• Etusivu
  • Varusteet

Onko jätevesijärjestelmän hankinta edessä?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.09.2023
20225_78266.jpg

Jätevesiasetuksen tarkoituksena on toimia ympäristömme hyväksi. Parantamalla haja-asutusalueiden jätevesihuoltoa voidaan vaikuttaa vesien rehevöitymiseen sekä pienentää asuinympäristölle aiheutuvia haittoja. Tiukemmat määräykset koskevat kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin päässä vesistöstä tai muuten herkästä alueesta. Kunnollisen jätevesijärjestelmän valintaan kannattaakin käyttää aikaa ja ottaa ammattilaiset avuksi. Ennen ostopäätöstä kannattaa vertailla jätevesijärjestelmien toimittajia sekä tutustua erilaisiin vaihtoehtoihin.

Jätevesijärjestelmän kustannukset

Jätevesijärjestelmän kustannukset muodostuvat alkuinvestoinnista sekä käytön ylläpitokustannuksista. Laskelmissa tulee ottaa huomioon jätevesisuunnitelman hinta, materiaalit, asentaminen sekä vuosittaiset huollot. Lisäksi järjestelmän koko, sijainti ja tontin maaperä vaikuttavat myös hintaan.

Haja-asutusalueella rakennettaessa tai jätevesijärjestelmää remontoitaessa on hyvä tietää, millainen jätevesijärjestelmä tarvitaan. On turha hankkia liian suurta tai kallista järjestelmää, mutta riittämätönkin järjestelmä aiheuttaa ylimääräisiä lisäkustannuksia. Oikein toteutettu jätevesijärjestelmä maksaa itsensä takaisin toimintavarmana ja vuosikymmeniä kestävänä lopputuloksena.

Puhdistusvaatimuksen tasot

Jätevesiasetuksessa on käytössä sekä yleiset että tiukemmat puhdistusvaatimukset, joiden taso vaihtelee tilanteen ja alueen mukaan. Tiukennetut vaatimukset ovat pääsääntöisesti voimassa herkästi pilaantuvilla alueilla, kuten esimerkiksi pohjavesialueilla sekä rantavyöhykkeillä.

Voimassa olevan asetuksen mukaan vanhojen kiinteistöjen jätevesiasioiden oli oltava kunnossa 31.10.2019 mennessä. Asetus ei koske uudisrakennuksia eikä vanhoja kiinteistöjä, joilla suoritetaan suurempaa, rakennusluvan vaativaa korjaustyötä. Näissä kiinteistön jätevesijärjestelmän tulee lähtökohtaisesti täyttää voimassa olevat jätevesiasetuksen vaatimukset.

Kaikkien haja-asutusalueilla sijaitsevien kiinteistöjen omistajien ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä jätevesiremonttiin. Kuivakäymälä ja kantovesi vapauttavat yleensä velvoitteista, jos tästä ei aiheudu pilaantumisen vaaraa. Myöskään kiinteistöillä, jotka on rakennettu vuoden 2004 jälkeen, ei käytännössä tarvitse tehdä mitään, koska niissä perustason vaatimukset on toteutettu rakentamisvaiheessa.

Jätevesiselvitys nykytilanteesta

Kaikista kunnallisen viemäriverkoston ulkopuolella sijaitsevista kiinteistöistä on omistaja velvollinen tekemään jätevesiselvityksen, jonka perusteella on mahdollista arvioida jätevesistä ympäristöön aiheutuva kuormitus. Täytetty lomake esitetään pyydettäessä kunnan ympäristöviranomaiselle.

Jätevesiselvitykseen tulee sisällyttää:

  • Jätevesiselvityslomake
  • Jätevesijärjestelmän huolto-ohjeet
  • Tontin asemapiirustus, josta selviää jätevesijärjestelmän sijainti
  • Huoltopäiväkirja

Tunnista oma tilanteesi

Seuraavien kohtien avulla voit tunnistaa tilanteesi ja tutustua jätevesien poistamistapaan ja vaatimustasoon.

Kantovesi, viemäri ja kuivakäymälä

Kantovedellä tarkoitetaan tilannetta, jossa vesi kannetaan tai pumpataan käsin kiinteistölle. Jos kiinteistössä ei ole ollenkaan viemäriä, nämä vähäiset pesuvedet voidaan kaataa suoraan maahan. Mikäli rakennuksessa on viemäri, jätevesien vähäisen määrän takia ne voidaan johtaa puhdistamatta maaperään, esimerkiksi yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään. Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole. Kohteessa WC:nä toimii puucee tai kuivakäymälä, joissa ei käytetä vettä.

Tässä tapauksessa jätevedet tulisi hoitaa seuraavasti:

  • Hyvä vaihtoehto olisi johtaa vedet ensin ämpäriin tai vastaavaan astiaan, jossa on suodatin ja sieltä edelleen sorapesään. Puuceen tulisi olla kompostoiva. Kompostoivan Puuceen ja vesijärjestelmän suodattimeen kertyneen tavaran voi kesän päätteeksi kipata kompostiin tai vaikkapa kasvimaahan.
  • Huussin lisäksi markkinoilla on myös vesivessan tilalle tarkoitettuja kuivakäymälöitä, jotka soveltuvat ympärivuotiseen sisäkäyttöön. Kun käymäläjätevesiä ei synny, voidaan muut, tiskaamisesta ja peseytymisestä syntyvät, "harmaat" jätevedet imeyttää maaperään huomattavasti kevyemmällä ja halvemmalla järjestelmällä kuin käymälävesien kera.
  • Mikäli käytetään erottelevaa kuivakäymälää, voidaan virtsa kerätä esimerkiksi kanisteriin ja käyttää se laimennettuna lannoitteena kukkapenkissä.

Paineellinen vesi ja kuivakäymälä

Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan selvästi enemmän, jolloin jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä käytetään vedetöntä käymäläratkaisua ja käsiteltäviksi jäävät ainoastaan pesuvedet.

Tässä tapauksessa jätevedet tulisi hoitaa seuraavasti:

  • Kun kiinteistöllä on esimerkiksi saunassa pelkkä pata ja lisäksi käsintiskausta varten allas, voidaan saunan pesuvedet johtaa yksinkertaiseen imeytyskuoppaan tai sorapesään. Tiskivesille tulisi olla yksinkertainen saostuskäsittely ja imeytys-/suodatuskaivo.
  • Mikäli kiinteistöllä on pesukone, suihku, lämminvesivaraaja tai muu sellainen, pesuvedet tulisi johtaa 2-osaiseen saostussäiliöön ja edelleen maaperäkäsittelyyn tai pesuvesille sopivaan pienpuhdistamoon.
  • Käymälän tulisi olla tuotteistettu kuivakäymälä tai kompostoiva puucee. Erottelevan käymälän virtsa kannattaa kerätä erikseen ja käyttää se laimennettuna lannoitteena vaikka kukkapenkissä.

Paineellinen vesi ja vesi-wc, käsittely eri järjestelmissä

Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan tällöin selvästi enemmän, jolloin jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä on myös vesivessa.

Tässä tapauksessa jätevedet tulisi hoitaa seuraavasti:

  • Vesivessasta syntyvät jätevedet on hyvä johtaa vähintään viiden kuution umpisäiliöön, jossa on täyttymisestä ilmoittava hälytin.
  • Muut pesuvedet voidaan johtaa kaksiosastoisen saostussäiliön tai kahden sakokaivon kautta maaperäkäsittelyyn, joko imeytys- tai suodatuskenttään maaperän laadusta riippuen. Pesuvedet voidaan johtaa myös niille tarkoitetun laitepuhdistamon kautta maaperään tai ojaan.

Paineellinen vesi ja vesi-wc, käsittely samassa järjestelmässä

Kun käyttövesi otetaan sähköpumpulla kaivosta, järvestä tai suoraan vesijohtoverkosta, vettä kulutetaan tällöin selvästi enemmän, jolloin jätevedet on myös käsiteltävä tehokkaammin. Kiinteistöllä on myös vesivessa.

Tässä tapauksessa jätevedet tulisi hoitaa seuraavasti:

  • Kaikki jätevedet voidaan johtaa joko kolmiosastoisen saostusäiliön tai kolmen sakokaivon kautta maaperäkäsittelyyn joko imeytys- tai suodatuskenttään maaperän laadusta ja kiinteistön sijainnista riippuen.
  • Mikäli kiinteistöllä on ympärivuotista ja säännöllistä käyttöä, voidaan kaikki jätevedet käsitellä myös panospuhdistamossa.
Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201911_61549.jpg
Miksi lapsiperhe valitsi älykotiinsa Yale Doorman -älylukon?
Taipalveden perhe on rakentamassa kotia Vihdin Nummelaan uudelle pientaloalueelle, Sepänpihalle. Perhe etsi pitkään sopivaa yksitasoista asuntoa Vihdin ja Lohjan suunnalta. Sopivaa asuntoa ei kuitenkaan löytynyt, mutta vastaan tuli mahdollisuus hankkia tontti uudelta alueelta, jossa pidetään Sepänpihan Kotinäyttely kesällä 2020. Perhe päätti tarttua haasteeseen.- Nummela on sopivan etäisyyden päässä perheemme työpaikoista ja tonttien hinnat ovat vielä inhimillisiä. Näiden asioiden takia päätimme jatkaa asumista hieman pääkaupunkiseudun ulkopuolella, Petri Taipalvesi kertoo.
20145_39344.jpg
Betonista perustus varman päälle
Oikean betonin lisäksi onnistunut valu edellyttää perehtymistä työsuoritukseen. Ammattitaito ja huolellisuus ovat tässäkin työssä hyvän lopputuloksen edellytyksiä.
20221_74317.jpg
Älä pelkää pääsulakkeen puolesta - näin lämpöpumppu toimii sähkökuorman tasaajana
Lämpöpumppuja, sähköautoja ja aurinkopaneeleita hankitaan yhä useampaan kotiin, mikä vaikuttaa myös talon sähkönkulutuksen tarpeisiin. Pientaloasujan on hyvä tuntea kotinsa tekniset valmiudet, jotta sähkönkulutuksen ollessa korkeimmillaan vältytään sulakkeiden laukeamisen aiheuttamalta harmilta. Tavallisin pääsulakekoko 3x25 A taipuu useimmiten älykodin vaatimuksiin, kun vaihemitoitus ja kuormanhallinta toteutetaan järkevästi.
201612_47833.jpg
Ilmanvaihtokoneen huolto kovilla pakkasilla
Suomessa käytössä olevat ilmanvaihtokoneet ovat suunniteltuja Pohjoisen kylmiin oloihin. Kuitenkin pakkasjaksot saattavat tuottaa päänvaivaa omakotiasujalle. Hätä ei ole tämän näköinen – Valloxin ilmanvaihtojärjestelmän koneille yleensä seuraavat huoltotoimenpiteet riittävät.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
201112_29000.jpg
Tee Se Itse - Joululahja
Mikäköhän mahtaa olla tämän joulun hittituote? Onkohan se kuunneltava valo kaamosmasennuksen poistoon, TV TV:ssä vai kenties voipaketti. Jos nyt kukaan malttaa luopua niistä vähäisistä voivarastoistaan, joita jouluvalmisteluista on saattanut jäädä. Hittituotteeksi saattaa myös nousta kypsentävä yleiskone, joka olisi kyllä suotavaa saada reseptikirjan kera. Saattaa lahja muuten jäädä vähemmälle käytölle kuin viime vuosituhannen loppupuolen hittituote, leipäkone.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton