• Etusivu
  • LVI

Sähkölämmityksen toteutusvaihtoehtoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.03.2013
201110_28165.jpg

Sähkölämmitys on asennuskustannuksiltaan edullisin lämmitysjärjestelmä. Sen tarkka ja nopea säätö huomio muut lämmönlähteet, kuten auringon lämpösäteilyn sekä takan ja kodinkoneiden tuottaman lämmön. Lämpötilaa on helppo laskea yöksi tai ajaksi, jolloin tiloissa ei oleskella. Tämä tekee sähkölämmittimistä erittäin energiatehokkaita: korkealla hyötysuhteella lämmitetään vain se määrä kuin tarvitaan ja silloin kun tarvitaan.

Suosituin sähkölämmitysmuoto on suora sähkölämmitys eri muodoissaan, minkä lisäksi sähkölämmitykseen voidaan lukea mm. lämpöpumput ja lämmön talteenotolla varustetut ilmanvaihtokojeet. Sähkölämmitystä voi käyttää monin tavoin myös ulkona lisäämään viihtyvyyttä, toimivuutta ja turvallisuutta.

Lattialämmitys

Lattialämmitystä on käytetty perinteisesti peseytymistiloissa sen antaman miellyttävän lämmön takia. Lattialämmitys soveltuu hyvin myös muiden tilojen lämmitykseen ja talon pääasialliseksi lämmitysmuodoksi. Lattialämmityksen voi toteuttaa joko suorana, osittain varaavana tai täysin varaavana.

Kaapeleilla toteutettu lattialämmitys on monille tuttu pesuhuoneesta, jossa se lisää mukavuutta, kuivaa lattiapinnat ja ehkäisee näin kosteusongelmia. Sähköinen lattialämmitys sopii kaikkiin muihinkin kodin tiloihin ja lattiapinnoitteisiin keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin. Termostaattien lattia-anturit rajaavat lämpötilan kullekin pintamateriaalille sopivaksi.

Sähköinen lattialämmitys on täysin huoltovapaa ja kestävä. Laadukkaimmilla lämmityskaapeleilla on 10 vuoden virhevastuu, joka kattaa kaikki lattian korjaamisesta aiheutuvat kulut. Säätötarkkuudessa ja reagointinopeudessa sähköinen lattialämmitys on ylivoimainen kilpaileviin lattialämmitysjärjestelmiin nähden ja eikä vesivahinkoriskiä ole.

Uusi tekniikka on nostanut sähkölämmityksen myös sisustajan ja arkkitehdin suosikiksi. Nyt halutaan näyttäviä monimuotoisia tilaratkaisuja ja selkeää puhdaslinjaista sisustusta. Tähän tarpeeseen vastaavat tuttujen lattia- ja kattolämmityksen lisäksi uudet ratkaisut kuten ikkuna- ja peililämmitys. Sähköisen lattialämmityksen kanssa voidaan käyttää lähes kaikkia lattiapinnoitteita keraamisista laatoista parketteihin ja laminaatteihin.

Patterilämmitys

Patterilämmitys on sähkölämmityksen tutuin ja perinteisin muoto. Se on myös edelleen nykyaikainen tapa lämmittää. Kun sähköpattereilla toimiva lämmitysjärjestelmä on kerran säädetty kohdalleen, ei lisätoimenpiteitä tarvita.

Sähköpattereita on kolmea eri perustyyppiä. Asuintiloihin käytetään joko matalalämpöisiä suljettuja pattereita tai yhdistelmälämmittimiä. Suljetussa lämmittimessä lämpö siirtyy huoneeseen lämmittimen ulkopinnoista. Yhdistelmälämmittimissä lämpö siirtyy huoneeseen sekä lämmittimen ulkopinnasta että lämmittimen läpi virtaavan ilman mukana.

Sähköpattereilla lämmitettäessä lämpötilan voi säätää huonekohtaisesti (0,5 °C) tarkkuudella. Säätö voi tapahtua kolmella tavalla: Patterissa olevalla termostaatilla, seinälle asennettavalla huonetermostaatilla tai keskusyksikköohjauksella. Nopea ja tarkka säätö estää kalliin ja epämiellyttävän ylilämmittämisen. Se ottaa myös tarkasti huomioon kodinkoneista, ihmisistä ja auringosta syntyvän ilmaislämmön, samoin kuin puun polttamisen uuneissa ja takoissa. Ostoenergian tarve vähenee ja lämmityskustannukset pienenevät.

Infrapunalämmitys terassille

Infrapunasäteilyyn perustuva lämmitys on tehokas ja taloudellinen lämmitysratkaisu tiloihin, joissa lämpöä tarvitaan vain tiettynä aikana tai tietyssä paikassa. Säteilylämmittimet toimivat auringon tavoin säteilemällä lämpöä. Niiden avulla ei lämmitetä ilmaa, vaan vaikutusalueella olevia ihmisiä ja esineitä.

Pihan sulanapito

Pihakulkuteiden sulanapito on helppo toteuttaa lämpökaapeleiden tai sulanapitoverkkojen avulla. Ajoluiskien ja sisäänkäyntien sulanapidolla varmistetaan esteetön ja turvallinen liikkuminen keliolosuhteista riippumatta. Lumen luonnista ja hiekoituksesta ei kaapeleiden asentamisen jälkeen tarvitse enää huolehtia.

Lämpökaapelit asennetaan tavallisesti pintakerroksen alla olevaan hiekkaan, betoniin tai asfalttiin. Sulatusteho saadaan maksimoitua, kun sulana pidettävä alue eristetään alapuolelta.

Sadevesijärjestelmien sähkölämmityksellä helpotetaan kiinteistön hoitoa.

Lähde: STK

Lisätietoa sähköistyksestä

201110_28166.jpg
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79153.jpg
Milloin betoni on tarpeeksi kuivaa? Asiantuntija vastaa
Kylpyhuoneen laatat pullistuvat yhtäkkiä ulos neljäntoista vuoden asumisen jälkeen. Remonttimies laatoittaa osan seinästä uudelleen ja vakuuttaa, ettei naapurin vastaisessa seinässä ole kosteutta. Laattojen pullistuminen liittyykin betonin kuivumiseen – vielä vuosien jälkeen. Betoni kuivuu varsin hitaasti, eikä kuivuminen lopu siihen, kun betoni pinnoitetaan. Laatat pullistuivat, koska betoni oli hitaasti kuivunut laatoituksen alla ja samalla se oli kutistunut. Tiukasti betoniin kiinnitetyt laatat eivät enää mahtuneet tilaansa.
20107_22593.jpg
Markkinajohtaja Kastellilla viisi kohdetta asuntomessuilla
Kastellin vahva asema omakotimarkkinoilla näkyy nyt myös Kuopion Asuntomessuilla. Messuilla on esillä ennätykselliset viisi Kastelli-taloa, joissa markkinajohtaja esittelee monipuolisesti tuotantoaan. Arkkitehtien yksilöllisten ratkaisujen lisäksi Kastelli on tuonut messuille rohkeasti myös edullisemman hintaluokan koteja. Se näyttää kolmella Economy-talollaan kuinka upeaa ja laadukasta saadaan pienelläkin budjetilla.Tutustu messukohteisiin...
23_P_19741.jpg
Kestävä Kivitalo -palkinto 2009
Oululainen rakennusliike Rakennus-Hanka Oy antoi Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy:lle toimeksi suunnitella arkkitehtuuriltaan ja materiaaleiltaan laadukkaan asuinkerrostalon, jonka pitää olla kilpailukykyinen myös hinnaltaan. Näin tehtiin 17 huoneiston As Oy Oulun Etumasto täydentämään Oulun vuoden 2005 asuntomessualuetta.Etumasto valmistui viime keväänä Toppilansaareen. Marraskuussa sille myönnettiin Kestävä Kivitalo –palkinto.– Palkinnon tarkoituksena on edistää hyvää ja kestävää kivirakentamista, jossa on käytetty mahdollisimman pitkälle paikalla rakentamisen menetelmiä, projektipäällikkö Pentti Lumme Kestävä Kivitalo -yritysryhmästä toteaa.Rakennus-Hanka Oy on keskittynyt omaperustaiseen asuntotuotantoon Oulun seudulla.– Me rakennamme perinteisesti paikalla niin paljon kuin se on mahdollista. Meillä on sekä ammattitaitoiset työntekijät että omat muotit ja kalustot. Näin esimerkiksi paikallavalut eivät vie sen enempää aikaa kuin elementeistä rakentaminen. Paikalla rakentaminen tarkoittaa laatua, jota asukkaatkin osaavat arvostaa, toimitusjohtaja Matti Eeronheimo toteaa.– Suunnittelijankin kannalta paikalla rakentaminen on parempi vaihtoehto. Se on hyvä ja onhan sen myös perinteinen tapa rakentaa, johtaja Juha Paldanius lisää.As Oy Oulun Etumastossa jopa parvekelaatat on valettu paikalla yhtä aikaa huoneistojen laattavalujen kanssa. Näin parvekelaatta on huoneiston lattian tasolla, mikä on pieni, mutta tärkeä lisä esteettömyyteen.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Energiatehokkuuden parantaminen mullistaa rakentamisen
Nollaenergiatalojen kosteusvaurioriskit voidaan hallitaEU edellyttää, että uudisrakentamisessa siirrytään lähes nollaenergiatalojen rakentamiseen vuoden 2021 alusta. Energiatavoitteet saavutetaan ja rakennusten kosteusvaurioriskit vältetään vain, jos suunnittelun ja rakentamisen laatu ovat kunnossa. Energiatehokkaan rakennuksen kustannukset ovat 2 - 7 % korkeammat kuin tavanomaisen rakennuksen.
20226_78806.jpg
Marmorikuviota seinille ja puukuviota lattiaan - laatat Talo Pukkilan sisustuksen kulmakivenä
Naantalin asuntomessujen kohde Talo Pukkila on puurakenteinen ja atriummallinen koti, jossa Pukkilan laatat ovat sisutuksen kulmakivi. Kompakti koti (133 m2) on rakennuttu nelihenkiselle perheelle. Yksitasoisen talon lähes kaikki lattiapinnat ovat keraamista laattaa. Talon tumma sisustus on tunnelmallinen ja tyylikäs. Spa-osaston mustat marmorikuvioiset laatat tuovat luksusta arkeen. Talon tunnelma on kodikas erilaisten materiaalien ja sävyjen ansiosta.
200611_639.jpg
Tee se itse - Kukkamaa
Suunnittele kasviryhmä kasvuolosuhteet ja omat toiveet huomioidenUsein meillä on jo paikka valmiina ja käytettävissä oleva tila hahmotettuna, kun alamme suunnittelemaan uutta kasviryhmää. Seuraavaksi meidän onkin sitten päätettävä mitä kasveja istuttaisimme ja kuinka monta.Jotta ryhmästä saisi mielenkiintoisen ja elävän, niin siinä tulee olla eri korkuisia, -muotoisia ja -värisiä kasveja. Korkeutta kasviryhmään voi tuoda erilaisilla pikkupuilla sekä pensailla - tai korkeammilla perennoilla. Istutusryhmään voi myös sijoittaa obeliskimaisen köynnöskehikon köynnöksineen korkeutta tuomaan.Katseen suunnasta riippuu, mihin kohtaan ryhmää korkeammaksi kasvavat kasvit sijoitetaan. Mikäli ryhmää katsotaan joka suunnasta, niin korkeammat kasvit sijoitetaan ryhmän keskelle; pitkänomaisessa ryhmässä voi olla toisella laidalla. Jos taas ryhmää katsotaan pääasiassa yhdestä suunnasta, niin korkeammat sijoitetaan alueen takareunaan. Näin toimitaan esimerkiksi nurkkaan ja rajalle sijoitetuissa ryhmissä. Kannattaa myös säilyttää näkölinja istutusryhmän taakse, mikäli taustalla on jotain katsomisen arvoista - tai peittää ikävämmät maisemat korkeilla kasveilla.Kasvien valinnassa on otettava huomioon paikan tarjoamat kasvuolosuhteet; kosteus, valo, maanlaatu. Kasvit tulee myös sopia väreiltään ja muodoiltaan yhteen. Apua kasvien valintaan saa mm. Kasvikortistosta. Sieltä saa erilaisin hakukriteerein ehdotuksia sopivan korkuisista ja -värisistä kasvilajeista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton