• Etusivu
  • Rakentaminen

Muista tarkistaa syksyllä ainakin nämä kodin 3 kohtaa - ehkäisee kosteusongelmia

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 12.01.2022
20219_72422.jpg

Vintillä voi piillä kosteusongelmia. Käy tarkistamassa itse tai tilaa Vesivekin ammattilainen paikalle.

Syksyllä kannattaa tarkistaa muutama kodin kosteudenhallinnan kannalta oleellinen seikka. Tarkistaminen ei vie kuin hetken ja hyödyt siitä kantavat pitkälle.

1. Vintin rakenteet

Usein luullaan, että katossa on ongelmia vasta sitten, kun vesi valuu sisälle tai rännit repsottavat. Ongelmia voi kuitenkin syntyä jo ennen tätä. Yläpohjan eli vintin rakenteissa voi piillä kosteutta, joka olisi voitu ehkäistä hyvällä tuulettuvuudella. Silloin puhutaan kondensioilmiöstä, kun kosteus ei pääse kunnolla haihtumaan pois katon sisärakenteista.

Lue lisää ja katso video aiheesta.

2. Sokkelin kunto

Pihalla touhuillessa kannattaa samalla tarkkailla kodin kivijalan eli sokkelin kuntoa. Halkeamat, maalin hilseily, kalkkimuodostumat, tummentumat ja erilaiset kasvustot ovat merkki kosteusrasituksesta.

Jos kosteus muhii perustuksissa pitkään, se voi nousta kapillaarisesti myös kodin muihin rakenteisiin aiheuttamaan tuhoja. Muistathan että perennapenkkejä ja muita kasveja ei tule istuttaa sokkelin läheisyyteen. Kasvit sitovat kosteutta ja voivat tukkia salaojaputkistot.

Lue lisää

Sokkelin tarkastaminen kuuluu myös talon pakollisiin huoltotoimenpiteisiin.
Sokkelin tarkastaminen kuuluu myös talon pakollisiin huoltotoimenpiteisiin.

3. Sadevesikourut

Sadevesikourut puhdistamalla saat annettua kouruille paljonkin jatkoaikaa.
Sadevesikourut puhdistamalla saat annettua kouruille paljonkin jatkoaikaa.

Lika ja ilman muut epäpuhtaudet voivat pinttyä kourujen pintaan todella tiukkaan. Lue vinkkejä kourujen puhdistamiseen.

Jos ryhtyy rännien pesuun, samalla on hyvä myös muutoin tarkistaa sadevesijärjestelmän kunto; ovatko kourujen kaadot oikein, näkyykö ruostejälkiä, ovatko sadevesisuppilot puhtaat roskista.

Ja jos haluat kokonaan eroon rännien puhdistamisesta, kysy tarjous raidoittumattomista ja ruostumattomista Vesivekin Arvo-kouruista!

Info

Info

Pyydä ilmainen kuntoarvio ja raportti

Jos kivijalasta eli sokkelista tai katosta löytyy kosteuden- tai kulumisen merkkejä, niin varaa maksuton kuntotarkastus.

Vesivek Oy
Rakentaminen
salaojat
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20199_60056.jpg
Toimiva salaojitus estää syyssateiden tuomat harmit
Syksy on sademäärien kasvaessa hyvä ajankohta salaojajärjestelmän toiminnan testaamiselle, kun maa on märkää ja pohjaveden pinta korkealla. Tällöin veden virtauksen salaojissa voi usein nähdä tarkistuskaivoista ilman veden juoksuttamista.Tarkastuskaivoihin ja putkistoon voi kertyä esimerkiksi lietettä, hiekkaa, puunjuuria ja roskia, jotka heikentävät salaojien toimintaa tai aiheuttavat tukkeumia. Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa, eikä pahoja kosteusongelmia talon rakenteeseen ehdi syntyä.Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20193_57016.jpg
Kattoremontti kannattaa ennakoida ajoissa
Vaikka katto on rakennuksen tärkein suoja ja iso osa julkisivua, ei sen kuntoon kuitenkaan aina kiinnitetä yhtä herkästi huomioita kuin ulkoseinien, ikkunoiden tai ovien. Vasta katemateriaalin tarkempi tutkiminen paljastaa montako vuotta on vielä luotettava suoja pään päällä. Mikäli katolla havaitaan kulumia tai halkeamia, on syytä ryhtyä toimiin. Yläpohjan piilevät vuodot käyvät taloyhtiölle kalliiksi.
Peltikaton maalaus telalla
Vesikaton maalaus
Vesikatot joutuvat kovalle rasitukselle alttiiksi kaikkina vuodenaikoina. Täyttääkseen tehtävänsä odotetulla tavalla koko suunnitellun käyttöikänsä ajan katto vaatii hoitoa ja huoltoa. Vesikaton kunnosta huolehtimisella voi pidentää katon käyttöikää merkittävästi. Esimerkiksi puhtaana pidetty ja säännöllisesti huoltomaalattu peltikatto kestää kymmeniä vuosia. Huoltomaalaus on tehtävä 10–15 vuoden välein tai kun maali irtoaa tai pinnalle tulee ruostetta. Uudismaalauksen kohteena on lähes poikkeuksetta peltikatto, mutta huoltomaalausalustana voi olla peltikaton ohella myös huopa- tai tiilikatto. Riippumatta maalattavasta alustasta, onnistuneen lopputuloksen lähtökohtana on huolellinen pohjatyö ja oikean maalin valinta. Kestävyyden lisäksi maalaamisen tavoitteena on antaa pinnalle haluttu ulkonäkö.
20197_59116.jpg
Vielä ehdit huoltamaan tiilikaton
Katon moitteettoman toiminnan varmistamiseksi katto, läpiviennit ja varusteet on syytä tarkistaa vuosittain kahdesti: keväällä, jolloin talven aikana mahdollisesti syntyneet vauriot havaitaan välittömästi, sekä syksyllä juuri ennen lumen tuloa. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton