• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevesijärjestelmän tyypillisimmät ongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 04.07.2011
20115_25731.jpg

Vesivekille on myönnetty avainlippu.

Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen tai viallinen järjestelmä ei toimi oikein ja saattaa johtaa homevaurioihin. Vesivekin sadevesijärjestelmä täyttää laatuvaatimukset ja kestää takuulla vuodesta toiseen. Vesivek sopii jokaiseen kotiin.

Katso värikartat ja tuotekuvastot

Puhkiruostuminen

Kysymys on ennen kaikkea materiaalivalinnasta. Vesivekin molemmin puolin polttomaalattu alumiini on 30 vuoden ja kymmenien tuhansien asennusten kokemuksella ehdottomasti pitkäikäisin materiaali (ellei kuparia lasketa) - kestoiältään jopa kaksinkertainen muovipintaisiin teräsjärjestelmiin verrattuna.

Eikä hintaerokaan asennetussa järjestelmässä ole enää kuin parikymmentä prosenttia muovipintaista terästä kalliimpaa, jolloin pitkässä juoksussa alumiini on aina edullisin.

Tärkeätä on huomata myös käytettävien pientarvikkeiden laatu ettei esim. käytetä sähkösinkittyjä pientarvikkeita.

Kourun pettäminen lumen alla

Kourunkannakkeet ja luokka H, heavy duty, ja asennusohjeet ovat tässä ratkaisevassa asemassa.

Virheelliset kourunkaadot

Tyypillisin syy on usein asennusvirhe. Kuitenkin suunnittelussa kaadot on syytä ottaa huomioon:

• Mikäli syöksytorvet tulevat harvaan eli kaadoista tulee pitkiä ja otsalaudat ovat vinot, joudutaan kaatoa pienentämään, jottei kouru kaadon alapäässä laske niin paljon katteen alle, ettei vesi enää juoksisi kouruun. Asiaan voi vaikuttaa käyttämällä suoraa otsalautaa, lisäämällä syöksyjä jne

Vuotavat saumat

Yksin saumattoman kourun käyttäminen ei auta ratkaisemaan ongelmaa -saumojahan joudutaan tekemään kulmiin sekä pitkiin kouruihin. Kourujen lämpölaajeneminen saattaa rasittaa saumoja tai aumakattoisissa taloissa kulmia. Tällöin huolimaton työ tai huonolaatuiset tarvikkeet käyvät nopeasti kalliiksi. Sen lisäksi, että Vesivek tekee kulmat ja saumat ammattitaitoisesti ja takuutyönä, tekee Vesivek ehdottoman vedenpitävät liikuntasaumat kouruihin käyttämällä liukulähdöillä varustettuja syöksyjä. Tällöin kulmiin kohdistuva rasitus on minimoitu. Myös kulmikas kouru voidaan varustaa liukulähdöllä.

• Suunnittelija voi huomioida asian valitsemalla liukulähdölliset alastulot ja sijoittamalla yhdet syöksysarjat pitkien kourujen keskelle.

Tippalista ja veden ohjaaminen kouruun

Sopiva kateylitys ja otsalaudan kaltevuus ovat avainasemassa. Monien katemateriaalivalmistajienkin ohjeissa on tähän liittyen selviä puutteellisuuksia. Vesivek auttaa räystäsrakenteen oikeassa suunnittelussa. Jälkikäteiset ongelmanratkaisut, kuten jälkikäteinen tippalistan asennus tai kaadon pienentäminen aiheuttavat muita ongelmia.

Värivaihtoehdoissa on mistä valita.
Värivaihtoehdoissa on mistä valita.

Kourun tulviminen

Kourun tilavuuden on oltava riittävä. Vesivekin P13 kouru vastaa tilavuudeltaa perinteistä 6" kourua, kun taas markkinoilta löytyy useita yhtä leveitä ns. P13-kouruja, joissa kourun mataluuden vuoksi tilavuus on huomattavasti pienempi.

Lisäksi liukulähtöjä käyttämällä saadaan syöksysarjojen lähtöreiät suuremmiksi, ja voidaan välttää tukkeumakohtia.

Veden johtaminen sadevesikaivoon

Jotta sadevesiviemäröinti ja sadevesikaivot tulevat oikealle kohdalle ja korkeudelle, tulee koko sadevesijärjestelmä suunnitella valmiiksi etukäteen.

Vesivekiltä löytyvät uudisrakentajille omat ohjeet, joiden mukaan esim. sadevesikaivot asemoidaan.

Sadevesiä ei koskaan saa johtaa salaojiin!

Pinttynyt lika sadevesikouruissa

Kyse on pinnoitevalinnasta. Savupiipusta tuleva noki, irtonainen katemateriaali, ilmansaasteet tms. toki sotkevat sadevesikouruja. Kuitenkin Vesivekin polttomaalatun alumiinin sileä ja liukas polyesteripinta on ideaalinen tässä mielessä - kouru likaantuu vähemmän ja on helposti puhdistettavissa. Nova- ja Pural pinnoitteet säilyvät puhtaana hyvin ja on helposti puhdistettavissa.Pehmeään PVC-pintaan taas auringon lämpö saattaa suorastaan polttaa lian kiinni.

Lommoontuneet alastulot

Julkisiin kohteisiin ja esim. kadunvarsille on turvallisinta valita 2 m korkea, potkunkestävä syöksytorven alaosa. Vesivekin pulveripolttomaalttu, alumiininen tuubiputki on huippuratkaisu, kun tarvitaan vahvistettua ratkaisua. Harkittava käyttö myös rivitaloissa, etenkin yhteisten piha-alueiden osalta.

Montako ongelmaa on teidän talossanne?

Rakentaja.fi-jäsenenä voit jättää yhteydenottopyynnön Vesivekin edustajalle, joka suunnittelee kanssasi kotiisi sopivan kokonaisratkaisun. Yhteydenottopyynnön jättäminen on ilmaista, eikä velvoita ostamaan tuotetta.

Jätä yhteydenottopyyntö tästä

20115_25729.jpg
Vesivek Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Tarkastukset ja katselmukset
Rakennustyön viranomaisvalvontaalkaa luvanvaraisen rakennustyön aloittamisesta ja päättyy loppukatselmukseen. Valvonta kohdistuu viranomaisen päättämissä työvaiheissa ja laajuudessa rakentamisen hyvän lopputuloksen kannalta merkittäviin seikkoihin. Rakennustyö katsotaan aloitetuksi kun ryhdytään rakennuksen perustuksen valutöihin tai perustukseen kuuluvien rakennusosien asentamiseen.Tarkastusten määrä vaihtelee jonkin verran kunnasta ja luvan laajuudesta riippuen, mutta ainakin osa seuraavista katselmuksista on yleisesti käytössä.1. Rakennuksen paikan ja korkeusaseman merkitseminen 2. Pohjakatselmus 3. Sijaintikatselmus 4. Raudoitustarkastus 5. Perustustarkastus 6. Rakennekatselmus 7. Hormikatselmus 8. Öljylämmityslaitteiston tarkastus 9. Sähkö- ja LVI-tarkastukset 10. Käyttöönottotarkastus 11. LoppukatselmusRakentamisen asianmukaisen toteuttamisen varmistamiseksi ja tarkastusten todentamiseksi rakennustyömaalla pidetään rakennustyön tarkastusasiakirjaa. Joka kunnassa ei välttämättä ole tätä käytäntöä.Kyseisistä tarkastuksista kerrotaan tarkemmin myös jäljempänä niiden muodostuessa työvaiheiden edistyessä ajankohtaisiksi. Vahvistettuja lupapiirustuksia luovutettaessa tarkistetaan mm. onko työlle haettu ja hyväksytty vastaava työnjohtaja, joka tilaa tarkastukset ja on itse paikalla, kun katselmuksia toimitetaan. Ennen kunkin työvaiheen aloittamista tulee varmistua siitä, että lupapäätöksessä edellytetyt erikoissuunnitelmat on hyväksytetty rakennusvalvontavirastossa. Lämpö-, vesi-,viemäri- ja ilmastointisuunnitelmat on teetettävä aina asiantuntijalla ja hyväksytettävä kunnan viranomaisella ennen kyseisten töiden aloittamista.Täältä löydät ohjeita ja määräyksiä
20155_43422.jpg
Lämmitätkö puilla? Tutustu tarjoukseen!
Huolimatta siitä, että kotimaista lähienergiaa on tarjolla, tuodaan Suomessa käytetystä energiasta kuitenkin yli kaksi kolmasosaa ulkomailta. Hallitus on nostanut yhdeksi kärkihankkeekseen energiaremontin. Energiaomavaraisuus halutaan nostaa 2020-luvulla yli 55 prosenttiin, uusiutuvan energian osuus kasvattaa yli 50 prosenttiin ja tuontiöljyn käyttö puolittaa. Muutokseen pyritään erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän, uusiutuvan tarjonnan lisäämisellä.Kotitalouksille tutuin bioenergian muoto on klapien polttaminen takassa. Vaikka puun pienpoltto on jo nyt merkittävä energiamuoto asuntojen lämmityksessä, löytyy silti vielä kasvunvaraa runsaasti. Bioenergian lisäämisellä haetaan myös työllisyyden kasvua, energiarakenteen suurempaa kotimaisuusastetta ja ilmastotavoitteiden täyttymistä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Miten pesuhuoneessa oleva palomuuri kannattaa pinnoittaa?
Kysymys:Pesuhuoneessani on osa piippua, jossa on saunan hormi puolivälistä alkaen, vieressä kaksi tuuletushormia, ja pannuhuoneen puolella seinän takana ensin ilmastointi hormi ja sitten vasta pellettilämmitys hormi.Voiko pesuhuoneen puolelle piippuun ja palomuuriin laittaa kaakelilujan, tai ek gyprocin, tämä siksi, että laatat eivät halkeilisi saumoista, jos piippu elää? Edellä mainitut tulisi kiinni saneerauslaastilla tai liimalla, ja päälle vesieristys, vai miten homma pitäisi tehdä oikein? Miten saunan puolen palomuuriin sekä piipunosalle pitäisi pinta tehdä, että hengittäisi se tiiliseinä palomuuri, joka on rapattu?Saunan lattiaan tulee vesieristys sekä vähän matkaa seinälle noin 10 cm, mikä maali sopisi parhaiten, kun laatat ei anna sen seinän vissiin hengittää, enkä tiedä pysyykö ne edes? Kiitos neuvosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton