• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä märkätilan seiniin? – miten valita sopiva rakennuslevy?

Tapio NäslundKaupallinen yhteistyö Knauf Oy
Päivitetty 12.02.2024
DSC00008_inkku

Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy. Usein ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.

Sertifioitu Knauf-kylpyhuonejärjestelmä

Knauf-kylpyhuonejärjestelmä on Knauf Oy:n valmistamiin ja välittämiin kipsi- ja sementtipohjaisiin levyihin perustuva märkätilojen seinien ja lattioiden rakennejärjestelmä. Knauf-kylpyhuonejärjestelmässä märkätila vedeneristetään levyalustalle soveltuvalla sertifioidulla vedeneristysjärjestelmällä. Järjestelmän tulee sisältää pohjuste tai kosteussuku, vedeneriste sekä sauma- ja läpivientivahvikkeet. Järjestelmään soveltuvat erikoiskovan kipsilevyn (Knauf KEK 13) lisäksi seuraavat vaativiinkin kohteisiin soveltuvat levyt: Knauf AQUAPANEL® Indoor, Knauf Humidboard ja Knauf KH 13.

AQUAPANEL INDOOR – Kun materiaalilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta ja kestävyyttä

Knauf Aquapanel Indoor on täydellinen valinta rakenteisiin, joissa materiaalilta vaaditaan poikkeuksellista lujuutta ja kestävyyttä. Se on kestävä sementtilevy, joka on vahvistettu lasikuituverkolla. Aquapanel Indoor soveltuu erityisesti kosteiden ja märkien tilojen rakenteisiin. Kylpyhuoneet, suihkutilat, uimahallit, saunat, suurkeittiöt ovat sen luontaisia käyttökohteita. Levyllä on hyvät ääni- ja palo-ominaisuudet (Paloluokka A1).

Aquapanel Indoor - levyä käyttämällä voidaan tehdä kestäviä ja varmoja rakenteita ja sitä on yhtä helppo työstää kuin tavallista kipsilevyä. Siinä on hyvä iskunkestävyys ja se antaa tukevan alustan laatoitukselle. Lopputuloksena on pinnoitusvalmis pinta, joka vesieristetään sertifioidulla järjestelmällä. Knauf Aquapanel Indoor ei sisällä lainkaan orgaanisia aineita. Se ei edistä mikrobien kasvua missään tilanteessa. Levy kestää lisäksi hyvin kemikaaleja, kuten klooria ja desinfiointiaineita. Levy soveltuu ominaisuuksiensa puolesta vaikka leikkausaleihin tai laboratorioihin, mutta miksi ei käyttäisi yhtä hyvää tuotetta myös kotonaan.

knauf

Helppo saumaus

AQUAPANEL® Indoor on suorareunainen ja levysaumojen liimaamiseen ja tiivistämiseen käytetään Aquapanel Indoor -saumaliimaa. Saumanauhaa tai vahvikekaistaa ei laatoitettavan seinän saumauksessa tarvita. Ennen saumaliiman levittämistä on hyvän liimatartunnan varmistamiseksi levyreunat puhdistettava märällä siveltimellä.

Knauf Oy:n Specification Manager Jenna Alakoski kiteyttää Aquapanelin ominaisuudet tiiviiseen pakettiin:

ꟷ Indoor on erinomainen valinta märkätiloihin, niin kotikylppäreissä kuin kosteusteknisesti vaativissakin kohteissa, kuten kylpylöissä. Levy kestää kosteutta 100 %, on erittäin luja, palamaton, eikä homehdu. Sitä on helppo työstää ihan pelkällä mattoveitsellä, sen neliöpaino on 11 kg ja sitä saa kolmessa eri koossa. Yksi levy riittää laatoitusalustaksi 50 kg/m2 laatalle. Jos halutaan tehdä kaarevaa seinää, niin sekin onnistuu Aquapanelilla helposti, sillä sitä pystyy taivuttamaan. Indooria käytetään myös alakattolevynä tai märkätilojen yhteydessä olevissa kuivissa tiloissa, jotka eivät vaadi vedeneristystä. Tällaisille seinille on olemassa myös oma järjestelmänsä, jotta seinästä saa sileää maalattavaa pintaa.

Katso asennusvideo

Turvallinen epäorgaaninen levy märkätiloihin - KNAUF HUMIDBOARD

Knauf Humidboard on lasikuitupintainen märkätilakipsilevy, joka ei sisällä kartonkia. Se sopii käytettäväksi kylpy- ja pesuhuoneissa sekä muissa märkätiloissa. Levy on valmistettu epäorgaanisista aineista, joten se ei ole herkkä kosteudelle eivätkä siinä kasva homeet. Kun levy pinnoitetaan sementtipohjaisilla tuotteilla, tulee sen pinta käsitellä esim. primerilla alkaalikestävyyden parantamiseksi.

Humidboardia on vettä hylkivä ja valmistettu epäorgaanisista aineista joten se ei ole herkkä kosteudelle. ja Reunaohennetun levyn paksuus on 12,5 mm paino n. 9 kg/m2.

Lasikuituvahvisteinen märkätilakipsilevy KH13

Märkätilojen seinärakenteisiin tarkoitettu KH13 märkätilakipsilevy on lasikuituvahvisteinen ja jäykkärakenteinen. Se antaa tukevan alustan laatoitukselle sekä hyvän, elämättömän alustan vedeneristyksille. KH13 märkätilakipsilevy vastaa lujuusominaisuuksiltaan erikoiskovaa kipsilevyä ja sen vedenimeytystä on pienennetty erikoiskäsittelyllä. Levytyspinta eristetään sertifioidulla vedeneristejärjestelmällä.

Tunnistettavuuden helpottamiseksi levyn pintapuolen keskimerkissä toistuu teksti "MÄRKÄTILALEVY". Levy on väriltään sininen sekä reunoiltaan kartonkipintainen ja ohennettu.

Yhteenvetona rakennuslevyn valintaan

Yhteenvetona voidaan todeta, että on tärkeää valita märkätilaan sopiva rakennuslevy huolellisesti, sillä se vaikuttaa suoraan tilan pitkäaikaiseen kestävyyteen, terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Lisäksi tulee käyttää asianmukaisia asennusmenetelmiä ja huolellista sertifioitua vedeneristystä. Tällä voidaan varmistaa märkätilan rakenteiden kestävyys ja pitkä käyttöikä. Edellä esitellyillä vaihtoehdoilla on kaikilla mahdollista päästä haluttuun lopputulokseen.

Knauf Oy
Rakentaminen
kosteudeneristys
märkätilat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Weberin WeberSafe -vedeneristysjärjestelmän havainnekuva
Kestäviä märkätiloja – pohjatyöt ja vedeneristys
Kylpyhuone on yksi niistä kodin tiloista, joissa huolellisuus ja tarkkuus itse tekemisessä palkitaan. On tärkeää toteuttaa pohjatyöt asianmukaisesti ja varmistaa, että vedeneristys on tiivis ja asiaankuuluvasti tehty. Mitä pohjatöitä tulee tehdä seinien ja lattian osalta – miten vedeneristys toteutetaan oikein?
20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
20196_58621.jpg
Sisäilman yllättävä vihollinen
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.
20226_78703.jpg
Uudenlainen rakennuslevy kipsilevyn rinnalle kuiviin ja märkätiloihin
Houkuttaako sinuakin esimerkiksi helppo kylpyhuoneremontti? Miltä kuulostaisi märkätilalevyjen naputtelu paikoilleen ‒ jopa päivässä, ilman ylimääräistä odottelua? Tycroc TWP märkätilalevyjen avulla se on mahdollista. Märkätilalevyn pääasialliset käyttökohteet ovat väliseinien rakentaminen ja vesieristys, erimuotoisten suihkukaappien tai höyrysaunojen istuintasojen tekeminen sekä työtasojen ja hyllyjen rakentaminen. Tycroc TWP sopii myös kylpyhuoneen lattian ja katon vesieristykseen ja asennettavaksi suoraan lattialämmityselementtien alle estääkseen lämmön siirtymistä alaspäin.
202210_79729.jpg
Mistä vinkit ja neuvot rakentajalle ja remontoijalle?
Siinähän se on, rakennus- tai remonttiprojekti. Väliseinät pitäisi rakentaa, mutta mikä on oikea tapa? Entä miten voi ottaa huomioon ääneneristyksen? Omatoimirakentajalle ja -kunnostajalle voi helposti mennä niin sanotusti sormi suuhun miettiessään, miten toteuttaa kestävät ratkaisut niin, että ne ovat myös kerralla oikein tehdyt? Rakentamisessa kun on monta toisiinsa kytkeytyvää seikkaa, jotka vain tarvitsee tietää tehdessään. Ensikertalainenkaan ei toki jää yksin, sillä kevytrakentamisessa auttavan kätensä ojentaa Gyproc Asennuskirja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton