• Etusivu
  • Talo

Olkilevyn maailmanvalloitus jatkuu – valmistajan haastattelu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Dovern Oy
Julkaistu 14.06.2023
20236_82354.jpg

(Kuva: Dovern)

Olkilevy yleistyy rakentamisessa niin Suomessa kuin maailmalla, mutta mitkä ovat olkilevyn yleistymisen syyt eli miksi sitä käytetään rakentamisessa yhä enemmän? Entä miten olkilevy sopii meidän suomalaisten rakentamiseen? Katsauksen olkilevyn laajaan käyttöön maailmalla ja olkilevyn ominaisuuksiin antaa olkilevyn tsekkiläisen valmistajan edustajat, Ekopanelyn toimitusjohtaja ja omistaja Jan Bareš ja tuotantojohtaja Jirka Kocourek.

Miksi olkilevystä puhutaan?

Olkilevy edustaa ekologista rakennusmateriaalia, jossa hyödynnetään luonnollisia raaka-aineita. Olkilevyn maailmanvalloitus jatkuu edelleen: Euroopassa materiaalia on käytetty jo paljon, mutta esimerkiksi Suomessa vielä vähemmän tunnettu olkilevy vaatii materiaaliin tutustumista.

Olkilevyrakentamisella on historia, joka ulottuu jo toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, kun olkilevyä hyödynnettiin sotien jälkeisessä uudelleenrakentamisessa erityisesti Ruotsissa ja Englannissa. Euroopassa, ja erityisesti Saksassa, Ranskassa ja Isossa-Britanniassa olkilevyä käytetään paljolti rakentamiseen.

Annetaan kuitenkin itse olkilevyjä valmistavan yrityksen edustajien perustella ja kertoa lisää taustoja eli mikä tekee olkilevystä niin erityisen vaihtoehdon esimerkiksi kipsilevylle ja miksi olkilevy on valtaamassa lisää osuutta talonrakentamisessa.

(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)

Miksi olkilevy yleistyy rakentamisessa?

Ekopanelyn tuottaman olkilevyn, Ekopanel™, yksi suuri yleistymisen syy on toimitusjohtajan ja omistajan Jan Barešin mukaan ihmisten eli esimerkiksi talonrakentajien tahto hankkia yhä ekologisempia vaihtoehtoja kodin tai muun rakennuksen toteuttamiseen.

– Ihmiset haluavat etsiä ympäristöystävällisiä tuotevaihtoehtoja. Vaihtoehtoja haetaan esimerkiksi tavallisesti väliseinissä käytetylle kipsilevylle, joka ei ole kovin ympäristöystävällinen. Kipsin tuottaminen vaatii kuitenkin paljon energiaa, Bareš kertoo.

Olkilevy vastaa hyvin ympäristöystävälliseen rakentamisen tarpeisiin valmistusperiaatteiltaan, koska olkilevyn valmistamisessa käytetään 95 % olkea, 2 % pahvia ja ainoastaan 3 % liimaa.

Levy valmistetaan korkeassa paineessa ja puristamalla vehnän oljesta. Puristamisessa ei käytetä kemiallisia sidosaineita, vaan levyä pitää kasassa luonnollinen liima, ligniini, joka tulee vehnästä paine- ja lämpökäsittelyn seurauksena.

Olkilevyn ominaisuudet: kestävyys, palonkesto, lämmön- ja ääneneristys

Olkilevyn valmistustavat ei kuitenkaan selitä yleistymisen syitä, vaan tuotteen ominaisuudet ovat puhuneet puolestaan:

– Yhdessä tuotteen ominaisuuksien kuten erinomaisen kestävyyden ja erittäin hyvien palonkesto-, äänieristys- ja lämmöneristysominaisuuksien kanssa, olkilevy on vallannut markkinoita – ja tulee jatkamaan myös tätä kasvuaan, Bareš kertoo ja jatkaa olkilevyjen ominaisuuksista:

– Olkilevyn tiheys (300 kg/m3) on kutakuinkin samaa luokkaa puun kanssa, mikä tekee olkilevystä kohtuu helposti käsiteltävän ja siirrettävän. Palonkestävyys on olkilevyssä omaa luokkaansa. Voit kuvitella miten olkilevy käyttäytyy palotilanteessa, kun vertaat kirjan polttamista yhden paperiliuskan sijaan. Johtuen olkilevyn valmistustavasta, levyssä ei ole ilmaa rakenteessa, jolloin palaminen ei ole mahdollista, Bareš kuvailee.

Olkilevy on puun tapaan miellyttävä materiaali ja erittäin ekologinen. Ekopanelyn tuotantojohtaja Jirka Kocourek muistuttaakin olkilevyn ekologisuutta koko kiertokulun suhteen eli otetaan myös huomioon mitä materiaalille tapahtuu, kun sitä ei enää käytetä:

– On hyvä muistaa olkilevyn kohdalla kuinka todella ekologinen materiaalin kiertokulku on; ensin levyssä käytettävä olki kerätään pelloilta, levy valmistetaan, leikataan käyttöön sopiviksi paloiksi, käytetään rakentamisessa, puretaan jossain vaiheessa ja lopuksi purkamisen jälkeen olkilevyssä käytettävä olki voidaankin levittää sille samalle pellolle, josta se alunperin kerättiin. Näin kiertokulku on valmis ja tällä välillä olkilevyllä on ollut todella pieni hiilikädenjälki.

LUE MYÖS: Olkilevyn aikakausi on täällä – mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?

(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)

Missä rakenteissa olkilevyä voi käyttää?

Suomessa rakennettavat kodit ovat useimmiten puurakenteisia ja olkilevy toimiikin erittäin hyvin väliseinien materiaaleina kipsilevyn tapaan. Bareš kertookin olkilevyn olevan ominaisuuksien johdosta monikäyttöinen:

– Olkilevy sopii erinomaisesti väliseiniksi, alakatoiksi ja sisäverhoukseen tai jopa ulkoseiniksi, Bareš kertoo käyttökohteista.

Olkilevyn käyttö märkätiloissa onnistuu kipsilevyn tapaan, kun huolehditaan asianmukaisesta vesieristyksestä – täysin samaan tapaan kuin kipsilevystä rakennettaessa. Johtuen materiaalin monipuolisista ominaisuuksista, olkilevystä on kuitenkin myös moneksi muuksi kuin pelkästään väliseiniksi:

– Äänen- ja lämmöneristysominaisuudet yhdistyvät olkilevyssä hyvin, koska levy on toisaalta kohtuun kevyt lämmöneristystä ajatellen, mutta kuitenkin tarpeeksi raskas ääneneristystä varten, Bareš kertoo.

Olkilevyä onkin näin käytetty hyvien lämmöneristys-ominaisuuksiensa ansiosta jopa lämmöneristeenä yläpohjassa, mutta palkkien päällä johtuen levyn painosta. Erikoisempia käyttökohteita on myös äänitysstudiot, koska levyn ääneneristysominaisuudet ovat todella hyviä.

(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)

Miten olkilevy sopii pohjoisessa rakentamisessa?

Pohjoiset vaativat ja vaihtuvat olosuhteet vaativat rakennusmateriaaleilta paljon. Barešin mukaan vaativammat olosuhteet eivät kuitenkaan aiheuta olkilevyn käytölle haasteita sen enempää kuin tavallisemmat olosuhteet:

– Suunnittelu on avainasemassa. Kun suunnitellaan taloa olosuhteissa kuin olosuhteissa, on otettava huomioon materiaalien ominaisuudet. Olkilevyn osalta on huolehdittava riittävästä ilmanvaihdosta puun tapaan. Jos rakennuksessa ilmaantuu ajoittaista korkeaa ilmankosteutta, on huolehdittava että materiaali pääsee kuivumaan.

– Kun talo on suunniteltu hyvin, vältetään ongelmat parhaiten – oli kyseessä sitten mistä materiaalista tahansa rakennettu talo, Bareš sanoo.

LUE MYÖS: Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua

Miten olkilevyä voi pintakäsitellä?

Olkilevyn pintaa voi käsitellä samaan tapaan kuin kipsilevyn. Saumat on hyvä tasoittaa ja ekologisen olkilevyn pinnan voi tasoittaa halutessaan luonnollisilla tasoitteilla, kuten savella.

– Jokaisella on oma mieltymys miten kodin pinnat tulee käsitellä. Tavalliset ja tyypilliset tavat käsitellä pintoja sopivat myös olkilevyn pintakäsittelyyn, Bareš kertoo.

Ekopanelyn valmistamia olkilevyjä saa tilata ympäri Suomen ja halutessaan noutaa päävarastolta Tampereella.

(Kuva: Dovern)
(Kuva: Dovern)
Dovern Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20231_80595.jpg
Olkilevyn aikakausi on täällä - mutta mikä on olkilevy ja mihin sitä käytetään?
Uuden rakennuslevyn aikakausi on tullut. Tšekeissä valmistettu Ekopanely:n tuottama olkilevy haastaa kipsilevyn luonnollisuudellaan, ekologisuudella, energiatehokkuudellaan ja monikäyttöisyydellään. Olkilevyn paloturvallisuus on omaa luokkaansa ja äänieristys vastaa äänieristettyä ovea. Tässä artikkelissa tutustaan tarkemmin olkilevyyn, mitä se oikeastaan on ja mihin sitä voi käyttää.
20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
20239_83103.jpg
Pienestä, olkilevystä rakennetusta ja hyvän olon minimökistä on moneksi
Tässä yhteydessä minimökillä tarkoitetaan KÄRG Cabinia, jonka tarina alkoi seitsemän vuotta sitten, kun virolainen Germo Karro halusi suunnitella Tallinnan Weekend Festivalin leirintäalueelle siirrettäviä majoitusmökkejä. Lopputuloksena oli kuusi kappaletta kuusikulmaisia, olkilevystä valmistettua mökkiä. Mökit eivät kuitenkaan koskaan päässeet festivaaleille majoituskäyttöön, sillä tapahtuma jouduttiin perumaan viime hetkillä.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Lisäeristystä vai ei?
Kysymys:80-luvun tiilitalossa on yläpohjan eristeenä mineraalivillaa noin 25cm (alunperin 30cm), paikoin toki repeillyt ja hiiretkin varmaan reittejä tehneet. Puhallusselluvillaa harkitsimme, kunnes sanottiin ettei se sovi mineraalivillan päälle, toisen mielestä taas sopii. Rakennusvalvonnasta kehoitettiin kysymään asiantuntijalta, energianeuvonnasta toiselta asiantuntijalta jne. Onpa vaikeaa, kannataako edes tehdä mitään kun talon energiankulutus on pieni (105m2, kokonaisenergiankulutus vuodessa noin 10000kWh, vedon tunnetta ei ole ja takalla ja ilmalämpöpumpulla pärjää lämmityskauden). Joku myös ehdotti vanhojen mineraalivillojen poistoa ja vaihtamista uuteen. Mitä tehdä vai tehdäkö mitään?
Sohvan imurointi
Imurasioiden sijoitus
Imurasioiden sijoituspaikan valintaan vaikuttavat ensisijaisesti seuraavat kaksi asiaa:– ulottuvuus; standardi-imurointiletku on 8 metriä. Jatkovarren avulla ylletään noin 9 metrin päähän imurasialta. Perussääntö suunnittelussa on, että imurasioita sijoitetaan niin harvaan kuin on mahdollista. Käyttäjän kannalta on miellyttävintä, kun imurasiaa tarvitsee vaihtaa mahdollisimman harvoin.– käytännöllisyys; keskusimuri on kodinhoitoa helpottava laite, jota käytetään päivittäin. Imurasiat tulee sijoittaa siten, että ne ovat ergonomisesti ja siivousaluetta ajatellen mukavasti käsillä. Keittiöön kannattaa suunnittelussa sijoittaa yksi imurasia ja sitä varten erillinen neljään metriin asti venyvä keittiöletku.
3134_871907988_20189111073.jpg
Katso Kattojen Kunkku 2019 -remonttikohteet »
Kattojen Kunkku etsii vuosittain vaikuttavinta kattoremonttikohdetta. Tammikuussa 2019 King of Roofs -tittelin voitti Eliittikatot Oy As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna kohteella.ÄÄNESTYKSEN KÄRKIKOLMIKKO:1. As Oy Ruotsinpyhtään Vaasanlinna, Ruotsinpyhtää2. Lähdetie 10, Sauvo3. Omakotitalo, Hyvinkää

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton