• Etusivu
  • Rakentaminen

Sadevesi- ja salaojajärjestelmät kuntoon sekä kotona että mökillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2016
20145_39407.jpg

Omakotitalon tai vapaa-ajan asunnon omistaminen on ikuista kiinteistön ylläpitoa. Kiinteistösi omistajana saat päättää siitä, miltä asumuksesi näyttää ja miten se toimii. Välttämättömiä korjauksia kuitenkin tulee ja niihin kannattaa varautua ajoissa. Harvalla on varaa remontoida taloaan juuri silloin, kun tarve on suurin.

20145_39408.jpg

Rännit ja syöksyt kunnossa?

Sadevesien poisto ja salaojajärjestelmän kunnollinen toiminta pitävät talon perustukset kuivana. Samalla toimiva järjestelmä ei rasita pihaa liialla kosteudella.

Kourut, jotka keräävät hallitusti kattovedet pois katoilta ja rännit, jotka hallitusti tuovat vedet sadevesijärjestelmään ovat julkisivun ja perustuksen suoja. Kattovedet ajautuvat sinne, minne kuuluukin eikä pääse tekemään tuhojaan julkisivun alareunassa ja rakennuksen vieruksessa. Rännit ja kourut paikalleen asennettuna maksaa noin 3.000 euroa.

Salaojat - onko niitä?

Kun sadevesijärjestelmä laitetaan kuntoon, on hyvä tarkastaa salaojien kunto. Sadevedet johdetaan katolta sadevesijärjestelmään maan alle, josta vesi edelleen jatkaa matkaansa kunnan viemäriverkostoon. Kun sadevesijärjestelmä on kaivettava maahan, sieltä joko löytyy tai ei salaojat.

Salaojan tehtävänä on pitää perustukset kuivana maasta kapillaarisesti nousevasta vedestä. Perustus toimii talon jalkoina - kuivat jalat pitävät rakennuksen osaltaan terveinä. Kun sadevesijärjestelmän remontti tehdään, salaojat on hyvä vetää talon ympäri, jos niitä ei vielä ole. Yhdellä kaivannolla kahdet putket ja rakennus kuivaksi.

Paitsi kotona, myös mökillä taivaalta tuleva vesi on hyvä hoitaa pois mökin vierustalta. Mökille mennään rentoutumaan eikä surkuttelemaan työleirin oloista tonttia. Kun sadevedet laittaa kerralla järjestykseen, taas on yksi huoli pois.

Salaojitus ja sadevesiviemäröinti teetettynä maksaa noin 9.000 euroa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20238_82965.jpg
Jätevesijärjestelmän hankinta onnistuu haastavaankin maastoon
Espoon saaristossa sijaitsee kallioinen saari, jonne toteutettiin pari vuotta sitten ainutlaatuinen uudiskohde. Kyseessä on Mikael ja Susanna Winqvistin unohtumaton vapaa-ajanviettopaikka luonnon keskellä. Projekti valmistui keväällä 2021. Tämä 80m² + 40m² kokoinen hirsirakenteinen talo on arkkitehdin suunnittelema ja talotekniikan puolelta jätevesiasiat on toteutettu yhteistyössä Vestellin kanssa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Muutosten aikatauluvaikutusten selvittäminen
Toimenpiteet:Urakoitsijan tulee esittää lisä- ja muutostyötarjouksen yhteydessä muutoksen aikatauluvaikutus yleisten sopimusehtojen mukaisesti. Projektipäällikkö tarkistaa urakoitsijan vaatimusten oikeellisuuden ja tekee asiasta päätösesityksen.Vastuuhenkilöt:Valvoja sekä projektipäällikköDokumentit:Muistiot Esitys lisäajan myöntämisestäHyväksyntä:Projektipäällikkö tai tilaajan edustaja
20072_3457.jpg
Fastlock-tuotteet suojaavat
Fastlock Uni -valokateValitsemalla katokseen valokatteen, kesäillasta voi nauttia ulkona grillaten vaikka sadekuuro yllättäisi! Valokate suojaa sateelta, mutta päästää valonsäteet sisään aurinkoisella säällä. Fastlock Uni on täysin tiivis ja kaunis katevaihtoehto kaikenlaisiin piharakennuksiin kuten autokatokseen, huvimajaan tai grillikatokseen - kotipihaan tai mökille.Fastlock Uni valmistetaan kestävästä, kirkkaasta polykarbonaatista. Erikseen tilaamalla valokatetta on saatavana myös valkoisena. Fastlock Uni on materiaaliltaan taipuisaa ja antaa siten mahdollisuuden myös kaareviin katosratkaisuihin.
202212_80441.jpg
Rakentamisessa ja remontoin­nissa jokainen investointi on vastuullinen valinta
Elämä tuo tullessaan lukuisia muutoksia, isoja ja pieniä. Vuodet tuntuvat lipuvan ohitsemme varsinkin ruuhkavuosien aikaan ja koti kaipaa muutosta erilaisten tarpeiden mukaan. Koti kaipaa remonttia säännöllisesti ja siksi onkin hyvä pysyä tietoisena erilaisista tavoista tehdä vastuullisia ja pitkäikäisiä valintoja. Näin säästät luontoa, energiaa ja lompakkoa.
20088_12496.jpg
Astu sisään tummaan Cello-saunaan
Cello on K-raudan ja Rautian oma sisustusmerkki. Cellon idea on luoda inspiroivia sisustuskokonaisuuksia, jotka auttavat asiakasta toteuttamaan parempaa asumista. Cello on enemmän kuin upeita tuotteita - Cello on upeita kokonaisuuksia.Sisustusstudiossa voit nyt sisustaa myös saunan. Tutustu tummaan Cello Funky -saunaan 360° esittelyssä.
Rudus-betonilaatta-ja-reunakivet
Onnistunut pihakivetys...
Betonisten pihakivien ja -laattojen suosio kasvaa koko ajan. Eikä ihme; ne ovat helppoja asentaa, käytössä vaivattomia, viimeistelevät pihan ja jopa nostavat kiinteistön arvoa. Niiden hankkiminen on myös helppoa, sillä kivi- ja betonituotteita voi ostaa Rudus Betonituotteen verkkokaupasta. Kaunis ja kestävä pihakivetys on helppo toteuttaa, jos se perustuu hyvään suunnitteluun ja huolellisiin pohjatöihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton