• Etusivu
  • LVI

Myös pientalon tulipalossa on osattava toimia oikein

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.04.2008
14_P_18505.jpg

- Pelastussuunnitelma voi ratkaista kohtalosi

Tulipalon ensi hetkestä alkaen huonetilaan syntyy tappavan myrkyllistä palokaasua, joka on tultakin vaarallisempaa. Palon alkamisesta on vain pari, kolme minuuttia aikaa pelastautua. Etukäteen laadittu ja harjoiteltu pelastussuunnitelma auttaa välttämään henkilövahinkoja ja helpottaa sammutustöiden käynnistymistä - myös omakotitalossa. Tulipaloissa on tänä vuonna kuollut 35 ihmistä maaliskuun loppuun mennessä. Heistä 20 kuoli pientalopaloissa.

Pelastussuunnitelman tekeminen omakotitaloissa on asukkaiden omalla vastuulla, mutta niin on useimmiten myös pelastautuminen, johon on palon alkamisesta aikaa vain pari, kolme minuuttia. Pelastuslaitos ei ehdi paikalle tässä ajassa. Pelastussuunnitelman laatiminen ja erityisesti harjoitteleminen on siis perusteltua ja suorastaan välttämätöntä, jos haluaa varmistaa pelastumisensa tulipalosta.

Paloriskien kartoittaminen ja niiden poistaminen on osa pelastussuunnitelmaa

Etukäteen suunniteltu ja harjoiteltu pelastautuminen alkaa siitä, että istutaan perheenjäsenten kanssa alas, arvioidaan kodin paloturvallisuusriskit sekä pohditaan, miten niitä voidaan vähentää. Siltä varalta, että tulipalo kuitenkin pääsee syttymään, mietitään, miten silloin toimitaan ja harjoitellaan kaikkia vaiheita käytännössä:

1. poistumisreitteihin tutustuminen ja poistuminen niiden kautta (myös varatiet)
2. kokoontumispaikan sopiminen ja muistaminen
3. sammutusvälineiden kunnossapito ja taito käyttää niitä
4. avun hälyttäminen ja oikean osoitteen muistaminen
5. työnjaosta sopiminen; kuka hälyttää apua, kuka huolehtii apua tarvitsevista

Pientalon pelastussuunnitelman ei tarvitse olla kirjallinen. Tärkeintä on, että kaikki perheenjäsenet tietävät, miten toimitaan, ja että suunnitelmaa harjoitellaan riittävän usein käytännössä. Kaikki poistumistiet, myös varareitit, on syytä aina pitää käyttövalmiina ja esteistä vapaina. Kannattaa myös säännöllisesti varmistaa, että talon osoitenumero näkyy selvästi niin päivänvalossa kuin pimeälläkin, jotta hälytysajoneuvot löytävät tiensä perille. Lisäksi on hyvä huolehtia siitä, että pelastusajoneuvot pääsevät tarvittaessa ajamaan mahdollisimman lähelle taloa.

Omakotitalojen tulipaloissa on tänä vuonna kuollut jo 20 ihmistä. Kaikkiaan tulipaloissa kuoli maaliskuun loppuun mennessä 35 ihmistä, joista 26 oli miehiä ja 8 naisia. Yhden sukupuolesta ei ole tietoa. Tilastotiedot perustuvat Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön lehdistöseurantaan.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Mies maalaa seinää
Maalaa uusi ilme sisätiloihin - ja tee se oikein
Maalaamalla saat huoneisiin uuden ilmeen. Värivalinnoilla voit vaikuttaa tilan tunnelmaan, valoisuuteen ja viihtyisyyteen. Hoitamalla maalauksen kerralla oikein säästyt turhalta vaivannäöltä ja rahanpalolta.
20096_17151.jpg
Rintamamiestalon peruskorjausmallit
Rintamamiestaloja on vuosina 1945-1970 rakennettu Suomeen n. 150 000 kpl. Valtaosa taloista on tehty saman perusratkaisun mukaan. Toisistaan nämä talot eroavat lähinnä huonejärjestyksessä ja mitoissa. Määräävänä tekijänä olevat porraskäytävät ja piippu ovat kuitenkin lähes kaikissa ratkaisuissa samassa paikassa.Osa näistä taloista on peruskorjattu ja mahdollisesti laajennettu kertaalleen, osa ehkä jo kaksi kertaa. Peruskorjaustarve näissä taloissa on kuitenkin jatkuvaa. Keskimääräinen laajemman peruskorjaustarpeen väli on n. 20 vuotta. Taloja on korjattava 7500 kpl vuosittain, jotta kyseinen rakennuskanta uusiutuu kohtuullisesti.
20214_69757.jpg
Oikea perävaunu oikeaan tarpeeseen
Onko sinulla edessä muutto tai remontti – tai oletko kenties lähdössä mökille? Onko auton tavaratilat jääneet liian pieneksi tavaroiden kuljetuksessa? Perävaunu sopii monenlaisiin kuljetuksiin työssä ja vapaa-ajalla. Sen valinnassa kannattaa olla huolellinen, että siitä olisi hyötyä mahdollisimman pitkään erilaisissa elämäntilanteissa. IKH:n Perävaunupäivä on erinomainen vaihtoehto tutustua perävaunuihin alan ammattilaisten avustuksella!
20201_62086.jpg
5 vinkkiä keittiön kodinkoneiden valintaan
Kodinkoneet ovat merkittävä osa keittiötä. Ne vaikuttavat huomattavasti niin keittiön toiminnallisuuteen ja käyttömukavuuteen kuin koko kodin energiatehokkuuteen. Kodinkoneet ovat myös iso investointi keittiön kokonaisuudesta, joten niiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Listasimme viisi vinkkiä kodinkoneiden valintaan.
20229_79546.jpg
Katon säännöllinen huoltaminen siirtää remontin tarvetta
Asiantuntijan mukaan yhdistelmä molempia takaa katolle hyvän ja kestävän yleiskunnon. Vesikatteen huoltaminen on vuosittainen toimenpide. Sen voi tehdä myös itse, mutta perusteellisempi ammattilaisen tekemä huoltotarkastus olisi syytä tehdä vähintään viiden vuoden välein.
20113_24697.jpg
Aluskate on katon
Icopal kestävät ja laadukkaat aluskatteet asennetaan kovien katteiden alle. Aluskate on katon olennaisin osa, sillä aluskate toimii kosteuden todellisena pysäyttäjänä. Sen pitää kestää vähintään yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalin ja suojata rakenteita kaikelta mahdolliselta kosteudelta. Jos aluskate vuotaa, ei pelkkä paikkailu useimmiten riitä, vaan koko vesikatto on silloin vaihdettava. Aluskate toimii myös rakennuksen väliaikaisena suojana ennen varsinaisen katteen asentamista. Icopalin aluskatevalikoimasta löytyy laadukas ja sopiva aluskate kaikille katemateriaaleille.Icopal-aluskatteet...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton