• Etusivu
  • Rakentaminen

Pyhien taikaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.12.2020
201911_61368.jpg

Ennustaminen ruoasta, juomasta, sattumuksista ja luonnon antimista on ikiaikainen perinne pyrkiä ottamaan selkoa tulevan vuoden niin vilja- kuin naimaonnesta.

Joulun aikaan keskitytään enemmän satokauden ennustamiseen, kun taas uudenvuoden yönä saadaan tietää naimakumppanin nimi, koko ja näkö.

Jouluna pyritään hartauteen ja taioilla edesautetaan seuraavan vuoden onnea ja autuutta. Edesmenneillä sukulaisilla sekä jumalolennoilla on jouluöinä suuri merkitys onnen saavuttamiseksi.

Uutta vuotta odotellessa nuoret tekevät juhannuksen tapaan taikoja, joiden avulla tuleva puoliso ilmestyy joko uneen, veden pintaan, peiliin tahi eteiseen asti. Vakkansa jo valinneet taikovat itselleen ja tiluksilleen roppakaupalla onnea.

Sanontoja ja uskomuksia pyhien ajaksi


Ennen on mies vuojen lehmätä ennenkö joulun akata.


- Jämsä 1937

Jouluna piti saada jotain uutta ylleen, muutoin hiiri söi takapuolen.
- Lempäälä 1935

Ei jouluyönä saa paljon maata, kun sitten pysyy virkkuna koko vuoden kun jouluyön valvoo. Täytyy syödä seisaalla ihan yhtäpäätä, että tulee hyvä vuosi ja on syömistä taas toisenakin jouluna.
- Vampula 1937

Joulupäivänä ei saanut mennä kylään, sillä se oli suuri synti ja häpeä ja sai siitä nimen "joulusika", jos ei viettänyt kotonaan joulupäivää. Kun taas tapanina pruukattiin käydä vieraisilla ahkeraan.
- Mouhijärvi 1937

Viheriäistä joulua seuraa valkoinen pääsiäinen.
- Tottijärvi 1904

Kun jouluna pohjoisesta tuulee, tulee hyvä kesä.
- Heinola 1909

Jos Tapaninpäivän aamuna tuli taloon ensimmäiseksi mies, oli se hyvä merkki, ja mies sai ryypyn. Mutta jos se oli nainen, vihastui isäntä ja sanoi: "Ennemmi sais sonttaki heittä pihatto akkunast sisäl."
- Halikko 1914

Uudenvuoden aattona puolenyön aikaan otettiin mustat lammasnahkat, vietiin ne saunaan ja istuttiin niitten päälle veitsi hampaissa. Silloin kuuli onnensa.
- Liperi 1937

Ken ensimmäisenä ehti kirjoittamaan uuden vuosiluvun heti, kun kello oli lyönyt kaksitoista, oli koko vuoden vikkelin ja ketterin koko talossa.
- Ulvila 1935

Uudenvuoden aattoiltana tulee ajatella jotain asiaa, jonka toivoisi toteutuvan, ja sitten mennä naapurin akkunan alle ja kuunnella, mitä he puhuvat. Jos talonväki omaan asiaansa sanoo: niin se on, niin se on, niin silloin sekin asia on totta, jota kuuntelija on ajatellut.
- Puumala 1907

Uudenvuodensaunassa ei saa puhua, ettei niele kesällä kärpäsiä.
- Lapua 1935

Ja viimeisin muttei suinkaan vähäisin:

Ei sillä ole merkitystä mitä joulun ja uuden vuoden välillä syö, vaan sillä mitä uuden vuoden ja joulun välillä syö!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20132_33822.jpg
Rappaaminen on satoja vuosia vanha tapa tehdä julkisivun pintakäsittelyä
Rappauksella on kolme pääasiallista tehtävää:- julkisivulle saadaan yhtenäinen, tasainen pinta- rappaus suojaa alusrakennetta sään vaihteluilta ja mekaaniselta kulutukselta- rappaus antaa julkisivulle ilmeikkään, vapaasti muotoiltavan ja värikäsiteltävän pinnanHyvin suunniteltu ja toteutettu rapattu julkisivu kestää vuosikymmeniä vaativissakin olosuhteissa ilman merkittäviä korjaustoimenpiteitä.Lue lisää julkisivun rappauksesta
Vallox 125 MV
Maalämpöä hyödyntävä ilmanvaihtokone
Suomessa passiivitalo on määritelty rakennukseksi, jossa energian tarve on niin pieni, että välttämättä perinteistä lämmitystä ei tarvita miellyttävien asumisolosuhteiden saavuttamiseksi ollenkaan. Etelä-Suomessa lasketaan energiaa tarvittavan tilojen lämmittämiseen 20 kWh neliömetriä kohden. Pohjoisessa tarve on 30 kWh.Nevanpään talo on kaksikerroksinen. Alakerrassa sijaitsee kolme makuuhuonetta, suihku, sauna, wc sekä tekninen tila. Yläkerta on perheen ajanviettopaikka olohuoneineen, keittiöineen, työ- ja kodinhoitohuoneineen sekä omine wc-tiloinensa.– Passiivitalo ajatus näkyy jo talon suunnittelussa. Yksinkertainen on kaunista ja turhia kulmia vältetään. Talo on nelikulmainen, kuution muotoinen ja julkisivultaan etelään suunnattu, Jussi Nevanpää kertoo.
20235_81602.jpg
Kylpyhuoneeseen kontrastia tummilla yksityiskohdilla - tutustu trendeihin
Vaaleat ja neutraalit sävyt pysyvät kylpyhuonetrendien aallonharjalla myös vuonna 2023. Kylpyhuonetta rakentaessa tai remontoidessa turvaudutaan usein klassisiin, vaaleisiin valintoihin. Tummat sävyt, kuten musta, tumman harmaa ja yönsininen, voivat toimia kuitenkin rinnalla. Kylpyhuoneen yksityiskohdat, kuten vetimet, näkyvät lasipinnat, peilit ja huuhtelupainikkeet, tuovat tummilla sävyillä varustettuina tyylikkyyttä ja päivitystä yleisilmeeseen koko kylpyhuoneessa.
20211_68080.jpg
Vanhat palovaroittimet luotettavuustestissä
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) selvitti tiedotteen mukaan ikääntyneiden palovaroittimien äänenvoimakkuutta ja erityisesti optisten palovaroittimien savuherkkyyttä. Savuherkkyys ja äänenvoimakkuus voivat heiketä ajan myötä palovaroittimissa, jolloin luotettavuus kärsii. Tukesin mukaan palovaroittimen toimintakyky tulee testata säännöllisesti ja varoitin on hyvä vaihtaa uuteen 5-10 vuoden välein.
20093_15880.jpg
Lämmön varaaminen Avaterm-varaajilla
Lämmön varaaminen ja siirtäminen veden avulla on luonnollinen ja tehokas tapa, jota suomalaiset ovat käyttäneet kotiensa lämmitykseen jo sukupolvien ajan. Liitä lämmitysjärjestelmääsi Akvaterm-varaaja – lämmität kotisi entistä helpommin, turvallisemmin ja edullisemmin.
20099_18577.jpg
Kastelli - ViittäVailleValmis
Kastellilta saat aina sopivimman ja järkevimmän toimitusvaihtoehdon riippuen omasta ajankäytöstäsi ja kiinnostuksestasi itse rakentamiseen. Omatoimisten rakentajien "Peruspaketti" ja "Suurpaketti" pitävät edelleen pintansa, mutta yhä useampi rakentaja valitsee "Muuttovalmiin" ohella myös sisustajan "Viittä Vaille Valmis" –toimituksen. Siinä Kastelli rakentaa talon sisustustöitä vaille valmiiksi. Voit itse hankkia sisustusmateriaalit ja kiintokalusteet oman makusi mukaan ja pääset suoraan mukaviin sisustustöihin.Helppoa, vaivatonta ja turvallista!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton