• Etusivu
  • Remontti

Tunnista valesokkeli ja korjaa sen aiheuttamat ongelmat helposti

Valesokkeli on kastuessaan ongelmallinen

Sari NieminenKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Päivitetty 26.02.2024
Valesokkeli-1920x1080

Valesokkelitalosta voi kertoa se, että ulko-oven kynnys on lähes maan tasalla.

Monessa erityisesti 1960–1980-luvuilla rakennetuissa tiiliverhoilluissa taloissa käytettiin perustustapana valesokkelia. Myös moni tuon ajanjakson puutaloista on toteutettu tällä menetelmällä. Suomessa siis on yli miljoona omakotitaloa, mikä on jo merkittävä kansallisomaisuus. Tutkimusten mukaan noin joka neljännessä omakotitalossa on jonkinasteinen homevaurio, ja suurimmat vauriot sijaitsevat alapohjassa ja märkätiloissa.

Valesokkelirakenne oli suosittu esteettömyyden ja helpon kulun vuoksi, mutta rakenteena siitä johtuvat ongelmat ovat vakavia. Asumisterveysliitto on tehnyt tutkimuksen, jonka tulokset osoittavat, että 35 prosenttia perheistä on kokenut terveysongelmia homeen vuoksi. Tutkimukset paljastavat, että alapohjan mikrobivaurioita ilmenee yhtä lailla rivi- kuin pientaloissakin. Valtaosa valesokkelitaloista kärsii valesokkelin aiheuttamista mikrobiongelmista.

Vioittuneen valesokkelin korjaaminen on suositeltavaa, jos halutaan säilyttää rakennuksen arvo ja luoda terveellinen asumisympäristö. Tämä pätee erityisesti silloin, kun rakennuksella on tunnearvoa ja halutaan estää kokonaiskustannusten nousu uudisrakentamisen tasolle. Jos tavoitteena on saavuttaa nykyisiä lämpimämmät rakenteet, valesokkelin korjaaminen on myös perusteltua.

Korjaus voidaan toteuttaa myös osittain, eli korjaus toteutetaan vain niiltä kohdin rakennusta, missä rakenne on jo vaurioitunut. Tällöin kustannukset pysyvät kurissa ja urakka saadaan toteutettua nopeasti.

Valesokkelin tunnistaminen

Valesokkelin tunnistaminen on helppoa tarkastelemalla rakennuksen ulkopuolta. Valesokkelirakenteessa perusmuurin yläreuna on korkeammalla kuin ulko-oven alareuna ja myös sokkelin korkeus ylittää ulko-oven alareunan. Ikkunoiden kohdalla voi paljastaa valesokkelin mittaamalla sisältä ja ulkoa ikkunan ja lattian välisen etäisyyden. Jos ulkopuolen mittaus on pienempi kuin sisäpuolen, kyseessä voi olla valesokkelitalo.

Valesokkelirakenteessa lattiapinta on usein samalla korkeudella maanpinnan kanssa.

Valesokkelirakenteen tutkiminen voidaan tehdä esimerkiksi irrottamalla jalkalista ja poraamalla reikä levytykseen. Tästä aukosta voidaan mitata alaohjauspuun kosteutta piikkimittarilla.

<p data-block-key="r8uhv">Valesokkelirakenne ennen korjausta.</p>
Valesokkelirakenne ennen korjausta.
<p data-block-key="oq4tn">Kuvassa pahasti vaurioitunut valesokkelirakenne.</p>
Kuvassa pahasti vaurioitunut valesokkelirakenne.

Valesokkelitalon muita saman aikaisia ongelmia

Valesokkelirakennuksista löytyy useita muitakin ongelmia. Salaojitus voi olla joko puutteellinen tai sitä ei ole tehty lainkaan. Jos salaojaputket ovat olemassa, ne saattavat olla vanhoja ja ne on upotettu hienojakoiseen hiekkaan. Käytetty putkimateriaali saattaa olla esimerkiksi vanhaa taipuisaa peltosalaojaputkea tai salaojitus voi olla tehty puulaudan päälle asennetuista savisalaojaputkista. Rakennustietosäätiö RTS on määrittänyt KH-kortistossa (KH 90-00403) salaojien tekniseksi käyttöiäksi keskimäärin 30–40 vuotta.

Tarkastuskaivoja ei välttämättä ole asennettu ollenkaan, ja kattovedet voivat johtaa suoraan salaojaputkistoon.

Rakennuksen sivustoilta ei yleensä ole huomioitu sadevesien poisjohtamista ja asianmukainen sadevesiputkisto puuttuu kokonaan. Kattovedet ohjataan suoraan pystyrännien alta rakennuksen sokkelin viereen. Lyhyt betonikouru rännin alla ei ole riittävä.

Maanpinnan kallistukset rakennuksen ympärillä ovat usein olemattomia, ja maanpinta voi kallistua kohti rakennusta. Nämä tekijät yhdessä luovat haasteita valesokkelirakennusten kosteudenhallinnalle ja voivat kasvattaa home- ja kosteusongelmien riskiä.

Valesokkelin vaikutukset

Valesokkeli tuo haasteita rakennuksen oviaukkojen ja sisätilan lattian ollessa lähellä maanpintaa. Tämä altistaa kantavan ulkoseinän vaakasuoran alaohjauspuun kosteus- ja homevaurioille. Alajuoksun kosteusvauriot voivat aiheuttaa terveydelle haitallisia epäpuhtauksia, erityisesti ilmanvaihdon muutosten yhteydessä. Myös kosteuden nousu kapillaarisesti sokkelista puurunkoon on yleistä.

Uusien tiiviiden ikkunoiden asennus tai takan lisääminen voivat lisätä korvausilman tarvetta. Tämä saattaa johtaa korvausilman ottamiseen esimerkiksi ulkoseinien alaosista, kun aiemmin ilma kiersi ikkunapielien kautta.

Info

Info

Kannattaako valesokkeli korjata?

  • Jos halutaan säilyttää rakennuksen jälleenmyyntiarvo
  • Jos rakennuksella on tunnearvoa
  • Jos arvioidaan, että rakennus on muilta osin siinä kunnossa, että kokonaiskustannukset eivät nouse uudisrakentamista korkeammaksi.
  • Jos halutaan nykyisiä oleellisesti lämpimämmät ja kosteusturvalliset rakenteet

Helppo valesokkelin korjausjärjestelmä

Termotuote tarjoaa innovatiivisen valesokkelin korjausmenetelmän, joka yhdistää Termokenkä- ja Termopalkki-ratkaisut. Termokenkä koostuu kolmesta muotoillusta sähkösinkitystä teräslevystä, jotka korvaavat vaurioituneen runkotolpan alaosan. Termopalkki puolestaan on tehokas lämmöneriste ja valmistettu Finnfoamista. Termopalkki asennetaan seinän alaosaan ja se toimii samalla sisäseinälevyn ja jalkalistan kiinnitysalustana.

Tämä korjausmenetelmä tarjoaa merkittävän parannuksen kosteustekniseen toimivuuteen ja lämpöarvoihin. Vertailussa muuraamalla toteutettuun valesokkelikorjaukseen, Termokenkä-menetelmän U-arvo on huomattavasti tehokkaampi, mikä lisää energiatehokkuutta ja vähentää lämmityskustannuksia.

Perinteisiin korjausmenetelmiin verrattuna Termotuote-menetelmä on erityisen nopea ja kustannustehokas. Ammattilainen pystyy suorittamaan korjaukset yksin, mikä lisää menetelmän houkuttelevuutta.

Termotuote-menetelmä ei pelkästään tarjoa tehokasta korjausta vaan myös merkittäviä kustannussäästöjä. Työajan ja materiaalikustannusten osalta valesokkelin korjaustyö Termotuote-menetelmällä voi olla jopa 15–20 % edullisempi kuin perinteisillä menetelmillä. Asennustyö lyhenee huomattavasti, jopa 60 %, verrattuna muuraamalla toteutettuun rakenteeseen.

Muottikolmion Petja Pessi painottaa, että Termotuote-menetelmällä valesokkelin korjaaminen on vaivatonta asukkaallekin, kunhan tarvittavat suunnitelmat, rakennusluvat ja ammattitaitoinen valvoja ovat kunnossa. Merkittävimmät työvaiheet keskittyvät purkuun ja uudelleenrakentamiseen, kun taas itse kengitys on kohtalaisen yksinkertainen toimenpide, kun purku on suoritettu.

Purkutöiden yhteydessä on noudatettava RT-kortin nro 80-10712 ohjeita, jotka käsittelevät kosteus- ja mikrobivaurioituneen rakenteen purkamiseen liittyviä seikkoja. Talviaikaan ennen purkutöiden aloittamista on poistettava kaikki lumet katolta, ja kattorakenteita ei yleensä tarvitse tukea korjaustöiden aikana, kunhan noudatetaan asianmukaisia ohjeita pystytolppien katkaisemisessa.

Runkorakenteiden katkaisu vaatii lähtökohtaisesti rakennusluvan. Tästä syystä kannattaa aina ennen urakan aloitusta olla yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan.

Lue neuvot valesokkelin korjaukseen ja katso video

Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuotteen valesokkelin korjausjärjestelmän >>

<p data-block-key="qj4kk">Kuvissa kengitetty valesokkelirakenne.</p>
Kuvissa kengitetty valesokkelirakenne.
<p data-block-key="nfzb4">Pellit runkopuun sivuilla mahdollistavat tuulensuojalevyn asentamisen sisältä päin.</p>
Pellit runkopuun sivuilla mahdollistavat tuulensuojalevyn asentamisen sisältä päin.
Info

Info

Muottikolmio ja Termotuote

Termotuote on Muottikolmion markkinoima korjausmenetelmä, joka on kehitetty alan asiantuntijoiden toimesta ja se on läpikäynyt useita kehitysversioiden käytännön testauksia. Menetelmän merkittävänä etuna on sen nopeus ja kustannustehokkuus. Yksi ammattilainen pystyy suorittamaan korjaukset Termotuote-menetelmällä itsenäisesti, mikä tekee siitä erityisen houkuttelevan vaihtoehdon.

Termotuote-menetelmässä korjauskustannukset ovat huomattavasti pienemmät verrattuna perinteisiin menetelmiin. Säästöjä syntyy sekä työajassa että materiaaleissa. Esimerkiksi valesokkelin korjaus Termotuote-menetelmällä voi olla jopa 15–20 % edullisempaa, ja asennustyö lyhenee jopa 60 % verrattuna perinteiseen harkkomuuraukseen.

Lähteet:

Termotuote ja Muottikolmio, Mika Autio, Valesokkelin korjaamisen eri menetelmät, Moilanen, 70-luvun pientalon korjausopas, Tulla, Valesokkeli osa II. Maanvaraisen alapohjan historia.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
eristys
alapohja
julkisivu
kosteudeneristys
kuivatus
sisäilma
energiaremontti
rakennukset
lämpöeristys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
20238_82799.jpg
Kellarin seinät märät, mitä tulisi tehdä?
Pohjois-Helsingissä sijaitsevan omakotitalon omistajalla oli viime kesänä visainen ongelma. Kellarin seinään oli ilmestynyt kosteusläikkiä. Sisäilmaongelmia ei oltu vielä havaittu. Mitä tällaisessa tilanteessa kannattaa tehdä? Omistaja turvautui asiantuntijoiden apuun. Kiinteistössä tehtiin kosteusmittauksia ongelman laajuuden selvittämiseksi. Samalla pyrittiin selvittämään mikä aiheutti kosteuden kellarin seinissä.
20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20219_72278.jpg
Huomioi nämä eristyksessä ja tee mökistäsi talviasuttava
Yhä useampi meistä on viihtynyt mökillään enemmän ja enemmän niin vapaa-ajan kuin myös työn merkeissä. Kesäaikana mökillä olo on huoletonta, mutta miten käy silloin kun pakkanen alkaa paukkua nurkissa ja kylmyys hiipiä myös sisälle? Mökin muuttaminen talviasuttavaksi onnistuu pienin kustannuksin.
20187_54186.jpg
Pari- ja rivitalojen ryömintätilat kuiviksi
Pornaisiin 1980-luvun lopulla valmistuneen paritalon saneeraus aloitettiin korjaamalla alapohja. Ryömintätilaan oli kertynyt kosteutta, koska tuuletus ei ollut toiminut. Ryömintätilan sisäpuolisessa kosteussuojaamisessa käytettiin nyt Isodrän Kross -menetelmää. Pornaisten kohteessa alapohja uusittiin kevättalvella. Sen jälkeen on uusittu välipohja, suoristettu alapohjan virheiden takia painunut toisen asunnon lattia ja remontoitu toinen asunto kokonaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton