• Etusivu
  • Rakentaminen

Pergola luo tunnelmallisen oleskelutilan pienellä vaivalla

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.03.2022
20175_49204.jpg

Luo oma tunnelmallinen keitaasi.

Pergolasta on moneksi. Se on paitsi puutarhan kaunistus myös katosrakenne, joka tarjoaa suojaisan paikan esimerkiksi kesäkeittiölle, puutarhajuhlille, yhdessäololle tai multasormen vehreäksi keitaaksi. Pergola toimii myös käytännöllisenä sää- ja näkösuojana. Pergola tuo pihaan näyttävyyttä ja ryhdikkyyttä sekä jakaa kauniisti osiin suuren piha-alueen.

Ilmettä pihaan kevyellä katosrakennelmalla

Pergolan rakentaminen ei yleensä edellytä rakennuslupaa. Lupakäytännöt kannattaa kuitenkin tarkastaa kotikunnan rakennustarkastajalta ennen rakentamisen aloittamista. Pergolan rakentamisessa kannattaa huomioida sen sijainti tontilla, ilmansuunnat, käyttötarkoitus sekä naapurit. Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana? Nautiskeletko mieluiten pergolassasi aamu- vai ilta-auringosta?

Valokatteella osittain tai kokonaan katettu pergola antaa mahdollisuuden viihtyä ulkona myös sateen sattuessa. Katoksen lisäksi pergolaan voi yhdistää myös tuulelta suojaavat seinät, jotka lisäävät käyttökelpoisuutta Suomen olosuhteissa. Pergola voi olla vahvarakenteinen tai ilmavan kevyt. Suhteuta kuitenkin pergolan koko puutarhan kokoon.

Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?
Haluatko sijoittaa pergolan aurinkoon vai varjoon? Toimiiko se kaiken keskipisteenä vai puutarhan perälle kätkeytyvänä oleskelupaikkana?

Pergolan rakentaminen – miten perustaa pergola?

Pergolan perustus voidaan toteuttaa routimattomassa tai tukevassa soramaassa pilareihin kiinnitettävien teräsjalkojen avulla. Jos maa on routivaa tai pergolaan on tarkoitus lisätä valokate, kannattaa rakentaa tukevat betoniset peruspilarit.

Painekyllästetty ja lämpökäsitelty puu ovat parhaimmat ja kestävimmät materiaalivaihtoehdot pergolan rakentamiseen. Ne antavat lahoa vastaan tavallista puutavaraa pitkäaikaisemman suojan. Jos puu joutuu jatkuvasti alttiiksi säärasituksille ja maakosteudelle, rakenteissa kannattaa käyttää painekyllästettyä puuta. Lämpökäsitelty puutavara sopii käytettäväksi nopeammin kuivuviin ja pintakäsiteltäviin kohteisiin.

Painekyllästetyn ja lämpökäsitellyn puutavaran kiinnityksessä käytetään ruostumattomasta tai haponkestävästä teräksestä valmistettuja kiinnikkeitä. Yhdessä käytettävien kiinnikkeiden yhteydessä tulee huomioida, että ruuvit ja naulat ovat kaikki samaa materiaalia.

Pergolan ulkoasuun vaikuttavat muun muassa tolppien paksuus, lappeet ja erilaiset rimat tai säleiköt. Rakenteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, mikäli haluat istuttaa köynnöksiä pergolan juurelle. Silloin rakenteiden tulee soveltua köynnösten tukemiseen ja mahdollistaa esimerkiksi kärhöjen tarttumisen pergolaan.

Pergolan pintakäsittely ja huolto

Pergolan puurakenteiden pintakäsittelyyn soveltuvat puuöljyt, kuultavat ja peittävät puunsuojat sekä ulkokäyttöön soveltuvat maalit. Homekasvua voidaan ehkäistä käsittelemällä pinta homeenestoaineella. Painekyllästetyn puun käsittelyssä on huomioitava, että puu on riittävän kuivaa. Keväällä rakennettu pergola voidaan käsitellä vasta loppukesällä. Jos pergolan rakennus ajoittuu syksyyn, pintakäsittelyn aika on vasta seuraavana kesänä. Lämpökäsitellyn puun pinta voidaan pintakäsitellä heti asennuksen yhteydessä.

Pergolan huoltokäsittely on hyvä tehdä vuosittain, jolloin pinta puhdistetaan pölystä ja irtoavasta aineksesta. Samassa yhteydessä voidaan tarvittaessa uusia myös pintakäsittely.

Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.
Hyvin huollettu pergola on kaunis silmälle mihin vuodenaikaan tahansa.

Pergola ja kasvit kuuluvat yhteen

Pergolan rakennelmia verhoaa hyvin yleisesti erilaiset köynnökset, joilla luodaan tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila.

Hyviä köynnöskasveja pergolassa käytettäväksi ovat esimerkiksi köynnösruusut ja -kuusamat sekä kelasköynnökset. Pergolaa sopii verhoamaan muunmuassa köynnöshortensia, villiviinit ja lännenpiippuköynnös. Nämä ovat kestäviä ja reheväkasvuisia, ja sopivat erityisesti kattorakenteisiin. Hillitympää kasvua halutessa voidaan käyttää kärhöjä tai köynnösruusuja.

Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
Tunnelmallinen, vehreä ja kukkiva oleskelutila syntyy erilaisten köynnösten avulla.
20175_49208.jpg
20175_49209.jpg

Lähde: Kodin Terra Tuusula

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20226_78546.jpg
Avaruutta ja valoa suurilla ikkuna­pinnoilla - kansallis­maisema huoneen­tauluna
Avariksi ja hukkaneliöttömiksi kodeiksi suunnitelluissa Kultaranta-kodeissa korostuvat toimivat ja helppokäyttöiset tilaratkaisut, ilmavat oleskelutilat sekä fiksusti suunnitellut säilytystilat. Laajat asunnosta lähes saumattomasti jatkuvat terassipinnat, niihin liitettävissä olevat kesähuoneet, katokset sekä fiksut pohjaratkaisut korostavat ammattitaitoista suunnittelua ja Kastellin varmaa ammattitaitoa rakentaa koti juuri sinun perheesi tarpeisiin.Tule ja koe modernisti kodikas, laadukkailla kotimaisilla materiaaleilla sisustettu Kultaranta-omakotitalo Naantalin Asuntomessuilla kohteessa 11. Käy tutustumassa myös Hirsi-Kastellin valoisaan Aisti 135/150 -hirsikotiin, jokalöytyy kohteesta numero 7.
20155_43423.jpg
Uudella läpivientisarjalla 100% aluskatteen tiiveys
Uutta tiiveyttä kattoonAluskatteen tiivisteen tehtävänä on varmistaa, ettei tuiskuava lumi, sade tai vesikaton alle muodostuva kondenssivesi pääse välikattoon kastelemaan ja vaurioittamaan rakenteita ja eristeitä. VILPE®-perheeseen on nyt kehitetty tähän tarpeeseen uuden sukupolven ratkaisu: Aluskatteen 2K-tiiviste.
20113_24764.jpg
VILPE<sup>®</sup>-vesikattotuotteet takaavat tehokkaan ilmanvaihdon
Rakennusmääräyskokoelman määräysten mukaisesti yläpohjan kerrokset ja katon tuuletus on suunniteltava ja rakennettava niin, ettei kattoon kerry vesihöyryn diffuusion tai ilmavirtausten vuoksi haitallisessa määrin kosteutta. Kattorakenteiden tuuletus on erittäin tärkeää, koska se estää kondenssiveden muodostumista ja siten home- ja mikrobikasvustojen syntymistä kattorakenteisiin. Kenties tärkein tavoite on, että rakenteisiin mahdollisesti pääsevä kosteus myös kuivuu riittävän nopeasti eikä ehdi aiheuttaa vaurioita.Lisätietoa tuotteistaKattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulunKattorakenteiden tuuletus vaatii esteettömän ilmankulun. Aluskatteen alapuolinen tila voidaan tuulettaa päätykolmioissa olevilla, tuuletusritilöillä varustetuilla tuuletusaukoilla tai vaihtoehtoisesti tila voidaan tuulettaa katon läpi tulevien tuuletusputkien kautta. Yhtenä vaihtoehtona on harjatuuletin. Tärkeintä on huolehtia riittävästä tuuletuksesta. Mikäli tuuletus ei ole riittävää, kattorakenteet voivat homehtua tai eristekerrokset voivat olla jatkuvasti kosteita, mikä heikentää niiden eristävyyttä.Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Näin ollen myös tuuletusputkien ja kaikkien katon läpivientien tulee olla riittävän tiiviitä.Paloteknisten vaatimusten kiristymisen myötä on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota myös hormin ja piipun läpivienteihin. Väli- ja yläpohjan läpivientien ohella yhtä tärkeä on varmistaa paloturvallinen ja vesitiivis vesikaton läpivienti.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Älyä lämmitykseen - IoT lämmityksen apuna
Oikein mitoitetulla invertterimaalämpöpumpulla on korvaamattomia etuja pohjoisessa ilmastossa, ja se sopii niin uusiin kuin vanhoihin taloihin. Uusimman teknologian invertteriohjattu pumppu nostaa kompressorin kierroksia, kun tarvitaan enemmän lämpöä. Kierrokset laskevat, kun lämmön tarve on pienempi. Lämpöpumppu toimii näin koko ajan optimaalisella hyötysuhteella, joka säästää sähköä ja kompressoria käynnistysten määrän vähentyessä.Nykyaikainen automatiikka myös estää kaivon jäätymisen. Tämä tarkoittaa äärimmäistä joustavuutta ja energiatehokkuutta myös kovissa sääolosuhteissa.
20206_65433.jpg
Asuntomessujen upea Lumitiikeri: parasta laatua myös lämmitykseen
NIBE on valittu lämmittämään ja jäähdyttämään monia Tuusulan asuntomessukohteita, kuten tyylikkään modernia HEVI kivitalo Lumitiikeriä. Petri ja Saija Nylundin upean designkodin "sydämenä ja verisuonina" toimii laadukas NIBE Polar -ilma-vesilämmitysjärjestelmä, joka huolehtii talon ja käyttöveden lämmityksen lisäksi myös viilennyksestä.
201911_61287.jpg
Joulu on lahjan aikaa
Vanha sanonta taitaa kuulua jotenkin niin, että "Kun foinikialaiset keksivät viinin ja egyptiläiset rahan, ei ole ollut vaikea miellyttää toista ihmistä". Totta varmasti, mutta onneksi ihmiskunta on kehittänyt myös muita elementtejä, kuten rakkauden, kohteliaisuuden, teatterin, kampaamon, Euroviisut, iltapäivälehdet ja Ferrarin. Kaikkien lahjojen äiti on tietysti joululahja, jonka käärepaperien ja nauhan väriä nyt pohdimme tässä vaimoni kanssa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton