• Etusivu
  • Talo

Puutuotteilla parannat asumisen laatua

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.01.2008
20081_8185.jpg

Ympäristöystävällisellä kotimaisella puulla on luonnonmateriaalina ominaisuuksia, jotka vaikuttavat kokemaamme asumismukavuuteen. Sisäilman kosteus asuintiloissa vaikuttaa asuinviihtyvyyteen. Puupinnat tasapainottavat sisäilman kosteutta.

Puutuotteet ovat turvallisia sisustustuotteita. Massiivipuu, lämpöpuu ja vaneri eivät sisällä haitallisia tai terveydelle vaarallisia aineita. Puutuotteilla on uutena miellyttävä tuoksu, mutta niistä ei vapaudu sisäilmaan epäterveellisiä aineita tai yhdisteitä.

Puutuotteiden lämmöneristävyys on monia muita pintamateriaaleja selvästi parempi. Puupinta tuntuu miellyttävän lämpimältä talvella ja viileältä kesällä.

Sisäpinnoilla on merkitystä myös asunnon akustiikan kannalta. Pehmeät ja pintarakenteeltaan heterogeeniset puupinnat helpottavat miellyttävän akustiikan toteuttamista. Puutuotteilla sisustaminen on muita materiaaleja nopeampaa ja vähätöisempää, mikä tekee puusisustamisesta hinnaltaan kilpailukykyistä ja kohteesta riippuen usein muita materiaaleja edullisempaa. Puupohjaiset sisustustuotteet voidaan useimmiten kiinnittää joko suoraan runkorakenteeseen tai siihen kiinnitettyyn alusrimoitukseen. Puutuotteiden käyttäminen vähentää useimmiten kustannuksia aiheuttavien välivaiheiden tarvetta. Lisäksi puutuotteiden käsittely ja asentaminen soveltuu hyvin omatoimiselle sisustajalle.

Yksilöllisiä sisustuksia helposti

Puupinta on luonnollinen, ja jo sellaisenaan kauniin yksilöllinen. Puutuotteilla voi korostaa pintoja ja muuttaa tilavaikutelmaa eri asennustavoin ja pintakäsittelyin. Pieniin ja hämäriin tiloihin sopivat vaaleat puulajit ja pintakäsittelyt, avariin ja valoisiin huoneisiin taas tummemmat puulajit ja sävyt. Vaakaverhous madaltaa korkeita huoneita ja pystyverhouksella saadaan aikaan korkeuden tuntua mataliin tiloihin. Kattopaneelit asennetaan usein lankeavan päivänvalon suuntaan.

Vanerisisustuslevyillä voidaan tehostaa laajoja yhtenäisiä seinä- ja kattopintoja tai tehdä näyttäviä yksityiskohtia. Puutuotteet soveltuvat hyvin yhdistettäväksi joko keskenään tai muiden sisustusmateriaalien kanssa. Puuta voidaan hyvin käyttää tehostemateriaalina kivitaloissakin verhoamalla sillä vaikkapa vain yksi huoneen seinistä.

20081_8187.jpg
20081_8188.jpg

Puutuotteet soveltuvat hyvin myös omatoimiselle sisustajalle. Itse tehdyn suunnitelman voi itse helposti toteuttaa. Puutuotteet ovat kevyitä ja niiden asentaminen ja käsittely onnistuvat perustyökaluilla.

Pintakäsittely suojaa puupintoja tummumiselta, likaantumiselta, kulumiselta ja kosteudelta. Finnforestin valikoimista löydät asennusvalmiita, teollisesti valmiiksi pintakäsiteltyjä vanereita ja paneeleita, lämpökäsiteltyjä tuotteita sekä perinteisiä käsittelemättömiä puutuotteita. Käsittelemättömiä puutuotteita voi itse käsitellä sopivalla sävyllä ja pintakäsittelyaineella omia tarpeita vastaaviksi.

Peittomaalauksen sijaan puun käsittelyyn voi valita eriasteiset vaaleat kuulto- ja vahakäsittelyt, jotka antavat puupinnoille väriä, mutta samalla säilyttävät niiden luonnollisen tekstuurin ja ulkonäön. Puupintojen puhtaanapito on helppoa, sillä pintakäsiteltyihin puupintoihin tarttuu vähemmän likaa.

Lisätietoa Finnforest-puutuotteista...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41969.jpg
Mitä huomioida tonttia valitessa?
Kun ajatus omasta omakotitalosta syttyy, tonttiasia nousee ensimmäisenä isona asiana esille. Seuraavaksi on päätettävä minkälainen tontti hankitaan. Suunnitellaanko talo tontille vai hankitaanko tontti talolle?
20072_3458.jpg
Decra kiviteräskate
Suomen pisimmän takuun lisäksi Decra® -kiviteräskatetta on kehuttu komeudestaDecra® -kiviteräskate on Suomen ainoa kate, jolle saat 20 vuoden pinnoitetakuun sekä 30 vuoden puhkiruostumattomuustakuun. Decra® on tiivis ja hiljainen. Eikä pidä itsestään turhaa melua, vaikka rankkasade kuinka ruoskisi, myrskytuuli tuivertaisi tai lämpötilat vaihtelisivat.Decra®-kiviteräskate on kestävä, tiivis ja tyylikäs kate niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen sekä pientaloihin että julkiseen rakentamiseen.Vaikka Decra on todella vankkaa tekoa, se on silti kaunis katsoa. Ympäristöön mukautuva, luonnonkivisirotteinen pinta ei kiillä. Decra on kevyt nostaa katolle: levy painaa vain kolmisen kiloa. Se on myös helppo asentaa, sillä Decra kestää taivuttelua ja sopii kaikille kattokaltevuuksille 1:5 asti.
20132_33811.jpg
Miltä näyttää sisustajien omilla parvekkeilla?
Sisustussuunnittelija Maija-Riitta RiuttamäkiAmmattilaisen on vaikeaa suunnitella itselleen, sillä mahdollisuuksia on niin paljon! Muutimme taloon syksyllä, ja minulle jäi talvi aikaa miettiä. Mihin parvekettamme käytetään? Milloin siellä ollaan? Paljonko haluan kuluttaa rahaa?Keskikesän vietämme maalla, joten hylkäsin ajatuksen auringonottotuoleista. En ole viherpeukalo enkä pidä värikkäistä, koristeellisista kesäkukista. Rahaa halusin käyttää vain minimin. Parvekkeen pitäisi jatkaa kotimme sisustustyyliä, joka on selkeän moderni pääväreinään musta ja valkoinen.Parvekkeen mitat ovat 4,5 m x 2 m. Tila on siis kohtuullisen kokoinen, mutta kaikkea sinne ei mahdu. Lopulta mieleni täytti ajatus lämpimistä elokuun illoista leppoisasti grillaillen ja viinilasin ääressä istuskellen. Päädyin kalustamaan parvekkeen reilun kokoisella ruokailuryhmällä.
20114_25575.jpg
Painovoimainen vai koneellinen?
Ilmanvaihto on hyvän sisäilman perusta ja hyvän talon tärkeä ominaisuus. Ilmanvaihdon myötä voi kuitenkin karata harakoille jopa kolmannes lämmitysenergiasta. Kosteusongelmat vähenevät myös, kun ilmanvaihto on kunnossa. Sisäilman laatu vaikuttaa suuresti ihmisen viihtyvyyteen ja terveyteen. Koneellinen ilmanvaihto ei kuitenkaan ole ainoa tapa, myös perinteinen painovoimainen ilmanvaihto toimii, kunhan tuuletukseen ja kuivaukseen kiinnitetään huomiota kosteissa tiloissa.Lisätietoa TTS:n oppaista ja koulutustarjonnasta
20164_46342.jpg
Tutustu tulevaisuuden lämmitystapaan
Suunniteltaessa uutta kotia, kannattaa miettiä tulevan kodin lämmitystä kokonaisuutena. Usein kodeissa keskitytään vain yhteen lämmönlähteeseen, vaikka useamman lämmönlähteen yhdistelmällä saadaan aikaiseksi ratkaisu, jonka avulla voidaan säästää lämmityskustannuksissa.
20183_51973.jpg
Vaadi saumaustöiden tekijältä ammattitaitoa
Elementtien saumaustöiden tilaajan kannattaa varmistaa, että saumaustöitä tekee ammattilainen, jonka osaaminen on varmistettu uudella saumaustyökorttikoulutuksella. Saumat ovat usein se rakennuksen heikoin lenkki, josta sisäilmaongelmat ja rakenteiden kosteusvauriot syntyvät. Halvin saumaustyö saattaa myös altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton