• Etusivu
  • Energia

Onko pesukoneen pikaohjelma aina myös edullisin?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 22.12.2017
201712_51213.jpg

Vaatehuolto ei välttämättä ole suosikkipuuhaa mutta pakollinen osa jokaisen ihmisen elämää. Aikanaan pestiin nyrkkipyykillä ja käsin, kun taas nykyään pesukoneilla ja kuivausrummuilla. Laitteissa saattaa olla isojakin eroja energiakulutuksen näkökulmasta. Kun jokainen meistä voi tehdä oman osansa energiansäästöstä, lopputuloksena päästään isoon vaikutukseen.

Pyykinpesussa arvostetaan yleensä eniten puhtautta. Se saavutetaan vaatteesta riippuen yleisimmin joko 40 tai 60 asteen pesuohjelmalla. Energiatehokkuuden kannalta tärkeää on tehokas linkous. Pesukonetta ostaessasi siis kannattaa kiinnittää huomiota energiataloudellisuuden merkinnöistä. Energiamerkintä kertoo kuluttajalle laitteen energian- ja vedenkulutuksesta sekä linkoustehokkuudesta ja äänitasosta.

Huomioi kokonaisuus ohjelman valinnassa

Pikaohjelmat ovat yleistyneet pesukoneissa ja lyhyt pesuaika saattaa vaikuttaa energiaa säästävältä. Pikaohjelmassa usein myös linkous on lyhyempi ja pyykki saattaa päätyä märempänä kuivausrumpuun. Tämä tarkoittaa pidempää kuivausaikaa ja samalla suurempaa sähkönkulutusta. Pikaohjelma pyykinpesussa ei siis itsessään tarkoita automaattisesti suurta säästöä energiankulutuksessa vaan kokonaisuus tulee ottaa huomioon kuluja laskiessa.

Optimointia älyteknologialla

Hyvänä puolena nykykoneissa on usein paljon automatiikkaa ja älyteknologiaa, jotka auttavat optimoimaan pesuohjelman kestoa. Pyykkikone saattaa esimerkiksi tunnistaa pyykin määrän ja siten osaa tarvittavan ohjelman keston. Pienenä miinuksena on, että runsaasti teknologiaa sisältävät laitteet ovat yleensä hinnaltaan kalliimpia, joten kuluja kannattaisi arvioida laitteen koko käyttöiän mukaan.

Kuivausrummuissa on eroja

Suuria eroja voi olla myös kuivausrumpujen energiatehokkuudessa. Lämpöpumpputoimisten kuivausrumpujen kulutukset saattavat olla jopa 50 – 70 % pienemmät verrattuna perinteisiin, ilman avulla kosteuden tiivistäviin kuivausrumpuihin. Uusia koneita ostaessa onkin hyvä huomioida näitä asioita. Jokainen fiksu valinta auttaa kuitenkin meitä pääsemään kohti energiatehokkaampaa vaatehuoltoa!

Energia
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20195_57705.jpg
Imuri, joka poistaa myös allergisoivan mikropölyn
Kodin siivous ei aina käy ihan käden käänteessä, etenkin jos asunnossa on enemmän neliöitä, useampi asukas tai lemmikkieläimiä. Tällöin hyvä imuri nousee keskeiseen asemaan taistelussa pölyä ja roskia vastaan. Laadukas imuri vaikuttaa oleellisesti siivouksen miellyttävyyteen sekä lopputulokseen.
20115_26327.jpg
Kastelli LUONTO -messukohteen luonnoskuvat ja pintamateriaalit
Olohuone:seinät: hirsipaneeli valkolakattu 170mmlattia: parketti Tammi Granitekatto: paneeli 95mm valkolakattuikkunan karmit valkoiset
20173_48545.jpg
Perinteinen materiaali uudella tyylillä
Pitkät ristinurkat, pyöröhirsi ja pienet ikkunat sekä huoneet. Vastasiko tämä kuvaus mahdollisesti ajatustasi hirsitaloista? Hirsitalojen historiassa tuo on joskus saattanutkin vastata todellisuutta.Tämän päivän hirrestä valmistetut kodit ovat kuitenkin jotain aivan muuta – jos niin haluat.
202211_80173.jpg
Onnistu tontin hankinnassa - huomioi ja selvitä nämä asiat
Moni meistä haaveilee rakennuttavansa uuden kotitalon, omiin tarpeisiin erityisen hyvin sopivan pientalon. Ennen varsinaista rakentamista unelmaa kohti lähdetään aina hankkimalla rakennuspaikka eli tontti. Rakennuspaikan valinta ja hankinta viitoittavat tärkeitä suuntaviivoja eri suunnittelualoille, ensimmäisenä kohteen arkkitehtisuunnitteluun. Rakentamiskustannuksiinkin tontilla on merkittävä vaikutus.
20224_77816.jpg
Kuormaliinojen turvallisuus - monen kuljetuksen heikoin lenkki
Kuormien turvallisuudesta on puhuttu paljon, mutta mitenkäs on kuormaliinojen laita? Paljonko kuormaliina kestää ja mikä on sen heikoin lenkki? Tarvitsemme turvallisen, itsestään kelautuvan kuormaliinan, jonka takaisinkelaus toimii, vaikka upottaisit sen ensin hiekkaan!
201811_55521.jpg
Säästä rahaa ja hanki puhallusvillat helposti katollesi
Kuten tiedetään, lämmin ilma nousee ylöspäin. Mikäli katto on huonosti eristetty, on lämpövuoto itsestäänselvyys. Katon kautta saattaa poistua jopa viidesosa kodin lämmöstä. Miksi siis heittää selvää rahaa hukkaan?Yläpohjan lisälämmöneristys on helppo tapa lisätä kodin energiatehokkuutta. Samalla on helppo katsastaa yläpohjan tila, sillä lisälämmöneristettä laitettaessa katolla on kuitenkin käytävä, jotta tietää vanhan eristeen paksuuden, tilan ja materiaalin. Kun katolle kiipeää, on hyvä samalla myös katsoa, ovatko lvi-putket kondenssieristettyjä.Jos katosta löytyy höyrynsulussa tai läpivienneissä vuotoja, tulee ne paikantaa. Huonokuntoinen lämmöneriste on parempi poistaa, sillä seasta voi löytyä esimerkiksi hiirenpesiä. Purueristeen päälle paloeristeeksi laitettu hiekka tai sekaeriste on myös parempi poistaa ennen lisälämmöneristystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton