• Etusivu
  • LVI

Rintamamiestaloon nykyaikainen ilmanvaihto

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 08.01.2024
20073_4256.jpg

Rintamamiestalojen historia juontuu sotien jälkeiseen aikaan, jolloin oli löydettävä vastaus huutavaan asuntopulaan. Kulkulaitosten yleisten töiden ministeriö julkaisi vuonna 1944 yhdeksän tyyppitaloa, joiden suunnittelijoina olivat maineikkaat arkkitehdit Aulis Blomstedt ja Yrjö Lindegren. Talotyypistä tuli kestosuosikki, sillä niitä rakennettiin 1960-luvun alkuun asti. Myös Alvar Aalto suunnitteli rintamiestalosta oman mallinsa.

Rintamamiestalot olivat yksinkertaisia, yhden hormin ympärille suunniteltuja rakennuksia. Ne mahdollistivat hartiapankkirakentamisella tapahtuvan laajamittaisen rakennustoiminnan. Tuon ajan rakennustavan mukaan niiden ilmanvaihtoratkaisu perustui painovoimaiseen ilmanvaihtoon.

Rintamamiestalot ovat 1990-luvulta alkaen kokeneet uuden tulemisen, sillä taloja on asuntomarkkinoilla runsaasti tarjolla. Rintamiestalojen alkuperäinen ilmanvaihto kaipaa kuitenkin saneerausta vastatakseen nykyajan asumisen sisäilmavaatimuksia.

Ilmanvaihto digitaaliohjaukseen

Uudeksi ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox Digit SE, joka asennettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen, mikä oli myös ääniteknisesti hyvä sijoituspaikka.

Modernin ilmanvaihdon ohjausjärjestelmän ansiosta talon ilmanvaihto toimii nyt aina optimiteholla. Ilmanvaihto ohjautuu automaattisesti ja todellisen tarpeen mukaisesti kosteus- ja hiilidioksidianturin antamien tietojen perusteella. Kosteusanturi sijoitettiin saunatiloihin ja hiilidioksidianturi makuuhuonetiloihin. Näin ilmanvaihdon perustehtävät, ongelmia aiheuttavan kosteuden poisto ja riittävän puhtaan ilman varmistaminen oleskelutiloissa, hoituvat parhaalla mahdollisella tavalla.

Automaattisesti säädettävä Vallox Digit SE

Omakotitalon energiatalous ja asumismukavuus uudelle tasolle

Alla olevissa kuvissa on esitetty 1950-luvun rintamamiestalon ilmanvaihtosaneerausremontti. Tuolloin rakennetut rintamamiestalot saivat jo yhä useammin seurakseen lisäsiiven.

Neljänkymmenen vuoden asumisen jälkeen halusi talossa asunut nelihenkinen perhe taloonsa nykyaikaisia ratkaisuja. Talon ulkovaippaa kunnostettiin uusimalla ikkunat ja ulko-ovet. Lisäksi uusittiin keittiö ja saunaosasto. Kellarin käyttötarve oli vähentynyt, joten sen tilalle rakennettiin takkahuone ja kuntoilutila.

Peruskorjauksessa rakennuksen tiiveys ja sen myötä energiatalous paranivat oleellisesti. Tällöin talon alkuperäinen painovoimainen ilmanvaihto ei enää ollut riittävä varmistamaan remontoituun taloon laadukasta sisäilmaa.

Talotyypin reilut kellaritilat hyödynnettiin kanavoinnissa

Rintamamiestalojen ilmanvaihtosaneerausta helpottavat talotyypille ominaiset reilut kellaritilat. Kanavien sijoittaminen kävi niiden ansiosta kätevästi.

Ilmanvaihtokanavien poikittaiset kanavoinnit tehtiinkin lähes täysin kellaritiloissa. Asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka saatiin koteloitua näkymättömiin.

Vallox Oy
LVI
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20189_54546.jpg
Pohjoismaiden ensimmäinen Joutsenmerkitty mökki noussut Suomeen
Energiatehokas ja puhtaista rakennusmateriaaleista rakennettu Joutsenmökki on lähestulkoon valmis asukkaitaan varten. Käyttöönottokatselmus suoritettiin kesäkuussa ja sen jälkeen ympäristöä on viimeistelty ja muun muassa sokkeli sekä helmat on saatettu kuntoon. Mökin rakentaminen vaati odotettuakin enemmän vaivannäköä, mutta ei tullut tavanomaista modernia vapaa-ajanasuntoa kalliimmaksi.Lokalahdella merenrannalla sijaitseva Joutsenmökki on Rauli Lautkankareen ja hänen vaimonsa sekä heidän kouluikäisten lastensa lisäksi myös Raulin appivanhempien, Heleniusten, sekä näiden Tomppa-koiran loma-asunto. Vaikka päämökissä ja mummolan puolella on yhteinen katto, ihan seinänaapureita asunnot eivät ole. Kummallakin puolella on oma rauhansa. Lautkankareiden puolella tilaa on 56 m2 ja mummolassa 33 m2.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton