• Etusivu
  • Piha

Nuorenparin pihasuunnitelman luonnostelua

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.03.2013
20091_14715.jpg

Pihasuunnittelija esittelee luonnoksen

Nuorenparin upea omakotitalo rakentuu metsän keskelle. Pihasta toivotaan helppohoitoista ja toimivaa. Kasveista viehättävät mm. terijoensalava ja omenapuut sekä erilaiset hopeansävyiset kasvit. Pieni soliseva vesiaihe on myös toiveiden listalla. Isäntä haaveilee myös uima-altaasta...sitten joskus...

Kaikki lähtee kartoituksesta

Pihasuunnittelija on käynyt tontilla jo parikin kertaa, ja pariskunnan toiveet on tuolloin kirjattu ylös. Luonnos on lähetetty heille pdf-muodossa sähköpostitse etukäteen tutkittavaksi, ja seuraavaksi sitä avataan pihasuunnittelijan toimesta. Palaverissa käydään ensin läpi pariskunnan toiveet ja peilataan niitä luonnokseen. Kaikille suunnitelluille asioille ja paikoille pitää löytyä joku järkevä, tai joskus kylläkin vain tunteisiin perustuva, perustelu. Pihasuunnittelijan tehtävänä on siis tavallaan myydä ajatuksensa ja visionsa pihan omistajille: Kädet käyvät ja maalailevat kasvien korkeuksia sekä rakenteiden muotoja ja kynä piirtää paperille hahmotelmia ja korkeuseroja. Apuna ovat valokuvat, joissa on esitelty pihaa rajaavan luonnonkivistä rakennettavan muurin ja matalampien kivipurojen kuvia.

Tässä vaiheessa luonnoksessa on vielä monta kysymysmerkkiä

Pihasuunnittelija perää vastauksia pariskunnalta: Onko nurmialue tarpeeksi suuri? Pitääkö sen olla aivan tasainen vai halutaanko siihen korkeuseroja? Jaksetaanko matot kantaa autotallin päätyyn sijoitetulle tamppaustelineelle? Onko etupihalla betonikiveystä liikaa vai pitäisikö liuskekivien osuutta kasvattaa? Tarvitaanko vieraiden autoille kaksi paikoituspaikkaa? Saako soliseva vesiaihe olla sisäänkäynnin keskeisimmällä paikalla? Pitääkö männyn ympärille ajatellun istutusaltaan todella olla kovin kulmikas?

Upea luonnonkivinen penkki, joka löytyi tontilta.
Upea luonnonkivinen penkki, joka löytyi tontilta.

Voidaanko tontilta löydetty, upea kivipenkki hyödyntää hiekkalaatikon yhtenä reunana? Halutaanko pihaan avokomposti puutarhajätteille vai lämpökompostori, joka sopii myös ruoanjätteille? Saako pieni kasvimaa olla upotettuna terassiin? Onko toivotun "kutukämpän" paikka hyvä?

Ja nuoripari kantaa huolta mm. näistä asioista: Riittääköhän luonnonkivistä rakennettu muuri pitämään hirvet poissa pihasta vai tarvitaanko järeämpää aitaa? Miten iljettävistä hirvikärpäsistä päästäisiin kokonaan eroon? Kannattaisiko pihan luonnonvaraiseksi jätetylle alueelle asti vetää sähköt ja valaista se tietty kaunis kuusi? Voisiko vesiaiheena toimia suuri luonnonkivi, jonka yli vesi soljuu? Saisiko isäntä vielä suunnitelmaan mukaan pienen perunamaan? Miten vasta myöhemmin rakennettavan uima-altaan pohja pitäisi nyt rakennusvaiheessa perustaa ja toisaalta myös naamioida? Minkä korkuisia istutusaltaat ovat? Voisiko hiekkalaatikko olla jonkun muun muotoinen?

20091_14716.jpg

Kun koko luonnos on käyty läpi, pariskunta saa pohdinta-aikaa ja pihasuunnittelija kirjaa ylös vastaukset sekä uudet esille tulleet asiat ja aloittaa luonnoksen muokkaamisen. Pian taas tavataan ja mutustellaan uutta versiota...

Tutustu kohteen rakennusseurantaan...

>> Kurkista rakennuspäiväkirjaa…

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20209_66746.jpg
Miten monenlaisia pihoja pihatiilillä voidaankaan luoda - kurkista kuvat!
Vaikka Asuntomessut ovatkin nyt vuoden 2020 osalta ohitse, pääsee messukoteihin tutustumaan vielä virtuaalisesti. Rudus Formento pihakivet ja maisematuotteet olivat mukana Asuntomessuilla. Tässä esittelemme kauniit pihat ja niissä käytetyt pihakivet.Tuusulan Rykmentinpuistoon rakentui Asuntomessujen myötä uusi viihtyisä asuinalue. Uusia koteja nousi alueelle peräti 41. Vaikka Asuntomessut ovat nyt virallisesti sulkeneet porttinsa, jatkuu messukoteihin vierailu vielä virtuaalikierrosten muodossa. Nyt esittelemme kuitenkin ulkokohteita sekä Ruduksen pihakivituotteita.
20207_65741.jpg
Vinkkejä pihakivetyksiin Tuusulan Asuntomessuilta
Tuusulan Rykmentinpuistoon on rakentunut viihtyisä asuntomessualue, jossa on esillä 41 messukotia. Olemme seuranneet alusta alkaen Syvälähden perheen taloprojektia kohteessa 24 (Omatalo Kulma), mutta alueen rakentumisen edetessä katsahdamme messukohteisiin myös piharakentamisen näkökulmasta. Pihojen rakentamien on jo hyvässä vauhdissa.Tutustu kohteisiin >>
suuresta ikkunasta näkyy vehreä metsä keittiönpöydän taustalla
Painike ei enää määrää kaapin paikkaa
Langattomat painikkeet eivät vaadi johdotusta, joten ne voidaan täysin vapaasti sijoittaa haluttuihin paikkoihin ruuvaamalla tai tarralla. Saat sijoitettua katkaisijan tai säätimen vaikkapa koristelasiseinään, sängyn päätyyn tai kirjahyllyn kylkeen.Langattomat painikkeet soveltuvat sekä uusiin taloihin että remonttikohteisiin, ja niillä saadaan helposti lisättyä ohjauksia tarpeen mukaan. Niiden toiminta perustuu radiotaajuustekniikkaan ja käyttöön tarvittava virta tulee painikkeen sisällä olevasta paristosta. Paristo on tavallinen nappiparisto, jota on yleisesti saatavilla. Se kestää normaalikäytössä noin 5 vuotta.Langattomat tuotteet ovat saatavissa sekä IMPRESSIVO®- että Jussi-sarjassa.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
tunnelmalliset ulkovalot pimeällä terassilla
Turvallista sähköä myös ulkotiloissa
Kosteisiin ja kylmiin tiloihin sekä ulkotiloihin kannattaa valita aina sellaiset pistorasiat ja kytkimet jotka kestävät ympäröivät olosuhteet. Täysin avonaisiin ulkotiloihin, kuten esimerkiksi talon ulkoseinään, tulee valita vähintään roiskevesitiiviit asennuskalusteet, joiden kotelointiluokka on IP44. Roiskevesitiiviyden lisäksi pistorasioiden on oltava vikavirtasuojattuja ja läpällisiä.Katetuille terasseille sekä kylmiin sisätiloihin voidaan tapauskohtaisesti asentaa myös sisätiloihin soveltuvia asennuskalusteita. Kaikki sähköasennukset tulee tehdä aina ammattilaisen toimesta, ja sähkömieheltä saat myös parhaan tiedon siitä, minkälainen kotelointiluokka kyseiseen sähköasennukseen tulevilla tuotteilla tulee olla.
201810_54902.jpg
Julkisivun kuivana pitävä rappaus
Uusi rappausjärjestelmä pitää kivirakenteisen rakennuksen kuivana. Weber VarmaRappaus on totetutettu kuituvahvistetulla sementtilaastilla ja uuden sukupolven AquaBalance-tekniikalla valmistetulla VarmaPinnoitteella. Pinnoite pitää julkisivun pinnan kuivana, mikä vähentää merkittävästi levä- ja homekasvustoa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton