• Etusivu
  • LVI

Puukoulu 12- Lämpökäsitelty puu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.12.2014
201412_41860.jpg

Terassi tehty lämpöpuusta.


Lämpöpuun käyttö on vielä varsin uusi asia, verrattaessa sitä puun käyttöön yleensä. Lämpöpuun käyttö kuitenkin lisääntyy jatkuvasti, tuotteen tarjonnan parantumisen ja uusien käyttökohteiden myötä. Lämpöpuuta käytetään lähinnä kosteusrasitukselle alttiissa kohteissa sekä erityisesti sisustustuotteena. Lämpökäsitellystä puusta voi kuulla käytettävän myös lempinimeä "suomalainen jalopuu".

Mikä on lämpöpuu?


Lämpöpuu on tavallista puuta, jonka fysikaalisia ja kemiallisia ominaisuuksia muokataan lämpökäsittelyllä. Lämpökäsittelyn tavoitteena on parantaa puun luontaisia ominaisuuksia.

Visuaalisesti merkittävin muutos on lämpöpuun väri. Viereisessä kuvassa on esitetty lämpökäsittelyn vaikutus puuhun.

201412_41859.jpg

Lämpöpuun valmistus


Lämpöpuu valmistetaan käsittelemällä puutavara 185 – 230 ºC:een lämpötilassa. Valmistusprosessi perustuu korkean lämpötilan ja vesihöyryn käyttöön. Prosessiin ei missään vaiheessa lisätä vieraita kemikaaleja. Lämpökäsittely parantaa puun lahon- ja säänkesto-ominaisuuksia sekä pienentää kosteuselämistä. Korkea lämpötila poistaa pihkan puusta.

Tarkempi kuvaus lämpökäsittelyn vaiheista…

Lämpökäsiteltävät puulajit


Lämpökäsittelyssä käytetään lähinnä kotimaisista puulajeista: mäntyä, kuusta, koivua ja haapaa. Lupaavia tuloksia on saavutettu myös lehtikuusen ja tervalepän lämpökäsittelystä. Lämpöpuuta on nykyisin varsin hyvin saatavilla. Haavan kohdalla pieni ongelmana on raaka-aineen saatavuus. Haapaa pidettiin liian kauan roskapuuna, jota käytettiin satunnaisesti sellun valmistuksessa ja polttopuuna. Haavan arvo on jälleen nousussa ja sitä myötä sen saatavuuden voi odottaa paranevan.

Lämpöpuun käyttökohteet


Lämpökäsiteltyä puuta käytetään kenties eniten saunojen ja kylpyhuoneiden sisustuksissa. Sisätiloissa käyttökohteita ovat kuitenkin myös takkahuoneet ja olohuoneet. Ulkotiloissa lämpöpuuta käytetään terassien pinnoitteina ja puutarhakalusteissa. Lämpöpuu soveltuu ominaisuuksiensa puolesta hyvin myös ulko-ovien ja julkisivujen verhoilumateriaaliksi.

Patio tehty lämpöpuusta.
Patio tehty lämpöpuusta.

Lämpöpuun käsittely

Ulkotiloissa lämpöpuun pintakäsittelyyn voidaan käyttää kirkkaita puuöljyjä tai puunsuojia, kuultavia puunsuojia jotka on pigmentoitu tai peittomaalia.

Sisätiloissa vastaavia pintakäsittelytuotteita ovat erilaiset maalit, öljyt vahat sekä lakat. Saunatiloihin hyväksi ratkaisuksi on havaittu parafiiniöljy.

Tiedustele omaan käyttökohteeseesi parhaiten soveltuvaa pintakäsittelyainetta omalta rakennustarvikemyyjältäsi. Hän osaa neuvoa sinulle oikean tuotteen sekä antaa ohjeet käsittelyyn.

Tietoa käsittelyistä löydät mm. täältä.

Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.
Terassit sekä patiot voidaan rakentaa mukailemaan ympäröivää maisemaa. Lämpökäsitelty mänty.

Lämpökäsiteltyä puuta myydään valmiina jalosteina, kuten paneeleina, laudepuina ja höylättyinä terassilauttoina, sekä tietysti myös valmiina pihakalusteina.

Lämpökäsitelty haapa.
Lämpökäsitelty haapa.
Lämpökäsitelty mäntylankku.
Lämpökäsitelty mäntylankku.
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201211_32801.jpg
Asuintalojen ilmanvaihtoratkaisut ennen ja nyt
Tässä artikkelissa tarkastellaan asuintalojen ilmanvaihtoratkaisuihin liittyviä kansallisia erityispiirteitä Suomessa ja luodaan myös katsaus alan kehitykseen Puolassa ja Venäjällä. Vertailu osoittaa ilmanvaihtojärjestelmien ja määräysten vaihtelevan maasta ja rakennuskulttuurista riippuen.Lue lisää ilmanvaihtoratkaisuista
20158_44249.jpg
Irtolohkovaraaja saneerauskohteisiin
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Pihatien ojitus?
Kysymys:Tarkoitus olisi tehdä autokatosta. Nykyinen pihaanajotie tulisi toiseen kohtaan, joka on pienessä rinteessä. Autokatokseen ajattaessa joudutaan ajamaan ojan yli. Kysynkin, että onko tuohon tullut mitään määräyksiä kuinka suuri halkaisijaltaan ojitusputken tulee olla ja tuleeko sen olla muovia vai betonia? Kevytkuorma-autolla ajetaan ylitse. Onko kaupungilta kysyttävä jotkut säädökset tähän vai tekeekö kaupunki siihen itse ylityskohdan? Tuleeko ottaa jotain muuta huomioon? Oja on yläosasta kolme metriä leveä ja joku puolitoista metriä syvä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Kattovillat homeessa, onko myyjällä vastuuta?
Kysymys:Mökin keittiöremontin yhteydessä avasimme muutaman paneelin verran keittiön sisäkattoa. Paneelin alta paljastui muovi ja sen jälkeen villat jotka olivat ihan mustanharmaat ja haju oli omituinen. Mökkiä ostaessamme oli papereissakin maininta piipun sauman vuotamisesta, joka oli korjattu myyjän toimesta. Jos hometta on enemmänkin, niin onko myyjä vielä vastuussa asiasta? Voimmeko vaatia korvauksia tulevasta kattoremontista? Mökkikaupat on tehty kaksi vuotta sitten.
20091_14733.jpg
Ilmanvaihto ja lattialämmitys
Suomalainen pientalorakentaminen on muuttumassa matalaenergiarakentamiseksi. Matalaenergiatalo käyttää energiaa noin puolet vähemmän kuin nykyiset keskimääräiset omakotitalot. Matalaenergiataloa ei voi rakentaa ilman tehokasta ilmanvaihtoa, jolla varmistetaan taloon viihtyisä ja terveellinen sisäilma. Matalaenergiatalossa on tehokas lämmöneritys. Seinät, katto ja lattia on kaikki eristetty nykyistä tehokkaammin. Kaikki ovet ja ikkunat ovat eristävyydeltään nykyistä paremmat. Talosta tulee tiivis, se ei hukkaa lämpöä. Siksi toinen matalaenergiatalon tunnusmerkki on tehokas ja myös energiatehokas ilmanvaihto.
20231_80657.jpg
Heitä hyvästit kuraisille kengille, kivetty piha on helppohoitoinen
Nyt on viimein koittanut se kevät, jolloin pihan viimeistely oikeasti toteutetaan. Mutta mistä lähteä liikkeelle, jos vielä ei omaa tarkkaa visiota siitä, mitä pihalleen haluaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton