• Etusivu
  • Rakentaminen

Pientaloasuntojen rakentaminen kääntynyt laskuun

Rakentajan toimitus
Julkaistu 13.06.2007
20076_5412.jpg

Tilastokeskuksen lopulliset rakentamisen tilastot ilmestyivät kesäkuun alussa. Pientaloasuntojen (sisältää erilliset pientaloasunnot ja paritaloasunnot) lähes koko 2000-luvun jatkunut varsin voimakas nousubuumi kääntyi viime vuonna laskuun. Laskua tuli 731 asuntoa 16.209 aloituksesta 15.478 aloitukseen (-4,5 %).

Syynä laskuun ovat rakennustarvikkeiden voimakas hinnannousu, korkojen nousu sekä kasvukeskusten tonttipula. Lasku tulee jatkumaan myös tänä vuonna. Rakentaja.fi-palvelun kustannusarviotilaston mukaan tänä vuonna aloitetaan n. 14.700 pientalo asuntoa, arvioitua laskua siis noin 5 %.

Asuntotuotannon kokonaisvolyymi on ollut 2003-2006 varsin korkealla 34.000-36.000 tasolla juuri pientalorakentamisen ansiosta. Kerrostalo rakentaminen on laskenut tasaisesti ja rivitalotuotannon pysyessä varsin vakaana 5.500-6.000 asunnon vuotuisella tasolla.

Pientalorakentaminen maakunnittain 2005-2006


Valtakunnallisesti vuodesta 2005 vuodelle 2006 pientaloasuntojen aloitukset vähenivät 16 209:stä 15.478:aan -laskua siis -4,5 %. Kappalemääräisesti voimakkainta lasku on Uudellamaalla –273, Pirkanmaalla -147 Pohjois Pohjanmaalla –121 ja Satakunnassa –107 asuntoa. Valopilkkuina olivat Etelä-Pohjanmaa +130, Varsinais-Suomi +54 ja Pohjanmaa (Vaasan seutu) +79 asuntoa Laskusta huolimatta ollaan varsin korkealla aloitusten tasolla.

20076_5429.jpg

Lisätietoja:


Hannu Myöhänen, toimitusjohtaja


hannu.myohanen@rakentaja.fi

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78900.jpg
Asuinmukavuutta uudella ilmanvaihdolla - tutustu esimerkkikohteeseen
As Oy Radiopuisto 1 sijaitsee suositussa Vasaramäen kaupunginosassa muutaman kilometrin päässä Turun keskustasta. Perheasuntoja on alueella harvoin tarjolla, ja asukkaat viihtyvätkin taloyhtiössä pitkään, toisinaan vain vaihtaen isompaan kotiin perheen kasvaessa. Siksi osakkaat olivat motivoituneita parantamaan asuinmukavuuttaan entisestään ilmanvaihtoremontin avulla.
20238_82864.jpg
Talotuulettimen vaihdolla satojen eurojen energiansäästö
Energian hinnan nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu ja hinnankehityksen epävarmuus kannustaa energiansäästöön. Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on yksi varsin helpoista vaihtoehdoista, joka tuo nopeasti säästöjä.
20165_46451.jpg
Routaeristyksestä ei kannata tinkiä
Routaeristeen tärkein ominaisuus on luotettavuus eli pitkäikäisyys. Routaeriste ei saa painua kasaan eikä imeä vettä itseensä tai se ei toimi enää suunnitellusti tehtävässään. Ainutlaatuinen kestävyys, kokonaistaloudellisuus sekä monikäyttöisyys yhdistyvätkin kotimaisessa Finnfoam-eristeessä.Routaeristyksen tekoa ei kannata vähätellä rakentamisen missään vaiheessa. Kunnollinen routaeristys onkin yksi rakentamisen ja piharakentamisen perusasioita, joissa nopeasti ja ajattelematta tehden tulee tehtyä itselleen karhunpalvelus. Huonosti tehdyn routaeristyksen jäljiltä kiveys routii aaltoilevaksi ja muurit kallistelevat ulospäin. Mitä routiminen sitten tarkoittaa? Yksinkertaisesti maakerroksen tilavuus ja routanousu kasvaa maassa olevan veden jäätymisestä johtuen.
2439_901419746_201482895741.jpg
Ideoita pihakiveykseen - tutustu valmiisiin pihoihin
Pihan päällysteet valitaan käyttötarkoituksen, värin ja pintakäsittelyn perusteella. Pintakäsittely muuttaa kiven pintaa ja ulkonäköä.Ulkonäön lisäksi tuotteita valittaessa on huomioitava kohteen käytön vaatimat tarpeet. Päällystettävän alueen käyttötarkoitus määrittää betonipäällysteen paksuuden ja muurin korkeus vaikuttaa muurikivien valintaan. Noin 50 mm paksuja laattoja voidaan käyttää vain kävelyalueilla, joilla ei ole koneellista talvikunnossapitoa. 60 mm paksuja betonikiviä suositellaan omakotipihoille, ja ne kestävät myös satunnaisen raskaan liikenteen, kunhan pohjatyöt on tehty huolellisesti. 80 mm paksu kiveys kestää raskaan liikenteen.Tilaa Ruduksen pihakivi -esite veloituksetta esitepalvelusta
20198_59328.jpg
Ratkaisu märkätilojen seinärakenteeksi
Märkätila on osa lähes jokaista huoneistoa ja rakennusta. Kipsilevy on mainio märkätilojen rakennusmateriaali.Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu usein vedelle alttiiksi ja vettä voi roiskua seinille. Toisin kuin usein luullaan, laatoitus ei ole koskaan vesitiivis. Siksi märkätilojen vedeneristeet sekä levysaumojen, liitoksien ja läpivientien tiivistykset on tehtävä ehdottoman huolellisesti ennen lopullisen pintamateriaalin kiinnittämistä.Pinnoitteena voidaan käyttää kaakelilaattoja, klinkkeri- tai luonnonkivilaattoja sekä muovimattoa hitsatuin saumoin.Gyproc-levyjen käyttö on sallittua pientaloissa, rivi- ja kerrostalojen asuntokohtaisissa märkätiloissa sekä sosiaali- ja majoitustilojen kylpyhuone-, suihku- ja sauna- tai vedenkäytöltään näihin verrattavissa tiloissa.
20129_32094.jpg
Paljasta kodin lämpövuotokohdat helposti ja nopeasti
Sisäilman terveellisyydestä ja talon energiatehokkuudesta on jatkossa helppo päästä itse selville. Bosch PTD1 –lämpötilatunnistin paljastaa hetkessä kylmäsiltoina tunnetut lämpövuotokohdat ja alueet, joissa home saattaa löytää kasvualustan. Laite antaa napin painalluksella tarkat tulokset selkeälle näytölle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton