• Etusivu
  • LVI

Rakennuksen lämmityksestä ja käyttövedestä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.09.2015
36_P_87525.jpg

Näillä pohjoisilla leveysasteilla rakennuksen lämmittäminen on pakollista ja asumisviihtyisyyden takia sopiva lämpötila pitää meidät hyväntuulisina ja terveinä. Meillä Suomessa on pitkät perinteet tuottaa lämpöä erilaisin menetelmin ja vanhin niistä on uusiutuvan energian puun polttaminen, joka vieläkin on käytössä. Lämmitysmuotoja ja laitteita on kehitetty enenevässä määrin uusiutuvien energialähteiden käyttämiseksi. Aurinko-, tuuli- ja geoterminen energia siirtää syrjään perinteisiä fossiilisia polttoaineita ja määrittää tulevaisuuden kehityssuunnan. Viisaat ovat laskeneet, että maapallolle tulee auringosta energiaa yli satatuhatta kertaa enemmän kuin koko maapallon väestö sitä käyttää ja siksi meidän on otettava tuo päästötön puhdas energia käyttöön. Perinteiset lämmitysmuodot hoitavat ylimenokauden toistaiseksi.

Rakennusten lämmitykseen, ilmanvaihtoon ja käyttöveden lämmitykseen on saatavissa laaja valikoima erilaisia laitekokonaisuuksia, jotka toimivat keskenään toisiaan tukien, kuten ilmanvaihto / lämmön talteenotto / lämmitys, betonilattiaan varastoiva lämmitys, käyttöveden lämmitys yms. ja uusimpana tulokkaana aurinkovarasto, joka tuottaa aurinkoenergiasta myös sähköä.
Aurinko säteilee myös talvella ja jos saamme tuon oman " pollamme " aivonystyröineen säteilemään erilaisten lämmitysratkaisujen kehittämiseksi, niin muutamaan miljardiin vuoteen meillä ei ole energiahuolia.

Käyttövesi on ihmiselle perustarvike, sillä käytännössä me olemme liikkuvia vesisäiliöitä ja tarvitsemme vettä nestetasapainomme säilyttämiseksi joka päivä. Veden kemiallinen koostumus vaihtelee maassamme alueittain paljonkin ja se voi olla hapanta, sisältää rautaa, alunaa, radonkaasua yms., mutta erilaisin käsittelymenetelmin siitä saadaan käyttökelpoista ja varsinkin soraharjujen yhteydessä olevat pohjavesialueet tuottavat erinomaista ja oikeissa suhteissa kivennäisaineita sisältävää vettä.
Juomaveden pitää olla terveellistä ja hyvää.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Kodin suunnittelu
Suunnittele kotisi ilmanvaihto huolella
Hyvä ilmanvaihto on kotisi keuhkot – se toimii parhaiten, kun sitä ei huomaa. Jotta ilmanvaihto toimii tarkoituksenmukaisesti ja huomaamattomasti, kannattaa sen suunnitteluun paneutua huolella. Hankkiessasi talopaketin, voi ilmanvaihtojärjestelmä koneineen kuulua siihen, mutta silloinkin kannattaa varmistua, että se todella vastaa omia tarpeita ja käyttötoiveita.Kokosimme vinkkilistan hyvän ilmanvaihdon suunnitteluun.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TTS kouluttaa monipuolisesti
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtaisia kursseja tällä hetkellä ovat esimerkiksi rakennusalapainotteinen työturvallisuustyökorttikoulutus sekä henkilönostinkoulutus.Tutustu koulutuskalenteriin
20235_81679.jpg
Näin Matti on säästänyt aikaa ja rahaa työkaluissa jo kolme vuosikymmentä
Vuokralaitteet säästävät aikaa ja rahaa – rakennusalan ammattilainen löysi vuokrakumppanin jo vuosikymmeniä sitten ja on käyttänyt vuokrakoneita myös kotitarpeissa.
20225_78301.jpg
Vanhan keskuspölyn­imurin imuteho hiipuu, kotimaisella ratkaisulla imuroinnin iloa
Toimittajamme kotona Allawayn keskuspölynimuri on ainut alkuperäinen kalustus omakotitalossa, joka on rakennettu vuonna 1988. Talossa on vaihdettu lämmitysmuotoakin matkan varrella, mutta keskuspölynimurille ei ole koskaan tehty mitään. On tullut aika ottaa selvää, miten onnistuu keskuspölynimurin päivitys uuteen.
20144_39159.jpg
KNX-järjestelmä yhdistää talosi toiminnot
KNX ohjaa kodin toimintojaNykyaikaisessa kodissa ohjattavaa on enemmän kuin tulisi ajatelleeksikaan. Valaistuksen ja lämmityksen lisäksi sähköllä toimii muun muassa murtohälytykset, palovaroittimet, ilmanvaihto, verhot ja kaihtimet, ja jopa autotallin ovi ja etuoven lukko. Kaikkia laitteita on totuttu ohjaamaan yksitellen, mikä sekin on toki tarpeen aina silloin tällöin, mutta mitä jos kaikki toimisikin vähän kuin itsestään?Tilaa KNX-taloautomaatio- ja sähköasennusesite

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton