• Etusivu
  • Talo

Moni katto päältä kaunis

Milloin kattoremontti on ajankohtainen?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Icopal Oy, Ormax Monier Oy
Julkaistu 13.08.2019
20198_59346.jpg

Milloin viimeksi olet käynyt talosi katolla? Entä vilkaissut, miltä yläpohjassa näyttää? Tiedätkö todella, missä kunnossa ne ovat?

Saatat vastata näihin kysymyksiin ilman lähempää tarkastelua, että hyvältä näyttää ainakin maantasalta katsottuna. Samalla saatat olla vastannut kieltävästi katon kuntotarkastusta tarjonneen yrityksen pyyntöön tulla kartoittamaan katon kunto veloituksetta asiantuntijan silmin.

Hyvin harvat kiinteistön omistajat käyvät aktiivisesti yläpohjassa ja katolla. Se on vaikeasti tavoitettava paikka, siellä on hankalaa liikkua ja se on tottumattomalle jopa vaarallinen. Kiinteistöä kyllä tarkastellaan aika ajoin muilta osin. Helposti kierretään vain talo ympäri, tarkastetaan keittiö ja vessa, ehkä käydään katsomassa putkia ja päähanaa ja jopa ilmastointikonetta, mutta katolle ei juurikaan mennä.

Kuluttaja itse ei siis välttämättä tiedä, milloin kattoremontti on ajankohtainen. Tilannetta tulkitaan sen mukaan, että mikäli katto ei vuoda, se on kunnossa. Eliittikattojen toimitusjohtaja Markku Kamula kertoo, että ammattilaiseen otetaan yhteyttä vasta, kun saatetaan olla jo isoissa ongelmissa.

Kun aamukahvikuppiin tai sanomalehden päälle alkaa tippua vettä, herätään, että kaikki ei ole kunnossa. Katto vuotaa. Toinen kulminaatiopiste on, kun katolta tulee jotakin alas. Esimerkiksi lumieste tai kuten eräässä kohteessa lumimassat toivat alas savupiipun.
Markku Kamula, Eliittikatot Oy

Kun kattoremontin tarpeeseen herätään

Vaivattomin ja luotettavin tapa selvittää katon kunto on antaa se kattourakoitsijan tehtäväksi. Kyse ei niinkään ole itse vesikatteesta vaan yläpohjasta. Yläpohjan toimivuuteen vaikuttavat höyrynsulut, eristeet, tuulettuvuus sekä vesikatteen, läpivientien ja sadevesijärjestelmien kunto. Maasta käsin kokonaisuutta on vaikea tulkita.

20198_59348.jpg
20198_59349.jpg

- Kiinteistön omistajat pelaavat isolla riskillä. Kun apu viimein kutsutaan paikalle, katossa saattaa olla jo paljon isompia vaurioita kuin mitä senkertainen sadevesi on aiheuttanut. Katon rakenteissa on monesti vaikuttanut vuosien ajan joko vuotovesi tai kondensoitumisilmiöt. Me löydämme erittäin heikossa kunnossa olevia yläpohjia, Kamula sanoo.

Rakenteet puskuroivat jonkin aikaa kosteutta, jos yläpohja tuulettuu kohtuullisesti, eikä sinne vuotamalla vuoda vettä. Mutta väistämättä jossain vaiheessa tulee se tilanne vastaan, että kosteus ei enää poistu ja rakenteiden lahoaminen alkaa.

Mihin asioihin ammattilainen kiinnittää huomiota kartoittaessaan katon kuntoa?

- Tulkitsemme ensin näkyvät asiat eli tutkimme vesikatteen pinnan ja läpivientien kunnon. Myös otsalautojen kunto on helppo havainnoida, sillä ne lähtevät lahoamaan hyvin nopeasti, mikäli niihin vuotaa vettä. Otsalautojen kunto vaikuttaa myös sadevesikourujen paikoillaan pysymiseen, Eliittikattojen Markku Kamula listaa.
- Lisäksi käymme lähes poikkeuksetta vesikatteen alapuolella. Kiinnitämme huomiota kaikkeen siihen, mikä kuuluu yläpohjaan, sen rakenteisiin, tuulettuvuuteen, eristeisiin ja varusteisiin. Tutkimme aluskatteen kunnon sekä myös vesikatteen ja aluskatteen välin silloin, kun se on mahdollista. Tiilikaton osalta se onnistuu aina. Näemme esimerkiksi onko aluskatteen ja vaakaruoteitten välissä sinne kuuluvat tuuletusrimat, Kamula jatkaa.

Info

Info

-CASE-

80-luvulla rakennetussa tiilikatossa oli vinot yläpohjaeristeet ja suoraan niiden päällä tuulensuojalevy. Kaikki oli kunnossa siihen asti, mutta suoraan näiden päälle oli asennettu kermi eli huopa-aluskate. Aluskateen alapuolella ei ollut tuuletustilaa ja aluskatteet päättyivät seinälinjaan (normaalisti seinälinjan ylitse, lähelle räystästä). Tämä rakenne aiheutti voimakasta kondensoitumista kermin alapintaan ja kaikki kertynyt vesi valui aluskatetta pitkin seinään. Asukkaat olivat ostaneet talon muutama kuukausi sitten. Asia tuli heille täytenä yllätyksenä.

Näihin kysymyksiin kuntokartoitus antaa vastaukset

Kokonaisvaltainen katon nykykunnon kartoitus on onnistuneen kattoremontin a ja o. Mitkä ovat havaitut viat ja mistä ne ovat aiheutuneet? Johtuvatko virheet rakennusaikaisista ratkaisuista, jotka ovat tämän päivän tietämyksellä toteutettu väärin? Pitääkö ratkaisuja muuttaa esimerkiksi lisäämällä tuuletustilaa eristeen ja aluskatteen väliin?

Kuntokartoituksen yhteydessä yläpohjaa ja katon ratkaisuja dokumentoidaan, jolloin kiinteistön omistaja näkee valokuvien kautta havainnot ja korjaustarpeet. Niin ikään mallinnusten ja kuvien avulla haetaan yhdessä kiinteistön omistajan kanssa oikeanlaiset ratkaisut katon toiminnallisuuden korjaamiseksi. Ratkaisevassa roolissa ovat myös katon käyttöturvallisuus, lumiesteiden ja kulkusiltojen asentaminen.

Kattoremontin toteuttaminen nopeassa aikataulussa ei ole Kamulan mukaan ykkösprioriteetti. Korjausrakentaminen tulee tehdä ensisijaisesti huolella ja harkiten, mutta silti ripeästi. Kattoa puretaan suunnitellusti riittävän pitkälle, jotta vauriokohdat paljastuvat ja ne saadaan korjattua. Ei siis vaihdeta vain vesikatteita, vaan toteutetaan yläpohjaremontti.

Info

Info

Eliittikatot Oy toteutti vuonna 2018 vuoden vaikuttavimman kattoremonttikohteen, kun Ruotsinpyhtään Ruukin alueella sijaitsevan, vuonna 1806 rakennetun talon tiilikatto uusittiin. Museoviraston suojeleman vanhan kohteen kattoremontti vaati huolellisen suunnittelun.
- Mietimme rauhassa ja aidosti kattoratkaisuja, joilla rakennus elää seuraavatkin sata vuotta, Kamula kertaa.

Katto vaati esimerkiksi voimakkaan oikaisun. Myös pieniä lahovaurioita poistettiin ja korjattiin. Aluskatteeksi valittiin Icopal TarraPolar -kermi ja vesikatteeksi Museovirasto hyväksyi Ormaxin savitiilen Vittinge T11.

Toteutetun kohteen myötä Eliittikatot voitti King of Roofs -tittelin jo kolmatta kertaa. Kilpailun järjestää BMI Suomi.

3147_639355241_2018104122832.jpg
3147_639355241_2018104122832.jpg
3147_639355241_2018104122832.jpg
3147_639355241_2018104122832.jpg
20198_59343.jpg

Tiili ja bitumikattolaatta - suositut katemateriaalit

Katto on talon tärkein suoja. Sen tulee toimia luotettavasti kaikissa olosuhteissa. Vanha katto ei kuitenkaan kestä ikuisesti ja remontti kannattaa suorittaa ajoissa välttyäkseen kosteusvaurioiden aiheuttamilta vahingoilta. Jättämällä yhteydenottopyynnön, kattoammattilainen auttaa sinua toteuttamaan kohteesi vaatiman kattoremontin. Ilmainen arviokäynti ei sido sinua mihinkään.

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Avaimet käteen -kattoremontti taipidennä kattosi ikää pinnoituksella

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Icopal Oy
Ormax Monier Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton