• Etusivu
  • Remontti

Sisätilojen purkutyöt vanhassa talossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.08.2014
201512_44971.jpg

Seinien alta paljastui vanhoja ikkunoita. Ehjääkin hirsiseinää onneksi löytyi.

Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän pian syntyvän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Ihana, vanha omakotitalo on nyt meidän. Talo on erittäin mieluinen, mutta kaipaa isolla kädellä remonttia ennen kuin muuttaminen tulee kysymykseen. Vanhan talon remontointi aloitetaan tietysti sisätilojen purkutöillä, jotka päätimme hoitaa itse. Ennen purkamista piti kuitenkin miettiä, millaisen kodin haluamme itsellemme. Tämä ei oikeastaan tuottanut kovinkaan paljon päänvaivaa, sillä tiesimme melko tarkkaan, mitä tulevalta kodiltamme haluamme. Toivelistalla oli ainakin puulattia sekä pönttöuuni, ja niistä en ollut valmis luopumaan.

Vanha hirsiseinä esille

Halusimme ehdottomasti jättää hirsiseinää näkyviin olohuoneeseen sekä ruokailutilaan. Valitsimme päätyseinät molemmista huoneista eli toisilleen vastakkaiset seinät. Valitettavasti jo ruokailutilan seinän kohdalla kävi ilmi, että seinässä oli joskus ollut ikkuna, joten sitä ei voisi mitenkään jättää näkyviin. Sama toistui olohuoneen kohdalla. Mieheni jatkoi seinien purkamista, mutta valitettavasti lähes jokaisessa seinässä kulki vanhat sähköjohdot, jotka oli upotettu hirteen, ei siis kovin kaunista hirsiseinää saisi niistäkään. Onneksi huoneiden väliseinä oli lähes täydellinen, joten saimme kuin saimmekin jätettyä hirsiseinää näkyviin.

Sisäkaton purku

Seinien purkamisen jälkeen oli kattojen vuoro. Minun onnekseni olohuoneesta vanhojen kattolevyjen alta paljastui helmiponttipaneeli, jota olin ajatellut käyttää kaikissa huoneissa. Haluaisin käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä ainakin joissain osissa taloa. Samaa paneelia löytyi myös kuistin katosta niinkin eksoottisissa väreissä kuin keltainen ja vihreä. Meillä taidetaan kyllä pysytellä ihan valkoisessa.

Muovimaton poisto

Lattiasta löytyi päällimmäisen muovimattokerroksen alta toinen hieman värikkäämpi muovimattokerros. Alimmaisen muovimattokerroksen alta paljastui kovalevykerros, jonka alta paljastui kertakaikkisen ihana puulattia. Tosin melko paljon piti kyllä nauloja nyppiä lattiasta vielä purkamisen jälkeenkin. Olohuoneessa lattia oli aivan uskomattoman hyvässä kunnossa maalipinnaltaan, mutta väri ei valitettavasti ollut ihan minun makuuni.

Muovimattokerrosten alta paljastui hyväkuntoinen puulattia.
Muovimattokerrosten alta paljastui hyväkuntoinen puulattia.

Muita purkutöitä talossa

Kodinhoitohuoneessa riitti katon purkamisen lisäksi vain tapettien poistaminen seinäpinnoista, jonka hoidimme tytöissä. Kuistilta purettiin lattia sekä katto ja seinistä poistettiin tapetti. Kylpyhuone purettiin kauttaaltaan, jotta viemäröintiä saataisiin muutettua.

Yläkertaan vieviä portaita peitti muovimatto, jota yritimme poistaa, mutta turhaan. Muovimatosta lähti noin sentin kokoisia paloja, joten jätimme maton paikoilleen ja koteloimme portaat uudelleen.

Yläkerta purettiin täysin, sillä halusimme osan parruista näkyviin. Katostakin löytyi ihanat parrut, jotka aiomme jättää näkyviin, tosin osa niistä on melko ruokottoman näköisiä ja kaipaavat siksi jonkinlaista kotelointia. Suurin mietinnän aihe meillä oli yläkerran suhteen wc tilat. Riittääkö meille pelkästään alakerran wc vai olisiko mukavampi, jos myös yläkerrasta löytyisi wc- tilat. Lopulta tulimme siihen tulokseen, että molemmissa kerroksissa olisi hyvä olla wc. Yläkerta remontoidaan vasta alakerran jälkeen, joten mietimme sitä tarkemmin kun on sen aika.

Kiitos mieheni sekä mahtavien tukijoukkojen, saimme kolmessa viikossa purettua kaiken tarvittavan. Ja tapetinpoiston mimmitiimille myös suuret kiitokset. Remontti voi vihdoin alkaa!

Katso lisää kuvia purkutöistä

2440_883889635_2014828125520.jpg
Keittiön ja kylpyhuoneen purkua.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20087_12028.jpg
Kastellin Aika 188 - kodista turvallinen kasvuympäristö
Kastellin messukoti kuuluu suosittuun AIKA-mallistoon, josta löytyy eri kokoisia ratkaisuja perheen tarpeisiin. AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Runsaat säilytystilat, muunneltavuus sekä makuuhuoneiden sijoittelu ja monikäyttöisyys ovat tunnusomaista Kastellin AIKA-malleille.Messutalon sisustussuunnittelusta on vastannut sisustussuunnittelija (SI) Virpi Illman. Talo on suunniteltu vastaamaan menevän, kolmilapsisen perheen tarpeita. Pohjaratkaisun suunnittelussa on esimerkiksi kiinnitetty huomiota perheenjäsenten vuorovaikutuksen lisäämiseen. Sisustusratkaisuilla puolestaan on haluttu tuoda helppoutta elämiseen ja arjen pyörittämiseen.
201812_55656.jpg
Vestelli - puhtaiden vesien puolesta
Luonto ja vesistöt ovat meille sydämen asia, haluamme turvata puhtaan ja ainutlaatuisen ympäristön myös tuleville sukupolville.Rouva Jenni Haukion sanoin: "Suomen luonto on osa arvokkainta kulttuuriperintöämme. Se on kansallisaarre, jonka varassa olemme kautta historiamme rakentaneet niin aineellista kuin myös aineetonta hyvinvointiamme."
20125_30950.jpg
Tämän katteen alla sateen ropina ei häiritse
Tiilikatetta kevyempi vaihtoehto katon korjaukseenDecra on tiivis ja hiljainen kiviteräskate. Se vaimentaa tehokkaasti jopa rankkasateen rummutuksen. Kivisirotteinen pinta ei kiillä, joten se sulautuu kauniisti ympäristöön. Pinnoitteesta ei irtoa haitallisia aineita. Takuulla kestävä kiviteräskate Decra tarjoaa turvallisen suojan, vaikka myrskytuulet kuinka tuivertaisivat tai lämpötilat vaihtelisivat. Ei vain kymmenen vuotta, vaan vuosikymmeniä.Decra-kiviteräskate on valmistettu 0,45 mm:n vahvuisesta alumiinisinkitystä teräslevystä, joka on pinnoitettu akryylimassalla ja luonnonkivisirotteella, sekä suojattu akryylilakalla. Se sopii uudis- ja saneerauskohteisiinkin sekä pientaloihin että julkiseen rakentamiseen, kun katon kaltevuus on vähintään 1:5.
202112_74110.jpg
Pyörre-talo puhdisti Lohjan asuntomessujen palkintopöydän
Asuntomessujen vuoden parhaat 2021 palkittiin 9.12.2021 Lohjalla. Kekseliäästi taidetta ja uutta rakennustekniikkaa kiertotalouden käytäntöihin yhdistävä Pyörre voitti sekä Paras Talo että Paras -sisustus äänestyksen.
20182_51519.jpg
Näin asennat itse sisustustiilet
Sisustustiilien suosio kodin sisustamisessa on lisääntynyt. Tiilillä saat eläväpintaisen tehosteseinän tai seinän osan. Voit helposti tehdä erilaisia yksityiskohtia niin keittiöön kuin olohuoneeseenkin. Wienerbergerin tiililaattojen valikoimassa on useita eri värejä ja tiilet on helppo asentaa myös itse.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Ikkuna-aukon kaventaminen ja korottaminen?
Kysymys:Puurunkoisessa 60-luvun talossa olisi tarkoitus tehdä makuuhuoneen ulkoseiniin lisäeristys ja vaihtaa 70-luvun kaksinkertaiset ikkunat uudempiin. Lyhyemmän seinän nykyinen ikkuna on karmeineen 1100mm x 1500mm, mihin tulisi 1400mm x 1200mm ja pidemmän seinän ikkuna on karmeineen 1100mm x 3350mm (3 ikkunaa vierekkäin samoissa karmeissa), mihin tulisi 1400mm x 1800mm. Syvyys kasvaa uusissa ikkunoissa 10mm. Miten toimia? Kannattaako aukko suurentaa ylöspäin? Julkisivuun ajattelin tehdä "vale ikkunaluukut", kun aukko pienenee pidemmässä seinässä niin paljon. Lyhyemmässä seinässä saan varmaan korjattua verhouslaudalla. Tarvitsenko rakennusluvan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton