistuksella voi korostaa sisustuksellisen paneelin muotoja.

Asuinympäristö

Vaikka suuri osa ajasta vietetään asuintiloissa, ääniolosuhteiden parannuksia ei ole kotipuolella juurikaan tehty. Vähitellen on kuitenkin alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota sekä valmiiden asuntojen että vasta rakenteilla olevien asuntojen akustiikkaan.

Suosituiksi tulleet korkeat ja avoimet tilat ovat hyvin haasteellisia akustiikan kannalta, koska akustointi on aina sitä vaikeampaa, mitä korkeampi tila on. Lisäksi, kovat, ääntä heijastavat pinnat, suuri ikkunapinta-ala ja ovien poistuminen aiheuttavat akustisia ongelmia. Kodin äänimaailmaa pystytään kuitenkin parantamaan huomattavasti helpommin ja vähemmällä äänenvaimennusmateriaalin määrällä kuin esimerkiksi avotoimistoissa ja julkitiloissa.

200810_13809.jpg

Soften - tyylikkäitä, kotimaisia akustiikkaratkaisuja

Soften Oy:n tuotteet ovat suomalaisia design-tuotteita, jotka soveltuvat niin kotiin kuin toimistoonkin. Soften suunnittelee ja valmistaa tyylikkäitä, sisustuksellisia tuotteita, jotka parantavat huoneakustiikkaa ja lyhentävät jälkikaiunta-aikaa. Akustinen ominaisuus on täten kaikkien tuotteiden perusta. Tuotteiden tärkeimpiä ominaisuuksia ovat laadukkuus, käytettävyys ja muunneltavuus.

Vahva tuotekehitysosaaminen yhdessä joustavan ja nopean valmistusprosessin kanssa mahdollistaa erittäin asiakaslähtöisen toiminnan. Yksilölliset asiakkaan tarpeisiin soveltuvat sisustukselliset akustiikkaratkaisut voidaan toteuttaa. Kyseessä voi olla nykyisistä tuotteistamme räätälöity kokonaisuus tai asiakkaalle erikseen suunniteltu ja valmistettu paneelimalli.

Värit voi valita sisustuksen mukaan.
Värit voi valita sisustuksen mukaan.
Talo
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20156_43765.jpg
Tee se itse: hiekkalaatikko
Lapset rakastavat hiekkalaatikkoleikkejä ja siksi hiekkalaatikko löytyykin usean lapsiperheen pihasta. Hiekkalaatikon rakentaminen onnistuu helposti myös itse. Näillä tee se itse -ohjeilla saa rakennettua hiekkalaatikon, joka on varustettu kätevällä penkillä / pöydällä. Penkillä voi lepuutella jalkojaan ja se toimii myös oivallisena hiekkakakkujen alustana. Hiekkalaatikon ohjeet ovat 2 m x 2 m kokoiselle hiekkalaatikolle. Hiekkalaatikon ohjeita voi soveltaa sekä oman pihan että käyttötarpeiden mukaan.
Mikä kuivakäymäläratkaisu olisi paras?
Voiko WC:tä käyttää sähkökatkon aikana? Onko kuivakäymälä käytettävissä?
On yleisesti tiedossa, että sähköjen ollessa kiinteistöstä poikki, tulee vedenkäyttöä välttää. Esimerkiksi vessoja ei voi välttämättä vetää kuin kerran, sillä sähkökatkon aikana vedentulokin saattaa katketa, eikä vesisäiliö tuolloin täyty. Hankalaa, eikö? Muutaman tunnin sähkökatko ei tuota valtaosalle erityistä harmia, mutta entäpä jos tilanne kestääkin useita tunteja tai vuorokausia? Onko sinun kodissasi käytettävissä varavessaa, joka ei tarvitse toimiakseen sähköä tai vettä?Pikkuvihreän kattavasta valikoimasta löytyvä kompostoiva käymälä toimii myös silloin kun vettä ja energiaa ei ole tarjolla.
20095_16949.jpg
Maaperätutkimus ja vaaitus
Ote päiväkirjasta.Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton