• Etusivu
  • Rakentaminen

Pohjatyöt

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.01.2021
201712_51069.jpg

Omakotitalon rakennustyöt alkavat pohjatöiden teolla. Perustusten ja pohjatöiden tekeminen huolella on tärkeää, sillä rakennus seisoo perustustensa varassa koko elinkaarensa ajan. Perustusten rakentamisessa tehdyt virheet ovat erittäin hankalia ja kalliita korjata, pahimmissa tapauksissa jopa mahdottomia.

Pohjatutkimus- ja suunnittelukustannukset ovat suuruuserältään 1 % luokkaa varsinaisista rakennuskustannuksista. Summa ei ole lopullisissa kustannuksissa suuri, mutta sitäkin kannattavampi sijoitus, jotta saadaan varmistettua että rakennusta ei perusteta väärin. Väärästä perustamistavasta voi olla seurauksena suuri lisälasku tai jopa rakennuksen purkaminen perustusten pettäessä.

Pohjatutkimus ja rakennussuunnittelu

Maaperätutkimus on rakennushankkeen ensimmäisiä selvitystöitä. Kaavoitetuilla alueilla kunta on jo saattanut teettää pohjatutkimuksen. Kyseinen pohjatutkimus on usein hankittu kaavoitusta ja kunnallistekniikan rakentamista silmällä pitäen, joten se ei yleensä riitä rakennuskohteen lopulliseen pohjarakennussuunnitteluun. Pohjatutkimus vaaditaan omakotitaloille yleensä rakennusluvan yhteydessä tai vaihtoehtoisesti suunnitteluvaiheessa. Yksityiskohtainen pohjatutkimus tulee siis suorittaa tulevien rakennusten kohdilla ja se kannattaa ulottaa myös putkilinjojen sijainneille.

Pohjatutkimuksessa selvitetään tontin maakerrokset, maalajit, kantavan maakerroksen korkeusasema, pohjaveden korkeus sekä radonin esiintyminen maaperässä. Tutkimuksen päämääränä on saada riittävät tiedot pohjarakenteiden suunnitteluun sekä teknisesti tarkoituksenmukaiseen ja turvalliseen rakentamiseen.

Oman kunnan rakennusvalvonnasta kannattaa tarkastaa maaperätutkimuksen pakollisuus. Käytettävien tutkimusmenetelmien valinta sekä tutkimuspisteiden määrät ja sijainnit suunnittelee rakennushankkeen vastaava pohjarakennesuunnittelija, joka huolehtii pohjatutkimusten ohjelmoinnista.

Radon

Maaperästämme löytyy uraanipitoisia alueita, ja kun uraani hajoaa, syntyy radonia. Radonkaasu etenee kallion halkeamissa ja soraharjujen ilmahuokosissa kohti maanpintaa. Sisätiloihin radon pääsee kulkeutumaan ilmavirtauksien mukana. Maanvaraisissa perustuksissa yleisimmät vuotokohdat ovat alapohjan liitoskohdat, kuten seinien ja lattialaatan liitoskohdat sekä putkien ja johtojen läpiviennit. Hyvänä perustusvaihtoehtona on ryömintätilallinen, tuulettuva perustusratkaisu. Radonteknistä suunnittelua ei tarvitse tehdä, mikäli paikkakunnalla tehdyistä radontutkimuksista käy selvästi ilmi, että asunnoissa oleva radonpitoisuus alittaa annetun ohjearvon (200 Bq/m³).

Kunnollinen koneellinen sisäilman ilmanvaihtojärjestelmä on radonalueilla turvallisin ratkaisu. Talon sisälle ei pääse muodostumaan liiallista alipainetta, jolloin radonkaasua imeytyisi lattiarakenteiden läpi sisälle. Radonalueilla tarvitaan erittäin tiiviitä alapohjarakenteita ja hyvä radonin tuuletus alapohjan alta.

Perustamistapa

Omakotitalon perustamistavan valintaan vaikuttavat maa-aineksen kantavuus, maaston muoto, mahdollinen kellari ja pihan korkeustaso. Maaperän ollessa savea tai silttiä saatetaan joutua paaluttamaan tai vaihtoehtoisesti tekemään kevennysperustus. Kevennysperustuksella tarkoitetaan maa-aineksen vaihtamista kevytsoraan. Maanvaraisia perustuksia ovat pilari-, palkki-, matala- ja kellarillinen perustus.

Viime vuosikymmenten ajan matalaperustus on ollut yleisin omakotitalojen perustamismuoto. Matalaperustus tarkoittaa sitä, että perustukset jäävät kokonaan routarajapinnan yläpuolelle. Maaperän jäätyminen perustusten alta saadaan estettyä riittävällä routaeristyksellä. Pilariperustukset ovat yleisiä kevyissä rakennuksissa, kuten kesämökeissä.

Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.
Katteen muuttamiseen riittää toimenpidelupa.

Pintamaan kuorinta ja muita aloittavia toimenpiteitä

Rakennustyön saa aloittaa vasta sitten, kun sitä koskeva lupapäätös on saanut lainvoiman tai lupa aloittamiseen on saatu vakuusmenettelyllä. Kun rakennuslupa on saatu, pyydetään kunnalta lupa saada kaataa tontilla olevia puita, jotka sijoittuvat tulevan rakennuksen tielle. Tontille täytyy etukäteen suunnitella muun muassa työmaakopit sekä kaikkien muiden tavaroiden ja tarvikkeiden sijoituspaikat. Rakennustöiden ollessa vielä näin varhaisessa vaiheessa tarvitsee tilata myös vesi- sekä viemäriliittymät ja työmaan aikainen sähkö.

Rakennuspaikan maaperä vaikuttaa tarvittavien kiviaineksien määrään ja laatuun. Rakennuskohteen maarakenteissa käytettävien maa-ainesten sekä murskattujen kiviainesmateriaalien on oltava teknisiltä ominaisuuksiltaan käyttökohteeseensa soveltuvia ja laadultaan tasalaatuisia. Varsinaisesti kiviainesten osuus kokonaisrakennuskustannuksista on 1-2 %. Vaikka kyseessä onkin kovin pieni kustannuserä sekä toimenpide, on se siitä huolimatta yksi tärkeimpiä rakennusvaiheita. Kehnot materiaalit sekä huolimaton työ aiheuttavat helposti kalliin jälkilaskun.

Mikäli maaperä on hyvin kantavaa, poistetaan rakennuksen kohdalta ensin pintamaa ja perustukset valetaan perusmaan varaan. Mikäli kyseessä on huonosti kantava maaperä, joudutaan maaperä vaihtamaan hyvin tiivistyvään ja kantavaan soratai kalliomurskeeseen. Näin saadaan varmistettua maaperän kantavuus ja routimattomuus. Murskeen raekokoon vaikuttaa, miten paksu kerros maata ollaan vaihtamassa. Mitä paksumpi kerros vaihdetaan, sitä isorakeisempaa mursketta käytetään. Minimikerrospaksuuden on kuitenkin oltava vähintään kolme kertaa kiviaineksen minimiraekoko. Kun maata ryhdytään vaihtamaan, on luontevaa ulottaa massanvaihto myös piha-alueelle. Kun piha- ja tiealue on hyvin perustettu, helpottaa se tulevia rakennustöitä niin rakennusmateriaalien varastoinnissa, kuin raskaiden kuljetusajoneuvojen pääsemisessä tontille asti.

Ammattilaisella kannattaa teettää tarkistukset ja suunnitelmat LISÄÄ TÄMÄ

Tontille tehtävät sähkö-, viemäri- ja vesiliittymät

Työmaa-aikainen sähköliittymä tilataan alueen sähkötoimittajalta ja vesiliittymä kunnan vesilaitokselta. Runkoviemäri sekä vesijohto tuodaan rakennuspaikan sisäpuolelle, mutta sisäpuoliset viemärityöt tehdään vasta hiekkatäytön ja tiivistyksen jälkeen. Runkoviemärin lasku tarkistetaan laserilla. Runkoviemäri kannattaa myös suojata roudalta rakennuksen ulkopuolisin osin. Mikäli rakennusta ympäröivä maasto viettää joltain osin kohti rakennusta, on tärkeää salaojittaa tontti.

Linjapukkien teko

Kaupunki/kunta tuo tontin maastoon rakennuksen tarkat kulmapisteet, jotka linjapukkien sekä linjalankojen avulla tuodaan varsinaiselle rakennusalueelle. Mittojen merkitseminen tapahtuu asemapiirustuksen mittojen pohjalta. Pukkien välille kiristetään linjalangat rakennuksen nurkkapisteiden mukaan osoittamaan sokkelin ulkoreunaa. Linjalankojen suorakulmaisuus tarkistetaan vielä kirvesmiehen kolmion (sivujen mitat 3:4:5) avulla.

Linjapukit sijoitetaan vähintään kolme metriä tulevan rakennuksen nurkkien ulkopuolelle. Kun linjapukit sijoitetaan kauemmas välittömästä rakennuspaikasta, vältytään siltä, että linjapukit siirtyisivät pois oikealta paikaltaan kaivuutöiden aikana. Pukkien yläosaan sijoitettu vaakasuuntainen sidospuu asennetaan kaikissa nurkissa sokkelin yläpinnan korkeuteen. Sokkelin yläpinnan korkeus on tuotu tontille kunnan toimesta. Korkeudet merkitään pukkien pystypuihin joko käyttämällä vesiletkua tai vaaituskonetta. Sidospuiden yläpinnan korkeusasemaa voidaan myöhemmin käyttää hyödyksi esimerkiksi peruskuopan kaivuusyvyyden ja harkkokerrosten korkeuden määrittämiseen.

Kaupunki/kunta tuo tontin maastoon rakennuksen tarkat kulmapisteet, jotka linjapukkien sekä linjalankojen avulla tuodaan varsinaiselle rakennusalueelle.
Kaupunki/kunta tuo tontin maastoon rakennuksen tarkat kulmapisteet, jotka linjapukkien sekä linjalankojen avulla tuodaan varsinaiselle rakennusalueelle.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20147_40267.jpg
7. Ilmanvaihtokoneen vaihdolla mukavuutta, luotettavuutta ja energiansäästöä
Lämmöntalteenotolla varustettuja ilmanvaihtojärjestelmiä on asennettu omakotitaloihin jo 1970-luvun lopulta saakka. Tekniikka on mennyt tänä aikana huimasti eteenpäin. Nykyaikaiset ilmanvaihtolaitteet ovat mm. käytön, huollon, suodatuksen ja jäätymiseneston kannalta huomattavasti kehittyneempiä. Valtaosa sen aikaisista valmistajistakin on jo lopettanut toimintansa ja varaosien saanti on hankalaa tai mahdotonta.Ilmanvaihtokoneen vaihdolla uuteen energiatehokkaampaan malliin säästää myös energiaa. Koska hyötysuhde on parempi, ilmanvaihtokone päästää vähemmän lämpöä harakoille, joten talon lämmitysenergiaa kuluu vähemmän. Paremmasta hyötysuhteesta johtuen myös jälkilämmityspatteri kuluttaa huomattavasti vähemmän – jos ollenkaan. Nykyaikaiset tasavirtapuhaltimet kuluttavat noin puolet vanhojen puhaltimien sähköenergiasta. Uusien koneiden automatiikka osaa myös säätää itse ilmanvaihtoa tarpeen mukaan ja näin vähennetään turhaa ilmanvaihtoa kun talo jää tyhjilleen. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että tämän päivän parhaiden ilmanvaihtokoneiden energiankulutus on kokonaisuudessaan alle puolet verrattuna 90-luvun laitteisiin.
20138_36009.jpg
Uuden sukupolven lämpöpumppu saneeraukseen ja uudisrakentamiseen
NIBE™F750NIBE F750 on täydellinen poistoilmalämpöpumppu uudisrakennuksiin ja vanhoihin omakotitaloihin tai vastaaviin.NIBE F750 on poistoilmalämpöpumppu, jossa on sisäänrakennettu tasavirtapuhallin sekä lämminvesivaraaja, joka on suojattu korroosiolta kuparilla. Sisäänrakennettu sähkövastus toimii lisälämmönlähteenä tarpeen mukaan.Lämpöpumppu ottaa talteen poistoilmassa olevaa energiaa ja käyttää sitä talon lämmitykseen, mikä pienentää lämmityskustannuksia merkittävästi. Yksikkö huolehtii talon ilmanvaihdosta sekä lämmittää lämmitys- ja käyttöveden. NIBE F750 sopii matalalämpötilamitoitettuihin lämpöpatteripiireihin ja/tai lattialämmitykseen.Lämpöpumpun toimintaperiaatteena on vaihteleva lauhdutus ja siksi kattilaosassa on 25 litran lämmöntasaussäiliö.Lue lisää NIBE F1345:stä kohdasta NIBE-maalämpöpumput
20226_78691.jpg
Kosketusvapaat toiminnot parantavat hygieenisyyttä - näin saat ne käyttöön
Yhä useammin ravintolan, lentokentän tai hotellin vessassa asioidessa käsienpesu hoituu kätevästi hanaan koskettamatta ja wc:n huuhtelu ilman huuhtelupainikkeen painallusta. Oletko miettinyt, että haluaisit samat hygieenisyyttä lisäävät toiminnot myös omaan kotivessaan? Lue, miten se onnistuu.
201311_37006.jpg
Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa lämmitysjärjestelmän saneerausta
Ethän unohda ilmanvaihdon saneerausta lämmistysjärjestelmää korjattaessaPerinteisen talon lämmitysenergian kulutuksesta noin 20–40 prosenttia johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilmanvaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.Huomaathan, että ikkunoiden pitäminen auki ei ole ilmanvaihtoa, vaan se on tuuletusta.Tilaa esite esitepalvelusta
20144_39125.jpg
Kastelli - markkinajohtaja 20 vuotta
Kastelli on luotettavaKastelli on pitänyt kärkisijaa valtakunnallisissa rakentajatutkimuksissa jo vuodesta 1994 eli 20 vuotta. Kastelli on Suomen ostetuin talomerkki 15 prosentin markkinaosuudella.Jokainen Kastelli-koti rakennetaan alusta loppuun asiakkaan toiveiden ja yksilöllisten tarpeiden pohjalta. Kastelli tarjoaa markkinoiden laajimman malliston, monipuolisimmat tavat omakotitalon rakentamiseen sekä kattavat palvelut rakentamisen ja asumisen ajalle. Asiakkaat arvostavat Kastellin joustavuutta ja monipuolisuutta.Kastellin toiminta on sertifioitu ISO 9001 laatu- ja ISO 14001 –ympäristöstandardien mukaisesti. Vakavaraisuudesta kertoo Kastelli-talot Oy:lle myönnetty AAA-luottoluokitus.Hurjat edut talpaketin ostajalle - Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talostaTilaa veloitukseton Kastelli-talokirja
20169_47442.jpg
Osaatko valita oikean kiinnityslaastin laatoille?
Laattojen käyttökohteita on kotona monia: kylpyhuone, takka, kiukaan taustalaatoitus, lattiat, seinät ja terassit. Mistä sen tietää, mikä laasti kuuluu mihinkin tilaan minkäkin laatan alle?Latoituksen onnistumisen vaikuttavat kiinnitysalusta sekä tila, johon laatoitus tehdään. Myös sillä on merkitystä laatoitetaanko seinä vai lattia ja minkä kokoinen laatta on kyseessä.Kiinnityslaastin valintaopasLaatoituksen työohjeet

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton