• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonpitoisuus on liian korkea yli 50 000 asunnossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
43_P_22363.jpg

Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassa

Suomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama radonpitoisuuden enimmäisarvo 400 becquereliä kuutiometrissä ylittyy arviolta noin 50 000 pientalossa tai kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Korjauksia radonpitoisuuden alentamiseksi on tehty vasta muutamassa tuhannessa asunnossa.

Tehokkaimpia menetelmiä pitoisuuden alentamiseksi ovat radonimuri ja radonkaivo. Radonimurilla imetään ilmaa lattian alta, jolloin maaperän radonpitoisen ilman siirtyminen asuintiloihin vähenee. Esimerkiksi radonimurin asentaminen maksaa 1500–3000 euroa.

STUKin julkaisemassa uudessa oppaassa kerrotaan eri korjausmenetelmistä sekä annetaan niistä käytännön esimerkkejä. Radonimurin lisäksi pitoisuutta on mahdollista alentaa myös ilmanvaihtoa parantamalla tai tiivistämällä perustuksia.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas on julkaistu STUKin internetsivuilla (www.stuk.fi), josta se on saatavilla maksutta. Opasta voi myös tilata painettuna Säteilyturvakeskuksesta, jolloin hinta on 17 euroa (sis. alv).

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa keino selvittää pitoisuus.

Uuden asunnon radonpitoisuus kannattaa mitata, jotta mahdolliset korjaustoimet voitaisiin tehdä takuukorjausten yhteydessä. Uusissa asunnoissa radonpitoisuuden tulee olla alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas (pdf)...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20223_77292.jpg
Kuusi asiaa, joita et välttämättä tiennyt kotisi ilmanvaihdosta
Sisäilma ja ilmanvaihto ovat aiheita, joihin liittyy edelleen monia harhaluuloja ja uskomuksia. Yli miljoonassa suomalaiskodissa sisäilmaa asukkaiden tietämättä huonontaakin puutteellinen tai jopa kokonaan puuttuva ilmanvaihto. Tunnetko sinä nämä kuusi faktaa kotisi ilmanvaihdosta?
20206_65362.jpg
Toimiva jätevesijärjestelmä harmaille jätevesille
Vuoden 2004 sekä sen jälkeen myönnetyissä rakennusluvissa on edellytetty jätevesijärjestelmien kuntoon saattaminen. Vanhemmissa, haja-asutusalueilla sijaitsevissa rakennuksissa, jätevesijärjestelmän saneeraus tulee huolehtia etenkin silloin, kun kiinteistössä tehdään suurempi remontti. Monet valitsevatkin uudiskohteisiinsa laadukkaan jätevesijärjestelmän, kuten teki myös sisustusarkkitehti Vertti Kivi saaristokohteessaan Kirkkonummella.
20198_59362.jpg
Messukotien lattiakaivot säväyttivät yksilöllisyydellään
Kouvolan asuntomessukotien lattiakaivot säväyttivät ainutlaatuisella yhdistelmällään käytännöllisyyttä, ekologisuutta ja yksilöllistä designia. Inspiroidu messujen monipuolisista lattiakaivoratkaisuista, poimi parhaat ideat ja toteuta oman tyylisi mukainen kylpyhuoneunelma!
Saostuskaivo tyhjennys
Saostuskaivot eivät puhdista jätevesiä
Monessa vanhassa kiinteistössä jätevedet käsitellään ainoastaan saostuskaivoissa. Pelkät saostuskaivot, uudetkaan, eivät puhdista jätevesiä vaatimusten mukaisesti. Suurin osa jätevesien lika-aineista jatkaa matkaa saostuskaivokäsittelyn jälkeen. Lika-aineet päätyvät useimmiten avo-ojaan ja sitä kautta lähimpään vesistöön, pahimmillaan pohjaveteen tai kaivoon.
20222_76991.jpg
Raikasta sisäilmaa kotiin - näin valitset oikean venttiilin
Korvausilmaventtiilin avulla pidät huolta, että asuntoosi virtaa riittävästi raikasta ilmaa eikä sisäilma tunnu tunkkaiselta. Näin valitset sopivan korvausilmaventtiilin asuntoon.
20235_81782.jpg
Sano hyvästit äänekkäälle liesituulettimelle: näin saat hiljaisen keittiön
Liesituulettimen häiritsevä melu on tuttu ongelma monessa kodissa. Niin oli myös vaasalaisessa Tynin perheessä. Liesituuletin piti kovaa ääntä, joten keittiössä oli hankala edes keskustella, kun liesituuletin oli päällä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton